forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw głównie do makro, oraz do portretu

bobpoz - Nie 23 Sie, 2009
Temat postu: Obiektyw głównie do makro, oraz do portretu
Witajcie,

Szukam porady odnośnie obiektywów. Głowne zastosowanie to makro, pewnie od czasu do czasu jakiś portret.

Zastanwaiam się głownie nad dwoma pozycjami (z uwagi na fundusze):

Canon 60mm Makro f2,8 1:1 - cena około 1600zł-1700zł

lub

Tokina 100mm Makro f2,8 1:1 - cena około 1550zł

Wady i zalety obu powyższych mniej więcej są mi znane.
Cena bardziej mi się podoba Tokiny.

Teraz mam pytanie do użytkowników Tokiny , o ocene jej AF w zastosowaniach np: protret, i innych? Testy wskazały na sporą w odniesieniu do 60mm Canona zawodność AF.

Sunders - Nie 23 Sie, 2009

Tokina 100/2,8 na 450d to "bardzo wąska portretówka"-w pomieszczeniach często brakuje miejsca do kadrowania :smile:
W AF tej tokiny bardziej niż zawodność wkurza jego powolność.

lupo57 - Nie 23 Sie, 2009

a może używkę ?????
http://www.allegro.pl/ite...okazja_bcm.html

Tranquilizer - Nie 23 Sie, 2009

Eeee nie przesadzajmy.

Zeby zrobić kadr na 100 mm wystarczy ok 3.5 metra od fotografowanego obiektu :mrgreen: :mrgreen:

Do tej pory głownie z AF korzystałem w obiektywie kitowym, jaka jest relacja do Tokiny? Tokina będzie dużo wolniejsza?
Fundusze mnie ograniczają niestety gdyby nie to kupiłbym C100mm f2.8 i co ważne chciałbym żeby szkiełko było na gwarancji.

lupo57 - Nie 23 Sie, 2009

bobpoz napisał/a:
Tokina będzie dużo wolniejsza?
z tego co wiem to tak, choć jej w ręku nie miałem

Właśnie i w tym problem, Tokine moge zamówić w Euro Rtv Agd, i nie będę miał specjalnie okazji jej wypróbować.

Ciekawą, tylko droższą opcją jest też ten nowy Tamron 60mm f2.0 makro.

Sunders - Nie 23 Sie, 2009

bobpoz napisał/a:
Do tej pory głownie z AF korzystałem w obiektywie kitowym, jaka jest relacja do Tokiny? Tokina będzie dużo wolniejsza?

Tak, ale w fotografii makro można się bez niego obejść-korzysta się z ostrzenia ręcznego.
bobpoz napisał/a:

Niestety nie miałem go w rękach.Dlaczego uważasz, że ten tamron jest taki ciekawy?

kasiakaaz - Nie 23 Sie, 2009

bobpoz napisał/a:

Czy w takim razie nie lepiej pomyśleć o Tamronie 90mm/f2,8 makro? Jeszcze niedawno można go było kupić za ok. 1400 - 1500 zł. Nie wiem jak teraz, bo nie śledziłam cen.

W makro to wiem, że AF nie jest istotną sprawą, natomiast w pewnych innych sytuacjach się przydaje.

Ten Tamron, jest jaśniejszy o 1 działkę, od pozostałych szkieł makro, i ciemnieje też tylko o 1 działkę przy odwzorowaniu 1:1, na cropie na Canonie ma 96mm w sumie dość ciekawe połączenie. Z chęcią zobaczyłbym test na Optycznych.

[ Dodano: Nie 23 Sie, 2009 17:27 ]
kasiakaaz napisał/a:
bobpoz napisał/a:

Czy w takim razie nie lepiej pomyśleć o Tamronie 90mm/f2,8 makro? Jeszcze niedawno można go było kupić za ok. 1400 - 1500 zł. Nie wiem jak teraz, bo nie śledziłam cen.

W testach na pełnej dziurze słabo wypadł, czyli do portretu tak średnio mi się wydaje.