|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Najlepszy uniwersalny zmiennik kita do 500D
kubacki - Pon 07 Wrz, 2009 Temat postu: Najlepszy uniwersalny zmiennik kita do 500D Niedawno nabyłem moją pierwszą lustrzankę- Canona 500D i chciałem wymienić kita na coś lepszego. Niedługo wybieram się na podróz w ciepłe kraje, gdzie chciałbym porobić trochę portretów i krajobrazów. Myślałem o krótkim zoomie np. 17-55mm 2.8, bo bardzo przydała by mi się taka przesłona do nocnych fotek, ale głośno o problemach z kurzem dostającym sie do środka. Ostatnio Canon wypuścił nowy 15-85, który zapowiada sie ciekawie, ale testów jeszcze brak. Cena nie gra wielkiej roli, aczkolwiek wydaje mi się że lepiej wybrać coś z ES-F, bo profesjonalny full-frame mnie nie interesuje. Propozycje?
hijax_pl - Pon 07 Wrz, 2009
Ja proponuję Sigmę 10-20/3.5 DC - z tym że nie wiem jak będzie współpracować z Twoim canonikiem.
Sunders - Pon 07 Wrz, 2009
kubacki napisał/a: | głośno o problemach z kurzem dostającym sie do środka. |
To nagłośnienie, to przesada, byłem z nim w "ciepłych krajach" i nic nie złapał.
kubacki napisał/a: | Ostatnio Canon wypuścił nowy 15-85, który zapowiada sie ciekawie, ale testów jeszcze brak. |
Ale "klasa szczelności" tego obiektywu będzie podobna do 17-55/2,8
kubacki napisał/a: | wydaje mi się że lepiej wybrać coś z ES-F, bo profesjonalny full-frame mnie nie interesuje. |
Z EF-S-ów nic lepszego ponad 17-55/2,8 nie ma.
kubacki napisał/a: | Propozycje? |
Jeśli zależy Ci na szczelności-przewidujesz "ciężkie warunki" to 17-40/4L lub 16-35/2,8L II.
komor - Pon 07 Wrz, 2009
kubacki, ale żaden zoom z f/2,8 raczej nic specjalnego do nocnych fotek Ci nie da. Nocne fotki to albo statyw albo stałka dalece jaśniejsza od f/2,8 czyli f/1,8 lub f/1,4 – jeśli masz na myśli robienie w nocy fotek z ręki.
Propozycja ultra-szerokiego kąta (Sigma 10-20) to jest dobra propozycja do krajobrazów, ale to nie jest uniwersalny zoom spacerowy. Jeśli nie chcesz zestawu obiektywów tylko jedno coś, to wydaje mi się, że nowy 15-85 może być dobrą propozycją, ale nikt jeszcze nie wie na tym forum co on jest wart, bo chyba nikt go jeszcze nie miał w rękach?
kubacki napisał/a: | do nocnych fotek |
Chyba statyw konieczny-jasna stałka w wielu sytuacjach nie wystarczy.
kubacki napisał/a: | chciałbym porobić trochę portretów i krajobrazów |
kubacki napisał/a: | Cena nie gra wielkiej roli |
35/1,4L+85/1,8 lub 17-40/4L+70-200/2,8L
Sunders, no niezły zamiennik zaproponowałeś
Skoro "cena nie gra wielkiej roli", to można zaproponować wszystko, co najlepsze
w sumie racja
kubacki - Pon 07 Wrz, 2009
Dzięki za pomysły. Mam jeszcze trochę czasu, także wydaje mi się że poczekam na test 15-85. W wypadku negatywnych opinii, skuszę się na 17-55 2.8 i do tego 70-200 2.8.
kozidron - Wto 08 Wrz, 2009
kubacki napisał/a: | Dzięki za pomysły. Mam jeszcze trochę czasu, także wydaje mi się że poczekam na test 15-85. W wypadku negatywnych opinii, skuszę się na 17-55 2.8 i do tego 70-200 2.8. |
oceniam że to świetny zestaw i nie wiem jak bardzo optycznie nowy 15-85 musiałby byc lepszy żebyś to zauważył, jeżeli patrzeć pod kątem obudowy i jakości wykonania to ktoś cię wprowadził w błąd, aż tak źle nie jest. Rzeczywiście 17-40L jest solidniej zbudowany, myślę że przy normalnym użytkowaniu nie będziesz miał kłopotów z 17-55/2.8
Baku - Wto 08 Wrz, 2009
Faktycznie propozycja dobra.
Ja bym jednak mimo wszystko zdecydował się na zestaw 17-55/2.8 + 70-200/2.8. Bardzo wątpię by nowy 15-85 był lepszy od bardzo udanego 17-55 a już na pewno nie będzie jaśniejszy. Wspomniane dwa obiektywy dadzą bardzo dużo uniwersalności i swobody, a do nocnych zdjęć czy długich czasów to nawet nie bardzo jasna stałka ale ewidentnie statyw i będzie bardzo dobrze.
komor - Wto 08 Wrz, 2009
Baku napisał/a: | Bardzo wątpię by nowy 15-85 był lepszy od bardzo udanego 17-55 |
W życiu 15-85 nie będzie lepszy od 17-55 bo nie ma być lepszy tylko bardziej uniwersalny, z dość ekstremalnym szerokim kątem (jak na zoom standardowy), a to się odbywa kosztem jakości i jasności.
