forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Samsung GX20 kit czy Nikon D3000 + 18-105?

spethe - Wto 01 Wrz, 2009
Temat postu: Samsung GX20 kit czy Nikon D3000 + 18-105?
Witam,

planuję zakup lustrzanki, budżet mam ograniczony (do 2800-2900).
Przejrzałem wiele testów, opinii i porad. No i stanąłem w miejscu ;)

Chcę dopiero wejść w system i rozważam dwie opcje jak w temacie.

Nie zamierzam zajmować się profesjonalnie fotografią, aparat ma służyć oczywiście do zdjęć z wakacji, okolicznościowych w różnych warunkach (plenery, wnętrza również).

Przeczytałem w wielu postach, że najlepiej wyjść od obiektywu. Stąd obiektyw Nikona, wydaje mi się najbardziej uniwersalny i opinie ma przyzwoite.
Dylemat ma taki, że sporo zdjęć planuję robić w "trudnych" warunkach - góry zimą (jazda na desce, nartach, itp), jeziora (łajby) itp... Stąd pomysł na uszczelniony Samsung, a z tego co czytałem obiektyw kitowy należy do najlepszych. Szkoda, że tylko 18-55.

Nie planuję rozbudowywać za bardzo systemu, bez względu, który system wybiorę planuję za jakiś czas dokupić stałkę rzędu 50mm z jasnym światłem. W przypadku samsunga przydałby się jakiś też większy zoom bądź tele.

Co radzicie? :)

pozdrawiam
spethe

krewzszafy - Wto 01 Wrz, 2009

a nie lepiej taki zestaw? http://allegro.pl/item722...f_vat_raty.html
Sunders - Wto 01 Wrz, 2009

Ze względu na obiektyw-D3000.

a co ma ten obiektyw wartego uwagi? zakres?

krewzszafy napisał/a:
a nie lepiej taki zestaw? http://allegro.pl/item722...f_vat_raty.html

Hmm, no właśnie nad tym zestawem też się zastanawiałem. Nie potrzebuję aż 200mm, te 105 jest dla mnie wystarczające, ale 55 ciut za mało.

No i właśnie, jak wypadają te szkła Pentaxowe w stusunku do Nikonowskiego 18-105? Nie ukrywam, że tu kusi mnie ten obiektyw właśnie, ale puszka Pentaxowa/Samsungowa....

pzdr

zresztą obiektyw to nie wszystko niestety

[ Dodano: Wto 01 Wrz, 2009 13:29 ]
spethe napisał/a:
sporo zdjęć planuję robić w "trudnych" warunkach - góry zimą (jazda na desce, nartach, itp), jeziora (łajby) itp...

nad czym sie zastanawiasz? gx20 ew. k200 .w tej cenie nie dostaniesz nic uszczelnionego od nikona

krewzszafy napisał/a:
zresztą obiektyw to nie wszystko niestety

No właśnie, obawiam się pstrykania zdjęć w "śniegu".....

do samsunga i pentaxa to jedynie chyba sigma 17-70

[ Dodano: Wto 01 Wrz, 2009 13:38 ]
uszczelki lepiej mieć niż nie mieć. akurat jako podróżnicze body to ja bym brał tego samsunga. wchodzą uszczelnione kity na ten bagnet także jest jakaś przyszłość w temacie uszczelnień

spethe napisał/a:
obawiam się pstrykania zdjęć w "śniegu".....

Wodoszczelny to żaden z nich nie jest :smile:

k200 jest mniejszy chociaż zasilany akumulatorkami AA nie każdemu to odpowiada. d3000 to raczej marna konkurencja dla samsunga. nikkor być może jest lepszy i zakres bardziej uniwersalny. coś za coś. musisz wybrać

[ Dodano: Wto 01 Wrz, 2009 13:44 ]
wodoszczelny żaden nie jest. ale zachlapanie lub topniejący śnieg nie powinien stanowić zagrożenia dla uszczelnionej (nie wodoszczelnej) puszki.

