forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D5000, D60, D80...

janekkkk - Wto 01 Wrz, 2009
Temat postu: Nikon D5000, D60, D80...
Witajcie. Cały tydzień czytałem różne fora internetowe (w tym to) poszukując odpowiedniej dla mnie 'oferty'. A że mam poważne wątpliwości, pytam osobiście. Otóż, interesuje mnie kilka modeli lustrzanek cyfrowych: Nikony D5000 i D60 . I to one głównie są w mojej głowie. Ale ostatnio zainteresowały mnie również aparaty cyfrowe z wymiennymi obiektywami, dokładniej dwa modele: Panasonic Lumix G1 i Fuji s100fs.

Napiszę minusy tych lustrzanek, wg mnie.

NIKON D60

- matryca CCD (bardziej zależy mi na CMOS)
- 3 polowy AF
- ma już lepszego [?] następce, ale interesująca cena

NIKON D5000

- boję się, że trafie na wadliwą sztukę
- opinia na forach nieciekawa

Lumix G1 i Fuji s100fs

- szumy,
- to jednak nie lustrzanki,
- opinia na forach niepochlebna

Być może nie mam racji? A więc w grę wchodzą cztery modele. Co o nich myślicie, dlaczego? A może kupić Nikona D40 i zainwestować w trochę lepszy obiektyw? A może D80, też trochę kusi... W zasadzie, proszę o konkretne rady. Interesują mnie portrety, makro mniej - głównie chodzi mi o AF.
Jeśli nic z tych (D5000, D80, D60, D40, G1 i s100fs) proszę o wskazanie innych. Budżet ok 3000 ale na pewno nie więcej. Z góry bardzo dziękuję.

MC - Wto 01 Wrz, 2009

Jesli glownie interesuja Cie portrety to moze warto nabyc Canona 1000D i do tego obiektyw 85/1.8? I to raczej uzywane.
oracle - Wto 01 Wrz, 2009

A może zainteresować się np Samyangiem 85/1.4? 900zł kosztuje, jest manualny ale zdecydowanie wart swojej ceny.
Sunders - Wto 01 Wrz, 2009

janekkkk napisał/a:
NIKON D5000

- boję się, że trafie na wadliwą sztukę
- opinia na forach nieciekawa

Na tej stronie można sprawdzić, czy kupowany d5000 jest wolny od wad fabrycznych:
http://advisory.nikonrepa...age_select.aspx
Do 5000d można dokupić nikkora 85/1,8 albo samyanga, którego radzi oracle.