forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Body

kisiel1992 - Nie 23 Sie, 2009
Temat postu: Body
Witam. Już jestem coraz bliżej uzbierania :D .
1. Co to jest body?? Czy warto wydawać więcej kasy na korpus z body??
2. Waham się między C 40D a C 50D. Który lepszy. Chodzi mi o amatorską fotografię

michalng - Nie 23 Sie, 2009

Body to właśnie korpus tylko ze po murzyńsku :mrgreen:
Groni - Nie 23 Sie, 2009

Ale korpus z body to chyba manekin ?
kasiakaaz - Nie 23 Sie, 2009

Przy czym body to początek wydatków. Zanim się zdecydujesz, zastanów się nad obiektywami. Czy wystarczy Ci kitowy, bądź kitowe, czy też chcesz jakieś lepsze i do jakich zastosowań. Zależy na ile planujesz wsiąkniąć w fotografię... :wink:
Sunders - Nie 23 Sie, 2009

kisiel1992 napisał/a:
1. Co to jest body????
2. Waham się między C 40D a C 50D. Który lepszy. Chodzi mi o amatorską fotografię

40d i 50d to są body canona, 50d jest trochę lepszy od 40d, oba są uważane albo za zaawansowane amatorskie, albo półprofesjonalne.
kisiel1992 napisał/a:
Już jestem coraz bliżej uzbierania

Na pewno bliżej 40d niż 50d :smile:

hijax_pl - Nie 23 Sie, 2009

Generalnie to od korpusu i tak większy wpływ na jakość zdjęć mają szkła.....
mnich - Nie 23 Sie, 2009

hijax_pl napisał/a:
Generalnie to od korpusu i tak większy wpływ na jakość zdjęć mają szkła.....

zatem lepiej kupić 40D i dobre szkiełko.

Cel: fotografia ptaków, robaczków, krajobrazów i żeby robił za "poczciwą cyfrówkę" jak gdzieś pojadę :P
mnich - Nie 23 Sie, 2009

z odpowiednim obiektywem/obiektywami, każde lustro sobie poradzi ( co nie znaczy że użytkownik poradzi sobie z tym lustrem ;) )

[ Dodano: Nie 23 Sie, 2009 21:00 ]
PS: Bierz 40D i za resztę kasy dobre szkiełka!

mnich napisał/a:
Bierz 40D i za resztę kasy dobre szkiełka!

Chyba, ze na szklarnię masz osobną kasę-to dołóż te 800pln do 50d :smile:

Ten- http://www.ceneo.pl/806126
Czy ten- http://www.ceneo.pl/869792
A może ten- http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/225850

Misek - Nie 23 Sie, 2009

kisiel1992 napisał/a:
Ten- http://www.ceneo.pl/806126
Czy ten- http://www.ceneo.pl/869792
A może ten- http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/225850

Nie bardzo kumam o co pytasz. Podałeś linki do wyszukiwarek sklepów.
1. Nie zawsze sprzęt w tej cenie jest dostępny, może być stara cena, nową podadzą Ci dopiero jak zamówisz. Możesz wtedy zrezygnować.
2. Podałeś linki do 2 Body i jednego Body+KIT. Jeśli chcesz Kita to tylko ten z IS.

Napisz ile masz na to kasy. To zobaczymy czy nie da się lepszego obiektywu kupic.

Ten:
http://www.fotoit.pl/inde...=produkt&id=727
:grin:

mavierk - Nie 23 Sie, 2009

tych 40d pewnie jeszcze kilka sztuk jest, bierzcie, póki są, bo wszystkim się je poleca :P
kisiel1992 - Pon 24 Sie, 2009

Ja mam 1005zł, ale resztę rodzice dołożą (pewnie w zęby, ale niech będzie xD).
1. Do każdego można dodać teleobiektyw?? Nawet do tego z tym "kitem" :?: :?: :?:

Monastor - Pon 24 Sie, 2009

kisiel1992, wstrzymaj się z tym lustrem. Poczytaj chociaż trochę, żeby ogarnąć kompletne podstawy albo kup niedrogą hybrydę bo z tego co piszesz, kompletnie nie orientujesz się o co tu biega. Potem skończysz z wielkim, ciężkim aparatem za 4000 zł, którego nie będzie Ci się chciało nosić :razz:

Na ptaszki, robaczki i krajobrazy na raz będziesz potrzebował kompletu szklarni, to kolejne parę tysięcy. Kupisz korpus z kitowym obiektywem, ale zabraknie ogniskowych, będziesz chciał mieć tele i znowu wydasz przynajmniej kilkaset złotych, potem jakiś raynox czy nawet szkło makro, od paruset do paru tysięcy złotych. Nie ma sensu się w to pakować skoro pytasz czy do aparatu z "kitem" można dodać teleobiektyw.
Wygodniej Ci będzie z kompaktem z dużym zoomem i funkcją makro. Jak więcej pofocisz na poważnie to pomyślisz o lustrzance.