[ Dodano: Wto 01 Wrz, 2009 13:52 ]
gx20 i do niego kit z uszczelkami http://www.accord-foto.pl/a_p2747.html mieścisz sie w podanej przez siebie cenie. tyle z mojej strony.

Super, dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Jeszcze jedno pytanie, jaki obiektyw byście polecili do Samsunga jako jakiś odpowiednik tego nikona, jeśli chodzi o zakres i jakość zdjęć?

spethe napisał/a:
jakiś odpowiednik tego nikona, jeśli chodzi o zakres i jakość zdjęć?

Niestety nie ma chyba takiego odpowiednika.Najbliższa zakresem jest sigma 18-125 ale jakością na pewno mu nie dorównuje.

SlawGaw - Wto 01 Wrz, 2009

spethe, Samsung GX20 bardzo mi się ostatnio spodobał gdybym w tej chwili kupował sprzęt to ten. Bardzo fajna cena za dobry aparat z udanym kitem.
Brak szkła klasy 18-105, to nie jest duża przeszkoda, która można zatkać sigmą 17-70 zyskując na jasności, a z czasem sigma 70-300 Apo i masz całkiem fajny zestaw.
Co do sigmy 18-125 to przeszkadzało mi w niej winietowanie, raczej nie polecam.

SlawGaw napisał/a:
Brak szkła klasy 18-105, to nie jest duża przeszkoda, która można zatkać sigmą 17-70 zyskując na jasności, a z czasem sigma 70-300 Apo i masz całkiem fajny zestaw.

Zestaw zaproponowany przez SlawGaw jest fajny, ale szczelności taki zestaw: puszka samsung GX20+obiektyw sigmy mieć nie będzie.
Co do tego, że puszka Samsunga GX20 jest lepsza nie mam wątpliwości, ale wybór szkieł do niej niestety mniejszy niż do nikona d3000 :sad: Pentax 17-70/4 AL, który ma uszczelnienia jest od sigmy 17-70 o przeszło 1000pln droższy.

spethe - Sro 02 Wrz, 2009

Sunders napisał/a:
SlawGaw napisał/a:

Zestaw zaproponowany przez SlawGaw jest fajny, ale szczelności taki zestaw: puszka samsung GX20+obiektyw sigmy mieć nie będzie.
Co do tego, że puszka Samsunga GX20 jest lepsza nie mam wątpliwości, ale wybór szkieł do niej niestety mniejszy niż do nikona d3000 :sad: Pentax 17-70/4 AL, który ma uszczelnienia jest od sigmy 17-70 o przeszło 1000pln droższy.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

No nic, rzucę chyba monetą ;)
Jak wychodzę od obiektywów Nikona, to miałbym 18-105 no i później dokupił 50mm 1.8, może z czasem później jakis 17-70 lub tele w zależności od potrzeb i tutaj cenowo z tymi obiektywami nie jest źle... Puszka gorsza, później też można wymienić, ale za w miare przyzwoitą trzeba niestety trochę kasy dać. No i brak uszczelnień.

Samsung za to uszczelnienia, dobra puszka i dobra cena ;) niestety gorzej z obiektywami, ciężko będzie zgromadzić podobny zestaw szkieł w podobnej cenie.... Chyba, że macie jeszcze jakieś typy...?

Dzięki za wszelką pomoc, pozdrawiam!

hijax_pl - Sro 02 Wrz, 2009

spethe, z tymi uszczelnieniami to tak nie przesadzaj :wink: . Od paru kropli na obudowie jeszcze żaden aparat nie padł. No chyba że faktycznie będziesz w ekstremalnych warunkach pracował.

Pozatym zamiast 50/1.8 poleciłbym Ci raczej 35/1.8 DX - trochę droższy ale bardziej praktyczny.

mavierk - Sro 02 Wrz, 2009

ja bym kupił d3k + 18-105, którego w razie potrzeby wymieniłbym na coś lepszego. Uważam ten aparat za pierwszego prawidłowego następce d50, który przecież był hiciorem :)

hijax_pl napisał/a:
spethe, z tymi uszczelnieniami to tak nie przesadzaj :wink: . Od paru kropli na obudowie jeszcze żaden aparat nie padł. No chyba że faktycznie będziesz w ekstremalnych warunkach pracował.

