|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - C 40D, czy 500D ?
Sobiech - Pon 24 Sie, 2009 Temat postu: C 40D, czy 500D ? Witam.
Planuję przesiadkę z martwego już Panasonica FZ30. Sporo miałem już do czynienia z dSLR'ami, czas na własnego.
Przeznaczenie: poza ogólnym użyciem fotografia makro i trochę motoryzacji
Pierwsza myśl: zacząć spokojnie (amatorskie 500D) i rozbudowywać `szklarnię`, by później mieć dobry `grunt` pod nowe body - bo to co teraz kupię i tak kiedyś padnie -.-
Jako pierwsze szkiełko chciałbym Sigmę 17-70.
Druga myśl: Cena podobna, lepsze parametry... 40D. Ale na tą chwilę nie stać mnie na 40stkę i Sigmę - a szkoda sensu przecież podpiąć do niego KITa.
Pomyślałem, że mogę przecierpieć na 40D i kicie pół roku i kupić sobie sigmę ale czy jest sens?
Co mnie boli w 40stce to kiepski wyświetlacz, mniejszy zakres ISO... i troszeczkę brak bajerów typu wykrywanie uśmiechu, LV(do makro), czy bzdurne filmy HD.
Zestawienie tych dwóch aparatów może wygląda beznadziejnie, ale jakoś tak ciężko mi wybrać Pomóżcie więc!
Misek - Pon 24 Sie, 2009
Patrząc na skąpiec.pl, różnica w cenie miedzy body to 300 zł. Według mnie podstawa to pobawienie się chwilke w sklepie obiema puszkami. Ja osobiście bym był za kupieniem czegoś tańszego+lepszy obiektyw, choć z drugiej strony za 300 zł to nie poszalejesz.
Sobiech - Pon 24 Sie, 2009
Misek, pracowałem jako opiekun stoiska Canona na targach foto w Łodzi i później 2 miesiące w Fotojokerze jako promotor Canona, namacałem się wystarczająco i marzy mi się 5D Mark II
40D ma słynne kółko nawigacyjne, za to w 500D można fajnie "z palca" skakać po wszystkich właściwościach na ekranie. ...No i jeśli 40stka to muszę się przestawić na górny wyświetlacz, czego szczerze przyznam się trochę boję
B o g d a n - Pon 24 Sie, 2009
Sobiech napisał/a: | No i jeśli 40stka to muszę się przestawić na górny wyświetlacz, czego szczerze przyznam się trochę boję | To kup 50D i bedziesz miał ustawienia na dużym, czytelnym LCD, jak w 5D Mk II.
Tranquilizer - Pon 24 Sie, 2009
B o g d a n,
Ale w C40D też można mieć wyświetlane ustawień na dużym LCD
Wystarczy 2x wcisnąć guzik "info"
Chyba że to jakaś inna funkcjalność o której piszesz
Sobiech,
Na górnym wyświetlaczu to hmm obsługujesz tak naprawdę 1 przycisk "ISO/korekcja EV flash`a). Tryb AF/praca migawki/ustawienie WB może być ustawiana w "wolnym czasie".
Wybieraj raczej między c40 a c50.
edmun - Pon 24 Sie, 2009
skłaniam się do zaproponowania canon 40d, plus kit, w późniejszym czasie (ale jak najszybciej) sigma 17-70 (która i mi wpadła w gust ale spłacam za dużo kredytów aby pozwolić sobie na jeszcze jeden).
Wyświetlanie, masz informację zarówno na górnym wyświetlaczu, jak i standardowo w wizjerze (tak jak zawsze) oraz naciskasz przycisk Info raz (bo można to w menu ustawić) i masz identyczne informacje jak w 500D.
stawiam raczej na 40D
alsimair - Pon 24 Sie, 2009
Sobiech, bierz 500D. Jakość zdjęć lepsza (a już rozdzielczość na pewno). I zawsze lepiej dźwigać mniej niż więcej. Plus ten bajeczny wyświetlacz...
Sejthan - Pon 24 Sie, 2009
40D z kitem i możesz rozbudować szklarnię w miarę upływu czasu. Do 5D body zmieniać nie będziesz musiał, a szkła na FF (które kupisz prędzej czy później) będą miały dobrą podstawę.
Sobiech - Pon 24 Sie, 2009
Heh, z tym 5D słowo 'marzenie' ma kluczowe znaczenie.