Misek - Pon 24 Sie, 2009

Monastor napisał/a:
kisiel1992, wstrzymaj się z tym lustrem. Poczytaj chociaż trochę, żeby ogarnąć kompletne podstawy albo kup niedrogą hybrydę bo z tego co piszesz, kompletnie nie orientujesz się o co tu biega. Potem skończysz z wielkim, ciężkim aparatem za 4000 zł, którego nie będzie Ci się chciało nosić :razz:

Na ptaszki, robaczki i krajobrazy na raz będziesz potrzebował kompletu szklarni, to kolejne parę tysięcy. Kupisz korpus z kitowym obiektywem, ale zabraknie ogniskowych, będziesz chciał mieć tele i znowu wydasz przynajmniej kilkaset złotych, potem jakiś raynox czy nawet szkło makro, od paruset do paru tysięcy złotych. Nie ma sensu się w to pakować skoro pytasz czy do aparatu z "kitem" można dodać teleobiektyw.
Wygodniej Ci będzie z kompaktem z dużym zoomem i funkcją makro. Jak więcej pofocisz na poważnie to pomyślisz o lustrzance.

Wreszcie ktos się zdobył na powiedzenie smutnej prawdy :lol:

Bo ja z początku myślałem, że do lustrzanki z kitowym nie można dodać, bo ta z body była droższa.
Misek - Pon 24 Sie, 2009

kisiel1992 napisał/a:
Bo ja z początku myślałem, że do lustrzanki z kitowym nie można dodać, bo ta z body była droższa.

Body, inaczej korpus, puszka -> czyli to co robi foty, ma w sobie lustro, wizier i matryce. Do body można podpinać każdy obiektyw, kitowy, tele, fisheye itp. Najwazniejsze to aby obiektyw miał odpowiedni bagnet który pasuje do danego producenta.

Monastor dobrze Ci radzi, a jak już koniecznie chcesz lustro to:
1. Poczytaj troche o tym, abys miał podstawy bo kupisz aparat, zrobisz pierwsze 10 fotek i napiszesz temat: Czemu mój nowy aparat robi takie słabe zdjęcia??
2. Może pomyśl nad czymś tańszym, a do tego kup lepszy obiektyw na początek, abys mógł robić zdjęcia tego co lubisz, nie wiem do makro, jakies tele, co tam chcesz.
3. Wstrzymaj sie z bólami bo powoli sprzęt tanieje wiec mógłbyś np w grudniu kupić taniej/coś lepszego, przynajmniej tak sie zapowiada+promocje świateczne.

Misek napisał/a:
kisiel1992 napisał/a:

Body, inaczej korpus, puszka -> czyli to co robi foty, ma w sobie lustro, wizier i matryce. Do body można podpinać każdy obiektyw, kitowy, tele, fisheye itp. Najwazniejsze to aby obiektyw miał odpowiedni bagnet który pasuje do danego producenta.

3. Wstrzymaj sie z bólami bo powoli sprzęt tanieje wiec mógłbyś np w grudniu kupić taniej/coś lepszego, przynajmniej tak sie zapowiada+promocje świateczne.

Ok. Jeszcze dla pewności: Czyli z tego aparatu też mogę doczepić to kitowe coś i kupić porządne??

A te lustrzanki przed świętami tanieją w sklepach internetowych, czy też są taniej w sklepach typu Media Markt, MULTI RTV EURO AGD.

edmun - Pon 24 Sie, 2009

kisiel1992 napisał/a:

kolega posłuchaj uważnie.
body to właśnie aparat, tyle że bez obiektywu. czyli jeśli pisze body + kit, to znaczy że masz aparat z podstawowym obiektywem zwanym kitem

również proszę abyś przeznaczył pieniądze na jakiś inny cel, gdyż jak na razie kupujesz sprzęt o którym nie wiesz nic, przez co wydasz niepotrzebne tysiące złotych, których nie będziesz potrafił obsłużyć, nie mówiąc o wykorzystaniu :???:

A te lustrzanki przed świętami tanieją w sklepach internetowych, czy też są taniej w sklepach typu Media Markt, MULTI RTV EURO AGD.
Sunders - Pon 24 Sie, 2009

kisiel1992, dlaczego chcesz kupić lustrzankę?
krisv740 - Pon 24 Sie, 2009

jestem zachwycony zgodnością opinii w tym wątku... :roll:

dołączam się do rady kupna hybrydy - nawet używanej - np. nikon n8700 - na początek wystarczy, a zdjęcia dobre...
kisiel1992,
wydaj na początek 50% kwoty na coś co pozwoli ci wejść w świat pseudolustrzanek, a potem czytaj, myśl i zastanawiaj się...
"stracisz" w takim rozwiązaniu 100-150 pln a nie to wszystko co chcesz teraz wydać... :cool:

daj sobie spokój z lustrzanką narazie....