Pozatym zamiast 50/1.8 poleciłbym Ci raczej 35/1.8 DX - trochę droższy ale bardziej praktyczny.

:)
Nie chce przesadzić oczywiście, najbardziej chodzi o zdjęcia w górach, gdzie śnieg może byc po pas, ściągam pewnie mokre rękawice z dłoni i wyciągam aparat, zakładam też, że może padać śnieg, jeśli zestaw bez uszczelnień się tu sprawdzi to nie ma problemu, choć nie mam takiej pewności, jak oglądałem te aparaty to na czołgi nie wyglądają ;)

Sunders - Sro 02 Wrz, 2009

spethe napisał/a:
chodzi o zdjęcia w górach, gdzie śnieg może byc po pas, ściągam pewnie mokre rękawice z dłoni i wyciągam aparat, zakładam też, że może padać śnieg, jeśli zestaw bez uszczelnień się tu sprawdzi to nie ma problemu,

W opisanej przez Ciebie sytuacji wystarczy zestaw bez uszczelnień. Problem może stanowić niska temperatura, ale na to i uszczelnienia nie pomogą.

krewzszafy - Sro 02 Wrz, 2009

uparłeś sie ma 18-105 a później rozważasz zmianę na 17-70... a 18-55 w zupełności wystarcza jako srandardowy zoom. do tego samsunga masz na prawde dobre dwa uszczelnione kity, jeśli nie masz zamiaru być profesjonalistą to chyba dobra opcja jest. ale jeśli te 105mm ma takie kolosalne znaczenie...

krewzszafy napisał/a:
uparłeś sie ma 18-105 a później rozważasz zmianę na 17-70... a 18-55 w zupełności wystarcza jako srandardowy zoom. do tego samsunga masz na prawde dobre dwa uszczelnione kity, jeśli nie masz zamiaru być profesjonalistą to chyba dobra opcja jest. ale jeśli te 105mm ma takie kolosalne znaczenie...

Absolutnie się nie uparłem.
Po prostu cena w zestawie z kitem 18-55 a kitem 18-105 jest nieznaczna, a z testów i opinii wynika, że ten jest dużo lepszy od kitowego 18-55 no i bardziej uniwersalny.
Dodatkowo nikon oferuje tanią, jasną stałkę. Wiec zbierając to do kupy wychodzi całkiem niedrogi zestaw, a dający już jakieś większe możliwości. Napisałem, że być może w przyszłości można 18-105 zamienić na jaśniejszy, np sigme 17-70.

Trochę boli to w przypadku Pentaxa, bo za małe pieniądze świetna puszka (Samsung), obiektyw kitowy uszczelniony można mieć za niewiele, ale dalej już niestety robi się sporo drożej. No jeszcze jest 50-200 też za przyzwoite pieniądze. Z jasną stałką chyba już niestety gorzej..

SlawGaw - Sro 02 Wrz, 2009

spethe, do Pentaxa możesz dokupić z sigmy czy tamrona prawie te same obiektywy co do Nikona, a Pentax/samsung ma parę zalet, których w Nikonie nie uświadczysz np. stabilizacja w body, działająca z KAŻDYM obiektywem, np także z Sigma 17-70 czy Samyangiem 85 1,4. GX20 ma także lepszą matrycę, może nieznacznie, ale jednak.
D3000 można porównać do KM czy A230, to jest sprzęt dla pstrykaczy, a nie dla chętnych na dalszy rozwój swoich zainteresowań, co nie znaczy że się z nimi nie da.

krewzszafy napisał/a:
srandardowy
dokładnie, na srandardowy wystarcza zupełnie :D

SlawGaw napisał/a:
spethe, do Pentaxa możesz dokupić z sigmy czy tamrona prawie te same obiektywy co do Nikona, a Pentax/samsung ma parę zalet, których w Nikonie nie uświadczysz np. stabilizacja w body, działająca z KAŻDYM obiektywem, np także z Sigma 17-70 czy Samyangiem 85 1,4. GX20 ma także lepszą matrycę, może nieznacznie, ale jednak.
D3000 można porównać do KM czy A230, to jest sprzęt dla pstrykaczy, a nie dla chętnych na dalszy rozwój swoich zainteresowań, co nie znaczy że się z nimi nie da.

