|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Zamiana obiektywów kitowych Sony DT na Sigmę
Aerozone - Nie 30 Sie, 2009 Temat postu: Zamiana obiektywów kitowych Sony DT na Sigmę Witam, mam dylemat tego typu, iż planuję się przesiąść na Sigmę 18-200 mm pod Sony alpha z dwóch obiektywów kitowych dodawanych w zestawie do Sony alpha 350 (18-70 mm DT oraz 55-200 mm), i w związku z tym mam pytanie czy jest sens takiej zamiany i czy w jakikolwiek sposób jakość zdjęc będzie zauważalnie lepsza. Czytałem wiele opini na temat tej sigmy, i jak świat światem zdania są podzielone. Spotkałem się z opinią, że nigdy jeden obiektyw uniwerslany nie da lepszej jakości niż dwa szkła o tej rozpiętości ogniskowej. Nie wiem sam co o tym mysleć, bo te obiektywy kitowe Sony chyba nie mogą się równać z Sigmą? a może się mylę? Faktem jest, że o tych kitowych obiektywach niewiele można znaleźć, zwłaszcza testów itp. Proszę o pomoc bo jestem w kropce;)
oracle - Pon 31 Sie, 2009
Cytat: | w związku z tym mam pytanie czy jest sens takiej zamiany i czy w jakikolwiek sposób jakość zdjęc będzie zauważalnie lepsza. |
Raczej odwrotnie, jakość zdjęć będzie gorsza.
Test sigmy:
http://www.optyczne.pl/88...-6.3_DC_OS.html
Ja optuje za tym żebyś zostawił to co masz bo nic ci nie da zmiana na jeden obiektyw, raczej stracisz niż zyskasz. Ew możesz wymienić 55-200 na coś lepszego.
SlawGaw - Pon 31 Sie, 2009
Aerozone, Sony 55-200 to optycznie to samo co Tamron 55-200, a test Tamrona jest na optyczne.pl. obiektyw ten jest zdecydowanie lepszy niż Sigma 18-200 na porównywalnych ogniskowych gdyż jest jaśniejszy i ma mniejsze winietowanie.
Ja zmieniłbym tylko kita 18-70 na Tamrona 17-50 lub Sigmę 17-70.
Baku - Pon 31 Sie, 2009
Aerozone, zrób jak radzi Ci SlawGaw - zdecydowanie lepiej wymienić słabego kita 18-70.
Sunders - Pon 31 Sie, 2009
SlawGaw napisał/a: | zmieniłbym tylko kita 18-70 na Tamrona 17-50 lub Sigmę 17-70. |
Ja podobnie.Potem dokupiłbym sigmę 70-300APO/kolejność kupowania uzależniłbym od preferencji fotografowania /.
lotr15 - Pon 31 Sie, 2009
Sunders napisał/a: | Ja podobnie.Potem dokupiłbym sigmę 70-300APO/kolejność kupowania uzależniłbym od preferencji fotografowania /. |
Także tak Ci radzę, kup Sigmę 17-70 lub Tamrona 17-50(tego koniecznie sprawdź przed zakupem, bo często nie najlepiej ostrzy). Może byś pomyślał zamiast 18-70 moze 16-105(sam się przymierzam do niego).
|
|