| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Rozdzielczo뜻 i jako뜻 w aparatach - jak to jest?
marekcmarecki - Sob 22 Sie, 2009 Temat postu: Rozdzielczo뜻 i jako뜻 w aparatach - jak to jest? W aparatach cyfrowych mo퓆a opr�cz formatu RAW (nie mam z tym problemu ) s� jeszcze JPEG-i. I tutaj mam problem, bo jest kilka rozdzielczo턢i i jeszcze do ka풼ej z nich mo퓆a przyporz켨kowa� jedn� z 3 rodzaj�w jako턢i ! Czy m�g쿫y ktos spr�bowa� mi wyt퀅maczy� do czego to jest potrzebne i kiedy si� przydaje? Po co komu� np. zdj�cie o du풽j rozdzielczo턢i, ale s쿪bej jako턢i? Nie pojmuj� tego za bardzo. czy풺y chodzi쿽 wy낢cznie o miejsce na karcie pami�ci? Mo풽 by쿫y kto� tak dobry i spr�bowa쿫y mnie oswieci�. Jak praktycznie wykorzysta� te mo퓄iwo턢i?
hijax_pl - Sob 22 Sie, 2009
Ta s쿪ba jako뜻 to tak naprawd� stopie� kompresji JPEG.
Mo풽sz sobie zdefiniowa� ma쿮go JPG mocno skompresowanego (s쿪ba jako뜻), 풽by wrzuci� na net do jakiego� fotobloga.
Albo du퓓 rozmiar w super jako턢i, 풽by i뜻 do labu po odbitk� a4
Jak chcesz ogl켨a� na ekranie tylko - wtedy pewnie wielko뜻 du풹/턳ednia a jako뜻 턳ednia - wystarczy.
marekcmarecki - Sob 22 Sie, 2009
Czyli rzeczywi턢ie chodzi tylko o ilo뜻 zaj�tego miejsca na karcie pami�ci? Zak쿪dam, 풽 wi�kszo뜻 pstrykaczy lustrzankowych bazuje na NEF-kach. A ciekaw jestem czy wykorzystuje kto� inne ustawienia jako뜻/wielko뜻? Jak tak to jakie i kiedy praktycznie?
hijax_pl - Nie 23 Sie, 2009
NEF wykorzystuj� wtedy kiedy nie mam za bardzo pewno턢i jak j� aparat przetworzy i b�d� chcia� to samemu zrobi� w domu. Tyczy si� to g농wnie balansu bieli. AWB nie jest niestety dopracowany.
W wi�kszo턢i przypadk�w jednak mo퓆a robi� tylko JPEGi odpowiednio modyfikuj켧 profile kolor�w - bo to co nikon dostarcza jako default delikatnie m�wi켧 - jest pomy쿸�. A WB da si� ustawi� "na oko" korzystaj켧 z LV (przynajmniej w D90)
Pami�taj 풽 ustawienia w aparacie takie jak balans bieli, przetwarzanie kolor�w, wysotrzanie, jasno뜻, kontrast czy nawet przestrze� barwna jest wa퓆a tylko je턫i pstrykasz w JPEG. NEFa to nie rusza - te ustawienia s� tylko zapisywane obok danych z matrycy - i tylko Capture NX je odczytuje i interpretuje prawid쿽wo.
A teraz s농w par� o ustawieniach: nieraz jest tak 풽 robi� foty z urodzin i kto� chce od razu ode mnie z aparatu foty. Wtedy w낢czam JPG i ustawiam rozmiar M (6Mpix) i jako뜻normaln�. Dlatego 풽 si� szybko zgrywa i jest wystarczaj켧e 풽by na szybko na kompie obejrze�.