Hmm, o tym Samyangu nie wiedziałem nawet a cena też w sumie ok. No fakt, body Pentaxa/Samsunga na pewno lepsze, jeszcze do tego dodatkowy wyświetlacz. Skłaniam się bardziej ku systemowi Pentaxa i pozostaje mi chyba już tylko pójść do sklepu i pobawić się jednym i drugim, pstryknąć co nieco i poczuć jak w dłoniach leży.
I jak gdzieś przeczytałem, co nie kupię to będę zadowolony ;)

mavierk napisał/a:
krewzszafy napisał/a:
srandardowy
dokładnie, na srandardowy wystarcza zupełnie :D

mavierk, chcesz dać do zrozumienia, że jest duża róznica między tymi kitami?

N 18-55 to cieniutki obiektywik. Ale 18-70 to juz porzadne szklo. Tak samo jak 18-105.

spethe, idz do fotojokera jakiegos popros obie puszki, popatrz, pobaw sie.. zdecyduj, wybierz i ciesz sie z zakupu :)

hijax_pl napisał/a:
N 18-55 to cieniutki obiektywik. Ale 18-70 to juz porzadne szklo. Tak samo jak 18-105.

spethe, idz do fotojokera jakiegos popros obie puszki, popatrz, pobaw sie.. zdecyduj, wybierz i ciesz sie z zakupu :)

a jak wypada Nikonowy 18-55 versus Pentax/Samsung 18-55?

spethe, to prawie to samo, tylko inna nazwa... A z tym stwierdzeniem, to "srandardowy" po prostu mi się spodobało :P

mavierk napisał/a:
spethe, to prawie to samo, tylko inna nazwa... A z tym stwierdzeniem, to "srandardowy" po prostu mi się spodobało :P

:) jasne ;)

rozumiem, że masz na myśli N 18-55 i S/P 18-55? Czytałem, że S/P należy do najlepszych na rynku kitowych, więc ciekaw tez jestem jak wypadają w konfrontacji ze sobą te dwa?

S/P 18-55, i stabilizowane kity nikona, canona i najnowsze kity sony... wszystko z obrazu bedzie dawać to samo.

Zgadzam sie z mavierkiem

OK, to mam juz chyba pełny obraz, dzięki za wszystkie odpowiedzi i pomoc wszystkim.

Pozdrawiam, ide sklepu ;)

krewzszafy - Sro 02 Wrz, 2009

spethe napisał/a:
Jak wychodzę od obiektywów Nikona, to miałbym 18-105 no i później dokupił 50mm 1.8

d3000 nie ma chyba silnika af to nic Ci po tym 50/1.8 chyba że chcesz manualnie ostrość ustawiać... jak sie myle to poprawcie. lepszym rozwiązaniem byłby używany d80

hijax_pl - Czw 03 Wrz, 2009

krewzszafy, racja - dlatego proponowałem 35/1.8
razthaman - Czw 03 Wrz, 2009

ja bym wziął tego Samsunga, miałem go w rękach, robiłem fotki i bardzo przyzwoity sprzęt, z Canonem 40D spokojnie porównywalny w komforcie użytkowania i jakości fot z kitem, plus ma świetny wizjer
spethe - Czw 03 Wrz, 2009

a jak jest ze starymi obiektywami Pentaxa? Rozumiem, że nie działa AF, ale stabilizacja w body już tak?

