|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Matówka?
Paaaweu - Pon 31 Sie, 2009 Temat postu: Matówka? Czy porysowana matówka może mieć coś wspólnego z tym, że ostatnio trudno mi złapać ostrość? Wydaje mi się ze po przekadrowaniu ostrość ucieka. Może jakieś porady? Bo jestem laikiem w tych sprawach.
MasterB - Pon 31 Sie, 2009
To chyba zależy jaki masz aparat... Np w canonach matówka nie ma wpływu na AF.
Paaaweu - Pon 31 Sie, 2009
oooops zapomniałem napisać jaki mam, Sony Alpha 200 .
MasterB - Pon 31 Sie, 2009
Nie znam się na sony, ale nie powinno mieć to żadnego wpływu na AF.
Czy się objawia utrata ostrości? Może po prostu zmieniłeś tryb AF z pojedynczego na ciągły?
Mam pojedynczy, obszar AF szeroki.
A objawia sie tym że zdjęcia są mało ostre, przez wizjer jak nastawie ostrosc na twarz i np skadruje trochę do dołu to potem ta twarz wygląda mało ostra. Tymbardziej portrety, na 75-300mm w aparacie wyglądają niby ostro a na kompie już nie. W dodatku długo nastawia mi ostrość..
MC - Pon 31 Sie, 2009
Mozesz pokazac jakies zdjecie? Chociaz nie wydaje mi sie, aby matowka miala cos do ustawiania ostrosci.
ghost - Pon 31 Sie, 2009
to że po przekadrowaniu ostrość ucieka to normalne.
w żadnym aparacie matówka nie ma nic wspólnego z AFem. problemem może byc brudne lustro/lustro pomocnicze.
A jak wyczyscic te lustra?
Czym? Na mokro, sucho?
Czy lepiej oddac do serwisu żeby wyczyścili całą komorę lustra? [matówka, lustro, lustro pomocnicze itd] Ile by to kosztowało? I jak uniknąć tego problemu z ostrością? Bo trochę to mnie denerwuje przy portretach Zmienić obszar AF czy przymknąć przysłonę ? Z góry dziękuję
MC - Pon 31 Sie, 2009
Jak wlaczysz w menu czyszczenie CCD, to odkrec obiektyw. W komorze, przed matryca, na dole, jest miejsce gdzie sa czujniki AFa. Sprobuj przedmuchac przy uzyciu gruszki z apteki (tak, jak sie czysci matryce).
Ok.
A tak wgl, gdy lekko podniosłem lustro, to pod tym lustrem mam takie małe lusterko, i widze na nim pełno kropeczek, dmuchałem no ale nic, czy to może szkodzić w tym ustawianiu ostrości?
MC - Wto 01 Wrz, 2009
Paaaweu napisał/a: | gdy lekko podniosłem lustro |
Palcami?
Paaaweu napisał/a: | dmuchałem |
Czym?
edmun - Wto 01 Wrz, 2009
hmm... myślę że jeśli Paaaweu otwierał lustro palcami, to może być to bardzo interesujący przypadek
ghost - Wto 01 Wrz, 2009
nigdy tego nie robiliście? trochę dramatyzujecie;-)
Paaaweu - Sro 02 Wrz, 2009
No pewnie, że palcami, jeszcze takimi tłustymi od frytek, lustro sobie tak troche pomazałem bo mi się nudziło
No inaczej nie wiem jak zobaczyć to małe lusterko.
A czym dmuchałem, y, gruszką?
|
|