forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - kolory gwarancji Nikona :)

Ilona - Wto 25 Sie, 2009
Temat postu: kolory gwarancji Nikona :)
Może mi ktoś wyjaśnić, jaka jest różnica między żółtą, a różową polską gwarancją Nikona ? :) [w aparatach- żółta, w obiektywach- różowa?]
hijax_pl - Wto 25 Sie, 2009

Aparaty maja gwarancje europejską, a obiektywy światową. Stąd ta różnica :wink:
Ilona - Wto 25 Sie, 2009

Hmmm- no niezbyt. Pytam konkretnie o gwarancję polską. Na obydwu po polsku pisze i tak samo wyglądają. Aparat- żółta (polska), obiektyw- różowa?
zug - Wto 25 Sie, 2009

Ilona napisał/a:
Na obydwu po polsku pisze i tak samo wyglądają.

zapewne chodzi że jest uznawana tylko w europie a druga na całym świecie.

Ilona - Wto 25 Sie, 2009

hmm- a kolory dobrze zgadłam ? ;) żółta ksiązeczka- aparat, różowa- obiektyw ?

Co będzie, jak się pomyli kolory przy podbijaniu i do różowej wpiszą dane aparatu ? Teoretycznie pytam :D

garreth - Wto 25 Sie, 2009

Ilona napisał/a:
Co będzie, jak się pomyli kolory przy podbijaniu i do różowej wpiszą dane aparatu ? Teoretycznie pytam :D

zrobią Ci fotkę i umieszczą w serwisie na Postępu na wielkiej tablicy, na której widnieje napis:
"Tych klientów nie obsługujemy"

:wink: :mrgreen: :razz:

Ilona - Wto 25 Sie, 2009

Widziałam taką w Tesco chyba ;)

A poważnie? Naprawdę różowa jest do obiektywów?

B o g d a n - Wto 25 Sie, 2009

Ilona napisał/a:
Na obydwu po polsku pisze i tak samo wyglądają. Aparat- żółta (polska), obiektyw- różowa?
Ilona, nie jest ważny kolor papierka, a tylko i wyłącznie jego treść. Nikon przyjmie do naprawy sprzęt, który ma gwarancję ogólnie wystawioną w Europie.
Sam Nikon podaje taki zapis:
"Do każdego aparatu sprzedawanego na terenie Europy dołączona jest gwarancja europejska typu: „Nikon European Service Warranty”. Na podstawie w/w gwarancji można dokonać naprawy (zgodnie z jej warunkami) na terenie całej Europy. Warunkiem formalnym do rozpatrzenia takiej gwarancji jest dołączenie do poprawnie wypełnionego druku gwarancyjnego, dowodu zakupu."
Całość jest tutaj: http://www.nikon.pl/suppo...road/454/1.html

Zreszta zawsze możesz zatelefonować do Nikon i sami Ci powiedzą:
http://www.nikon.pl/foote...d/contacts.html

Ilona - Wto 25 Sie, 2009

To po co się tak bawią? Wersje kolekcjonerskie sprzętu? ;) Mam obiektyw z żótym papierkiem, to jeszcze muszę mieć z różowym ? :D Tak mi się skojarzyło z ksiązkami- czasem ten sam tytuł ma kilka okładek do wyboru :zalamany:

[ Dodano: Wto 25 Sie, 2009 23:19 ]
Z tej instrukcji najciekawszy jest fragment:
Cytat:
Firma Nikon ponosi odpowiedzialność za utratę życia, obrażenia cielesne lub uszkodzenia mechaniczne przedmiotów należących do Klienta, ale tylko wtedy, gdy nastąpiło to wyłącznie i bezpośrednio w wyniku niedopatrzenia firmy Nikon przy naprawie Towarów.

Jakiś przykład naprawy mogącej kogoś zabić?

A owszem, zadzwonię sobie jutro ;) Najwyżej panowie zaczną dzień z uśmiechem :grin:

Usjwo - Sro 26 Sie, 2009

I nie zapomnij podzielic sie odpowiedzia, tez chcemy zaczac/zakonczyc dzien z usmiechem :grin: