|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Zmiana Teleobiektywu ... propozycje?
y3low - Nie 23 Sie, 2009 Temat postu: Zmiana Teleobiektywu ... propozycje? Witam chciałbym zmienić mój teleobiektyw którym jest canon 75-300 IS kupiony wraz z aparatem Canonem 40D szukam dobrego tele do fotografowania ptaków czasem być może ustrzelić coś na makro... myślałem nad słynnym canonem 70-200 L ale troszkę mała ogniskowa jak na moje polowanie na ptaszki, lecz o niebo lepsza rozdzielczość i jakość w porównaniu z moim 75-300 IS może macie jakieś propozycje?
Przepraszam za pomyłkę umieszczenia w złym dziale tematu i przeniesienie do odpowiedniego, źle na szybko umieściłem posta...
Pozdrawiam.
krisv740 - Nie 23 Sie, 2009
na początek L 400 5.6 albo 100-400 is usm
dr11 - Nie 23 Sie, 2009
Dokładnie jak krisv740. Ja 70-300 IS wymieniłem na 100-400L i tak już pozostało Jeśli przez większość czasu używasz 300mm to 400L + statyw/monopod będzie lepszy.
mavierk - Nie 23 Sie, 2009
krisv740 napisał/a: | na początek L 400 5.6 albo 100-400 is usm | do amatorskiego focenia te szkiełka są już raczej na koniec
Moim zdaniem jak nie chcesz wydawać, to pomyśl o 120-400OS
mavierk napisał/a: | krisv740 napisał/a: | na początek L 400 5.6 albo 100-400 is usm | do amatorskiego focenia te szkiełka są już raczej na koniec
Moim zdaniem jak nie chcesz wydawać, to pomyśl o 120-400OS |
koniec to się kochany zaczyna przy około 600-800 mm w L
jak ktos umieszcza słowo "dobre" , to podaje mu się dobre szkła
wiesz w jakim zakresie cenowym się poruszamy - kolega tego nie określił...
Sunders - Nie 23 Sie, 2009
y3low napisał/a: | wraz z aparatem Canonem 40D szukam dobrego tele do fotografowania ptaków |
krisv740 napisał/a: | na początek L 400 5.6 albo 100-400 is usm |
Może 300/2,8L IS USM-lepsze jest wrogiem dobrego
y3low - Nie 23 Sie, 2009
mavierk też widzę dał ładną propozycje nad która w ogolę się nie zastanawiałem i nie brałem jej pod uwagę... co do sigmy muszę poczytać o niej więcej i popatrzeć na osiągnięcia ale bardzo kusi cena o polowe niższą od 100-400 L Ważne jest to żeby zmienić mojego IS-a bo w testach jak i w moich odczuciach jest slaby... ;/
y3low,
chcesz kupić cenę czy obiektyw?
a i jeszcze jedno - najlepsze zdjęcia to raczej z zasiadki, a nie z podchodu. kwestia is jest wówczas drugorzędna /jeśli jest..../
y3low napisał/a: | co do sigmy muszę poczytać o niej więcej i popatrzeć na osiągnięcia ale bardzo kusi cena o polowe niższą od 100-400 L |
Niestety "osiągnięcia" tej sigmy są adekwatne do jej ceny
y3low - Nie 23 Sie, 2009
Sadze ze canonem 100-400 L bym się w zupełności zadowolił, tym bardziej że sportowe zdjęcia też bym robił... może z mniejszym naciskiem na jakość ale na ogniskową co w moim obecnym szkiełku brakuje... nie mówiąc o jakości
Jeśli chcesz oszczędzać, to rozważ sigmę 100-300/4 HSM-niewiele droższa, a znacznie lepsza.