Na 50D mnie po prostu nie stać, wszystko w swoim czasie
A że w 40stce można całe informacje na wyświetlaczu(nie wizjerze) nie wiedziałem - dzięki za info.
Co do różnicy jakości zdjęcia faktycznie 500D ma przewagę nad 40stką? Na MP mi nie zależy, a do tej pory myślałem że dwu cyfrówki Canona mają większy zakres tonalny i ogólnie lepszą plastykę foty.
PS. Jak się spisuje AF w obu body? Jakieś doświadczenia mi sprzedacie?
Kamcio649 - Pon 24 Sie, 2009
Ja też był bym za 40D do tego kit i za jakiś czas Sigma 17-70
alsimair - Pon 24 Sie, 2009
Sobiech, Zdaje się, że 500D dzieli matrycę z 50D, tak samo jak 40D z 400D. Procesor obrazu też ma nowszy. Na logikę rzecz biorąc jakość obrazu powinna być więc lepsza w 'czinkeczento'
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
lotofag - Pon 24 Sie, 2009 Temat postu: Re: C 40D, czy 500D ?
Sobiech napisał/a: | LV(do makro), |
Przy obecnym poziomie rozwoju tej funkcji "LV do makro" tylko pusty marketingowy slogan. Chyba że to "makro" stosunkowo dużych statycznych obiektów, a nie np. portrety owadów.
W dodatku chyba żaden Canon nie ma odchylanego wyświetlacza, a tu chyba tkwi główny koncept wspomagania kadrowania poprzez LV z żabiej perspektywy.
B o g d a n - Pon 24 Sie, 2009
Sobiech napisał/a: | Na 50D mnie po prostu nie stać, wszystko w swoim czasie | Jeśli przyjemności chcesz stopniować to może zastanów się nad 450D, a za jakiś czas kupisz następcę 50D. 500D to fajny aparacik, ale drogi. Blisko mu do 40D ceną, ale pod pewnymi względami ten drugi mu ustepuje. Trochę dalej ma do 50D z ceną, ale za to bliżej stanem zaawansowania niektórych, nowych rozwiązań technicznych. 50D przewyższa go pod względem komfortu fotografowania i pewnym możliwościom, których w tym pierwszym nie przewidziano. Tak w skrócie wygląda "drabinka" do analizy 450D : 500D : 40D : 50D).
Tranquilizer - Pon 24 Sie, 2009
Sobiech,
może tak trochę przewrotnie i pod prąd, ale...
W stopce masz dość podobny zestaw.
Jak Ci się z nim pracuje?
Nie zastanawiałeś się nad zakupem używanego c400D + sigmy 17-70?
Bajerów to body nie posiada ale żeby doszlifować swój warsztat to jest w sam raz.
oracle - Sro 26 Sie, 2009
Właśnie, a może tak na początek wystarczy 400D ? Plus np Canon 17-85 później można sie pokusić o 70-200 i zamianę 17-85 na 17-55 .
Baku - Sro 26 Sie, 2009
Cytat: | Sobiech, Zdaje się, że 500D dzieli matrycę z 50D, tak samo jak 40D z 400D. Procesor obrazu też ma nowszy. Na logikę rzecz biorąc jakość obrazu powinna być więc lepsza w 'czinkeczento'
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. |
To nie jest wcale takie proste...
Proponuje porównanie dwóch wykresów:
http://www.optyczne.pl/57...es_tonalny.html
http://www.optyczne.pl/10...es_tonalny.html
Zakres tonalny 40D na iso100-200 jest większy o jakieś 0,5-0,6EV niż w 500D a na tych czułościach pracuje się najczęściej. To bardzo niedoceniana a istotna cecha matrycy, pozwalająca na zarejestrowanie płynnych i delikatnych przejść tonalnych.
Większe upakowanie matrycy 500D to oczywiście większy rozmiar zdjęcia a przez to lepsze możliwości cropowania, jednak by zdyskontować tą zaletę trzeba do 500D podpiąć relatywnie lepszy (droższy) obiektyw niż do 40D, tak by rozdzielczość obiektywu nie ograniczała rozdzielczości matrycy.
Więc teoretycznie alsimair możesz mieć rację, jednak w praktyce lepsze zdjęcia mogą wyjść z 40D, zakładając pracę na tym samym obiektywie.
Pod względem dynamiki tonalnej to 500D bliżej do 400D niż do 40D, więc sugestia oracle jest całkiem sensowna. Wtedy już stać by Cię było na wymarzoną Sigmę 17-70 i może zostało by funduszy na coś jeszcze...
