|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Canon Speedlite 270EX
kisielkamil - Nie 23 Sie, 2009 Temat postu: Canon Speedlite 270EX Witam.
Nie zauważyłem tematów o tej lampie błyskowej.
Jestem amatorem i chciałbym zaopatrzyć się w ten sprzęt.
Posiadam C 450D + kit i 50 f/1.4.
Czy są użytkownicy na forum? Czy ktoś miał z nią styczność?
Proszę o pomoc, jakieś opinie lub sugestie.
Pozdrawiam
lama - Nie 23 Sie, 2009
Moim zdaniem nie warto. Za te pieniądze kupiłbym używaną lampę nikona (np. sb-26, sb-28, sb-80dx). Lampy te mają tryb automatyczny oparty na własnym czujniku, więc będą działały nawet z body canona (trzeba tylko w lampie ustawić taką samą czułość i przysłonę). Niektórzy mogą mówić że to nie wolno, że się elektronika spali itd. Ja używam lampy nikona z korpusem canona, absolutnie nic złego się nie dzieje. No a jak ktoś chce maksimum bezpieczeństwa to zawsze można wyjąć pomocnicze styki ze stopki lampy
lupo57 - Nie 23 Sie, 2009
kisielkamil za tą cenę to bym wolał Nissin Di622
komor ją testował
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=30 tu masz ceny
http://www.skapiec.pl/sit...CFZcv3wodyhxcmw
kisielkamil - Nie 23 Sie, 2009
Głównie chodzi tu o małe rozmiary no i palnik w górę. Szkoda, że w amatorskich body nie ma takiego rozwiązania jak w tej żeby skierować flesz w sufit.
jak palnik kierujesz w górę to światło musi się od czegoś odbić (np. sufit) jak myślisz ile z takiej 270EX "wyciśniesz" mocy po dobiciu światła
kisielkamil - Nie 23 Sie, 2009
Ehh... Widzę, że skończy się na wstrzymaniu zakupu, dozbieraniu kasy i kupnie Canon Speedlite 430EX II jeśli 270EX jest aż taka słaba.
kisielkamil napisał/a: | Ehh... Widzę, że skończy się na wstrzymaniu zakupu, dozbieraniu kasy i kupnie Canon Speedlite 430EX II jeśli 270EX jest aż taka słaba. |
i to jest bardzo dobry wybór !!!
komor - Nie 23 Sie, 2009
Tak sobie patrzę na tę lampę z fotki wstawionej przez kolegę kisielkamil i myślę, czy takie błyskadełko nie byłoby jakimś rozwiązaniem do makro? Normalne lampy typu 430 czy 580 są wysokie i jakiekolwiek ich użycie bezpośrednio na body wiąże się z trudnościami, modyfikatorami itd. A taka malizna 270? Może wystarczy jakaś kartka papieru i będzie namiastka ring-flasha?
lupo57 - Pon 24 Sie, 2009
komor a nie lepiej takie coś ?
http://www.allegro.pl/ite..._1d_1ds_1v.html
o połowę tańsze rozwiązanie choć nie wiem jak z jakością
B o g d a n - Pon 24 Sie, 2009
kisielkamil napisał/a: | Ehh... Widzę, że skończy się na wstrzymaniu zakupu, dozbieraniu kasy i kupnie Canon Speedlite 430EX II jeśli 270EX jest aż taka słaba. | Z ta słabością to koledzy trochę przesadzają. Dawno temu, długi czas używałem lampy o liczbie przewodniej 21 robiąc zdjęcia nawet w kościołach. Do zastosowania domowego liczba przewodnia 27 w zupełności wystarczy, a wygoda jest duża.
Jaki jest sens kupować dużą, silną, drogą lampę i ją w praktyce "skręcać" do 1/8, czy 1/16 mocy.
kisielkamil - Wto 25 Sie, 2009
Właśnie najbardziej przeraża mnie wielkość 430EX. Hmm... 21 w kościołach, palnik w górę?
Szkoda że 270EX nie ma wbudowanego wysuwanego dyfuzora jak w tych drozszych modeach.
Trzeba będzie na gumce recepturce jakiś kartonik mocować.