Misek - Pon 24 Sie, 2009

Kolega juz sie tak zafixował na to lustro że na nic nasze rady :razz:
B o g d a n - Pon 24 Sie, 2009

Misek napisał/a:
Wreszcie ktos się zdobył na powiedzenie smutnej prawdy
Też mnie nosiło, ale nie chciałem kolegi zniechęcać.

kisiel1992 napisał/a:
Sunders - chyba mamy odpowiedź.
palindrom - Pon 24 Sie, 2009

krisv740 napisał/a:
jestem zachwycony zgodnością opinii w tym wątku... :roll:

:mrgreen:

kisiel1992,
Zainteresuj się następującymi pojęciami (wspomagając się np. Wikipedią)
- Liczba przesłony
- Wartość ekspozycji (EV)
- Czułość (ISO/ASA)
- Pomiar punktowy, centralnie ważony, matrycowy
- Priorytet apertury, przesłony
- Szara karta
- Kompozycja
- Balans bieli
- Czas synchronizacji z lampą błyskową
- Teleobiektyw, obiektyw standardowy, "obiektyw kitowy", ob. szerokokątny, rybie oko (diagonalne, kołowe)
- Autofocus (ciągły, pojedynczy)
(kilka przykładów podstaw, jakie mi przyszły do głowy)

Kiedy już będziesz mógł powiedzieć kilka zdań na temat tych rzeczy, zastanów się czy chcesz się w to bawić, czy nie przejmując się zbytnio tylko robić zdjęcia?

Poczytałem, ale dla mnie to ciemna magia :P Najważniejsze kryteria dla mnie to: ISO, szybki i celny AF.
Tranquilizer - Pon 24 Sie, 2009

kisiel1992,
ISO - pojęcie względne. Jakie wartości ISO (max używalne ISO) Ciebie interesują? "Wysokie" używalne ISO mają dobre kompakty.

BTW, dla mnie to jakaś maksymalna prowokacja. Bo nie chce mi się wierzyć żeby osoba, która chce kupić lustrzanke nie ma o tym bladego pojęcia ...

Ale każdy zaczynał tak jak ja xP
Baku - Pon 24 Sie, 2009

Ale nie każdy tak :wink:

Pomysł z bardzo dobrym kompaktem w tej sytuacji wydaje mi się bardzo dobry. Przy bogactwie programów tematycznych i różnych bajerów (w które często lustrzanki są uboższe) dostajemy całą wymaganą gamę trybów manualnych (PASM), a do tego mniej problemów typu brud na matrycy, konieczność dokupienia dedykowanego teleobiektywu no i mamy wbudowaną stabilizację, co w lustrzankach wcale nie jest oczywiste.

Rozejrzyj się za Canonami serii G, czy Lumixami.

Kamcio649 - Pon 24 Sie, 2009

Ja też proponuje kompakta, bo kupisz lustrzankę i nie będziesz w stanie wykorzystać jej możliwości przez co jakość fotkę może być niezadowalająca. Kup kompakta nauczysz się robić fotki będziesz wiedział co i jak :mrgreen: wtedy zobaczysz czy potrzeba ci więcej, jak stwierdzisz że kompakt to za mało kupisz lustrzankę. Jest to podwójny wydatek no ale na kompakcie jednak nauczysz się podstaw.
edmun - Pon 24 Sie, 2009

kisiel1992 napisał/a:
Ale każdy zaczynał tak jak ja xP

Powiem krótko - bredzisz jak przez sen. Jeśli koledzy z klasy zaczynają tak jak Ty (sądzac po nicku to chyba jeszcze gimnazjum lub początek liceum) to idź do sklepu, kup co chcesz i nie pytaj nas o zdanie.
Nie masz zielonego pojęcia w ogóle co chcesz kupić, kupujesz lustrzankę bo inni mają....

Ja bez bólu proponuje Ci FZ18, FZ28 lub nawet FZ38 jak się pojawi, nie mówiąc że możesz sobie kupić Lumix G1 lub GH1 i też Ci starczy.

A na tym forum chyba 90% osób zaczynało inaczej od Ciebie. Najpierw stare lustrzanki M42 (np. Zenith), później jakiś mały kompakcik, kiedy o lustrze można było pomarzyć, później jakaś lustrzanka z niższej półki aby piąć się coraz wyżej.

Ty wymarzyłeś sobie sprzęt z górnej półki, którego nie umiesz wykorzystać. Ba.. nawet nie wiesz dlaczego chcesz taki a nie inny i chcesz aby ktoś Ci doradził w wyborze ?

Po co Ci te 6fps ? Żeby szybciej zapełnić kartę i wkurzać się że znajomy zrobił zdjęcia z całej imprezy a ty tylko wręczenie pierwszego dyplomu od Pani dyrektorki ?

Po co Ci super rozpiętość tonalna ? Żebyś potem napisał na forum że masz wyblakłe zdjęcia, a kolega z malutkiego i taniego aparaciku ma zdjęcia bardziej kontrastowe?

Po co Ci aparat który waży tyle co 4 kompakty, kiedy nie będzie Ci się chciało dźwigać i uznasz że to ciężki szmelc w którym tryb "Auto" jest kiepski i rozmazuje Ci zdjęcia ?!