Dzięki za info z tym 50mm 1.8 :)

krewzszafy - Czw 03 Wrz, 2009

spethe napisał/a:
Rozumiem, że nie działa AF, ale stabilizacja w body już tak?

tak stabilizacja działa, pomiar światła również. Jeśli podepniesz szkło z gwintem m42 poprzez przejściówkę to będziesz miał tak jak byś wyłączył af i pracujesz z priorytetem przysłony tzn ustawiasz pierścieniem na obiektywie przysłonę a korpus dobiera czas. Z pentaxowymi szkłami nie potrzeba przejściówek. Seria M bez af, przysłonę ustawiasz pierścieniem na obiektywie a światło mierzysz zielonym przyciskiem(nie jestem do końca pewien czy w k20 zielonym czy przyciskiem blokady ekspozycji). Szkła z serii A mają wszystko oprócz af. Warto zaopatrzyć sie w matówkę do ręcznego ostrzenia, można kupić, można zrobić z matówki od zenita.

[ Dodano: Czw 03 Wrz, 2009 13:45 ]
hijax_pl napisał/a:
35/1.8

i to jest fajne szkiełko tylko też kosztuje

lotofag - Czw 03 Wrz, 2009

razthaman napisał/a:
z Canonem 40D spokojnie porównywalny w komforcie użytkowania i jakości fot z kitem, plus ma świetny wizjer

A czemu miałby nie być porównywalny, nawet i z 50D? 40D to takie cudo? Jeden będzie lepszy w jednym a drugi w drugim, summa summarum każdy zainteresowany powinien sobie umieć odpowiedzieć na jakich kwestiach bardziej mu zależy, a nie patrzeć się tylko na markę czy cenę.
Cytat:
a jak jest ze starymi obiektywami Pentaxa? Rozumiem, że nie działa AF, ale stabilizacja w body już tak?

"Stare" obiektywy Pentaksa to też np. seria F, gdzie AF jak najbardziej działa ;)
Serie K i M pozbawione są mechanizmu autofocusa i są generalnie w pełni manualne - nie posiadają żadnej elektroniki, przysłonę także ustawiamy ręcznie pierścieniem, przy pomiarze światła pomaga tzw. "zielony guzik".
Seria A nie ma AF, ale tu możemy już sterować przysłoną z poziomu korpusu.
Serie F, FA, DA to już obiektywy autofocus.
Pomiar światła i potwierdzenie ostrości w przypadku korpusów Pentaksa działa z czymkolwiek, czy to M42, bagnetowy manual czy słoik po majonezie ;)
Stabilizacja generalnie działa ze wszystkimi obiektywami i do optymalnego działania wymaga podania ogniskowej (korpus sam się o to "zapyta" gdy podepniesz obiektyw bez styków), także tu bardziej uprzywilejowane są szkła stałoogniskowe.
Cytat:
nie jestem do końca pewien czy w k20 zielonym czy przyciskiem blokady ekspozycji

Jak najbardziej "zielonym". To o czym piszesz to chyba w Pentaksie K-m, bo tam "zielonego guzika" po prostu nie ma...

razthaman - Czw 03 Wrz, 2009

tylko dlatego, że na temat 40D się mogę wypowiedzieć, chyba oczywista a do czego mam porównywać?
Mekton - Pią 04 Wrz, 2009

Cytat:
d3000 nie ma chyba silnika af to nic Ci po tym 50/1.8 chyba że chcesz manualnie ostrość ustawiać...

Cóż stałka 50 mm z AF pod Nikona D3000 istnieje , ale Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G kosztuje w granicach 1400 zł :P . Trzeba jednak przyznac że szkiełko jest dosyc zacne (bardzo dobra rozdzielczośc zarówno w centrum obrazu jak i na obrzeżach). Kupiłbym je na bank gdyby nie to, że bardziej mi się przyda 35 mm (większy kąt widzenia). Chociaż kto wie co sie zdarzy w przyszłości ;)

spethe - Pią 04 Wrz, 2009

lotofag napisał/a:

Cytat:

"Stare" obiektywy Pentaksa to też np. seria F, gdzie AF jak najbardziej działa ;)
Serie K i M pozbawione są mechanizmu autofocusa i są generalnie w pełni manualne - nie posiadają żadnej elektroniki, przysłonę także ustawiamy ręcznie pierścieniem, przy pomiarze światła pomaga tzw. "zielony guzik".
Seria A nie ma AF, ale tu możemy już sterować przysłoną z poziomu korpusu.
Serie F, FA, DA to już obiektywy autofocus.
Pomiar światła i potwierdzenie ostrości w przypadku korpusów Pentaksa działa z czymkolwiek, czy to M42, bagnetowy manual czy słoik po majonezie ;)
Stabilizacja generalnie działa ze wszystkimi obiektywami i do optymalnego działania wymaga podania ogniskowej (korpus sam się o to "zapyta" gdy podepniesz obiektyw bez styków), także tu bardziej uprzywilejowane są szkła stałoogniskowe.
Cytat:
nie jestem do końca pewien czy w k20 zielonym czy przyciskiem blokady ekspozycji

Jak najbardziej "zielonym". To o czym piszesz to chyba w Pentaksie K-m, bo tam "zielonego guzika" po prostu nie ma...

Dzięki za szczegółowe wyjaśnienia, to dobre wiadomości :)

Mekton napisał/a:
Cytat:
d3000 nie ma chyba silnika af to nic Ci po tym 50/1.8 chyba że chcesz manualnie ostrość ustawiać...

Cóż stałka 50 mm z AF pod Nikona D3000 istnieje , ale Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G kosztuje w granicach 1400 zł :P . Trzeba jednak przyznac że szkiełko jest dosyc zacne (bardzo dobra rozdzielczośc zarówno w centrum obrazu jak i na obrzeżach). Kupiłbym je na bank gdyby nie to, że bardziej mi się przyda 35 mm (większy kąt widzenia). Chociaż kto wie co sie zdarzy w przyszłości ;)

A czy ten obiektyw ma AF?

MC - Pią 04 Wrz, 2009

spethe napisał/a:

Ma.

MC napisał/a:
spethe napisał/a:

Ma.

MC, rozumiem, że różnica z pozostałymi tanimi relatywnie stałkami Nikona, to ogniskowa i ewentualny AF? No ok, jeszcze światło. Ale zastowania (jeśli chodzi o amatorskie działania) to rozumiem, że nie powinno być dla mnie większych różnic? Czy wykazuję się w tej chwili ignorancją? ;)

MC - Pią 04 Wrz, 2009

Nie wiem za bardzo jakie inne stalki masz na mysli. D3000 nie ma silnika w body, wiec musi on byc w obiektywie, aby dzialal AF. Z nowymi szklami to generalnie nie jest problem, gorzej ze starszymi. A ta trzydziestkapiatka to bardzo sympatyczne szklo i bardzo bym takiego chcial w moim systemie.

MC napisał/a:
Nie wiem za bardzo jakie inne stalki masz na mysli. D3000 nie ma silnika w body, wiec musi on byc w obiektywie, aby dzialal AF. Z nowymi szklami to generalnie nie jest problem, gorzej ze starszymi. A ta trzydziestkapiatka to bardzo sympatyczne szklo i bardzo bym takiego chcial w moim systemie.

No wiem, i chyba pozostaje z AF tylko ta 35-tka...
A miałem na mysli jeszcze to, to i to.

Rozpiętość cenowa relatywnie spora.
Jeszcze jedno pytanie, czym się różnią obiektywy nikona z oznaczeniem AF i AF-S?

Sunders - Pią 04 Wrz, 2009

spethe napisał/a:
czym się różnią obiektywy nikona z oznaczeniem AF i AF-S?

