|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaka najlepsza stałoogniskowa do macro i dlaczego (Nikon)
arkadiuszarek - Nie 06 Wrz, 2009 Temat postu: Jaka najlepsza stałoogniskowa do macro i dlaczego (Nikon) jak w temacie , proszę o opinię dla obiektywów do macro dla nikona d60, z krótkim wyjaśnieniem, oczekuję od zdjęć macro tego że np owad będzie zajmował cały kadr i to wszystko, czy taki się nada Nikon AF-S 35 f/1.8G DX lub ten Sigma 50 f/2.8 EX DG Macro , pozdrawiam
Szninkiel - Nie 06 Wrz, 2009
Używam Tamrona 90/2,8, cóż mogę powiedzieć o tym obiektywie w kwestii macro Po prostu jest dobry
Sunders - Nie 06 Wrz, 2009
arkadiuszarek napisał/a: | oczekuję od zdjęć macro tego że np owad będzie zajmował cały kadr i to wszystko, czy taki się nada Nikon AF-S 35 f/1.8G DX |
Raczej się nie nada, owad musiałby być bardzo duży
Lepsze będą: Nikkor micro 105/2,8, Tamron 90/2,8 macro, sigma 105/2,8 macro, sigma 150/2,8 macro...dają możliwość odwzorowania 1:1 i nie zmuszają do zbytniego zbliżania się do fotografowanego owada. Im dłuższa ogniskowa, tym ta odległość większa.
zug - Nie 06 Wrz, 2009
arkadiuszarek napisał/a: | owad będzie zajmował cały kadr i to wszystko |
to będzie Ci ciężko z taką 50 zbliżyć się do owada, żeby Ci nie uciekł
ja mam 100 macro i czasami jest cięzko
hijax_pl - Nie 06 Wrz, 2009
Mam nikkora 105/2.8 i przy ogniskowej 1:1 ostrzy od jakiś 15cm od soczewki. To mało - mucha spieprzy. Myśle że sigma 150/2.8 byłaby optimum.
Swoją drogą 1:1 oznacza że w cały kadr wejdzie ci coś co ma ok 1.5-2cm
Można też pomyśleć by obiektyw nie zmieniał swoich rozmiarów podczas ogniskowania, czego nie oferuje np mój tamron 90/2,8 mniejsza szansa spłoszenia niektórych robali
kasiakaaz - Nie 06 Wrz, 2009
Ja mam tamrona 90/2.8 i jestem zadowolona, aczkolwiek czasem trzeba się nieźle nagimnastykować, aby zrobić zdjęcie robalowi w 1:1, bo trzeba dość blisko podejść. Przy odrobinie wprawy, wytrwałości, treningu i szczęściu jest to do zrobienia Na pewno pod względem komfortu jest lepsza dłuższa ogniskowa np. rzeczona wyżej przez Sundersa sigma 150/2.8, no ale jak dla mnie cena... Z 50-tką będzie Ci ciężko, tym bardziej z 35. Chyba, że zdjęcia będziesz robić "post mortem"...
hijax_pl - Nie 06 Wrz, 2009
Szninkiel, mój nikkor nie zmienia... uff....
Sunders - Nie 06 Wrz, 2009
Sigma 150/2,8 macro też nie
Wybór takiego macro to zawsze jakieś tam szukanie kompromisów, ja wybrałem tamrona bo jest ostry, myślałem też nad canonem 100 f2,8... tamron może ssać pyłki ale też nie używam go ekstremalnie, a i nie jest aż tak drogi.
Może warto wziąć puszkę i iść pobawić się obiektywem w sklepie, może nie warto brać słoika z robalami do testów do sklepu ale macro można posprawdzać na różnych rzeczach. Ile pieniędzy chcesz wydać na obiektyw?
arkadiuszarek - Nie 06 Wrz, 2009
Dzieki bardzo wszystkim za zainteresowanie tematem, mam już chociaż pojęcie co mam szukać , na obiektyw chciałem wydać 1000 pln, ale chyba będzie trochę mało?
myślę że kupię jakąś 100tkę
muzyk - Pon 07 Wrz, 2009
Myślałeś nad Tokiną 100 ?