Weź człowieku poczytaj trochę - kup lustrzankę wtedy, kiedy będziesz wiedział że kompakt Cię ogranicza....
Bo np. ISO, to spokojnie te modele co podałem Ci wystarczą.
Szybki i celny AF spokojnie zapewni Ci G1, ba.... nawet zwykły mały kompakt Samsung będzie dla Ciebie wystarczający... a Ty napaliłeś się na lustrzankę jak większość, bo są tanie w hipermarketach.... Idź kup sobie cokolwiek, ale błagam, nie pisz na forum po zakupie że masz problemy... w ogóle nie pytaj na internecie....

Kup sobie kompakta i oszczędź światu problemu...

ehh...
normalnie kłaniają się obrazki jak:

Nie wiem.. najchętniej zamknąłbym ten temat. my tutaj nic nie pomożemy. twardo wszyscy piszą żeby brał kompakta... on dalej swoje

Sejthan - Pon 24 Sie, 2009

Ty też możesz zacząć jak inni (przypuszczam :P ) i zacząć od kompakta, by nauczyć się "czarnej magii" :razz:

kisiel1992,

wybacz ale masz podejśćie do tematu jakbyś kupował w McDonald (adekwatne dla "pryszczy", albo "bananowych dzieci").

Zresztą nawet jak kupisz C50D to idę o zakład że pierwsza lepsza osoba mająca pojęcie o foto, oraz mająca na warsztacie kompakta będzie robiła o niebo lepsze fotki niż Ty+lustrzanka :mrgreen: :mrgreen:

Wybierz najlepszy (najdroższy zestaw), skoro rodzice fundują, i nie zawracaj głowy...

alsimair - Pon 24 Sie, 2009

edmun, co to za insynuacje, że G1 niby gorszy od lustrzanki?! Chcesz się bić?! A może się pościgamy na Autofokusy?! Hę? HĘ?! ;)

A koledze kiślowi radzę kupić najtańszego możliwego kompakta Panasonika z trybem iAuto...

Po pierwsze: na żadnym forum nigdy nikt nie wyskoczył na mnie tak jak tu (np forum tuning se, tam to dopiero było. Wierzcie mi... Gorzej niż tu.

A po drugie: mam zwykłą cyfrówkę (kodak zd710 (7 mln pikseli i 10 zoom optyczny)), jestem z niej zadowolony, ale zawsze jej nie mogę brać ze sobą.

A po trzecie... Jak nie chcecie, żebym pisał już, to napiszcie, żebyście później się mnie nie czepiali.

Po czwarte. ktoś chce zmienić wygląd swojego se??? looknijcie tutaj. Mam nadzieję, że jak będziecie chcieli i jak ktoś będzie Wam pomagał, to tak samo jak mi :/

kisiel1992 napisał/a:
A po drugie: mam zwykłą cyfrówkę (kodak zd710 (7 mln pikseli i 10 zoom optyczny)), jestem z niej zadowolony, ale zawsze jej nie mogę brać ze sobą.

skoro tej nie bierzesz wszędzie z sobą, to pomyśl przez chwilę co będzie z lustrzanką chłopie!

ja mam jak idę fotografować albo 3-4kg , albo około 13 kg. - będzie ci się chciało z takim tobołkiem chodzić?

nie bardzo cię rozumiem... :???:

reszty twojego postu nie rozumiem w ogóle, ale nie ma jak mi się zdaje nic wspólnego z tematem :!:

Misek - Pon 24 Sie, 2009

kisiel1992 napisał/a:

A nie możesz z jakiego względu, bo jeśli chodzi o gabaryty to nie mamy o czym rozmawiać...

Nikt się nie czepia, ale to jest lekko wkurzające, chcesz kupić lustro, a nie widzisz różnicy między trybem auto, a manualem. Sorry, ale z takim podejściem to się srogo zawiedziesz na lustrze. Ale kup, może po tym dostaniesz motywacji i troche poczytasz.

Właśnie mi o to chodzi. Bo co ja mogę z tego zrozumieć, jak nie mam na czym poćwiczyć. To jest porównywalne z tuningiem np samochodu. Jak Ci ktoś będzie o czymś mówić to Ty jesteś zielony, ale jak już masz co tuningować i wtedy ktoś Ci mówi, to łapiesz. O to mi chodzi.
Baku - Pon 24 Sie, 2009

Nie ma się co unosić.
Lustrzanka wymaga treningu i dalszej obróbki zdjęć. Trzeba mieć czas, dużo czasu i jeszcze więcej forsy. O zapale nawet nie wspominam.
Skoro wszyscy radzą kompakta, to chociaż przemyśl tą opcję. Tylko weź z trybami manualnymi (PASM) i będziesz na czym miał zdobywać pierwsze szlify.

