forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Co wybrać ??

Strzała - Sro 26 Sie, 2009
Temat postu: Co wybrać ??
Witam
Nie mam aż takich problemów co kisiel1992. Mam za to swój. Mam 2500zł. Być może to mało ale za 10 dni mam urodziny.
Waham się między:
1. Canon 40d
2. Canon 50d
3. Canon 450d
4. Canon 500d
5. Olympus e520

Który z nich jest najlepszy i do którego są dobre dodatki ;P

Neraxes - Sro 26 Sie, 2009

Jeśli masz 2,5k to jedynie 450D i Olek.. E520, wiec ci na niego też starczy. Na resztę nie. Chyba że opcja "dokładają rodzice" to ja bym celował w 40D, w sumie sam tak ucelowałem. Ale zastanów się nad szkłami jakie będziesz potrzebował i jak bardzo chcesz się zagłębić w fotografię. Testy masz na optycznych.
Strzała napisał/a:
i do którego są dobre dodatki ;P

Nie wiem co przez to rozumiesz :P

Dodatki czyli właśnie szkła, statywy i te inne, np do makro.
lotofag - Sro 26 Sie, 2009
Temat postu: Re: Co wybrać ??
Strzała napisał/a:

Na pewno wiesz na co się porywasz? ;) A może nie warto iść za modą?

wiem ;d Zależy mi na lustrzance

Pomijam czemu :) Masz 2,5k czy 2,5k + dotacja, zapewne chcesz nówkę? A.. czemu tam nie ma na liście żadnego Nikona? Niedobre są? :twisted:
kozidron - Sro 26 Sie, 2009

Neraxes napisał/a:
Pomijam czemu :) Masz 2,5k czy 2,5k + dotacja, zapewne chcesz nówkę? A.. czemu tam nie ma na liście żadnego Nikona? Niedobre są? :twisted:

w nikonach siedzi szatan

Strzała, z przeczytałeś jak poprawnie zadać pytanie, żeby dostać odpowiedź na nurtujące cię pytania...bo teraz to z lekka można gdybać o co ci chodzi...

Oczywiście dotacja do 500zł :D Nie wiem czemu nikona ine wpisałem. Pewnie dlatego, że przeglądałem dział fotek z ptakami. i tam same canony były. Pewnie źle, że tak robię :D

Lepiej szukać aparatów w zakładce aparaty :)

kozidron napisał/a:
w nikonach siedzi szatan

Strzała napisał/a:
Nie wiem czemu nikona ine wpisałem. Pewnie dlatego, że przeglądałem dział fotek z ptakami. i tam same canony były.

Nie szatan, Nikonami się nie da ptaków fotografować :mrgreen:

no to już coraz bliżej jestem xD. Czyli jaki mam kupić??;
zug - Sro 26 Sie, 2009

Strzała, kup 50D i wszystkiego najlepszego :wink:

I obiektyw jako "dodatek" oczywiście :wink:
Sunders - Sro 26 Sie, 2009

Strzała napisał/a:
Który z nich jest najlepszy i do którego są dobre dodatki

Strzała napisał/a:
Dodatki czyli właśnie szkła, statywy i te inne, np do makro.

Strzała, najlepszy jest 50d, jeśli Ci trochę braknie kasy, to bierz 40d-jest niewiele gorszy.Jeśli bardzo chcesz aparatem kręcić filmy-to 500d.Olka w tym "towarzystwie" nie ma co brać pod uwagę.

300mm... xD
Sejthan - Sro 26 Sie, 2009

kozidron napisał/a:
w nikonach siedzi szatan

NIe wiediałem, że mnie aż tyle jest na świecie :lol:
Strzała napisał/a:

Najlepszy jest 50D, a do każdego są dobre dodatki. Tylko przydałoby się jedno zero na końcu kwoty ;) Za 3000 to 450D z kitem plus karta, torba, statyw. Jak się chce to da radę :)
Choć jak tak myślę to używany 30D z trochę lepszym szkłem by mnie bardziej cieszył, mimo że używany.

Najpierw korpus. Bo też sie da foty robić (jak wyglądają). A później "dodatki" :D

Samym korpusem chyba ciężko :mrgreen: Wg mnie z "szatańskich" byłby niezły Nikon D5000 + 18-55 VR mieści się w 3000zł razem z kartą pamięci, pod warunkiem że egzemplarz bez usterki. Właściwie z nowych aparatów w tej cenie masz Nikona D5000 i Canona 450D (z kitami).

A 450D jest lepszy, taki sam, czy gorszy od 40D/50D
lama - Sro 26 Sie, 2009

Jest zarazem lepszy jak i gorszy.

W czym??
lama - Sro 26 Sie, 2009

Lepszy bo np. kręci filmy, gorszy bo np. ma mniejszy uchwyt. Lepszy bo jest lżejszy (jak chcesz go zabrać na długą wycieczkę) i gorszy (gdy zapniesz ciężki obiektyw).
Sunders - Sro 26 Sie, 2009

450d nie "kręci filmów" :smile:
lama - Sro 26 Sie, 2009

Sunders napisał/a:
450d nie "kręci filmów" :smile:

Racja, myślałem o 500D :wink:

zug - Sro 26 Sie, 2009

może to Ci pomoże w wyborze.
Test 40D
Test 50D
Test 450D
Test 500D
Test Olympus E-520

Czyli ma ciężki obiektyw/obiektywy??;p

EDIT: ten 500d

Misek - Czw 27 Sie, 2009

Strzała napisał/a:
Czyli ma ciężki obiektyw/obiektywy??;p

EDIT: ten 500d

Że co??

Chodzi o to że jak podepniesz ciężki obiektyw do 500D to będzie mniej wygodnie niż z 40/50D bo dwucyfrowe Canony są cięższe i mają lepszy uchwyt. Jest lepsze wyważenie całego zestawu i wygodniej się trzyma ze względu na wiekszy uchwyt.

Monastor - Czw 27 Sie, 2009

Strzała, 500D ma taki obiektyw jaki do niego podepniesz. W zestawie dodają do niego jeden z najlżejszych na rynku (200 g). Lepsze szkła standardowe będą cięższe, ale w granicach 500 gramów.
Usjwo - Czw 27 Sie, 2009

Strzala Moj ranking:
1. C50D
2. C40D
3. C500D
4. C450D
5. Olympus E520,

Jak dla Ciebie przenioslbym C500D na poczatek.

Dodatki do 1,2,3,4 sa w takiej samej cenie. Wiekszosci drozsze od dodatkow do 5, chociaz niektore tez w tej samej cenie (stayw np.) :mrgreen:

Teraz wybierz na co Cie stac i do sklepu

Strzała - Czw 27 Sie, 2009

Monastor- czyli ciężar aparatu będzie się skupiać na teleobiektywie, bo z pewnością będzie cięższy od samej puszki :D
Usjwo- czyli cenowo wygląda tak (skąpiec.pl): 50D- 3698zł, 40D- 2889zł, 500D- 2649zł, 450D- 2050zł. I ten jeden (dokładnie 500D) ma możliwość kręcenia filmów. Z dźwiękiem :?: :?: :?: Czy lepiej dołożyć te 200zł i kupić 40D. Bo pogubić się można :/

Baku - Czw 27 Sie, 2009

Do kręcenia filmów to się kupuję kamerę :!:
A tak na poważnie, to zdecydowanie lepiej dołożyć trochę kasy i dokupić 40D.
Po lekturze testów dochodzę do wniosku że lepszy AF jest w 40D, do tego aparat ten lepiej się będzie obsługiwało z ciężkim obiektywem (a jak chcesz coś na ptaki, to jest to zwykle coś wielkiego i ciężkiego). No i jeszcze szybszy tryb zdjęć seryjnych, lepsza dynamika tonalna. I jest dużo wygodniej bo 40D ma 3 tryby 'custom' na górnym pokrętle... i górny wyświetlacz. 40D ma gorszej jakości wyświetlacz główny i w zasadzie tylko tu przegrywa z 500d.

Usjwo - Czw 27 Sie, 2009

Odrzucamy 50D jako najdrozszy, odrzucamy 450D jako najgorszy. Pozostalo Ci 40D i 500D. Jak Ci potrzebne filmy to juz masz odpowiedz, jak Ci niepotrzebne to tez. :mrgreen: Prosty wybor :wink:

Jeszcze dodam, że nie będę go codziennie używał :D

[ Dodano: Czw 27 Sie, 2009 12:16 ]
Baku napisał/a:
Do kręcenia filmów to się kupuję kamerę :!:
A tak na poważnie, to zdecydowanie lepiej dołożyć trochę kasy i dokupić 40D.
Po lekturze testów dochodzę do wniosku że lepszy AF jest w 40D, do tego aparat ten lepiej się będzie obsługiwało z ciężkim obiektywem (a jak chcesz coś na ptaki, to jest to zwykle coś wielkiego i ciężkiego). No i jeszcze szybszy tryb zdjęć seryjnych, lepsza dynamika tonalna. I jest dużo wygodniej bo 40D ma 3 tryby 'custom' na górnym pokrętle... i górny wyświetlacz. 40D ma gorszej jakości wyświetlacz główny i w zasadzie tylko tu przegrywa z 500d.

Czyli różni się tym co napisałeś (40D) i jeszcze wagą, uchwytem i ceną :?: :?: :?:

Strzała napisał/a:
Monastor- czyli ciężar aparatu będzie się skupiać na teleobiektywie, bo z pewnością będzie cięższy od samej puszki :D

Jak podepniesz ciężki teleobiektyw to tak. Różne są szkła i różne puszki. Zauważ, że większe szkła podpina się bezpośrednio do statywu, w sumie bardziej podpina się aparat do obiektywu niż odwrotnie.
To jedna z zalet 40D i 50D. Co prawda przy dużym tele i tak trzyma się przede wszystkim za obiektyw, a aparat raczej tylko przytrzymuje, ale z większą puszką taki zestaw jest lepiej wyważony.

Czyli rozłożenie masy jest równomierne.
Baku - Czw 27 Sie, 2009

No i różni się jeszcze samymi materiałami z których wykonany jest korpus. 450/500d to plastik z metalowymi wzmocnieniami, natomiast 40/50d to już pełny stop magnezu.
Canony z serii półprofesjonalnej mają jeszcze wytrzymalsze migawki (100 tys cykli), pracują na kartach CF a nie SD, mają lepszy wizjer, inną baterię...
Tych różnic jest tak dużo, że serię dwu i trzy cyfrowe są w zasadzie nieporównywalne :wink:

Z tego co napisałeś, to:
1. stop jest lepszy :?:
2. półprofesjonalne to d40/d50 :?:
3. 500D na Sd jest a 40D, 50D na CF (są droższe)
4. 40D/50D- lepszy wizjer
5. inna bateria.

Tak :?: :?: :?:

Baku - Czw 27 Sie, 2009

1. Czy jest lepszy czy gorszy :???: Jest cięższy i wytrzymalszy. Pytanie czy jest Ci to potrzebne. Nie wpływa na jakość zdjęć, tylko na samopoczucie fotografa. Generalizując, pozwala na lepsze spasowanie obudowy i minimalizuje ryzyko wyłamania bagnetu (ale to już chyba jest tzw. 'urban legend').
2. Jak zwał tak zwał. Powiedzmy, że 4-cyfrowe typu 1000D to Entry Level, czyli na początek przygód, 3-cyfrowe typu 500D to amatorskie, 2-cyfrowe typu 50D to półprofesjonalne a 1-cyfrowe dzielimy na półprofesjonalne pełnoklatkowe typu 5D II i profesjonalne reporterskie typu 1D III (z APS-H) i profesjonalne studyjne typu 1Ds III (pełnoklatkowe). Przynajmniej ja tak to widzę.
3. Tak.
4. Zdecydowanie.
5. Owszem.

kozidron - Czw 27 Sie, 2009

Strzała napisał/a:
Z tego co napisałeś, to:
1. stop jest lepszy :?:
2. półprofesjonalne to d40/d50 :?:
3. 500D na Sd jest a 40D, 50D na CF (są droższe)
4. 40D/50D- lepszy wizjer
5. inna bateria.

Tak :?: :?: :?:

1. chłopaku poczytaj specyfikację, te dane są łatwo dostępne, na przykład na optycznych masz bazę specyfikacji większości lustrzanek, skorzystaj z szukajki na forum.
2. tak abstrahując od rzeczywistości ile masz kasy na szkło do ptaszków albo ile zamierzasz w przyszłości wydać, bo może jak dowiesz się ile taki 100-400L kosztuje(te dłuższe szkiełka już pomijam) to zdecydujesz się na zakup skutera :razz:

To ja już nie wiem. :( Załamka totalna xP 50D odrzucono, bo za drogi, 450D- najgorszy. Został 40D i 500D. jak kupię CF 4GB, to SD mam 16 lub więcej Gb. Już totalnie nic nie wiem. Różnica między 40D, a 500D to około 200-300zł.
Baku - Czw 27 Sie, 2009

Różnica między 40D a 500D moim zdaniem nie oddaje faktycznej różnicy między tymi aparatami. A do 40D nie musisz kupować najszybszej CFki, bo i tak jej nie wykorzysta. Karta, której możliwości 40D wykorzysta (np. przy zapisie seryjnym) to San Disk Ultra III. Kupno IV czy jakiegoś Bugatti to już strata pieniędzy.
Ja mam właśnie San Diska III na codzień i znacznie wolniejszego Kingstona 8GB na RAWy. Co więcej, nawet ten teoretycznie wolny Kingston jakoś daje rade w szybkiej serii na RAWach, o ile seria nie trwa dłużej niż kilka sekund, co w zupełności wystarcza do moich zastosowań.

Żeby dalej nie drążyć tematu: który mi polecacie: 40D czy 500D. I jak komuś by się chciało, to może go krótko podsumować. Ale to ode mnie nie zależy :P
Baku - Czw 27 Sie, 2009

Ja jednak polecę 40D. Ze względu na wszystko to, co opisałem powyżej - dla mnie ma to większe znaczenie niż lepszy wyświetlacz i kręcenie filmików (bo trudno nazwać filmem klip, który ma kilka minut).

Baku, mam filmy z rodzinnych wyjazdów z ładnych paru lat i jeszcze nigdy nie widziałem na nich ujęcia dłuższego niż parę minut. Owszem, film z całej podróży może trwać o wiele dłużej, ale 4 minuty na pojedyncze ujęcie to sporo, inaczej już nudą wieje.
Baku - Czw 27 Sie, 2009

To zależy co się na filmie dzieje, nie wspominając już o tym że bywają uroczystości typu ślub, chrzciny.. Generalnie co do zasady to mogę się zgodzić, jednak wyjątki od tejże zasady czynią - dla mnie - lustrzanki mało interesującymi.
Gdybym miał w planach kręcenie klipów z małą GO, najlepiej za pieniądze, to bym się skusił na 5d II. Ale nie mam :twisted:

B o g d a n - Czw 27 Sie, 2009

Strzała napisał/a:
Żeby dalej nie drążyć tematu: który mi polecacie: 40D czy 500D. I jak komuś by się chciało, to może go krótko podsumować. Ale to ode mnie nie zależy

To może ja spróbuję podsumować.

Moim zdaniem powinieneś kupić 500D z podstawowym obiektywem systemowym Canona 18-55 IS. Cena od 2899 zł. http://www.ceneo.pl/2302144 mieści sie prawie w Twoim zakresie.

Uzasadnienie:
1. Mniejsza obudowa nie musi wcale być dla Ciebie problemem, a może być zaletą jeśli zaczynasz się bawić lustrzankami.
2. Sprzęt ma na pokładzie najnowsze rozwiązania Canona, matryca 15,1 mln., procesor DIGIG IV, doskonały wyświetlacz LCD, dzięku któremo od razu bedziesz mógł ocenić, czy zdjęcie wyszło ostre, czy tez trzeba je poprawić. Tego nie da Ci 450D, ani 40D.
3. Masz możliwość pobawienia się kreceniem filmików z dźwiękiem w jakości, jakiej nie da Ci amatorska kamera - do 29 minut 59 s lub do zapełnienia karty 4GB (oczywiście filmy i tak "kreci" dużo krótszymi sekwencjami)
4. Jakość wykonania tego aparatu i zdjęć, które daje jest wyższa od tej jakiej oczekujesz.
5. Aparat powinien cieszyć uzytkownika, a nie tylko ważyć w torbie.
6. Jak już stwierdzisz, że sprzęt Cię ogranicza i chcesz coś bardziej zaawansowanego, to za 1, 2 lata łatwiej sprzedasz 500D, niż 450D, czy 40D, który doczeka się już kolejnego nastepcy (nie wspomnę o 50D), jeszcze bardziej udoskonalonego.

Wyboru musisz dokonać sam. :wink:
Zerknij też na porównanie Canona: http://www.canon.pl/for_h...as/digital_slr/

najeli - Czw 27 Sie, 2009

Strzała, a Ty zdajesz sobie sprawę, że "jako taki fajny" obiektyw do któregokolwiek aparatu Canona to kolejne 800-1000zł?

Owszem, możesz kupić kita za 200zł, ale pytanie jest, czy chcesz w ogóle dalej rozbudowywać sprzęt. Jeżeli to będzie wszystko co kupisz, to weź lepszego kompakta. Mam paru znajomych którzy kupili lustrzanki "bo są fajne" i szczerze mówiąc mają z tego średnie zdjęcia. Bo a) nie posiadają wiedzy o fotografii i b) mają kiepskie obiektywy.

A jeżeli własnie postanowiłeś, że wpadasz w studnię bez dna, bierz któryś z kitem i zbieraj od razu na kolejne szkła.

Ja bym brała 40d bo sama mam i nie chciałabym się przesiadać na serię xxxD. Chociażby tylko ze względu na ergonomię użytkowania (wygodniejszy chwyt, więcej guzików itp itd).

Baku - Czw 27 Sie, 2009

Cytat:
Strzała, a Ty zdajesz sobie sprawę, że "jako taki fajny" obiektyw do któregokolwiek aparatu Canona to kolejne 800-1000zł?

"Oczywista oczywistość" jak mawiał nieodżało... :oops: :evil:
no, mniejsza o to, kto tak mawiał, ale już żeby kupić taki fajny, to trzeba dać tyle co za korpus, a żeby wymarzony ...no cóż, i za nerkę mogli by tyle nie dać.

Cytat:
A jeżeli własnie postanowiłeś, że wpadasz w studnię bez dna

...zakładam, że skoro ktoś umieścił swój wątek w tej części forum, to takie postanowienie już powziął. Nie dotyczy to pacjentów, którzy nie rozróżniają przysłony od migawki oraz ogniskowej od zoomu.
No cóż. Ja założyłem, że Strzała już to wszystko wie i zdaje sobie sprawę...
...dobrze założyłem, prawda? :???:

Groni - Czw 27 Sie, 2009

To ja się wyłamie i napisze (narażając się) :
Strzała jak ty piszesz który ci poleić między 40D a 500D to...nie zawracaj ty D.
Jak ty jesteś w stanie porównywać 2 klasy sprzętu do siebie? A jeżeli jesteś w stanie to znaczy że nie masz kompletnie pojęcia o czym piszesz i...czego chcesz.
Więc wracaj chłopie do czytelnictwa.
A jak już poczytasz to zobacz w kieszeni czy starczy ci dutków na to co chcesz.
Bo jak myślisz że wszysto można za grosze to nie wyrosłeś poza "małpki".
Chcesz mieć dobry sprzęt? Fajnie, to nie myśl że zapłacisz mniej niż "dobrze". :grin:

najeli - Czw 27 Sie, 2009

Baku napisał/a:
...zakładam, że skoro ktoś umieścił swój wątek w tej części forum, to takie postanowienie już powziął. Nie dotyczy to pacjentów, którzy nie rozróżniają przysłony od migawki oraz ogniskowej od zoomu.
No cóż. Ja założyłem, że Strzała już to wszystko wie i zdaje sobie sprawę...
...dobrze założyłem, prawda? :???:

Założenie słuszne, ale jak przejrzałam ten wątek na raz od początku to zaczęłam mieć wrażenie, że nie było spełnione... ;-)

Więc żeby nie było, że coś ukrywamy, to dopisałam to co oczywiste... :>

PS. Tak w ogóle to jak żyję nie słyszałam, żeby obiektyw był _dodatkiem_ do korpusu... Jeszcze odwrotnie to się zgodzę, ale tak?

MasterB - Czw 27 Sie, 2009

Groni napisał/a:
Jak ty jesteś w stanie porównywać 2 klasy sprzętu do siebie?

Bez przesady, między 500D a 40D jest jakieś cwierć klasy, no - może pół :roll:
Jednym i drugim zrobisz tak samo udane zdjęcia. I o to chyba chodzi?
Strzała - idź do sklepu i weź tego który lepiej Ci w ręce leży.

Wujek_Pstrykacz - Czw 27 Sie, 2009

Niestety coraz więcej ludzi rzuca się na aparaty nie wiedząc nawet co to np. przysłona. Wałkowaliśmy niedawno taki temat. W tym też autor widać niewiele wie. Niestety ludzie zamiast poczytać od razu bez przygotowania zadają pytania i oczekują podania na tacy gotowego wyboru. Zero zaangażowania. Zero przygotowania. Dziesiątki tych samych wręcz tematów. :zalamany:

najeli napisał/a:

Jestem świadom tego.

najeli napisał/a:
Owszem, możesz kupić kita za 200zł, ale pytanie jest, czy chcesz w ogóle dalej rozbudowywać sprzęt. Jeżeli to będzie wszystko co kupisz, to weź lepszego kompakta. Mam paru znajomych którzy kupili lustrzanki "bo są fajne" i szczerze mówiąc mają z tego średnie zdjęcia. Bo a) nie posiadają wiedzy o fotografii i b) mają kiepskie obiektywy.

Na pewno postaram się go rozbudować, np w szkło do makro idt.

[ Dodano: Czw 27 Sie, 2009 20:49 ]
Pewnie źle, że post pod postem, ale doradzi mi ktoś jeszcze ??;p

kisiel1992 - Czw 27 Sie, 2009

Ja bym chyba wziął 500D+ kit na początek, ale niech inni się wypowiedzą :wink: :smile: :grin:
B o g d a n - Czw 27 Sie, 2009

Strzała napisał/a:
doradzi mi ktoś jeszcze ??;
Chyba wszystko zostało już powiedziane. Reszta należy do Ciebie.

PRZECZYTAM JESZCZE RAZ WSZYSTKO I PODEJMĘ DECYZJĘ
zug - Czw 27 Sie, 2009

Strzała napisał/a:
PRZECZYTAM JESZCZE RAZ WSZYSTKO I PODEJMĘ DECYZJĘ

mam nadzieję, że podzielisz się z nami co wybrałeś :razz:

To, co się dowiedziałem w tym wątku o:
* Canonie 500D:
- może kręcić filmy z dźwiękiem
- lżejszy niż 40D
- niewygodnie się trzyma z ciężkim obiektywem
- lepszy wyświetlacz główny
- jest z plastiku z metalowymi wzmocnieniami
- ma tańsze karty (SD)
- mniejsza obudowa
- łatwiej i szybciej się sprzeda niż 40D
* Canonie 40D:
- troszkę gorszy od 50D
- waga korpusu porównywalna do wagi obiektywu
- lepszy AF
- lepiej się trzyma z cięższym obiektywem
- szybszy tryb seryjny
- lepsza dynamika totalna
- 3 tryby 'custom' na górnym pokrętle
- górny wyświetlacz
- cięższy
- zbudowany ze stopu magnezu+ wztryzmalszy
- na kartach CF (droższe)
- wytrzymalsza migawka
- lepszy wizjer

Jest jeszcze coś o czym zapomniałem :?: :?: :?:

Sobiech - Pią 28 Sie, 2009

Zdecydowanie powinieneś iść do sklepu i przymierzyć do ręki oba sprzęty.

500D to aparat 'dla ludu' ze względu na swoją wielkość/wagę/ergonomię.
40D kupują osoby bardziej wtajemniczone w fotografię - to już nie jest aparat "do torebki".
Co do różnic jeszcze - 40stka ma mniejszy zakres ISO. :)

Strzała - Pią 28 Sie, 2009

Ale jest (jak wyżej):
- troszkę gorszy od 50D
- waga korpusu porównywalna do wagi obiektywu
- lepszy AF
- lepiej się trzyma z cięższym obiektywem
- szybszy tryb seryjny
- lepsza dynamika totalna
- 3 tryby 'custom' na górnym pokrętle
- górny wyświetlacz
- cięższy
- zbudowany ze stopu magnezu+ wytrzymalszy
- na kartach CF (droższe)
- wytrzymalsza migawka
- lepszy wizjer

To jeszcze ma:
- dalszy punkt oczny wizjera
- mniejszy szum, bo ma 10mln pixeli
- radzi sobie lepiej z pomiarem jasności w ciemniejszych warunkach
- jest zaliczana jako półprofesjonalna.

PODJĄŁEM DECYZJĘ. MOJĄ LUSTRZANKĄ BĘDZIE CANON 40D :!: :!: :!:

Mam nadzieję, ze dobrze wybrałem :D

Usjwo - Pią 28 Sie, 2009

Strzała napisał/a:
PODJĄŁEM DECYZJĘ. MOJĄ LUSTRZANKĄ BĘDZIE CANON 40D :!: :!: :!:

Mam nadzieję, ze dobrze wybrałem :D

Dobrze.
Teraz masz dwa wyjscia.
1. Znudzi ci sie po jakims czasie i zobaczymy C40D (prawie nowka, niesmigany) w dziale sprzedam (czego Ci nie zycze :smile: )
2. Wysuplasz ze skarbonki jak najszybciej ponad 10000PLN na absolutnie niezbedny osprzet :mrgreen: :wink:
Jakbys wybral 500D to moglbys jezdzic na kicie do konca swiata, ale sam wiesz polprofesjonalizm zobowiazuje :wink: :mrgreen: :mrgreen:

goltar - Pią 28 Sie, 2009

Strzała proszę na przyszłość o nie używanie skryptu 'scroll'. Jeśli decyzja już podjęta zamykam temat.