B o g d a n - Wto 25 Sie, 2009
kisielkamil napisał/a: | Hmm... 21 w kościołach, palnik w górę? |
Palnik w górę nie w każdych warunkach gwarantuje poprawne oświetlenie, a w szczególności twarzy ludzi. Niekiedy mogą wyjść niekorzystne cienie pod oczami, nosem brodą, nie wspominając o zmarszczkach. Odbłyśnik wystawiony pionowo czasami też na to nie pomaga. Zakładany dyfuzor i doświadczenie może tu pomóc.
kisielkamil - Wto 25 Sie, 2009
B o g d a n, coś takiego? ALLEGRO
B o g d a n - Wto 25 Sie, 2009
kisielkamil napisał/a: | B o g d a n, coś takiego? |
O właśnie. Kształty zdarzają się różne, ale nie są to drogie rzeczy i można poeksperymentować. Trudno ze zdjęcia powiedzieć jak to "świeci".
lupo57 - Wto 25 Sie, 2009
kisielkamil spokojnie poczekaj i dozbieraj na 430 nie będziesz żałował
Sunders - Czw 27 Sie, 2009
B o g d a n napisał/a: | Z ta słabością to koledzy trochę przesadzają. Dawno temu, długi czas używałem lampy o liczbie przewodniej 21 robiąc zdjęcia nawet w kościołach. |
Wcale nie przesadzają.Ciekawe co to były za zdjęcia z lampą o l.pl.21 w kościele/może jeszcze z dyfuzorem/-chętnie zobaczyłbym takie zdjęcie.
B o g d a n napisał/a: | Zakładany dyfuzor i doświadczenie może tu pomóc. |
Dyfuzor można także założyć na lampę wbudowaną w puszkę.
B o g d a n napisał/a: | Do zastosowania domowego liczba przewodnia 27 w zupełności wystarczy, |
W niedużych pomieszczeniach wystarczy.Dużo zależy od tego gdzie zamierzasz używać tej lampy.
kisielkamil napisał/a: | skończy się na wstrzymaniu zakupu, dozbieraniu kasy i kupnie Canon Speedlite 430EX II |
To chyba słuszna koncepcja.Samo to, że nie znalazł się na forum użytkownik takiej lampy o czymś świadczy.Jak masz kłopoty z dozbieraniem, to jest dostępna też 430 EX ok. 200pln tańsze od 430 EX II.Możliwości daje zdecydowanie większe niż 270 EX.
darek-td - Pon 14 Wrz, 2009
Przepraszam, ale nie zgadzam się z tą krytyką lampki. Jeśli jest się amatorem, to 270 jest fajną alternatywą dla innych wielkich lamp. Jest mała, zgrabna,mieści się spokojnie nawet w kieszeni. Jej moc jest naprawdę wystarczająca dla amatora. Ustawienia z pozycji menu aparatu są wystarczające - czasami nie do wykorzystania dla amatora. Bardzo duży plus, to możliwość regulacji palnika.
Polecam, będziesz zadowolony, a jak staniesz się zawodowcem, to tym bardziej docenisz jej uniwersalność.
Pozdrawiam życzę super zabawy i fajnych ujęć.
maczetka - Czw 22 Wrz, 2011
Odswiezam watek bo szukam jakiejs malej lampki do 5d - takiej na wypady z mniejsza torba. Mam 430 ex i efekt jest taki, ze przewaznie kiedy potrzebuje lekkiego doswietlenia lampa lezy w domu w plecaku.
Pytanie do osob, ktore mialy stycznosc z 270tka:
Ta lampka ma dosc nisko palnik. Czy obiektyw wielkosci 24-105 nie robi cienia na zdjeciach?
[ Dodano: Pią 30 Wrz, 2011 11:48 ]
maczetka napisał/a: | Czy obiektyw wielkosci 24-105 nie robi cienia na zdjeciach? |
kupilem ta lampke a konkretniej jej druga wersje, i poniewaz nie ma o niej wiele a mozliwe, ze znajda sie jeszcze jacys chetni na jej zakup to krotko o wrazeniach:
- do zestawu 5d 24-105 pasuje fajnie
- sterowanie z aparatu jest ok. generalnie da sie szybko i bezproblemowo ustawic wszystko co potrzeba do doswietlania (bo glownie takie jej zastosowanie widze ze wzgledu na moc). hss dziala jak trza
- moc wystarczajaca do odbijania od sufitu w pomieszczeniach
- przedblyski wspomagajace af - niby dziala, ale wkurza
- rozmiar - lepiej byc nie moze...
podsumowujac: dobry zakup. gdyby nie cena to byloby must have dla kazdego 5tkowicza ktory nie wszedzie bierze ze soba plecak sprzetu.
|
|