PASM, czyli to, co się samemu ustawia. mam to w kodaku.
I się nie unoszę xD

edmun - Pon 24 Sie, 2009

kisiel1992 napisał/a:
To jest porównywalne z tuningiem np samochodu. Jak Ci ktoś będzie o czymś mówić to Ty jesteś zielony, ale jak już masz co tuningować i wtedy ktoś Ci mówi, to łapiesz. O to mi chodzi.

taa.. wydasz 400 000 zł na Porsche po czym schrzanisz silnik źle modyfikując punkty wtrysku na turbosprężarce i będziesz miał karoserię za pół miliona złotych.

co do SE. przerabiałem softy i uploadowałem Elfy w FarManagerze zanim Ty wiedziałeś jak motyw zmienić.
Przerabiałem k300i kiedy tylko pojawił się na rynku, później przeszedłem na k750i i w końcu na całkowicie inną półkę na k800i ponad 3,5 roku temu, kiedy w Polsce było go trudno dostać. Więc nie pisz że będziesz nam tak samo pomagał jak my Tobie. Jeśli zdrowo radzimy żebyś jednak siedział przy kompakcie z PASM najlepiej ze stajni Panasonica, to czemu tak bardzo chcesz tą lustrzankę ? Proszę podaj mi logiczne powody dla których tak uparcie dążysz do posiadania lustra.
może lumix lx-3 wystarczy ? fz18 spokojnie za fajne pieniądze ? jezu... nawet jak bardzo chcesz to weź sobie Sony Alfa 230,330 czy 380. Nie refundujemy pieniędzy z funduszu zdrowia za zniszczenie kości nadgarstka, ale może to dobry pomysł ?

[ Dodano: Pon 24 Sie, 2009 21:49 ]
kisiel1992 napisał/a:
PASM, czyli to, co się samemu ustawia.

nauczysz się co ustawiasz, wtedy może będzie Ci potrzebna porządna lustrzanka

p.s. kup sobie 5d mark II

kozidron - Pon 24 Sie, 2009

kisiel1992, a ja ci polecam przeczytanie jakiejś książeczki o fotografii, poczytaniu paru wątków na forum, przeczytaniu paru testów, przy okazji korzystając ze słowniczka.
Przed zakupem lustrzanki polecam zrobienie sobie zestawienia ile będzie kosztował cię sprzęt do fotografii przyrody np. taki 40D+100-400 L + solidny statyw z jakąś dobrą głowicą i czy w ogóle chce ci się podejmować walkę wstawania rano i wyprawiania na prawdę dziwnych czynności żeby zrobić ciekawą fotę jakiemuś ptaszkowi.
Wybierz się ze swoim kodakiem do parku i zrób fotkę jakiemuś ptaszkowi i nie mam tu na myśli wróbla czy gołębia. Coś mi się wydaję, że zapału ci wystarczy na godzinę po parku. Nie, żebym cię zniechęcał ale może zacznij od oglądania fot .

Cytat:
I się nie unoszę xD

to skorzystaj z tego kodaka

Groni - Pon 24 Sie, 2009

kisiel1992

Dam ci prosty przykład : jeśli nigdy nie jeździłeś na rowerze a marzysz o motocyklu to czy rozsądne będzie wsiadanie na niego nawet jeśli cie stać?
Chyba oczywiste że wywalisz się przy nabliższej okazji.
Małe kroki, czyli dokładnie to co koledzy ci radzą , a pewnie radzą ci to co radzą bo ...sami to przerabiali.
Zatem wypadałoby zastosować się do ich rad.
A to dlatego że więcej zyskasz na doświadczeniu i wiedzy, a tego nie kupisz za żadne pieniądze.
Żaden "mistrz" w jakiejkolwiek dyscyplinie nie zaczynał od razu od "ferrari", bo gdyby to zrobił to by się zniechęcił.
A więc sprzęt na miare swojej wiedzy i możliwości.
To co ci koledzy proponują nie tylko zapobiegnie stratom finansowym ale podtrzyma Twój zapał do fotografii.
Zadałeś pytanie , więc skorzystaj z rad.
Zyskasz.
A kto wię czy kiedyś sam nie będziesz ich udzielał :wink: czego oczywiście z całego serca życzę.

Alfy nie chcę, ponieważ jest to zabawka... Wszyscy odradzają. Powód: fotografia ptaków... Wejdź sobie na ZTP i zobacz :D

kisiel1992 napisał/a:
I się nie unoszę xD

To zacznij z tego korzystać to będziesz wiedział co było na liście definicji, którą nazwałeś czarną magią. Sam myślałem nad kodakiem, którego masz obecnie, ale wiedziałem za dużo żeby zostać na kompakcie :)

I zasadnicza sprawa, to, że lustro jest do robienia zdjęć w znaczeniu, że planujesz czas, organizujesz spotkanie czy plener, albo jedziesz w wybrane miejsce by robić zdjęcia. Tak jak krisv740 napisał, 13kg mieć zawsze przy sobie nie będziesz, a nawet mój skromny 450D zajmuje w torbie cały plecak (jak mi się nie chce go nosić na ramieniu).
Kompakt natomiast do nauki jak znalazł bo jak ustawiasz czas i przysłonę w manualu to od razu widzisz prognozowany wynik. Zostaje Ci też kilka tysięcy, żeby pojechać i porobić zdjęcia w egzotycznych miejscach, albo na przykład kupić zaawansowanego kompakta jak koledzy pisali i zapisać się na jakiś kurs fotografii.