kasiakaaz - Nie 23 Sie, 2009
| hijax_pl napisa�/a: | | Pami�taj 풽 ustawienia w aparacie takie jak balans bieli, przetwarzanie kolor�w, wysotrzanie, jasno뜻, kontrast czy nawet przestrze� barwna jest wa퓆a tylko je턫i pstrykasz w JPEG. NEFa to nie rusza. |
hijax_pl, pewnie zadam g퀅pie pytanie, troch� odchodz켧 od tematu, a mianowicie: Czy ustawienia balansu bieli, te� nie wp퀉waj� na RAW? Kiedy� na tym forum kto� podczas dyskusji na temat ustawiania balansu bieli doradzi� mi abym robi쿪 RAW-y, a balans ustawia쿪 r�cznie, je풽li zajdzie taka potrzeba. Przyznam szczerze, 풽 my턫a쿪m i� balans to tak troch� zale퓆o뜻 jak ekspozycja, czyli ma znaczenie przy robieniu RAW-�w. Nie wypr�bowa쿪m jeszcze zbytnio r�cznych ustawie� balansu, bo tylko raz mia쿪m tak� potrzeb� i st켨 moje w켾pliwo턢i (automatyczny mi si� sprawdza�). Tyle, 풽 w 턻ietle tego co powiedzia쿮�, to on si� wcale nie ustawia w przypadku RAW. A zdj�cia do tej pory robi쿪m na pocz켾ku RAW+JPEG, teraz zrezygnowa낢m z JPEG-�w, bo na razie nie by퀉 mi przydatne...
Balans bieli to tylko interpretacja co jest biel�. A dok쿪dniej jakie warto턢i sk쿪dowych (dla uproszczenia mo풽my przyj길 RGB) reprezentuj� kolor bia퀉. A informacja o WB jest zapisywana obok danych z matrycy, dlatego mo풽sz j� poprawi� w kompie. W przypadku RAW�w nie oznacza to modyfikacji samego pliku RAW a jedynie spos�b jego wy턻ietlania.
UWAGA! - Np Lightroom potrafi korygowa� WB dla JPEG�w te� - w tym przypadku jest to ingerencja w obraz - poprzez przeliczenie ka풼ego pixela.
IMHO przy robieniu RAW�w nie ma znaczenia jak jest ustawiony. Zaraz mog� zrobi� eksperyment 풽 potwierdzi�/zaprzeczy� sobie
| hijax_pl napisa�/a: | | IMHO przy robieniu RAW�w nie ma znaczenia jak jest ustawiony. Zaraz mog� zrobi� eksperyment 풽 potwierdzi�/zaprzeczy� sobie |
B�d� wdzi�czna...
Zdj�cia s� wrzucone tu http://www.photoshop.com/...rackingid=BTAGC
W opisach poda쿮m jak je zrobi쿮m.
Jak dla mnie nie ma r璨nicy... przynajmniej wizualnej.
lama - Nie 23 Sie, 2009
kasiakaaz, hijax_pl ma racj�, ustawienia WB nie wp퀉waj� na RAWa. Niemniej warto ustawi� odpowiedni WB, 풽by potem by쿽 mniej roboty
Jeszcze kwestia Lightrooma. Owszem, ingeruje on w jpgi, ale poprzez zapisanie informacji o dokonanych zmianach w nag농wku. Nie przelicza ka풼ego piksela, wi�c nic nie jest tracone i wszystko mo퓆a cofn길. Zrobi쿮m ma퀉 test - zmieni쿮m w jednym jpgu balans bieli w LR. Zmiana ta by쿪 widoczna w Bridgu, ale np. ju� taki IrfanView wy턻ietla� oryginaln� wersj�.
lama, podczas edycji - tak, LR edytuje bezstratnie.
Bardzo dzi�kuj� Panowie, prawie wszytko sta쿽 si� dla mnie jasne. A prawie, bo:
| lama napisa�/a: | | ustawienia WB nie wp퀉waj� na RAWa. Niemniej warto ustawi� odpowiedni WB, 풽by potem by쿽 mniej roboty |
칎 b�d� upierdliwa, to po co ustawia� WB, je턫i robi si� w RAW-ach? Przecie� i tak trzeba ewentualnie skorygowa� w kompie i mniej roboty nie ma? Bo przecie� to ustawienie niczego nie zmieni.