Dwie bardzo ważne rzeczy w tym obiektywie: rewelacyjna budowa plus super optyka. Nawet na 2.8 da się ciekawe zdjęcie zrobić.
Popatrz na Photozone http://photozone.de/canon...-report?start=1
jak wychodzi w teście i podobnie jak Tamron ... highly recommended.
Warto wziąć ten obiektyw pod uwagę.
Co do AF... z większej odległości, ostrząc na małą powierzchnię, warto ustawić pomiar uśredniony, a nie punktowy .
Z bliska 1:1 ...
Kto ostrzy AF z bliska?
Tylko MF.
komor - Pon 07 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | Swoją drogą 1:1 oznacza że w cały kadr wejdzie ci coś co ma ok 1.5-2cm |
Na APS-C? Aż muszę w domu sprawdzić, bo mi się wydawało, że moja setka makro na odwzorowaniu 1:1 obejmuje akurat 5-groszówkę w całości. Ale już głowy nie dam.
ghost - Pon 07 Wrz, 2009
no jakieś 18 na 23mm - tyle ile ma matryca.
komor - Pon 07 Wrz, 2009
ghost, przecież to elementarne, rzeczywiście nie skojarzyłem. Ale skąd w takim razie wzięła mi się ta 5-groszówka w głowie? Ona jest jednak znacząco mniejsza
hijax_pl - Pon 07 Wrz, 2009
komor, obrazowanie przecież nie zależy od ogniskowej a od mnimalnej odległości ostrzenia
komor - Pon 07 Wrz, 2009
hijax_pl, ale to a propos czego? Nigdzie nie pisałem nic o ogniskowej, tylko o odwzorowaniu 1:1, które chyba powinno być jednakowe dla wszystkich obiektywów makro, które mają właśnie 1:1?
Znalazłem moje testowe zdjęcie 5-groszówki zrobione gołym Canonem EF 100/2,8 Macro. Oto ono:
Czy 5-groszówka nie jest czasem mniejsza niż matryca APS-C? Ma ktoś pod ręką 5-groszówkę i może sprawdzić?
ghost - Pon 07 Wrz, 2009
proszę bardzo
2cm. się zgadza.
to jest z 1685, który ma maksymalnie 1:4 czyli jakieś 10cm i +- tyle jest.
komor, odniosłem wrażenie że jakoś tak połączyłeś obrazowanie z ogniskową i tą nieszczęsną 5cio groszówką
komor - Pon 07 Wrz, 2009
ghost, dzięki za fotkę. Nie spodziewałem się, że 5 groszy to taki duży pieniądz
hijax_pl, zdaję sobie sprawę, że w przypadku obiektywów makro w ogóle trudno rozmawiać o ogniskowej bazując na nominalnych parametrach
komor, zatem wszystko już jasne (za wyjątkiem moich obiektywów )
dr11 - Pon 07 Wrz, 2009
A ja tak przewrotnie... Jesli ma byc to macro w okolicach 1:1, to AF nie jest generalnie potrzebny
100mm, jak np. Soligor 100 f/3.5 z oryginalna soczewka da rade. Rozwiazanie optycznie dobre jakosciowo i budzetowe.
dr11, o ile obiekt nie jest zbyt dynamiczny... kiedyś sie uganiałem za mrówką z manualem.. i.. no cóż - wyczerpujące zajęcie
dr11 - Pon 07 Wrz, 2009
Ja tak ganialem z AF, nie dosc, ze wyczerpujace, to jeszcze zostawia slad na psychice i zwiedniete uszy od przeklenstw u okolicznych sluchaczy
dr11, masz kiepskiego AF
komor - Pon 07 Wrz, 2009
Pamiętać też należy, że czasem można użyć takiej setki jako portretówki lub krótkiego jasnego tele. To był jeden z powodów dla których mając puszkę Canona wybrałem droższego Canona 100/Macro zamiast Sigmy czy Tokiny - bo ma sprawny AF i pełny USM z FTM. Strasznie dużo TLAs…
komor, Własnie chciałem o tym samym napisać. Ja swojego Nikkora 105/2.8 też kupiłem aby też robić nie tylko foty muszek czy grzybków. I w nie-makro cenie AF i VR. W makro - zależy od tego czy robię z ręki czy ze stawtyu, z bliska czy z trochę dalszej odległości... Wyłączam a to AF, a to VR.