Strzała - Czw 27 Sie, 2009
Sobiech, mam dosłownie ten sam problem. Też nie mogę się zdecydować. Mimo, że mam wszystko podane na 'tacy'. Jaki model kupiłeś
Sobiech - Czw 27 Sie, 2009
Strzała, jeszcze nie kupiłem, zastanawiam się nad różnymi opcjami rozplanowania finansów.
Z boju 500D/40D raczej ten drugi wychodzi wygrany dla mnie.
Problem mam czy 40D i później Sigma... czy 400D/450D plus Sigma od razu
A Ty jakie szkiełko do tego dobrałeś?
Ja się jeszcze zastanawiałem nad Tamronem 17-50. Trochę się nim bawię i stałe światło 2.8 to świetna sprawa, choć ogniskowej trochę brakuje i sporo opinii o nabieraniu astygmatyzmu przeczytałem.
Strzała - Czw 27 Sie, 2009
Ja na razie przejmuję się kupnem obiektywu... Temat niżej (mój) też jest podobny a nawet taki sam. Nic nie wiem już. Zależy mi na dobrym wyborze xD
Adi.oO. - Sob 29 Sie, 2009
Witajcie..
Jak widać jestem nowy na forum, nie chciałem zakładać nowego tematu, bo jest wiele podobnych.. Wertuję forum od jakiegoś czasu i nie mogę znaleźć zadowalającej mnie odpowiedzi.
Podepnę się więc pod ten temat..
Zastanawiam się nad wyborem lustra, jak na razie to korzystam z analogowej lustrzanki C 1000FN + C EF 35-80 /4-5.6
Moje pytanie: czy warto zakupić C 500D w kicie, czy może tańsza puszkę typu 450D i lepsze szkło..
Zastanawiałem się także nad Nikonem D80 i D5000, sytuacja taka sama jak między wcześniej wymienionymi przeze mnie canonami.
Z tego co wyczytałem nie warto kupować d5000 z powodu wadliwych egzemplarzy o ile się nie mylę.
Proszę was o radę, dziękuję z góry.
Dodam że body zamierzam potrzymać jakiś czas.
Budżet tak w okolicach 3k.
Misek - Sob 29 Sie, 2009
Gorsze body lepsze szkło
Tylko znowu róznica miedzy tymi aparatmi to jakies 700-800 zł. Nie poszalejesz za te pieniądze. Znowu 500D ma lepsza matryce i pare bajerów. Za róznice w cenie starczy na 50mm f/1.8, karte, torbe na aparat.
D80 już raczje nowego nie kupisz, D90 owszem. Patrząc na niewielką różnice w cenie, ja bym brał D90.
Adi.oO. - Sob 29 Sie, 2009
Misek, dzięki za odpowiedź.
Mocno zastanawiałem się nad D90, tyle że samo body to już kwestia 3000 zł.
500D body to wydatek 2,5 tysiąca, skusiłbym się wtedy na zakup jakiegoś obiektywu, jak na razie to zastanawiam się jakiego..
Karty, akumulatorów i torby nie brałem pod uwagę w cenie 3000. Tylko gołe body + obiektyw.
A co myślisz o tym 450D? widzę że sam strzelasz "czterysetką".. w sumie to kolosalnie się nie różnią, poza matrycą.
Misek - Nie 30 Sie, 2009
450D ma:
-punktowy pomiar swiatała
-wiekszy LCD
-podobno lepsze wykończenie uchwytu i jest lepiej wyprofilowany
Ja ze swojego jestem zadowolony, choc na dłużej nie miałem okazji pobawić się czymś lepszym. Jak szukałem aparatu to ludzie chwalili 400D i nadal polecają jako używkę. Wiec chyba dobrze wybrałem.
To tyle z tego co pamiętam. Jakbyś kupił 450D to starczyło by na EF-S 17-85 IS USM. Ciekawy obiektyw choć troszke ciemnawy, ale znowu ten co używałeś do tej pory ma takie samo światło. 450D ma coś nie bardzo z zakresem tonalnym matrycy. Nie bardzo wiem jakie masz potrzeby wiec ciężko doradzić. 500D jest napewno bardziej dopracowany, jednak droższy. A za 500 zł no to zostaje Ci tylko stałka 50mm F1.8
Adi.oO. - Nie 30 Sie, 2009
No rzeczywiście 500d ma lepszą matrycę. Ewentualnie mogę jeszcze używać tego obiektywu z analoga, chociaż nie jest w cudownym stanie..