Po to 풽by p撰niej nie eksperymentowa� kt�ry bia퀉 jest najlepszym
Import do kompa sprawi ze zobaczysz pierwsze, automatyczne wywo쿪nie w jaki� dziwnych kolorach (bo soft zinterpretuje w쿪턭ie to WB co mia쿪� w aparacie ustawione)
Co prawda np LR potrafi sam okre턫i� WB ale to nie to samo co aparat zrobi.
Po prostu o jeden klik w kompie mniej
| hijax_pl napisa�/a: | | Co prawda np LR potrafi sam okre턫i� WB ale to nie to samo co aparat zrobi. |
No dobra, tak na ch쿽pski rozum - to znaczy, 풽 je풽li ustawi� w aparacie WB odpowiedni wg mnie, to LR wywo쿪 moje ustawienie RAW-a, czy RAW-a bez ustawienia WB, czy sam zinterpretuje i ustawi wst�pnie swoje ustawienie?
G퀅pia ju� jestem
| Cytat: | hijax_pl napisa�/a:
Co prawda np LR potrafi sam okre턫i� WB ale to nie to samo co aparat zrobi. |
Chodzi쿽 mi tu 풽 w LR masz przy wyborze presetu WB m.in. opcj� "Auto". To w쿪턭ie ten dodatkowy "klik"
Przy imporcie ACR u퓓je warto턢i WB dok쿪dnie takiej, jak� aparat zapisa� w EXIFie
| hijax_pl napisa�/a: | | Przy imporcie ACR u퓓je WB jakie aparat zapisa� w EXIFie |
czyli znowu na ch쿽pski rozum, takiego jakiego zapisa쿪m w ustawieniach (o ile by퀉 manualne), mimo i� mam do czynienia z RAW-em?
Tak, aparat do pliku RAW dodaje wszystkie ustawienia i zapisuje je w EXIFie. Je턫i aparat mia� ustawione AutoWB, zapisze w EXIFie tryb WB na Auto i warto뜻 na np 4800K, tak jak w przypadku mojego eksperymentu powy풽j.
Program w kompie czyta RAWa i EXIFa z niego, odczytuje 풽 WB jest 4800 i tak go wy턻ietla. W LR to jest jako opcja "As shot". Ka풼a inna opcja - 낢cznie z Auto -to przypisanie nowej warto턢i WB przez LR.
hijax_pl, no to pytanie nr 2
Czy wobec powy퓋zego, pozosta쿮 ustawienia w aparacie typu, wyostrzenie, odszumianie itp. LR b�dzie odczytywa� analogicznie? Oczywi턢ie w odniesieniu do RAW-�w.
Zale퓓 od programu i aparatu. Np LR nie czyta tego z NEF nikonowskich... Niestety.
Ale np zalecany (p쿪tny) Capture NX 2 - tak. I co wi�cej mo풽sz to sobie przestawia� jako post-processing.
Np robisz portret i ustawiasz profil koloru w aparacie na "normal".. P撰niej w kompie ogl켨asz i stwierdzasz 풽 lepszy by쿫y "Vivid". Zmieniasz i generujesz JPGa.
Czyli Capture NX2 mo퓆a traktowa� jako zewn�trzn�, niezale퓆� od aparatu wywo퀉wark� RAW�w dla systemu nikona. Czyli to co masz wbudowane w puszk� jako aplikacja na kompa.
W Canonie jest DPP i my턫e 풽 ma podobne mo퓄iwo턢i.
Ja mam Sony i tam, z tego co si� zorientowa쿪m z Twojej wypowiedzi b�dzie podobnie, bo soft moim zdaniem jest niez퀉. Wielkie dzi�ki za cierpliwo뜻, wyrozumia쿽뜻 oraz wyczerpuj켧e odpowiedzi
Niestet nie m�j w켾ek, nie mog� klikn길 "pom�g�"
Spoko... Nie robi� tego dla statystyk
|
|