Canon 100-400L, to oczywiście lepszy wybór-za 60% wyższą cenę.
krisv740 napisał/a: | koniec to się kochany zaczyna przy około 600-800 mm w L | fajnie, że mnie kochasz, ale nie afiszuj się tym I nie uważam, żeby koniec był na szkle droższym od 300/2.8.
krisv740 napisał/a: | jak ktos umieszcza słowo "dobre" , to podaje mu się dobre szkła | no właśnie, dobre, nie świetne
Jasna sprawa, że 100-400ISL jest świetnym szkłem, jednakże dla 36milionów polaków żyjących w Polsce ten obiektyw może okazać się nierozsądnie drogi Dlatego poleciłem 120-400OS, które moim zdaniem da dobry obrazek za dobrą cenę.
y3low napisał/a: | tym bardziej że sportowe zdjęcia też bym robił... | to może pomyśl nad 70-200/2.8 + TC x2? Jakościowo to będzie (zresztą zaraz Ci napiszą), ale będziesz miał 200/2.8, jakże potrzebne do focenia sportu.
mavierk napisał/a: | 70-200/2.8 + TC x2? |
To kiepski pomysł.Chyba gorszy od sigmy 120-400
mavierk,
spokojnie, nie nerwowo........
każdy wie, że jesteś guru guru na tym form, ale daj się czasem przekonać i nie ustanawiaj własnych standardów prawdy....
100-400 jest dobrym, a nie świetnym szkłem....
300 3.8 nie jest ani najdroższym, ani najbardziej "elitarnym" szkłem i dopiero daje przedsmak 400 2.8
są lepsze szkła /nawet zoom -choć nie w tym systemie/ - wszystko zależy od potrzeb i zamożności fotografa...
70-200 + tc2 nie jest dobrym pomysłem ze względu na stratę światła, cenę , i degradację obrazu ....
pomysł z 120-400 jest ok, ale .... to nie jest dobre szkło , tylko w miarę długie , a to robi już różnicę.
w miarę dobre szkło to 50-500 ale cena w stosunku do jakości jest już odpowiednia...
to ,ze 36 milinów polaków cos może/nie może , to zupełnie nieważne , bo pytający nie określił kwoty, choć w późniejszym poście sam przychyla się do 100-400 , choć z zupełnie złych powodów - o tym przekona się później...
reasumując - uśmiechnij się
jutro też jest dzień
y3low - Nie 23 Sie, 2009
kris chodzi Tobie o sigme 50 - 500 ? widzialem te szkielko za około 3000zł wiec cena nie była chyba wysoka... nie wiem jak z jakościa ...
y3low napisał/a: | kris chodzi Tobie o sigme 50 - 500 ? widzialem te szkielko za około 3000zł wiec cena nie była chyba wysoka.. |
używka?
za tyle to ja nówkę kupię w usa....
szkło na początek bardzo fajne, ale nie jest najszybsze jako zoom /przeostrzanie/ - więc dla mnie nieużyteczne....
y3low - Nie 23 Sie, 2009
no używka używka w polsce )
y3low,
ceny oszalały - sam musisz przewartościować.
jeśli masz możliwość spróbuj w sigma centrum pobawić się tym szkłem aby być pewnym , że "podchodzi" ci pod rękę....
ogólnie - warte polecenia...
y3low - Nie 23 Sie, 2009
A tak przy okazji jak bym mial mozliwosc kupic za granica to bym sie nie zastanawial nad zakupami w polsce )
krisv740, moim zdaniem to Ty masz jakieś problemy Chyba, że po petycji do oracle chcesz, żeby dodatkowo wszyscy pogrubiali swłowa podkreślające osobisty i subiektywny stosunek do tematu.
krisv740 napisał/a: | nie ustanawiaj własnych standardów prawdy.... | przecież nie będę ustalać cudzych standardów prawdy. Ty podałeś optimum, ja minimum, nie wiem w czym problem. Po za tym
Mavierk napisał/a: | Moim zdaniem jak nie chcesz wydawać, to pomyśl o 120-400OS | Skoro podkreśliłem, że to moje zdanie, czemu tak się burzysz?
