forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Porównanie systemów N.D90 i C.50D

Sejthan - Sob 05 Wrz, 2009
Temat postu: Porównanie systemów N.D90 i C.50D
Wstęp
W poszukiwaniu tego jedynego zestawu na śluby i portret odszedłem na chwilę od pełnej klatki w kierunku lepszej szklarni. Wybór stanął pomiędzy Canonem 50D a Nikonem D90.
Wybrałem szkła systemowe, bo z jednej strony jakość lepsza, brak problemów, a szkła firm trzecich są w większości w tych samych cenach więc nie miało by sensu ich porównywać. Jeśli ktoś chce je dołożyć, to dostępny jest arkusz źródłowy i można sobie dopisać ;)

Zadania:
- śluby
- portret
- reportaż
- studio
- foto z wakacji i "do kotleta"

Zestaw:
- puszka APS-C
- grip
- lampa główna
- lampa dodatkowa (jako slave do zabawy światłem, jako wsparcie, do ewentualnego drugiego body etc)
- zoom 17-55 f/2/8
- stabilizowany zoom 70-200 f/2.8
- stałka 85 f/1.8
- stałka 50 f/1.4

Ceny:
- Sklep internetowy
- Nowy sprzęt z Allegro
- Używany sprzęt z Allegro

Wrażenia:
- W sumie zestawy kosztują trochę ponad 20000zł za nowy zestaw.
- Nikon w sumie jest droższy od Canona o 1000 - 2000 zł w zależności gdzie się kupuje.
- Kupując nowy sprzęt na allegro zaoszczędzi się około 1500 zł.
- Na rynku wtórnym jest więcej sprzętu Canona.
- Kupując używany sprzęt oszczędza się około 4500zł zarówno w C jak i w N (w porównaniu do sklepu)

Szczegóły:
[plik .xls z cenami]

komor - Sob 05 Wrz, 2009

Czyli przy takim zestawieniu nie należy kierować się kasą, bo przy takich sumach 1-2 tysiące nie są już kluczowe. Należy patrzeć na ergonomię i cechy użytkowe szkieł i puszek, które się bierze pod uwagę.
hijax_pl - Nie 06 Wrz, 2009

Wychodzi na to że mimo ogólnie panującej opinii że C jest tańszy - patrząc przez pryzmat wydatków jest to znikoma różnica. I jak już komor napisał: trzeba patrzeć na ergonomię i cechy.
Misek - Nie 06 Wrz, 2009

Nie wiem czemu ma służyć to porównanie.
1. W sklepach internetowych można kupić nowy sprzęt taniej niż na allegro, np Ex430II z przesyłką jest do kupienia za 950 zł. Nie wziąłeś pod uwagę że część sprzętu można kupić np na forach danych systemów. Dla przykładu na CB jest do sprzedania 85 f/1.8 za 1450 zł z filtrem UV i osłoną.
2. To nie wiem czy 50D można tak sobie porównywać z D90. Jak dla mnie 50D jest lepszą puszką. D90 vs 40D to jest według mnie dobre porównanie.

No i tak jak koledzy już pisali różnica w cenach jest przy dużych zakupach tak niewielka że nie ma sensu porównywać kosztów.

Baku - Pon 07 Wrz, 2009

W zasadzie wyszło na to, że ...nie ma różnicy.
Pozostają kwestie ergonomiczno - przyzwyczajeniowe.

Dla mnie pewną wskazówką byłby posiadany sprzęt. Canon 450D i jasna Sigma z HSMem mogą z powodzeniem zrobić za zapasowy korpus. Przy ślubach możesz sobie 'dogruchać' zapasowego fotografa, wyszkolić i zaproponować współpracę. Komfort pracy na ślubie we dwóch (pod warunkiem, że drugi wie co robi) jest większy.
Jeśli chodzi o pracę na 2 body, to nie ma wymogu by były z jednego systemu, ale siłą rzeczy rozwiązanie takie wydaje się bardziej naturalne, choćby w najprostszej kwestii zamiany obiektywów czy lamp.

Sejthan - Pon 07 Wrz, 2009

No właśnie ta Sigma nie ma HSMu i kwestia zmiany systemu jest nadal otwarta :)

Misiek skoncentrowałem się na jednym sklepie, żeby mieć wgląd w ceny ze swojej sprzętonanistycznej ciekawości :D Cel - okazało się, że cena nie gra roli, bo wychodzi na jedno (jak już Baku napisał).

