forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - WX1 czy HX1 - który kompakt lepszy

magicznaszycha - Wto 01 Wrz, 2009
Temat postu: WX1 czy HX1 - który kompakt lepszy
Witam jestem nowym użytkownikiem forum, ale mam pytanie dotyczące dwóch modeli aparatów kompaktowych marki sony.

Ponieważ na fotografii znam się tylko jako amator i wiem że ma być duuużo światała mam prośbę do zorientowanych użytkowników by pomogli mi rozstrzygnąć dylemat.

Mam zamiar kupić aparat cyfrowy firmy sony, wybierając konkretnie spośród dwóch modeli - mianowicie jak w temacie DSC WX1 lub DSC HX1

Oba aparaty posiadją nowy przetwornik exmor jednakże w WX1 przeszedł już on update i nazywa się exmor r. Jeśli chodzi o pixele to 9 czy 10 -chyba nie robi mi róźnicy.

Proszę podpowiedzcie czym faktycznie oprócz wielkości i zoomu różnią się te aparaty. Który polecacie jako dobry kompakt??

Czy są inne ważne elementy na które należy zwrócić uwagę laikowi???

Aparat ma służyć do zdjęć kompaktowych tj, w domu, na imprezach rodzinnych , na imprezach "nierodzinnych" ;-) , oraz innych takich tam.

Nie zależy mi na wielu fuynkcjach - chcę by były te użyteczne np. zoom, sceny, i inne takie, oraz suuuper jakość zdjęć!!! (czasami wywołuję duże formaty).

Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedź