|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Telezoom a Telekonwerter
cygnus - Sro 26 Sie, 2009 Temat postu: Telezoom a Telekonwerter Użytkuję miły tele-zoom Sigma D 170-500 1:5-6.3 APO, lustrzanka Nikon D90. W katalogu Sigmy ten obiektyw nie jest oznaczony jako kompatybilny z telekonwerterem. Co to znaczy? Nowszy model tego obiektywu, 150-500 jest oznaczony jako kompatybilny.
W zasadzie nic (mechanicznego) nie stoi na przeszkodzie zastosowaniu telekonwertera Sigma albo Nikon, zakładam, że telekonwertor ma styki elektryczne przenoszące parametry na drodze obiektyw-korpus. Nie wiem, czy telekonwertery mają "przedłużkę śrubokręta".
Jeśli zastosuję teleobiektyw "niekompatybilny" i konwerter, co się stanie?
a) nastąpi degradacja optyczna obrazu w stopniu nieakceptowanym przez producenta obiektywu, dlatego jest oznaczony jako niekompatybilny,
b) korpus lustrzanki nie otrzyma informacji o zastosowaniu telekonwertera i automatyka będzie traktowała optykę nadal jak by nie było konwertera, co będzie skutkowało gorszą optymalizacją ustawień i błędnym wpisem w EXIF,
c) inne skutki, które przychodzą mi do głowy, to np. niemożliwość wykorzystania autofokusa.
Myślę że blokada autofokusa nie wystąpi, obiektyw jest napędzany "śrubokrętem".
Jakie będą skutki, jeśli do obiektywu oznaczonego przez producenta (powiedzmy Sigmę) zastosuję telekonwertor Nikona? Takie, jakbym zastosował konwerter do "niekompatybilnego" sprzętu?
Moje dylematy mają znaczenie praktyczne, widzę kilka konwerterów z drugiej ręki możliwych do nabycia, nie mam możliwości przetestowania.
0xDEADBEEF - Sro 26 Sie, 2009
TC Sigmy 2X i 1.4X pracują "lepiej" z niektórymi obiektywami Sigmy ponieważ podobnież przy projektowaniu tych obiektywów wzięto pod uwagę to że mogą być uzywane z tymi TC.
Z mechaniczną kompatibilnością to nie tylko o styki chodzi.
Popatrz na zdjęcia TC 2X Sigmy. Przedni element wystaje nieco ponad przednią powierzchnie.
W niektórych obiektywach tylni element wystaje z tyłu. Więc fizycznie nie da się tego zamontować.
Albo nawet jak jest miejsce to elementy w środku obiektywu moga się poruszać i dotknac przedniego elementu TC 2X.
Tu jest lista kompatybilności:
http://www.sigmaphoto.com/lenses/lenses_tele.asp
cygnus - Sro 26 Sie, 2009
Gdy pisałem o MECHANICZNEJ zgodności - miałem na myśli, że nic nie będzie mechanicznie kolidowało. Elektryczna zgodność w sensie "przedłużenia" styków to jakby drugi stopień zgodności. A zgodność funkcjonalna (automatyka przysłony, autofokus) - i jak wynika z zestawienia kompatybilności - zgodność programowa, która zapewnia uwzględnienie przez automatykę faktu, że założony jest obiektyw i konwertor (co jest możliwe w niektórych układach) i zapewni pracę automatyki w najbardziej zaawansowanych trybach - to trzeci stopień.
Załóżmy, że mam telezoom nieprzewidziany przez konstruktora (Sigma) do stosowania z telekonwerterem. Mogę spróbować sprząc go z konwerterem Sigmy i Nikona, jakkolwiek nikt nie jest w stanie zgadnąć, która z kombinacji da lepsze rezultaty, a przynajmniej niczego się do tej pory na ten temat nie dowiedziałem.
|
|