AF-S mają wbudowany napęd AF, AF-tego nie mają, wymagają obecności silnika w body.

krewzszafy - Pią 04 Wrz, 2009

spethe napisał/a:

z d3000 nie bedzie działał af. jak chcesz w nikona wejść to zapoluj na używany d80 i po kłopocie. do samsunga 35/2 i 50/1.4 również kupisz w podobnej cenie

Cytat:
z d3000 nie bedzie działał af. jak chcesz w nikona wejść to zapoluj na używany d80 i po kłopocie. do samsunga 35/2 i 50/1.4 również kupisz w podobnej cenie

Działac będzie, ale tylko na części obiektywów ;) . Chociaż dla amatora nie powinno stanowic to wielkiego problemu, a jeśli ktoś złapie bakcyla na poważnie, to i tak wymieni za pewien czas puszkę na mocniejszą a tym samym na taką, w której jest silnik. Dla mnie w każdym razie brak silnika nie jest problemem

Cytat:

Pierwszy i ostatni nie mają silnika AF, drugi ma. Coś mi się obiło o uszy, że jest też znacznie lepszy optycznie od pozycji nr 1. To prawdopodobnie główny powód wyższej ceny (chociaż napis AF-S też może miec pewne znaczenie :P )

Mekton przecież odniosłem sie do podanych przykładów. cena tego af-s 50/1.4 jest delikatnie mówiąc wysoka.
Mekton napisał/a:
dla amatora nie powinno stanowic to wielkiego problemu

jak widać na tym przykładzie stanowi problem bo nikon nie ma taniego 50/1.8 z silnikiem a to dla amatora dobra opcja. 1.4 jest o ponad 1000zł droższy

Mówiłem, że ten problem nie istnieje dla mnie. Po prostu kupie Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G za 800 zł. Bardzo dobry obiektyw w sensownej cenie. Sytuacja komplikuje się, gdy ktos chce kupic 50 mm. Wtedy rzeczywiście musi albo wybrac korpus klasy Nikona D90 (mówie o kupnie fabrycznie nowego sprzętu) albo dołożyc do Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G. Taniej chyba wyjdzie wybór pierwszej opcji.
hijax_pl - Pią 04 Wrz, 2009

krewzszafy, Jak ktoś chce korzystać nawet ze szkieł starych AI to nie kupi D3000 tylko co najmniej D300. Wiertarkę obsługuje już D90 który nie jest jakoś zabójczo drogi - więc o czym tu mówimy?

spethe napisał/a:
planuję zakup lustrzanki, budżet mam ograniczony (do 2800-2900)

o tym mówimy

hijax_pl - Sob 05 Wrz, 2009

http://foto-net.pl/sklep/...n-D90-BODY.html :wink:

A tak na poważnie - decydując się na Nikony z niskiej półki (4cyfrowe) decydujemy się na używanie obiektywów DX lub też na MF w przypadku obiektywów bez silnika.

35/1.8 to jest "standard" dla DX i tego obiektywu brakowało w ofercie nikona nie tak dawno. 50ka - to już bardziej obiektyw portretowy. A że wersja z silnikiem jest tylko ze światłem 1.4?

krewzszafy - Sob 05 Wrz, 2009

hijax_pl samym korpusem zdjęć nie zrobi

krewzszafy, dlatego puściłem oczko :wink:
spethe - Sob 05 Wrz, 2009

Szanowni, podpowiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, zacząłem rozważać używane body i mam dwa pytania:

1. Czy jest jeszcze sens kupować N D70s? Miałbym wtedy jeszcze na stałkę 50mm
2. Czy lepiej używane D80?

spethe, z tych dwóch zdecydowanie lepiej D80
krewzszafy - Sob 05 Wrz, 2009

spethe napisał/a:
Czy jest jeszcze sens kupować N D70s?

za około 900zł w dobrym stanie czemu nie np
http://allegro.pl/item733...wlasciciel.html
Bardzo fajny korpusik moim zdaniem. Za d80 pewnie 1800-2000zł wołają
spethe napisał/a:
Miałbym wtedy jeszcze na stałkę 50mm

moim skromnym zdaniem lepiej 35/2 to na prawdę fajna ogniskowa o wiele bardziej użyteczna niż 50mm

[ Dodano: Sob 05 Wrz, 2009 21:38 ]
http://allegro.pl/item728...az_systemu.html