Baku - Pon 07 Wrz, 2009

Cytat:
nie ma HSMu

Mea Culpa. Nie wiem co mnie napadło - chyba sugestia najnowszym testem na optycznych 18-50 HSM... :???:

Tak czy inaczej ten 450D z Sigmą to już jest dla mnie zaczyn zapasowego korpusu. Pozostaje się skupić na głównym. Ja tam nie wiem, ale jak Nikon to D700 + 17-35 / 24-70.

Paweł_G - Pon 07 Wrz, 2009

Jeśli sprzęt ma być w szczególności do slubów i portretów (które autor podał w pierwszej kolejności) to ja bym odpuscił zakup 70-200 którego przy posiadaniu 50 i 85 na aps-c nie wyciągniesz nawet z torby. Do reporterki jak najbardziej. Co do drugiej lampy błyskowej to bym sobie również odpuścił na rzecz jasnej szerokiej 20-35 stałki. Generalnie w takim zastosowaniu radzę iść na jakość (zakup pełnej klatki) za nie ilość. Mając 450D z tym szkłem zakupiłbym 5DMKII plus dwie wybrane stałki i szeroka stałka jak napisałem wcześniej. Nie ma sensu dublować posiadanej Sigmy takim 17-55 bo do kilku szerokich ujęć podpieta pod 450D na ślubie wystarczy. Za to pełna klatka plus stałki dadzą wysokie iso oraz piekną plastykę (jak zwał to MM) zdjęć.
kubek - Pon 07 Wrz, 2009

jeśli kwestia zmiany systemu jest nadal otwarta i rada Paweł_G do ciebie przemawia
to przyjrzyj się d700
zaoszczędzisz na body i będziesz miał lepszy AF oraz lepsza współpracę z zamiennikami
za roznice w cenie kupisz sb-900

hijax_pl - Pon 07 Wrz, 2009

kubek, ale w tym temacie kręcimy się wokół aps-c :wink: zresztą nie o wybór tu chodzi :wink:
kubek - Pon 07 Wrz, 2009

rozumiem jednak odpowiedziałem bardziej na post Paweł_G
ponieważ porównywane są to systemy nikona i canona
pojawiła się wzmianka o pełnej klatce canona
kosztem oszczędności na szklarni i lampie

hijax_pl - Pon 07 Wrz, 2009

A to się da porównać D700 z 5DmkII? To pytanie do kanonierów bardziej :wink:
MM - Pon 07 Wrz, 2009

Kupuj 50D plus 17-55/2.8 IS USM, 85/1.8 i mocną lampę. Do ślubów i portretu super zestaw. Ostatnio mnie wnerwia AF w 5D (w nowej wersji Mark II jest taki sam) i pożyczyłem sobie 17-55 do 50D. Statykę robiłem na 5D a dynamikę na 50D. Już mam dosyć męczarni z ostrzeniem a 50D mnie z tej męczarni wyręcza. Było fajnie :mrgreen: Oczywiście na plener wezmę tylko 5D, ale samo wesele daje się pięknie "opękać" 50D :wink:
Sejthan - Pon 07 Wrz, 2009

APS-C wybrałbym za szersze pole manewru w szklarni. Jednak Paweł_G ciekawie prawi, bo jeśli by nie kupować dodatkowego szerokiego kąta to FF i stalki brzmi kusząco :twisted:

hijax_pl zaraz rozpęta się burza AF Nikona kontra plastyka Canona :grin: W sumie wyjdzie tak jak wcześniej komor napisał
Cytat:
Czyli przy takim zestawieniu nie należy kierować się kasą, bo przy takich sumach 1-2 tysiące nie są już kluczowe. Należy patrzeć na ergonomię i cechy użytkowe szkieł i puszek, które się bierze pod uwagę.

hijax_pl - Wto 08 Wrz, 2009

Dla mnie APS-C ma jedną zasadnicza zaletę: przy szklarni FF zapominamy o jej niedoskonałościach na brzegach kadru :wink:
Paweł_G - Wto 08 Wrz, 2009

A mnie 50D ze swoimi fioletami w ciemnych partiach już powoli wytrąca z równowagi. Wczoraj robiłem plener młodej parze i na każdej focie czarny garnitur był fioletowy. Niby nowy soft miał to poprawiać a tu ........

