forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Filtry 58 do kita canon i sigmy 70-300 ochronne ( 58mm )

Radeczek - Wto 01 Wrz, 2009
Temat postu: Filtry 58 do kita canon i sigmy 70-300 ochronne ( 58mm )
Chcę zakupić filtry by chronić soczewkę. Ale tu mam wachania bo kupie najtańszy to będą flary, rozmazania i gorsza ostrość ;/ i mam do was pytanie - jakie sa najtansze filtry które nie zniszczą jakości zdjecia ?
Wizjerioner - Wto 01 Wrz, 2009

Tutaj masz testy filtrów UV - http://www.optyczne.pl/5....%C3%B3w_UV.html i tutaj uzupełnienie http://www.optyczne.pl/9....%82nienie.html.
W rozdziale omówienie wyników i podsumowanie masz też orientacyjne ceny - te się zmieniają więc będziesz musiał sprawdzić przed zakupem.
Przemyśl ile masz pieniędzy na te filtry i wybierz najlepszy, co nie znaczy najdroższy. Szczególnie interesująca w teście filtrów jest Hoya HMC - tania i dobra. Ja osobiście używam filtrów Hoya - filtry na średnicę 58 mm na szczęście nie są bardzo drogie.

Smola - Wto 01 Wrz, 2009

Na Sigme kup Hoya UV - tani i nie zniszczy zdjecia.

Na kita nie ma sensu kupowac filtra - zrozumiesz z czasem.

Wahania pisze sie przez "h' ;-)

Wizjerioner - Wto 01 Wrz, 2009

Ja na kicie nosiłem UV, bo to jednak jest ochrona bądź, co bądź może nie rewelacyjnego optycznie, ale jednak obiektywu. Stłuczenie, lub porysowanie nawet kita w sytuacji, kiedy nie ma się zamiennika, może być bolesne, nie ze względu na cenę, a problem. Nie wiem czy warto na tym oszczędzać. Ale to już każdy sam musi "w sobie" przetrawić.
cygnus - Pią 04 Wrz, 2009

Wizjerioner napisał/a:
Stłuczenie, lub porysowanie nawet kita w sytuacji, kiedy nie ma się zamiennika, może być bolesne...

Aż jestem ciekawy, jaki filtr zabezpieczy obiektyw przed ...STŁUCZENIEM :)
Ciekawi mnie też, jaki filtr zabezpieczy KORPUS przed uszkodzeniem przy udarze, który naraziłby obiektyw na stłuczenie. Może filtr gumowy?

Jeśli ktoś chce "chronić" obiektyw wkręcając do niego filtr, bo nie potrafi się powstrzymać przed macaniem paluchami / drapaniem szkła optycznego, to nawet najlepszy filtr ZAPALCOWANY zdegraduje zdjęcie.
Filtr, zupełnie nie zagłębiony, jest bardziej narażony na zanieczyszczenia/uszkodzenia niż zagłębiona soczewka obiektywu (heh, piszę to zapominając, jak "zagłebiona" jest soczewka kitu Nikkor 18-105 VR).
"Ochrona" filtrem UV jest zupełnie bez sensu. Obiektyw i korpus trzeba chronić, ale nie w ten sposób.

Usjwo - Pią 04 Wrz, 2009

cygnus napisał/a:
Wizjerioner napisał/a:
Stłuczenie, lub porysowanie nawet kita w sytuacji, kiedy nie ma się zamiennika, może być bolesne...

Aż jestem ciekawy, jaki filtr zabezpieczy obiektyw przed ...STŁUCZENIEM :) .

Przypadkow moze byc wiele, np.
Upusc aparat z 1m na kamien obiektywem w dol, raz z filtrem, raz bez filtra (Uwaga: w drugim przypadku testuj z najtanszym szklem jakie masz :mrgreen: )

Wizjerioner - Pią 04 Wrz, 2009

[quote="cygnus"]
Wizjerioner napisał/a:

"Ochrona" filtrem UV jest zupełnie bez sensu. Obiektyw i korpus trzeba chronić, ale nie w ten sposób.

Zdradź mi zatem w jaki sposób trzeba chronić sprzęt. Poważnie jestem ciekawy, bo dbam o swój korpus i szkła. :?:

Smola - Pią 04 Wrz, 2009

[quote="Wizjerioner"]
cygnus napisał/a:
Wizjerioner napisał/a:

Zdradź mi zatem w jaki sposób trzeba chronić sprzęt. Poważnie jestem ciekawy, bo dbam o swój korpus i szkła. :?:

Trzymać w torbie. Mi kiedys złamał sie karabinczyk od torby, tak nagle. Wszystko z 1m na chodnik i nic, a nic sie nie stało. A torbe wymieniłem na oryginalna Canona oraz zabezpieczyłem dodatkowo linkami wspinaczkowymi w newralgicznych miejscach.

Wizjerioner - Pią 04 Wrz, 2009

Smola, wierz mi, nie chodziło o to, że uważam filtr za wystarczający, tylko nie podzielam zdania, że filtr jest bez sensu.
MasterB - Pią 04 Wrz, 2009

Do ochrony przedniej soczewki przed brudnymi paluchami najlepszy jest tulipan :)
A do kita chyba nie ma co kupować drogiej UV-ki...

hijax_pl - Sob 05 Wrz, 2009

UVka - jakakolwiek by nie była zabezpiecza przede wszystkim przed nieumiejętnym czyszczeniem soczewki przedniej przez użytkownika :D