Ja bym tak zrobił i Ci to polecam. Więcej na tym zyskasz niż na kupnie drogiego aparatu. To ty robisz zdjęcia, a nie sprzęt jakim się posługujesz. Zapamiętaj :)

kisiel1992, ty widzę nie kumasz, tylko ja mam inne podejście niż koledzy. Ja ci doradzam najlepszą puszkę + szkło na jakie cię stać.....podaj widełki finansowe.
Ja ci mówię, że ci zapału nie wystarczy już teraz ci go brakuje bo korzystasz tylko z google a nawet się nie wysilisz, żeby doczytać o podstawach.

Ile czasu masz tego kodaka, zastanowiłeś się chociaż przez chwile po co jest przysłona, o co chodzi z tym iso, trybami pomiaru czy światło siłą obiektywu.....?

garreth - Pon 24 Sie, 2009

kisiel1992 napisał/a:
Alfy nie chcę, ponieważ jest to zabawka...

:zalamany:
to ja Ci życzę z całego serca, żebyś dostał zabawkowe A700 z jeszcze bardziej zabawkowym 70-400G SSM

kisiel1992, możliwości takiej zabawki też byś nie wykorzystał. Bez podstawowej wiedzy, między innymi na tematy, o których wspomniał palindrom nie bardzo widzę porządne fotografowanie ptaków. Innymi słowy, Tobie więcej brakuje niż nowym alfom. Pomęcz się jeszcze trochę z tym kodakiem, nie twierdzę że to dobry aparat na ptaki, ale pozwala spokojnie na ogarnięcie podstaw ogólnie pojętej fotografii. To wszystko będzie Ci bardziej niż potrzebne w przypadku dziedzin, którymi chcesz się zająć.

Swoją drogą mam nadzieję, że Twoja wiedza o ptakach jest większa niż ta o aparatach bo nieumiejętne fotografowanie też może im zaszkodzić.

Kodaka mam już prawie 2 lata i bawiłem się funkcją PASM. Przesłona: fachowo tego nie opiszę, ale jest powiązana ze światłem i jak by to napisać... Zmniejsza się podczas robienia zdjęć. ISO, to czułość, a tryb pomiaru i światło siłą obiektywu to nie wiem...

kisiel1992, więc poczytaj, ogarnij na spokojnie, zobacz w terenie jak się nabyta wiedza sprawdza.

W przeciwnym razie wydasz... tfu, rodzice wydadzą kupę kasy na super sprzęt i będzie kubeł zimnej wody. Bo dlaczego robaczek nieostry, a czemu mewa niedoświetlona, a zdjęcie z krukiem jakieś wyprane i za jasne, a do tego maźnięte.

Poza tym obawiam się, że po prostu nie stać Cię na porządny zestaw do tego typu zdjęć. Masz 1000 zł, rodzice dołożą 3 razy tyle na puszkę, do tego na pewno będziesz chciał mieć standardowy obiektyw, potem coś na ptaki i gwarantuję Ci, że Samyang za 300 zł nie będzie odpowiedni. Rozbudowanie systemu to dalsze koszta. Oszczędzanie na sprzęt jest jak najbardziej możliwe w tym wieku, ale musisz się liczyć z wyrzeczeniami. Wielu rzeczy trzeba sobie odmówić, dobrze dorobić jakąś pracą, postarać się o wyniki w nauce. Do zrobienia, ale nie jest łatwo. No chyba, że rodzice naprawdę są majętni i nie widzą problemu w wydaniu kilku tysięcy na drogą zabawkę. W takim razie zazdroszczę możliwości.

kisiel1992 napisał/a:

Skoro kompakt jest dla Ciebie problemem z zabraniem gdzieś to jak to sobie wyobrażasz z
lustrzanką? Patrzyłeś na wymiary samych korpusów lustrzanek? Samo body ma większe wymiary niż Twój obecny kompakt :!: :?:

Powiem Ci, że zanim kupiłem to co mam w podpisie, kumpel pożyczył mi na weekend staruszka Canona 350D z podpiętym szkłem 70-300.

Ważyło to coś ok 1.2 kg i całkowita długość body ze szkłem ok 18 cm. Po pierwszym spacerze z przewieszonym aparatem przez szyje miałem serdecznie dosyć i zacząłem się zastanawiać czy to rzeczywiście ma sens. Bo do tej pory brałem, plecak wrzucałem do niego kompakcika i nie zastanawiałem się kiedy odpadnie mi szyja/ramiona, z racji wagi która wynosiła ok 1/4 pożyczonego zestawu.

A dwa, weź też pod uwagę że Twój kompakt miał światło f/2.8–f/3.7 przy ekwiwalencie 38–380mm.