Sejthan, D700 oprócz świetnego AF i współpracy ze wszystkimi starymi szkłami ma też fajną plastykę. Jak dla mnie.
Baku - Wto 08 Wrz, 2009

hijax_pl, masz D700?

Baku, Nie - bawiłem się chwilę. Parę zdjęć pstryknąłem - wypowiadam się subiektywnie. Ale tak jak napisałem - podoba mi się i zbieram już pieniążki na FF

Ja też się nim bawiłem i jeśli nowy 7D ma taki wizjer jak D700 to ja na niego też zacznę zbierać, no chyba że w końcu Canon wypuści ff z dobrym af.
Baku - Wto 08 Wrz, 2009

Paweł_G, Już wypuścił. 1Ds. :mrgreen:
hijax_pl, D700 to dla mnie najlepszy korpus FF w rozsądnej cenie.

Baku, toteż zbieram i zbieram :D

Baku, Jak pożyczysz na nieoprocentowany dłuuuuuugo terminowy kredyt to ja nie mam nic przeciwko Deesowi.
Baku - Sro 09 Wrz, 2009

Paweł_G, ostatnio widziałem deesa mark 2 na aledrogo w całkiem dobrej cenie. Wcale nie trzeba pakować się tu w najnowszy model - mark II miałby wszystko to, co do szczęścia potrzeba. Tylko, że np. gdyby mnie żona z czymś takim przyłapała, to pewnie tak by się zaczęła pukać w czoło, że by sobie guza nabiła. I było by w tym sporo racji, bo na zdjęciach nie zarabiam i dla mnie szczytem marzeń byłby wilk w owczej skórze, czyli 5D2.
Daimon - Sro 09 Wrz, 2009

Baku napisał/a:
dla mnie szczytem marzeń byłby wilk w owczej skórze, czyli 5D2.

Dobrze powiedziane
No cóż Baku, najpierw wkurzałby Cię w tej puszce AF gorszy niż w Twoim 40d.
Potem rozpoznałbyś w niej większego brata 50d i zastanawiał, za co tyle zapłaciłeś.
Do momentu, w którym wywołałbyś pierwsze RAWy i oglądałbyś pierwsze foty i w pełnej rozdzielczości.
Dopiero wtedy z czystym sumieniem mógłbyś nakłonić żonę do tego, by przestała pukać się w czoło. :smile:

Do ślubów nie widzę nic lepszego niż D700, w systemie Canona to dopiero 1d bez s.
Ale jeśli alternatywa brzmi D90 czy 50d, to jednak ta druga puszka.
Wystarczy przyjrzeć się cenom szkieł. 17-55 IS Canona kosztuje grubo ponad 1000 złotych mniej od 17-55 Nikona.

Baku - Pią 11 Wrz, 2009

Cytat:
Do momentu, w którym wywołałbyś pierwsze RAWy i oglądałbyś pierwsze foty i w pełnej rozdzielczości.

Widziałem już z 5D. Kiedyś MM miał w swoim awatarze coś w stylu "Niewolnik FF i tele L". Można w to wpaść...
A jeśli chodzi o to pukanie się w czoło, to żona pewnie prędzej by przeżyła cenę 1D niż jego wygląd. Ten wbudowany grip, waga, nie daj bóg jakaś biała luśnia i już bym musiał kasę do domu przynosić za każdym razem po wyjściu z aparatem 'w teren'.
Nieee... ja tam wolę większego brata 50D. Nie przyciąga tak wzroku - rzekłbym wygląda skromnie. I ma FF. Ale nikt o tym wiedzieć nie musi.

darekk - Sob 12 Wrz, 2009

Gdybym miał te 20 tyś. zł. to wybrałbym d700 i dwa obiektywy Nikona 17-35/2.8 i 24-70/2.8. Mam d300 (porównywalny pewnie obrazowo do d90) i komfort pracy oraz jakość zdjęć na wysokim ISO jest po stronie d700. Z d700 nie boję się żadnych warunków. Brakuje mi tylko tych dwóch zoomów. Ze stałkami trzeba się trochę namęczyć szczególnie w dynamicznych sytuacjach nawet na dwa body.