|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - konwerter Nikon TC-20E II do nikona 18-200?
arkadiuszarek - Pon 31 Sie, 2009 Temat postu: konwerter Nikon TC-20E II do nikona 18-200? posiadam obiektyw 18-200 nikona, zastanawiałem się nad tym konwerterem, jeżeli ktoś podzieli się swoją opinią z użytkowania tego konwertera , będę naprawdę wdzięczny
MM - Wto 01 Wrz, 2009
Ten telekonwerter jest super, ale do tego szkła go nie podłączysz. Napiszę więcej - daruj sobie pomysły z podłączeniem JAKIEGOKOLWIEK telekonwertera do tego obiektywu.
arkadiuszarek - Wto 01 Wrz, 2009
Czekam kolego na Twą obszerną wypowiedź , ponieważ chciałbym usłyszeć w tym temacie coś konkretnego, czyli jak za 1500pln sprawić sobie zoom w granicach 400.
jeżeli znajdziesz chwilę to napisz proszę coś więcej.
pozdrawiam
hijax_pl - Wto 01 Wrz, 2009
arkadiuszarek, Sigma 70-300 APO, Uzywany Nikkor 70-300 (bez VR) itd...
MM - Wto 01 Wrz, 2009
arkadiuszarek napisał/a: | czyli jak za 1500pln sprawić sobie zoom w granicach 400. |
Nie jestem cudotwórcą. Sam bym chciał kupić Porsche 911 w cenie Fiata Punto
Ja w pracy używam szkła typu 70-200/2.8 VR wraz z tym TC 2 o który pytałeś. Nie musisz kupować 70-200/2.8 VR, możesz kupić jakąś starszą używaną wersję takiego reporterskiego obiektywu. Mam jednak inną radę. Daj sobie spokój z tymi 400m i kup 70-300 VR a będziesz zadowolony. Kup sobie 16-85 VR a tego 18-200 VR zwyczajnie sprzedaj
Monastor - Wto 01 Wrz, 2009
Cytat: | Czekam kolego na Twą obszerną wypowiedź , ponieważ chciałbym usłyszeć w tym temacie coś konkretnego, czyli jak za 1500pln sprawić sobie zoom w granicach 400. |
Możesz zainwestować w Sigmę 135-400 F/4.5-5.6
Bez szału, ale da się tym obiektywem robić zdjęcia, nawet całkiem dobre jeśli tylko warunki pozwolą. Tyle Ci pozostaje jeśli chcesz koniecznie te 400 mm. Możesz też odpuścić sobie zoom i zapolować na jakąś starszą stałkę 400/5.6 Sigmy lub Tokiny, ale trudno będzie coś takiego zdobyć.
Najlepiej pójdź jednak za radą MM i
MM napisał/a: | kup 70-300 VR a będziesz zadowolony. |
Dzięki za wypowiedzi.
Do MM , kolego to szkło 18-200 jest tak cudownie uniwersalnym szkłem że od roku czasu nie miałem większej potrzeby wymienić go na coś innego , przedział zoomu jest super uniwersalny. jestem bardzo z niego zadowolony, oczywiście ten zakup był bardzo przemyślany
Co do większego zoomu skłaniałbym się do tej sigmy 135-400, czytałem dużo opinii tego
szkła i suma sumarum piszą ludzie że daje radę całkiem dobrze, mamy oczywiście na myśli
szkło w pełni amatorskie, bo za 1600pln nie spodziewamy się cudów, na cuda trzeba wydać 6500pln nikon 80-400- marzenie, ale za to zostałbym wyrzucony z domu na bruk.
pozdrawiam kolegów i koleżanki
mavierk - Wto 01 Wrz, 2009
arkadiuszarek, za poprzednikami: 70-300VR - konkretnie, krótko i na temat, a jeśli chcesz jakiś obszerny tekst, to sobie przeczytaj test tego szkiełka
A jak chcesz koniecznie jakieś większe zbliżenie, kup sobie AF-S 300/4
ghost - Wto 01 Wrz, 2009
z 5.6 zrobi się 11. to już nie chodzi o AF, którego dawno nie będzie, ale o fakt że w wizjerku prawie nic nie będzie widać.
o jakości zdjęć koledzy napisali
nooooooooo dobra koledzy wybiliście mi ciemną 400setkę sigmy z głowy i za to dzięki
wiem że nikon 70-300 to dobry obiektyw , ale dalej do zdjęć przyrodniczych będzie brakowało mi tego zoomu, więc może napiszecie mi jaki symbol przesłony musi mieć 400setka aby nie była ciemna
pozdrawiam
Cytat: | nooooooooo dobra koledzy wybiliście mi ciemną 400setkę sigmy z głowy i za to dzięki |
Nikkor 70-300 ma takie same światło na 300 mm co "ciemna sigma" na 400
Jak chcesz koniecznie 400 mm to ta sigma IMO wystarczy. Naprawdę można nią zrobić zdjęcia dobre, a nawet konkursowe. Wszystko zależy od użytkownika.
ghost pisał o hipotetycznym założeniu konwertera x2 na szkło o świetle F/5.6
MM - Wto 01 Wrz, 2009
Tylko coś mi się zdaje, że koledze może brakować stabilizacji w tej Sigmie, o szybkim AF-ie nie wspomnę.
MM, stąd też napisałem parę postów temu:
Monastor napisał/a: | Najlepiej pójdź jednak za radą MM i
MM napisał/a: | kup 70-300 VR a będziesz zadowolony. |
|
Osobiście brałbym Nikkora bo nie potrzebuję więcej niż 300 mm. Jeśli jednak ma być 400 mm to z Sigmą da się wytrzymać. Do badylowych ujęć ptaków starczy spokojnie. Oczywiście gorąco polecam statyw.
arkadiuszarek, jesteś pewien, że ma być 400?
Jak nie jesteś pewien to jest możliwość wypożyczenia szkiełka w Sigma Pro Centrum we Wrocławiu. Jeśli planujesz jakąś wizytę w stolicy województwa to wejdź na ich stronę i zobacz ile sobie liczą. Jeśli niewiele to może warto wypożyczyć obiektyw na parę dni i sprawdzić w boju. Możesz też obydwa pomacać u nich na miejscu bo sprzedają tam nie tylko Sigmy, raczej na pewno będą mieli 70-300 VR.
hijax_pl - Sro 02 Wrz, 2009
arkadiuszarek a jaki masz aparat? Z cropem czy FF?
mavierk - Sro 02 Wrz, 2009
hijax_pl, 18-200VR FF nie obsłuży
eee tam.. D300 przeskoczy w tryb DX i bedzie hulać
W moim pytaniu raczej chodziło mi o to że:
- podejrzewam że arkadiuszarek ma jakieś 4 lub 2 cyfroweg body
- tzn DX
- tzn że ze szkła 70-300 wychodzi jakby na to nie patrzeć 105-450
mavierk - Sro 02 Wrz, 2009
105-450 - racja racja, a biorąc pod uwagę, że DX to konkretnie crop 1,54 to już w ogóle 108-462
Ano
arkadiuszarek - Sro 02 Wrz, 2009
Na początek , dzięki wielkie za tą dyskusję,
posiadam skromnego D60 , lecz on w zupełności mi wystarczy, to i tak 80% fotki zależy od fotografa , a do nauki ten aparat jest ok.
Przepraszam że was rozczaruję moją wiedzą, lecz wytłumaczcie mi w prosty sposób czemu
z 70-300 robi się defakto 105-450?
bardzo mi pomogliście do tej pory i chciałbym uczyć się od Was dalej , jeśli tylko macie ochotę mi pomóc.
kolego a za tą informację o wypożyczalni szkieł we wrocku duża flaszka dla Ciebie
pozdrawiam
arkadiuszarek, bo ogniskową na obiektywach podaje sie dla tzw pełnej klatki - a w twoim aparacie przetwornik jest mniejszy - prawie o połowę. De facto to powoduje, że zmienia się kąt widzenia obiektywu - mimo, że obiektyw nadal ma 300mm to wydaje ci się jakbyś patrzył przez 450mm
arkadiuszarek - Sro 02 Wrz, 2009
dzięki już teraz wiem
pojadę do wrocławia , wypożyczę sigmę 400setkę i nikona 300vr , popstrykam kilkadziesiąt fotek i odpowiedż przyjdzie sama , to chyba rozsądne wyjście
Monastor - Sro 02 Wrz, 2009
arkadiuszarek, nikona nie wypożyczysz, ale pewnie pozwolą Ci go podpiąć na terenie sklepu i strzelić parę fotek.
arkadiuszarek - Czw 03 Wrz, 2009
Dziękuję wszystkim za dyskusję zamykamy temat
pozdrawiam
|
|