|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - WX1 czy HX1 - który kompakt lepszy
magicznaszycha - Wto 01 Wrz, 2009 Temat postu: WX1 czy HX1 - który kompakt lepszy Witam jestem nowym użytkownikiem forum, ale mam pytanie dotyczące dwóch modeli aparatów kompaktowych marki sony.
Ponieważ na fotografii znam się tylko jako amator i wiem że ma być duuużo światała mam prośbę do zorientowanych użytkowników by pomogli mi rozstrzygnąć dylemat.
Mam zamiar kupić aparat cyfrowy firmy sony, wybierając konkretnie spośród dwóch modeli - mianowicie jak w temacie DSC WX1 lub DSC HX1
Oba aparaty posiadją nowy przetwornik exmor jednakże w WX1 przeszedł już on update i nazywa się exmor r. Jeśli chodzi o pixele to 9 czy 10 -chyba nie robi mi róźnicy.
Proszę podpowiedzcie czym faktycznie oprócz wielkości i zoomu różnią się te aparaty. Który polecacie jako dobry kompakt??
Czy są inne ważne elementy na które należy zwrócić uwagę laikowi???
Aparat ma służyć do zdjęć kompaktowych tj, w domu, na imprezach rodzinnych , na imprezach "nierodzinnych" , oraz innych takich tam.
Nie zależy mi na wielu fuynkcjach - chcę by były te użyteczne np. zoom, sceny, i inne takie, oraz suuuper jakość zdjęć!!! (czasami wywołuję duże formaty).
Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedź
|
|