krisv740 napisał/a: | wszystko zależy od potrzeb i zamożności fotografa... | no właśnie, nie znając potrzeb i zamożności fotografa chyba powinieneś podać wszystkie możliwości
krisv740 napisał/a: | 70-200 + tc2 nie jest dobrym pomysłem ze względu na stratę światła, cenę , i degradację obrazu .... | jeśli chodzi o sport, to 70-200/2.8 będzie lepszym szkłem w zakresie 70-200 No i światło.. w zakresie, jakże często używanym do sportu 70-200 bez TC jest chyba troszeczkę jaśniejsze.
krisv740 napisał/a: | pomysł z 120-400 jest ok, ale .... to nie jest dobre szkło , tylko w miarę długie , a to robi już różnicę. | czy i Ty robisz codziennie odbitki 70x100?
krisv740 napisał/a: | reasumując - uśmiechnij się
jutro też jest dzień | Jutro możemy już nie żyć
Żeby nie było - 100-400L jest świetnym szkłem, ale za 6000zł widzę więcej ciekawszych sposobów na wydanie kasy, np. 120-400 + S150/2.8 Macro, zwłaszcza, gdy
y3low napisał/a: | być może ustrzelić coś na makro... | no ale to tylko moje zdanie.
mavierk,
staram się być bardzo spokojny i nie czepiać się słów innych, ty jednak lubisz widzieć prawdę własnymi oczami /co jest dobre/ , gorzej,ze starasz się "przeszczepiać swoje rogówki innym" i sam zaczynasz personalne wycieczki w kierunku innych, a następnie sugerujesz czyjeś warcholstow. staraj się czytać swoje posty także, jeśli zapominasz co w nich pisałeś.
w swoim poście nie odniosłem się w żaden sposób do twojej sugestii 120-400 , ty natomiast masz jakąś dziwną manierę pokazywania swojej wartości a dyskredytacji innych : mavierk napisał/a: | krisv740 napisał/a:
na początek L 400 5.6 albo 100-400 is usm
do amatorskiego focenia te szkiełka są już raczej na koniec
|
w odpowiedzi na to wyliczyłem ci szkła jakie mogą być na koniec i realnie podałem wady rozwiązania 70-200 +tc2.
każdy kto chce zrozumie - ty nie chcesz i chyba zacietrzewiając sie nie potrafisz - wolisz iść w utarczki interpersonalne.
ignoruję to !
powtarzam raz jeszcze , aby twoje złe rady nie zapisały się w pamięci pytającego:
zamiast 120-400 lepiej pomysleć o 50-500 sigmy.
70-200 +tc2 da 5.6 w zakresie od 112mm na dole i wątpliwej jakości af. nie dość tego , rozwiązanie to jest droższe o około 1000pln od 100-400 i nie daje nie najbardziej potrzebnego, ale czasami wartego uwagi is /o wersji 70-200 is nie piszę , bo to już w ogóle odjazd na początek/
koledze radzę nie myśleć o używaniu szkieł tele jako macro . skala odwzorowania nie jest zachęcająca. lepiej pierścienie pośrednie lub normalnie 60 macro canona.
co do sportu i ptaszków to połączenie tego to albo dwa szkła, albo 300 2.8 +tcXX
ew. nie warto inwestować bo masz 70-300 i jakościowo więcej nie zyskasz na półśrodkach
mavierk napisał/a: | krisv740 napisał/a:
wszystko zależy od potrzeb i zamożności fotografa...
no właśnie, nie znając potrzeb i zamożności fotografa chyba powinieneś podać wszystkie możliwości |
na koniec proszę o nie wyrywanie zdań z kontekstu, aby udowadniać swoje teorie .
ja napisałem : 300 3.8 nie jest ani najdroższym, ani najbardziej "elitarnym" szkłem i dopiero daje przedsmak 400 2.8
są lepsze szkła /nawet zoom -choć nie w tym systemie/ - wszystko zależy od potrzeb i zamożności fotografa...
kontra twoje /niezbyt co prawda zrozumiałe/ : mavierk napisał/a: | I nie uważam, żeby koniec był na szkle droższym od 300/2.8. |
kończąc proszę o bardziej wyważone słowa niż : mavierk napisał/a: | Skoro podkreśliłem, że to moje zdanie, czemu tak się burzysz? |
to bardziej do kolegów w twoim wieku pasuje, a mnie lekko razi - mój wiek znasz , więc zrób mi tą przyjemność - dobrze?
i kończąc - to jeśli wracasz do "mojej " utarczki z oracle , to ja sugeruję zastosowanie się do własnej rady - wyjaśnienie sprawy na pw.
specjalnie dla ciebie nie starałem się wytłuszczać najważniejszych fragmentów swojej wypowiedzi......
palindrom - Nie 23 Sie, 2009
To niech koledzy się biją a ja napiszę jak to u mnie wyglądało.
Odszukałem swój wymarzony obiektyw na ptaki ale nie można go nigdzie dostać i kosztuje jakieś 40'000PLN.
Niewzruszony poszedłem na poszukiwania tele. Okazało się że całkiem rozsądne jakościowo były stare Sigmy APO 400/5.6 (do tego tanie). Niestety to jest manual więc do szybszej akcji się nie nada (chyba że siedzisz w Pentaxie i kupisz za 1200 PLN TC x1.7 AF to będziesz miał AF z każdym szkłem).
Mając problemy ze znalezieniem czegoś "za darmo" dokupiłem TC x2 MC7 Kirona do mojego Tamrona 70-200/2.8 i zmusiłem aparat do pracy w Av. 200/2.8 + TC x2 = 400/5.6
Refleksje:
ostrzenie manualne takim zestawem (w terenie, z ręki) jest raczej upierdliwe. Ostrość pozostawia sporo do życzenia. Obiektyw domknięty o działkę lub lepiej dwie generuje dość przyzwoite rezultaty pod warunkiem że nie obcina się agresywnie przy kadrowaniu.
Rozwiązanie stosunkowo tanie ale w przypadku długich szkieł niestety trudno o kompromisy będę się tym bawił do czasu znalezienia sobie czegoś dłuższego.
Ty w Canonie masz TC które na body 40D przeniosą Ci AF aż do przesłony 5.6 ale IMHO pierwsza propozycja krisv740 byłaby dla Ciebie najlepsza (400/5.6L) jeżeli chodzi o relację jakość - cena.
Czemu tylko Wy możecie się pokłócić, ja też czasem chcę Ale dobra, to lecę na pw Czemu obrona własnego zdania to ciągłe powielanie tych samych argumentów xD
palindrom - Pon 24 Sie, 2009
mavierk napisał/a: | (...) Czemu obrona własnego zdania to ciągłe powielanie tych samych argumentów xD |
Celna uwaga...
http://www.joemonster.org...podczas_klotni_
B o g d a n - Pon 24 Sie, 2009
y3low napisał/a: | Witam chciałbym zmienić mój teleobiektyw którym jest canon 75-300 IS kupiony wraz z aparatem Canonem 40D szukam dobrego tele do fotografowania ptaków czasem być może ustrzelić coś na makro... myślałem nad słynnym canonem 70-200 L ale troszkę mała ogniskowa jak na moje polowanie na ptaszki, lecz o niebo lepsza rozdzielczość i jakość w porównaniu z moim 75-300 IS może macie jakieś propozycje? | Jeśli mowa o ptaszkach, to 400mm na matrycy APS-C jest pewnym amatorskim standardem. Pozytywne cechy szkła EF 100-400L IS USM, przy jeszcze rozsądnej cenie, dają duże możliwości fotografowania. Stabilizacja, choć podobno tylko na poziomie 2EV, okazuje się, bynajmniej dla mnie, bardzo pomocna. Mogę tylko polecić.
litlfisch - Pon 24 Sie, 2009
y3low miałem ten sam problem, u nie stanęło na 300/4 + TC 1,4 canona
wybrałem taki zestaw bo zdarza się że 400 jest za długo i jakoś stałka bardziej do mnie przemawia na ptactwo niż zoom
masz IS, jako zestaw masz 420 mm przesłonę 5,6 i działa centralny AF
|
|