|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Swarovski 8x56 czy Leica 8x50
michaelandro - Pią 28 Sie, 2009 Temat postu: Swarovski 8x56 czy Leica 8x50 Witam,
To mój pierwszy post, mimo iż forum i stronę śledzę od dawna. Zdecydowałem się jednak na zakup i potrzebuję jeszcze pomocy w rozwianiu wątpliwości.
Jestem myśliwym i chciałbym kupić w miarę uniwersalną lornetkę do polowania głównie w warunkach słabego oświetlenia. Będę jednocześnie użyczał lornetki ojcu, który jest pasjonatem astronomii.
Po mojej selekcji zostały mi dwie lornetki- Swarovski 8x56 SLC i Leica Ultravid 8x50 HD.
Obie lornetki są dostępne w podobnej cenie- Swar-5600, Leica- 6400, różnica przy tym poziomie niewielka, a ja chciałbym wydać na lornetkę raz w życiu.
Skłaniam się przy Swarovskim, ale leica jest sporo mniejsza i znacznie poręczniejsza. Czy możecie mi dorzucić Wasze zdanie w tym temacie? Co wybrać?
kivirovi - Sob 29 Sie, 2009
Z Twojej wypowiedzi wynika, ze nie chodzi tu o tysiac zlotych w ta czy w tamta. Ani tez pewnie o 2% aberracji w ta czy w tamta itd ... Przez swarka tej klasy (10x50) patrzylem bo jest jednak popularniejszy w Polsce, przez leice nie.
Jak by to powiedziec, tutaj decyzja jest na poziomie emocjonalnym. Jedni kupuja BMW drudzy mercedesa. I to nie dlatego, ze ktorys ma wygodniejsze siedzenia, czy pali o 3% mniej benzyny...
ja bym wybral leice - bo Swarka juz widzialem
macs - Sob 29 Sie, 2009
Optycznie roznice beda znikome, dlatego proponuje Ci wyprobuj obie osobiscie i wybierz ta, ktora ergonomicznie Ci bardziej pasuje, czy ma wygodne i odpowiednio glebokie muszle oczne itp. Odstep zrenicy moze miec znaczenie, jesli nosisz okulary, jest miedzy nimi roznica kilku mm, ale to najlepiej sprawdzic samemu.
Idz, 'pomacaj' obie i kup 'wygodniejsza'!
pozdrawiam
Pepin Krootki - Sob 29 Sie, 2009
To proste... ogłoś przetarg nieograniczony! W końcu z takim budżetem
A tak na poważnie to bez oględzin organoleptycznych nie zdecydowałbym się na taki zakup. Koledzy dobrze radzą - o wyborze decydować będą imponderabilia.
pozdrawiam
P.S.
Rozumiem, że różnica jest niewielka, ale za tą niewielką różnicę można tacie dokupić porządny statyw do oglądania gwiazdek (wiem, wiem... power mały... ale statyw zwiększa zasięg zawsze).
michaelandro - Czw 03 Wrz, 2009
No to będzie Swarovski. To pewne. Leica wygląda bardziej na zabawkę Jeszcze tylko jedno pytanie- wybieram się akurat do stanów, widziałem, że tam kosztuje on około 4600. Czy będzie on miał gwarancję obowiązującą w Europie? Podobno można to wysłać do Austrii i tam bezpłatnie to serwisują, ale czy tak jest w rzeczywistości? Jeśli tak, to po co przepłacać..
macs - Czw 03 Wrz, 2009
Moim zdaniem uznają Ci gwarancję na podstawie nru seryjnego lornetki. Miałem kiedyś krótko Swarka SLC kupionego jako używany w Anglii i napisałem maila do przedstawicielstwa w UK właśnie co z gwarancją, gdybym wrócił do Polski.
Jak masz wątpliwości to sam do nich napisz.
Pozdrawiam
|
|