|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Co jest za nieskończonością
hijax_pl - Nie 23 Sie, 2009 Temat postu: Co jest za nieskończonością Przeszukałem forum ale z mizernym skutkiem
Mam takie pytanie:
Ze wzorów matematycznych na GO wynika, że dla obiektu ustawionego dalej od odległości hiperfokalnej, koniec GO jest w nieskończoności. Czyli powinno być ostro. Jednak na obiektywie można "przeostrzyć" i tym samym rozmazać obraz.
Co się dzieje z optycznego punktu widzenia kiedy ustawiamy manualnie ostrość za punkt który jest oznaczony na obiektywie jako infinity?
Chodzi mi o fizykę zjawiska
ghost - Nie 23 Sie, 2009
a) przedmiot jest blisko. dwa promienie wychodzące z jednego punktu, kiedy trafią do obiektywu są rozbieżne. b') obiektyw ustawiony na nieskończoność załamie je zbyt mocno - przed elementem światłoczułym.
b) przedmiot jest daleko (nieskończoność). promienie wychodzące z jednego punktu, trafiające do obiektywu są praktycznie równoległe. b') wszystko gra.
c) ostrzymy dalej. obiektyw jest za nieskończonością. teraz żeby zogniskować dwa promienie w jednym punkcie na filmie/matrycy , musiałyby być zbieżne. w normalnym przypadku to niemożliwe. c') obiektyw załamuje równoległe promienie zbyt słabo i ogniskują się one za matrycą/kliszą.
hijax_pl - Nie 23 Sie, 2009
Dzięki ghost
O ile A, B i C są dla mnie całkowicie jasne - jakoś tak zupełnie wyleciał mi z głowy przypadek C
Kolejny słabszy dzień w moim zyciu
[ Dodano: Nie 23 Sie, 2009 18:10 ]
A w ogóle to dlaczego mamy tą możliwość wychodzenia za nieskończoność? Ma jakieś zastosowanie praktyczne?
MasterB - Pon 24 Sie, 2009
palindrom tłumaczył w jednym z wątków że jest to potrzebne do poprawnego działania AF...
|
|