Myślę że 500d to dobre rozwiązanie będzie.
lotofag - Nie 30 Sie, 2009
Adi.oO. napisał/a: |
Myślę że 500d to dobre rozwiązanie będzie. |
Jeśli stać Cię na 500D to rozważ też zakup 40D.
Hmm, 40d to już prawie 3000 zł, a do tego chciałem dobrać lepszy obiektyw, tak więc zostanę przy 500d.
...
Chociaż zastanawiam się nadal nad tym 450d, może do celów amatorskich wystarczy? Co o tym sądzicie? Jest sens kupowania drogiej puszki i czekania na pieniądze żeby dopiero po jakimś czasie kupić szkło?
Chociaż zastanawiam się nadal nad tym 450d, może do celów amatorskich wystarczy? Co o tym sądzicie? Jest sens kupowania drogiej puszki i czekania na pieniądze żeby dopiero po jakimś czasie kupić szkło? |
To dokładnie ta sama półka, zastanów się najlepiej czy to co oferuje 500D a czego nie ma 450D jest warte dopłaty. Główna różnica to nowsza matryca i procesor. I 400D do "celów amatorskich" spokojnie by wystarczył jak i każdy podobny sprzęt dowolnego producenta. Jakiejś wielkiej rewolucji tu nie było.
lotofag, również masz rację..
Z tego co sobie porównuje to różnią się kilkoma szczegółami.
Co myślą o tym inni?
Do tego patrząc na zakres tonalny jako taka różnica jednak jest.
Wizjerioner - Nie 30 Sie, 2009
Ja kupiłem 450D i żałuję, że nie dopłaciłem do 40D. Z aparatu jestem zadowolony, ale 40D ma wiele przewag nad 450D, zarówno w użytkowaniu, jak i w samym wykonaniu.
W sumie bardziej liczy się szkło niż pudło, więc lepiej zainwestować w obiektyw, a zawsze 450D czy nawet 400D można zmienić w przyszłości na coś lepszego. Osobiście w chwilii obecnej z wszystkich wspominanych najdalej mi do 500D(cena).
Dzięki za opinię Wizjerioner,
Jednak różnica w cenie między 450 a 40D jest.. .
Zamierzam w przyszłości zmienić puszkę, także spoko.
alsimair - Nie 30 Sie, 2009
Adi.oO., jak możesz to bierz najnowszy sprzęt - prawie zawsze jest lepszy od starszego. Niby lepszy wyświetlacz i poprawione sterowanie to nie są jakieś kolosalne różnice, ale diabeł tkwi w szczegółach i na pewno taki 'lepsiejszy' aparat będzie Ci dostarczał więcej frajdy w użytkowaniu.
muzyk - Nie 30 Sie, 2009
Wizjerioner napisał/a: | Ja kupiłem 450D i żałuję, że nie dopłaciłem do 40D. Z aparatu jestem zadowolony, ale 40D ma wiele przewag nad 450D, zarówno w użytkowaniu, jak i w samym wykonaniu.
W sumie bardziej liczy się szkło niż pudło, więc lepiej zainwestować w obiektyw, a zawsze 450D czy nawet 400D można zmienić w przyszłości na coś lepszego. Osobiście w chwilii obecnej z wszystkich wspominanych najdalej mi do 500D(cena). |
a ja momentami żałowałem, ale teraz już nie. Zawsze można kupić następcę 50D, czy nawet 7D.
Jakość zdjęć z 450D i 40D można porównać przeglądając w dwóch oknach zdjęcia z testu np. na optycznych - jest raz na korzyść 450D, raz 40D. Poza tym ... jakość zdjęć w głównej mierze determinuje obiektyw ... a nie sama puszka.
450D ma wystarczająco dużo funkcji, których dużo jest dostępnych bezpośrednio pod przyciskami, co dla amatora jest zupełnie wystarczające, a nawet jest tego za dużo
40D jest fajnie duży, ma kilka funkcji więcej i jest bardziej ergonomiczny. Ot co.
