|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt na imprezy, festiwale itp.
TheAppo - Nie 23 Sie, 2009 Temat postu: Kompakt na imprezy, festiwale itp. Witam,
Szukam po internecie i już powoli ręce mi opadają
Może wy jesteście w stanie mi pomóc z wyborem kompaktu na imprezy - właściwie festiwale (trudne warunki oświetleniowe).
Google pokazują mi ciągle FinePix Z35, ale nie jestem do końca przekonany.
Szukam czegoś małego i w miarę dobrej cenie. Macie jakieś propozycje?
Naprawdę liczę na wasze opinie
hijax_pl - Nie 23 Sie, 2009
Nie ma kompaktu na trudne warunki .. Tak po prostu.
Ale jeśli już koniecznie coś małego to może Fujifilm 200EXR? Z uwagi na możliwości matrycy przede wszystkim.
TheAppo - Nie 23 Sie, 2009
Może źle to określiłem. Chodzi o robienie zdjęć podczas nocnych (bądź klubowych) imprez - nic wymagającego, ale też żeby nie rozmazywał
-
A co sądzicie o tym FinePix Z35 ?
Jak to nic
Mówisz o małych szumach i dużej czułości, żeby czasy były takie żeby nie poruszyć. To i super lustrzanki mają problemy.
TheAppo - Nie 23 Sie, 2009
Hehehe Widać, że się nie znam dlatego właśnie postanowiłem spytać ekspertów
Powinieneś zapytać tak: szukam aparat z małymi szumami przy ISO 1600 z trybem RAW
BTW kompakty już przy ISO200 mają nieakceptowalny szum.
SlawGaw - Nie 23 Sie, 2009
TheAppo, jeśli już musisz robić kompaktem zdjęcia na koncertach, to warto kupić taki który ma matrycę wielkości 1/1,6 - 1/1.8 cala, w typowych kompaktach jest 1/2.5 cala. Te pierwsze mają mniejsze szumy, ot tak z reguły.
Drugi ważny współczynnik to jasność obiektywu, im jaśniej tym lepiej, jeśli standardem w kompaktach na szerokim kącie jest f/2.8, to na dłuższej ogniskowej to już coś koło f/5,6, czyli ciemno, więc użyteczność mega zoomów też jest raczej ograniczona.
Z tych powodów Panasonic LX3 może okazać się całkiem fajny, ale kosztuje tyle co najtańsze lustrzanki, no i ma wąski zakres zooma więc trzeba z nim dużo chodzić, co nie zawsze jest na koncertach możliwe.
Sony wprowadza nową technologię do swoich kompaktów, która ma dać lepsze zdjęcia na wysokich iso, więc może za jakiś czas będzie można coś od nich wyczaić.
W tej chwili najciekawsze matryce to chyba ma Fuji, jednak ich aparaty którymi się bawiłem miały spore aberracje, co powodowało że obraz z nich strasznie mi się nie podobał.
Kamcio649 - Nie 23 Sie, 2009
Dokładnie tak jak pisze SlawGaw, a jeszcze spytam ile masz na wydanie
|
|