Chcąc zachować takie światło w obiektywach wydasz na nie dwa razy tyle co na puszkę.

Naprawdę podejdź do tematu na poważnie i zacznij logicznie myśleć to będziesz dostawał poważne odpowiedzi.

Monastor napisał/a:
kisiel1992, więc poczytaj, ogarnij na spokojnie, zobacz w terenie jak się nabyta wiedza sprawdza.

W przeciwnym razie wydasz... tfu, rodzice wydadzą kupę kasy na super sprzęt i będzie kubeł zimnej wody. Bo dlaczego robaczek nieostry, a czemu mewa niedoświetlona, a zdjęcie z krukiem jakieś wyprane i za jasne, a do tego maźnięte.

Poza tym obawiam się, że po prostu nie stać Cię na porządny zestaw do tego typu zdjęć. Masz 1000 zł, rodzice dołożą 3 razy tyle na puszkę, do tego na pewno będziesz chciał mieć standardowy obiektyw, potem coś na ptaki i gwarantuję Ci, że Samyang za 300 zł nie będzie odpowiedni. Rozbudowanie systemu to dalsze koszta.

Ale co mi z czytania, jak nie mogę tego obecnie w praktyce wykorzystać. To jest tak samo jak czytasz instrukcję telefonu którego nie masz. Wiem, że rozbudowanie systemu kosztuje.

Misek - Pon 24 Sie, 2009

kisiel1992, nie chcesz nas słuchać ok. Miej litość na finansami rodziców i kup 450D wyjdzie 700 zł taniej, a ten aparat i tak Ci starczy.

kisiel1992 napisał/a:
Kodaka mam już prawie 2 lata i bawiłem się funkcją PASM. Przesłona: fachowo tego nie opiszę, ale jest powiązana ze światłem i jak by to napisać... Zmniejsza się podczas robienia zdjęć. ISO, to czułość, a tryb pomiaru i światło siłą obiektywu to nie wiem...

ja nie chce, żebyś odpowiadał na pytania, to były pytania retoryczne....
ciśnij, czytaj, biegaj z aparatem i nie wyobrażaj sobie, ze sprzęt załatwi coś za ciebie i tego no.....u góry jest słowniczek w zakładce strony na głównym pasku, może trochę ci rozjaśni.
Polecam ci na początek poczytanie o fotografii i oglądanie fot, potem próbowanie sił ze swoim kodakiem i jak się nie zmęczysz wtedy będziesz też bardziej ukierunkowany czego ci potrzeba, dzięki czemu mniej kasy zmarnujesz na zakupy w przyszłości

lotofag - Pon 24 Sie, 2009

kisiel1992 napisał/a:
Kodaka mam już prawie 2 lata i bawiłem się funkcją PASM. .

To teraz zamiast się tą "funkcją" bawić zacznij ją świadomie wykorzystywać. ;) Niestety wiedza sama nie przyjdzie.
Inaczej zamienisz tylko jeden kompakt na drugi kompakt - przerośnięty i wymagający kolejnych nakładów finansowych. Oczywiście twój cyrk, twoje małpy i nikomu nic do tego na co wydasz pieniądze.

Ten temat to jakaś prowokacja albo kwintesencja myślenia typu "zakup lustrzanki = niesamowite zdjęcia bez żadnego wysiłku".

Też się nad nim zastanawiałem. Tak samo nad 500d i 1000d. Śmietnik nie śmietnik, ale coś się dowiem z tego tematu.

kisiel1992 napisał/a:

Ale co mi z czytania, jak nie mogę tego obecnie w praktyce wykorzystać.

A mógłbyś napisać czego dokładnie nie możesz przećwiczyć na kompakcie, a na lustrzance by wyszło Tobie bez problemu?

Ogólnie teraz nie mam tego aparatu, bo trata ma, a wróci dopiero na Boże Narodzenie

kisiel1992 napisał/a:

Ale co mi z czytania, jak nie mogę tego obecnie w praktyce wykorzystać.

A podobno masz tryby pracy półautomatyczne i manualne w obecnie posiadanym sprzęcie... O ile nie są to dwie przysłony na krzyż do wyboru to można z tym powalczyć.

Cytat:
Ogólnie teraz nie mam tego aparatu, bo trata ma, a wróci dopiero na Boże Narodzenie

No tak... :mrgreen:

zug - Pon 24 Sie, 2009

ja tylko na chwilę :zalamany:

kisiel1992, wszystko o czym pisał palindrom możesz wykorzystać w praktyce bez kupowania lustrzanki. No chyba, że naprawdę musisz kupić każdy rodzaj obiektywu żeby wiedzieć do czego służy. Całe szczęście, że na mnie ta wiedza spłynęła z kosmosu bo poszedłbym z torbami :smile:
Swoją drogą niektóre z tych rzeczy mimowolnie wykorzystujesz. To kwestia świadomości. Twoim aparatem też da się zrobić bardzo fajne zdjęcia. Jeśli myślisz, że lustrzanka jest jakimś cudownym remedium na wszystkie problemy to srogo się zawiedziesz.