Dlatego ... nie żałowałbym, aż tak bardzo.
alsimair napisał/a: | jak możesz to bierz najnowszy sprzęt - prawie zawsze jest lepszy od starszego. Niby lepszy wyświetlacz i poprawione sterowanie to nie są jakieś kolosalne różnice, ale diabeł tkwi w szczegółach i na pewno taki 'lepsiejszy' aparat będzie Ci dostarczał więcej frajdy w użytkowaniu. |
Pytanie czy w ogóle zauważy te różnice, tym bardziej że jeśli chodzi o podstawowe cechy użytkowe to między 400D, 450D i 500D są jak sam piszesz szczegóły. Nawet nowa matryca 500D może w praktyce przejść niezauważona Wielu osobom się wydaje, że nowe lustrzanki same z siebie "robią" jakieś niesamowitej jakości zdjęcia, a w praktyce nie odróżniłyby ich od fotek np. z kompaktu A ostatnio w fotografii cyfrowej jakichś rewolucyjnych zmian nie było, żeby w każdym przypadku można było powiedzieć bez zastanowienia "bierz najnowszy korpus, dzieli go przepaść od poprzedniego modelu"... Zwłaszcza w przypadku Canona
muzyk napisał/a: |
450D ma wystarczająco dużo funkcji, których dużo jest dostępnych bezpośrednio pod przyciskami, co dla amatora jest zupełnie wystarczające, a nawet jest tego za dużo |
Wystarczająco dużo to byłoby jakby miał drugie kółko, a jak na razie to jedna z głównych cech dywersyfikujących produkty u wszystkich producentów
lotofag, zgadzam się z wszystkim, ale przy założeniu, że ktoś nie robi 99% zdjęć w trybie automatycznym.
Używając tego mojego 1000FN przeważnie używałem manuala.
hmm. różnica między 450D a 500D to 500 zł, czy nie lepiej zostawić tę różnice na szkła? Puszkę i tak kiedyś zmienię..
Alsimair, odnośnie tego co piszesz to niewątpię..
W moim przekonaniu lepiej
muzyk - Nie 30 Sie, 2009
lotofag napisał/a: |
Wystarczająco dużo to byłoby jakby miał drugie kółko |
Mimo, że nie ma drugiego kółka, daje się przestawić przesłonę, bądź czas w trybie M - bez odrywania oka od wizjera.
hmm. różnica między 450D a 500D to 500 zł, czy nie lepiej zostawić tę różnice na szkła? Puszkę i tak kiedyś zmienię.. |
Ja swojego 450 z kitem kupowałem rok temu na początku sierpnia za 528 euro i mimo dylematów nad 40D ... przeważył rozsądek co do kosztów.
Jeśli różnica jest 500 zł pomiędzy 450 a 500D to kup 500D - bo jest lepszy (tylko nie ma co się sugerować filmowaniem), a jeśli rzeczywiście kasa na styk, to kup 450 a i tak będziesz zadowolony.
Adi.oO. - Pon 31 Sie, 2009
Też mi się tak wydaje, wolę dołożyć te 500 na obiektyw, teraz muszę jeszcze tego poszukać
oracle - Pon 31 Sie, 2009
To może poszukać 400D skoro i tak będziesz zmieniał body? Tylko nie wiem czy nówkę znajdziesz ale powinny jeszcze gdzieś być. Wtedy zostanie dużo więcej na obiektyw i będziesz mógł kupić coś pokroju Tamrona 17-50/ Sigmy 18-50/ Sigmy 17-70 /Canona 17-85 (W zalezności od upodobań do światła, jakości wykonania i etc.)
muzyk - Wto 01 Wrz, 2009
oracle napisał/a: | To może poszukać 400D ... powinny jeszcze gdzieś być. |
W Saturnie w Hamburgu - jako kit bodajże z dwoma obiektywami.
http://shop.ipshamburg.de...rent=&rentlist=
tutaj jest używany 400D za 340 euro.
Adi.oO. - Wto 01 Wrz, 2009
Będę zmieniał, ale na pewno nie w przeciągu dwóch lat.. Szykują się kolejne wydatki..
oracle - Wto 01 Wrz, 2009
Nawet jeśli to będą 3 lata to ja nadal optuje za np używanym ale w bardzo dobrym stanie 400D. Canon robi puszki które jeśli nie szwankują na początku to raczej mała szansa żeby się zepsuły same z siebie. Miałem 3 letniego 300D i chodził jak nówka bez problemów a miał pewnie zrobione z 80 tyś fotek.
Sobiech - Wto 01 Wrz, 2009
A ja dziś wróciłem z 40D do domu. Z każdą sekundą z nim w rękach jestem coraz bardziej przekonany że dobrze wybrałem
Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam!
goltar - Wto 01 Wrz, 2009
Gratuluje wyboru i zamykam temat.
|
|