forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do fotografii architektury (NIKON D60)

Asad - Sob 22 Sie, 2009
Temat postu: Obiektyw do fotografii architektury (NIKON D60)
Witam
Jakiego obiektywu używacie do fotografii architektury ? Myślałem o obiektywie szerokokątnym. Moglibyście co polecić ?
pozdrawiam

kozidron - Sob 22 Sie, 2009

Asad, polecam szukajkę na optycznych, jakby coś dalej było nie jasne pomimo dziesiątków wątków na ten temat i setek postów :arrow: to pytaj w wątku tematycznym
hijax_pl - Sob 22 Sie, 2009

Na szerokim kącie będą Ci się ściany przewracać, no chyba że będziesz korygował zniekształcenia w fotoszkapie.

IMHO lepiej jest mieć jakiś obiektyw standardowy i duuuuużo miejsca.

A najlepiej już szkło z możliwością korygowania perspektywy - ale to już drogie zabawki...

P_M_ - Sob 22 Sie, 2009

Czego by nie uzywal, to i tak korygowac trzeba. No chyba, ze bedzie robil tele z daleka.
Nawet dodawanym 'kitem' mozna niezle powalczyc. Na 18mm jest dosc szeroko, jesli to maja byc cale budynki. Ciekawe efekty daja tez fish eye, ale tez i bardzo specyficzne przez olbrzymia dystorsje. Czasem przydaje sie rowniez tele do wylapywania jakichs roznych mniejszych elementow architektonicznych.
Podsumowujac - temat rzeka. Podobnie jak zagadnienie portretu. Ilu fotografow, tyle roznych podejsc do tematu.

darekk - Sob 22 Sie, 2009

Polecam Tokinę 11-16/2.8 lub Sigmę 20/1.8.
Asad - Sob 22 Sie, 2009

A co myslicie o Sigma 17-35/2.8-4 EX DG ASP ?
ghost - Sob 22 Sie, 2009

mz nie będzie lepsza od kita, po drugi nie widzę w nazwie HSM. sprawdziłbym czy będzie ostrzyć z d60

Asad, ta Sigma to takie coś pomiędzy szerokim a standartem przy Twoim aparacie. No i tyle masz w kitowym :wink:

Myślę że o wiele bardziej byłbyś zadowolony z 10-20/3.5 opis znajdziesz tutaj

Asad - Sob 22 Sie, 2009

dzięki za podpowiedz
lupo57 - Sob 22 Sie, 2009

jest tańsza i starsza wersja, Sigma 10-20 F/4-5.6 EX DC HSM

I całkiem fajna. Bawiłem się nią ostatnio. Jest bardzo OK.

Proponowałem nowszą wersje gdyż ma stałe światło. Ale z niecierpliwością czekam na test tego nowego szkiełka :)