Jak już musisz brać lusto i myślisz o ptakach, robaczkach itd. to weź raczej jakąś tańszą puszkę i dołóż kasę do szklarni. Jak wystartujesz z 50D i będziesz kontynuował obecną politykę to przynajmniej 10 tysięcy zniknie z konta rodziców w mgnieniu oka.

lotofagJa piszę serio. Mam jeszcze kodaka c613
zug - Pon 24 Sie, 2009

Misek napisał/a:
Nudno się robi, proponuje zamknąć...

czas najwyższy :cool:

kisiel1992 napisał/a:
lotofagJa piszę serio. Mam jeszcze kodaka c613

Nie chce mi się już dochodzić co zabrał brat a co masz Ty.
Jeśli to co w tej chwili masz ma tryby PASM które się do czegoś nadają (tu pewnie powiesz, że nie, choć nie wydaje mi się żebyś mógł to określić na podstawie obecnie posiadanej wiedzy, której próbkę tu zaprezentowałeś) to nie rozumiem biadolenia o niemożności nauki i ćwiczeń.

ludzie - litości - bo zaraz bana dostanę... :roll:

skończcie już - nie ma o czym pisać - wszystko zostało powiedziane czterokrotnie.

wysłać to w kosmos i ok!

offca11 napisał/a:
Ide na piwo

ja to już 3 pije...... :razz:

edmun - Pon 24 Sie, 2009

do zamknięcia.
offca11 napisał/a:
Az mnie natchnelo zeby wyprubowac zielony tryb, jeszcze go ani razu nie wlaczylem, ciekawe jak dziala. Ide na piwo

ehh dobry pomysł.... szkoda że już tak późno a rano trzeba wstać

Mimo wszystko polecam Ci kupić zaawansowanego kompakta. Jakiego? Poszukaj tutaj. Nauczysz się podstaw, zrozumiesz pojęcia, nauczysz się budować kadry. Z czasem, jak zacznie Ci brakować kilku rzeczy i będziesz już wiedział czego to przesiądziesz się na lustro. A kompakt zostanie na chwile, kiedy nie chce się nosić tobołka ;)

kisiel1992, wątek pewnie faktycznie skończy pod kłódką. Jeszcze raz napiszę, że MSZ powinieneś sprawić sobie własną hybrydę i nauczyć się wykorzystywać jej możliwości. Ostrzegam, że lustrzanka to droga impreza. Chyba za droga żeby sobie na nią pozwolić bez odpowiedniego startu.
Przemyśl to sobie koniecznie.
Pozdrawiam ;)

Kolegom manifestującym swoją wzgardę tematem gorąco polecam przycisk z wykrzyknikiem w PGR każdego postu. Gwarantuję Wam, że to szybszy i bardziej elegancki sposób by namówić moda do zamknięcia. No chyba, że naprawdę publiczne marudzenie poprawia Wam humor :smile:

Serdeczne dzięki za pomoc i za wyrozumiałość bądź też nie xD
B o g d a n - Pon 24 Sie, 2009

kisiel1992 napisał/a:
Ja mam 1005zł, ale resztę rodzice dołożą (pewnie w zęby, ale niech będzie xD).
1. Do każdego można dodać teleobiektyw?? Nawet do tego z tym "kitem"

Uspokoiło sie tu trochę, więc może ja coś napiszę.
Będąc na Twoim miejscu, rozważyłbym zakup, jako pierwszej lustrzanki Canona 1000D w zestawie z obiektywem EF-S 18-55 IS w cenie od 1875 zł. http://www.ceneo.pl/1558000
Opis znajdziesz na stronie producenta: http://www.canon.pl/For_H...1000D/index.asp

Do tego aparatu będziesz mógł dokupić w przyszłości każdy obiektyw firmy Canon, jaki będziesz potrzebował lub na jaki Cię będzie stać.
Kup go i skup się na nauce fotografowania, poznawaj funkcje, zależności, a o konkrety zawsze możesz zapytać na forum.
Nie ma co się zrażać. :wink:

kisiel1992 - Wto 25 Sie, 2009

Dzięki :D Entuzjasta pasuje do Ciebie xD
B o g d a n - Wto 25 Sie, 2009

kisiel1992 napisał/a:
Dzięki :D Entuzjasta pasuje do Ciebie xD
Drobiazg. :wink:
zug - Wto 25 Sie, 2009

Misek napisał/a:
wszyscy żyli długo i szczęśliwie

oby tak było a nie skończyło się tak jak z koleżanką której doradzono ostatnio na forum, model lustrzanki który okazał się za ciężki, i teraz widnieje w dziale sprzedam :sad:

kozidron - Wto 25 Sie, 2009

zug napisał/a:
oby tak było a nie skończyło się tak jak z koleżanką której doradzono ostatnio na forum, model lustrzanki który okazał się za ciężki, i teraz widnieje w dziale sprzedam :sad:

będzie inaczej, okaże się że lustrzanka na auto robi słabe foty :razz: