forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Przebijające się promienie słońca

pilif25 - Nie 30 Sie, 2009
Temat postu: Przebijające się promienie słońca
Chciałbym się dowiedzieć jak wzmocnić efekt przebijających się promieni słońca, np przez chmury, bo często takowe widzę, ale są słabe i jestem pewien, że na zdjęciu nie byłoby ich wyraźnie widać. Dzięki z góry ;)
ghost - Pon 31 Sie, 2009

rozumiem że chodzi o takie efekciarstwo ;)

jeżeli promienie są, to wystarczy podbić mocno kontrast, żeby je wyciągnąć.
można zrobić to na krzywych, można szczęśliwym trafem w pewnym programie ;) .

pilif25 - Pon 31 Sie, 2009

Dokładnie o to chodzi :D
A mógłbyś jakoś bardziej szczegółowo opisać co zrobić na tych krzywych, bo lamię w PS :P
Pewnym programie, tzn Photomatix itp, bo ten szumik mi znajomo wygląda? :)

edmun - Pon 31 Sie, 2009

pilif25, podejrzewam że to zdjęcie powyżej nie jest z Photomatixa.
W marcowym lub kwietniowym numerze DFV jest tutorial jak zrobić takie promienie, nawet nie mając ich na oryginalnej klatce.... Jeśli chcesz to poszukam który to był numer....

hijax_pl - Pon 31 Sie, 2009

pilif25, photomatix nie robi szumów. Generalnie składanie zdjęcia kliku nawet je eliminuje :wink:
SlawGaw - Pon 31 Sie, 2009

pilif25, aby uzyskać taki efekt można zrobić zdjęcie z korekcją na / - /albo naświetlić tylko na jasne partie przy pomocy pomiaru punktowego, a następnie ewentualnie grzebać w krzywych w jakimś programie.
ghost - Pon 31 Sie, 2009

szum wylazł bo to zdjęcie z nieszumnego nikona :mrgreen:
a tak poważnie to przy podniesieniu kontrastu wzmacnia się też szum, plus nieumiejętna obróbka na laptopie i mamy obraz jak wyżej ;)
krzywe w gimpie wyglądają tak. jak się to robi z rawa, a nie ze skompresowanych jpgów to można dużo wyciągnąć.

Marek S. - Pon 31 Sie, 2009

Trzeba być w odpowiednim miejscu i o odpowiednim czasie ;-)
Skan z Velvii:
2

pilif25 - Pon 31 Sie, 2009

Ja dość często widuję takie promienie, tyle, że słabe i chodziło o to, że nie wiedziałem jak je wzmocnić na zdjęciu ;)