forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Falcon 500mm Mirror f/8,0

markus383 - Sro 26 Sie, 2009
Temat postu: Falcon 500mm Mirror f/8,0
Witam!!
Co myślicie o tym obiektywie?? Oglądając tele-obiektywy skusiła mnie cena. Domyślam się, że obiektyw jest do d..y, ale wolę wcześniej zapytać. Zdjęcia jakie bym nim robił napewno nie wystawiłbym do konkursu, więc na jakiejś super extra hiper jakości mi nie zależ. Ważne, żeby była jako taka ostrość, a nie jakiś kolorowy klocek.

Pozdrawiam!!
Mateusz

palindrom - Czw 27 Sie, 2009

markus383,
to dobrze że nie zależy Ci na jakiejś super jakości, bo nie możesz na nią liczyć.
Ten Falcon (Samyang, Vivitar, ...) ma jedną zaletę - jest kompaktowy i lekki. Tyle. Ostrość jest kiepska, kontrast również, masz tylko f/8, czyli dość ciemno więc i dłuższych czasów trzeba używać a z ogniskową 500 (ekwiwalent pola widzenia dla małego obrazka to 750mm!) długi czas naświetlania = skopane każde zdjęcie.
Jeżeli planujesz używać go w słoneczną pogodę to możesz powalczyć ale nie licz na wiele.

Weź też pod uwagę że ostrzysz i domykasz przesłonę ręcznie, a warto domknąć choćby o jedną działkę. Akcji nie obfotografujesz.

markus383 - Czw 27 Sie, 2009

A możecie polecic jakiś w miarę dobry teleobiektyw do fotografii ptaków i zwierząt w ruchu z dużej odległości?? Górna granica to 500zł. Wiem, że ciężko będzie za takie pieniądze, ale może jednak coś tam się znajdzie :roll:
MC - Czw 27 Sie, 2009

Moze cudem uda sie Sigme 70-300APO uzywana, ale to cudem.
Baku - Czw 27 Sie, 2009

A do jakiego systemu ma być ten teleobiektyw?

Do Sony, a dokładniej Sony A200.
Baku - Czw 27 Sie, 2009

Sigma APO była by dobra, możesz też zapolować na Tamrona 70-300 - jest gorszy od Sigmy, ale minimalnie.
Poleciłbym MAF 70-210 3,5-4,5 (ew. wersję f4), ale nie wiem czy 210 mm nie będzie trochę za krótko do zwierzyny...

A Sigma 100-300 4.5-6.7 bez tego APO będzie dobra??
Baku - Czw 27 Sie, 2009

Będzie niestety gorsza. Czy znacznie gorsza, to już kwestia indywidualnych odczuć. Celowałbym w wersję APO. Z resztą niektóre sklepy posunęły się nawet do tego, że w swoich materiałach reklamowych dają zdjęcie APO a w podanej cenie jest wersja bez soczewek ze szkła niskodyspersyjnego - trzeba na to uważać!

Bo właśnie tą Sigmę podaną przeze mnie widziałem za 280zł i ta cena jest interesująca. Poszukam jeszcze tej APO.
Baku - Czw 27 Sie, 2009

To używka? Ciekawe w jakim stanie ma zębatki...
Trochę strach kupować tego obiektywu z drugiej ręki. Wolałbym pocierpieć i kupić nówkę - przynajmniej jest gwarancja ...a niestety przy tym obiektywie to lubi się ona przydać :evil:

B o g d a n - Czw 27 Sie, 2009

markus383 napisał/a:
Górna granica to 500zł. Wiem, że ciężko będzie za takie pieniądze, ale może jednak coś tam się znajdzie

Ja Ci proponuję dozbierać te 150 zł. i kupić nowy http://www.ceneo.pl/categ...xPrice=99999999
Sigma 70-300 APO DG MACRO od 649 zł. Być może będzie problem z dostepnoscią. Jeśli nie, to bez APO też powinien Cię zadowolić.

Rok temu miałem okazję popstrykać zestawem tej Sigmy (bez APO) i 350D. Wyniki były lepsze od oczekiwanych. Szybkością oczywiście nie powala, ale coś kosztem czegoś. Jest to bardzo ekonomiczne rozwiązanie. :wink:

edmun - Czw 27 Sie, 2009

APO w dobrej cenie ciężko znaleźć.... bez APO od zawalenia na allegro i w ulotkach reklamowych wszystkim Euro, MediaMarkt itp
Szninkiel - Czw 24 Wrz, 2009

Odgrzewam stary temat :-D

Takie coś też jest http://www.cyfrowe.pl/apa...any-/canon.html Samyang 500 mm f/6.3 za ok 4,5 stówki.

No przydałby się teścik w końcu takiego obiektywu, skoro są już testy "krótkich" samyangów :wink:
Przysłona 6,3 nie wydaje się już taka tragiczna :cool:

Grenda - Nie 25 Paź, 2009

No tak. Brakuje testów falcona i samyanga 500mm. Mnie one kuszą, ale strach się bać tego. No i czy rzeczywiście jest duża różnica z tą sigmą apo nie apo?
markus383 - Sob 09 Sty, 2010

To mam jeszcze pytanie. Co będzie lepsze?? Samyang 500mm MC f/5.6 czy Presenta 200mm f/3,3

Nie chodzi tu o zbliżenie, ale ogólnie o jakość zdjęcia.

oranżewski - Sob 09 Sty, 2010

Grenda, również witamy :wink:
Grenda napisał/a:
czy rzeczywiście jest duża różnica z tą sigmą apo nie apo?

różnica w tych sigmach jest przede wszystkim taka, że w apo jest "całkowicie" zniwelowana aberracja. i to jest główna zaleta. ja jak miałem przy puszcze tą bez apo, to ciężko chodził pierścień ogniskowej. trzeba było mocno kręcić, a to oznaczało odkręcenie o 100mm :shock: no i czerwony, bajerancki pasek na czubku :cool: jestem za 70-300APO.

lancer - Sob 09 Sty, 2010

Dla mnie kupowanie obiektywu powyżej 300 mm bez stabilizacji jest zupełnie bez sensu.
Usjwo - Sob 09 Sty, 2010

lancer napisał/a:
Dla mnie kupowanie obiektywu powyżej 300 mm bez stabilizacji jest zupełnie bez sensu.

Powyzej 300mm to trzeba miec porzadny statyw a nie stabilizacje :mrgreen:

Wujek_Pstrykacz - Pon 11 Sty, 2010

Usjwo napisał/a:
lancer napisał/a:

Powyzej 300mm to trzeba miec porzadny statyw a nie stabilizacje :mrgreen:

Dokładnie, powyżej 300mm to już tylko statyw :lol:

hijax_pl - Pon 11 Sty, 2010

Wujek_Pstrykacz napisał/a:

Dokładnie, powyżej 300mm to już tylko statyw :lol:

No chyba że stabilizacja jest specjalnie optymalizowana pod redukcję drgań statywu - tak jak (ponoć) w nikkorze 600/4 VR ;)

AF-S 600/4G VR manual napisał/a:
TRIPOD: Recommended mode to reduce camera shake when using a tripod.
With a super-telephoto lens, camera shake may occur even when the camera
is mounted on a tripod. TRIPOD mode reduces camera shake when shooting
with a tripod, especially with shutter speeds between 1/15 and 1 sec. It also
reduces image shake in the viewfinder.
* Under Nikon measurement conditions. The effects of vibration reduction vary
depending on individual and shooting conditions.

Wujek_Pstrykacz - Pon 11 Sty, 2010

Do takiej sześćsetki to potrzeba potężnego statywu z odpowiednią głowicą (bez szpanu) i wtedy stabilizacja jest zbędna. Nie wiem jak jest wyważona 600-tka Nikona, ale Canonowskiej nie utrzymasz nawet 10-15sekund nacelowanego bo leci w dół. Duża masa przodu powoduje przeważanie uchwytu.