forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Falcon vs Samyang - umarł król, niech żyje król?

maziek - Czw 03 Wrz, 2009
Temat postu: Falcon vs Samyang - umarł król, niech żyje król?
Z reklamy na stronie optycznych wynika, że szkła potocznie zwane "samjangami" teraz są dostępne jako "falkony"?

Np.:
http://www.infoto.pl/pl/P..._do_canon/Show/

ghost - Czw 03 Wrz, 2009

staare ;) różnych napisów na tych szkłach jest więcej.

gdzieś nawet pisało ze ciamciang to jastrząb po ichniemu, ale w internet bym nie wierzył.;)

najeli - Czw 03 Wrz, 2009

z tego co wiem, to jest tak, że samyang sprzedaje innym firmom "oemy" i potem "teoretycznie" te same szkła są sprzedawane jako falcony oraz coś na w czy v...

Z tego co wiem także różnią sie powłokami soczewek i możliwe że czymś innym też.

W każdym razie osobiście przymierzam się do samyanga ;-)

Arek - Czw 03 Wrz, 2009

W Polsce dostępne są i Samyangi i Falcony. Czy one się od siebie różnią i czym - nie wiemy, ale sprawdzamy to właśnie, bo siedzi sobie u nas w redakcji jeden Falcon. O wynikach tego sprawdzania
poinformujemy.

zug - Czw 03 Wrz, 2009

W stanach występują pod nazwami Rokinon, Bower i Opteka :wink:
Arek - Czw 03 Wrz, 2009

I wszystkie pochodzą z tej samej fabryki. W obiektywach pojawiło się to, co było już znane w świecie lunet i lornetek:
http://www.optyczne.pl/10...AD-7_10x42.html

Arek napisał/a:
W Polsce dostępne są i Samyangi i Falcony. Czy one się od siebie różnią i czym - nie wiemy, ale sprawdzamy to właśnie, bo siedzi sobie u nas w redakcji jeden Falcon. O wynikach tego sprawdzania
poinformujemy.

A zdążycie w tym miesiącu? Bo ja tak na październik do 8mm się szykuję :D

MasterB - Czw 03 Wrz, 2009

najeli,
Bierz samyanga, jest wypróbowany :mrgreen:
No chyba że Falcon jest równie dobry optycznie, a ma np. ciaśniej chodzący pierścień przysłony...

MasterB napisał/a:
najeli,
Bierz samyanga, jest wypróbowany :mrgreen:
No chyba że Falcon jest równie dobry optycznie, a ma np. ciaśniej chodzący pierścień przysłony...

No właśnie, "chyba że" ;-)
Zresztą myślę, że z samyanga będę i tak zadowolona, ale jak już mogę wiedzieć jaka jest różnica, to bym chciała to wiedzieć :D

mavierk - Czw 03 Wrz, 2009

kurde, bierz to, co tańsze.. :)

mavierk, to żeś mi powiedział - one kosztują dokładnie tyle samo ;-)
hijax_pl - Czw 03 Wrz, 2009

najeli, bierz Samyanga, w końcu to oem produkowany i brandowany przez producenta :wink:

W sumie racja... szczególnie, że "falcon" kojarzy mi się z takim jednym znielubianym projektem w robocie :D

no to się chyba w sobotę przejdę do cyfrowych :>
dziwnym trafem nie odpowiedzieli na moje pytanie dot dostępności tego obiektywu (było ponad 14 dni) ale stan zmienił się na "w magazynie" ;-)

hijax_pl - Czw 03 Wrz, 2009

najeli, to może w sopocie w foto-necie?

Cyfrowe są jakie są, ale mam je przystanek od domu ;-)
I na stronie twierdzą, że samyanga maja -- will see... Jak wrócę z delegacji to się dowiem bardziej :>

A Foto-net jest świetny, tylko pół trójmiasta trzeba przejechać i jeszcze działają w godzinach mojej pracy ;-)

Usjwo - Czw 03 Wrz, 2009

Bierz Falcona, Samyanga ma edmun :grin:
najeli - Pią 04 Wrz, 2009

W sensie mam robić za królika doświadczalnego? :P

A swoją drogą to i falcon i samyang 8mm w mocowaniach dla nikona i canona (czyli 4 szkła) są w pierwszej 10 najczęściej kupowanych w cyfrowych. Jakaś zorganizowana akcja?

kozidron - Pią 04 Wrz, 2009

najeli, bo to chyba jedyna w miarę normalna cena za szkło w tym sklepie... :mrgreen:
Usjwo - Pią 04 Wrz, 2009

najeli napisał/a:
W sensie mam robić za królika doświadczalnego? :P

Wlasnie. Samyanga juz wszyscy znaja (z opowiadan), teraz czas na porownaie do Falcona.
Bo ja tez sie przymierzam :mrgreen: . Jak cena ta sama, obiektyw ten sam, fabryka ta sama, tylko nazwa inna to obojetnie co kupisz (Falcon brzmi lepiej :wink: )

Andrzej Olender - Sob 05 Wrz, 2009

Tych nazw szkieł jest od zatrzęsienia. Chyba co kraj dystrybucji to inna nazwa. Na razie wyłapałem takie:
Samyang
Vivitar
Falcon
Bower
Opteka
Rokinon
Walimex

Ostatnie to rynek Niemiecki.

najeli - Sob 05 Wrz, 2009

Usjwo napisał/a:
Wlasnie. Samyanga juz wszyscy znaja (z opowiadan), teraz czas na porownaie do Falcona.
Bo ja tez sie przymierzam :mrgreen: . Jak cena ta sama, obiektyw ten sam, fabryka ta sama, tylko nazwa inna to obojetnie co kupisz (Falcon brzmi lepiej :wink: )

Już pisałam że mi się "falcon" z robotą niefajnie kojarzy :twisted:

W każdym razie dziś nie byłam w cyfrowych, zaspałam ;-) Podjadę jakoś w tygodniu zobaczyć jak to w ogóle wygląda...

[ Dodano: Wto 08 Wrz, 2009 10:02 ]
No i stało się, mam samyanga ;-)
Tyle co wstępnie potestowałam to spisuje się nieźle, nie ma luzów, obrazek ładny, wstępnie nie ma się do czego przyczepić. Dekielek trochę nieintuicyjny, ale trzyma się dość dobrze.
Wczoraj sieć mi w domu padła, ale może dziś znajdę chwilę na wrzucenie jakiś sampli.

Generalnie nie byłam do końca przekonana do fisha, ale zabawka fajna :)

AAA! I w cyfrowych mówią, że mają na piśmie od firmy Samyang oświadczenie, że falcon i inne są dokładnie takie same, wykonywane z tą samą dokładnością itp itd. A te nazwy są dlatego, że niemcy samyanga nie kupią, a falcona już tak, przykładowo.