dr11 - Pon 07 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | dr11, masz kiepskiego AF |
Mozliwe, ale jakos mi to nie przeszkadza
Troche chyba tutaj dyskusja zeszla w akademickie dywagacje majac, na uwadze zdanie pytajacego:
arkadiuszarek napisał/a: | Dzieki bardzo wszystkim za zainteresowanie tematem, mam już chociaż pojęcie co mam szukać , na obiektyw chciałem wydać 1000 pln, ale chyba będzie trochę mało?
myślę że kupię jakąś 100tkę |
No to podsumowując: używany Tamron 90, lub też Tokina 100
dr11 - Pon 07 Wrz, 2009
Albo pierscien i Helios
dr11, raczej nie... bo straci się pomiar. Lepiej jakieś szkło.. no - coś ze stykami
dr11 - Pon 07 Wrz, 2009
Jak straci pomiar jak Helios zamocowany bedzie pierscieniem odwrotnego mocowania na obiektywie systemowym?
dr11, przecież są dwa pierścienie odrotnego mocowania - można odwrotnie do systemowego lub też na bagnet prosto. Tylko że w tym drugim przypadku nie będzie pomiaru na Nikonach Dxx
dr11 - Pon 07 Wrz, 2009
A, ok, ja uzywalem tylko takiego z podwojnym gwintem, co na jakis dluzszy standard sie zakrecalo
arkadiuszarek - Pon 07 Wrz, 2009
dzięki bardzo za konstruktywne wypowiedzi , już mam w miarę jasny obraz sytuacji
pozdrawiam, kończymy temat
Sunders - Pon 07 Wrz, 2009
arkadiuszarek napisał/a: | już mam w miarę jasny obraz sytuacji
pozdrawiam, kończymy temat |
arkadiuszarek, może zanim zakończysz, napisz jakiego wyboru dokonasz?
arkadiuszarek, a co wybrałeś w końcu?
Ooooo.. Już Sunders napisał...
darekk - Sob 12 Wrz, 2009
Może używany Tamron 180/3.5 na robale to chyba dobra ogniskowa.
nazgul - Pon 14 Wrz, 2009
muzyk napisał/a: | Myślałeś nad Tokiną 100 ?
Dwie bardzo ważne rzeczy w tym obiektywie: rewelacyjna budowa plus super optyka. Nawet na 2.8 da się ciekawe zdjęcie zrobić. |
No i jest tańsza od Tamrona. A co do 2,8 to kazdym dobrym obiektywem macro zrobisz dobrą fotkę od pełnej dziury, tylko nie wolno zapominać o papierowej GO - mucha się zdecydowanie nie mieści.
Ja się teraz mocno łamię nad wyborem szkła do macro i chyba zdecyduję się na Sigmę, nie wiem jeszcze tylko czy 105/2,8 czy 150/2,8... A może 180/3,5? Tele i macro w jednym to bardzo kusząca perspektywa. Jakies sugestie? Finansowo powinienem być gotów na zakup jakoś na przełomie roku...
hijax_pl - Pon 14 Wrz, 2009
nazgul, znam sigma 150/2.8 - to dobre szkiełko. całkiem fajny dystans roboczy, o jakieś 10cm więcej od 105/2.8
nazgul - Pon 14 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | nazgul, znam sigma 150/2.8 - to dobre szkiełko. całkiem fajny dystans roboczy, o jakieś 10cm więcej od 105/2.8 |
Właśnie na tym zależy mi najbardziej A poza tym bardzo ciekawa kombinacja ogniskowej do przysłony za rozsądne pieniądze ale najbardziej mnie interesują uwagi użytkowników dotyczące wad Testy jakby co przeczytałem
|
|