Jak kolegę kubackiego nie przeraża noszenie kilogramów sprzętu to zestaw 17-55+70-200 będzie bez wątpienia lepszą optyką niż 15-85. A jak ktoś nie chce nosić szkieł i zmieniać ich w trakcie wycieczki to 15-85 może być niezłą propozycją, ale zobaczymy co pokażą testy i jaka będzie sklepowa cena po jakimś czasie.
Sunders - Wto 08 Wrz, 2009
komor napisał/a: | W życiu 15-85 nie będzie lepszy od 17-55 bo nie ma być lepszy tylko bardziej uniwersalny |
kubacki napisał/a: | skuszę się na 17-55 2.8 i do tego 70-200 2.8. |
kubacki, wybrałeś dobry zestaw-nie ma co czekać na test 15-85-zestaw, który wybrałeś "zje go na śniadanie"
MasterB - Wto 08 Wrz, 2009
kubacki,
Zestaw 17-55 2.8 oraz 70-200 2.8 jest rzeczywiście bardzo dobrym wyborem
Tylko pamiętaj że taki zestaw swoje waży, i osobiście nie chciałbym z tym wszystkim spacerować na urlopie (w sumie jakieś 3kg...)
Wizjerioner - Wto 08 Wrz, 2009
Jak jedziesz do ciepłych krajów to zaopatrz się jeszcze do tego wszystkiego w filtr polaryzacyjny.
B o g d a n - Wto 08 Wrz, 2009
kubacki napisał/a: | Niedługo wybieram się na podróz w ciepłe kraje, gdzie chciałbym porobić trochę portretów i krajobrazów. |
Dla mnie krajobrazy, nie wymagają super szerokiego kąta. Wszystko zależy od perspektywy, z której robisz zdjęcia. Oczywiście turysta chciałby obejmować wszystko dookoła, ale przy odpowiednim podejściu moga wystarczyć ogniskowe od 24 mm. Piszę o tym dlatego, że wtedy otwieraja się nowe możliwości naprawdę uniwesalnych obiektywów z całkiem sporymi możliwościami na długim końcu.
W krajach arabskich kurz i pył są tak powszechne, że trudno znaleźć miejsce na ulicy by wymienic szkło. Nawet w hotelu jest to trudne. Jeden ale za to uniwersalny (nawet do cichego portretu) obiektyw może być zbawieniem. Jako jeden, według mnie najlepszy byłby od 24/28 do 105/136 mm.
Masz tu dwie dobre możliwości:
EF 24-105 L f/4 IS USM ceny od 3950 zł. http://www.ceneo.pl/304419
EF 28-136 f/3,5-5,6 IS USM ceny od 1500 zł. http://www.ceneo.pl/4746
Albo poczekaj na nową ekonomiczną ofertę EF-S 18-135 f/3,5-5,6 IS myslę, że tworzoną dla ludzi, którym się nie chce dzwigać dużo szkieł w podróży.
Sunders - Wto 08 Wrz, 2009
B o g d a n napisał/a: | W krajach arabskich kurz i pył są tak powszechne, że trudno znaleźć miejsce na ulicy by wymienic szkło. |
Też byłem-nie potwierdzam.
B o g d a n napisał/a: | Nawet w hotelu jest to trudne. |
Ciekawe na czym polega trudność wymiany obiektywu w hotelu
B o g d a n napisał/a: | Jeden ale za to uniwersalny (nawet do cichego portretu) obiektyw może być zbawieniem. Jako jeden, według mnie najlepszy byłby od 24/28 do 105/136 mm.
Masz tu dwie dobre możliwości:
EF 24-105 L f/4 IS USM ceny od 3950 zł. http://www.ceneo.pl/304419
EF 28-136 f/3,5-5,6 IS USM ceny od 1500 zł. http://www.ceneo.pl/4746 |
"Uniwersalność" tych obiektywów na APS-C wydaje mi się dyskusyjna
Sunders, jest/są arab/owie i są arab/owie, a po miesięcznym pobycie można zacząć szukać karabinu.
dr11 - Wto 08 Wrz, 2009
Widzialem w podrozach sporo osob nosi 28-300, ale wtedy tylko FF
kozidron - Wto 08 Wrz, 2009
B o g d a n napisał/a: | W krajach arabskich kurz i pył są tak powszechne, że trudno znaleźć miejsce na ulicy by wymienic szkło. Nawet w hotelu jest to trudne. Jeden ale za to uniwersalny (nawet do cichego portretu) obiektyw może być zbawieniem. Jako jeden, według mnie najlepszy byłby od 24/28 do 105/136 mm. |
B o g d a n gdzie nie ma kurzu.... ? W jakich ty krajach arabskich byłeś, kurz jest wszędzie w większej lub mniejszej ilości, pewnie że zmiana szkła podczas burzy piaskowej jest wysoce nie rozsądne ale żeby w hotelu, czy w ciasnej uliczce tyłem do wiatru to już gruba przesada(poza tym zależy od "kraju arabskiego" - czasem to się człowiek modli o chociaż słaby wiaterek).
Poza tym 500D ma tyle uszczelnień że ho ho będzie szczelnie z tym jednym szkłem.
Bogdan ten post podobny jest do porad @@@Radek Radzi@@@ i potem jeden z drugim przepisuje takie głupoty, że taki 17-55/2.8 to totalnie nieszczelny jest i tylko syf do środka wciąga.
B o g d a n, takie opinie więcej zamętu przynoszą, zresztą od biedy jest gruszka czy powietrze z odstojnikiem.
kozidron napisał/a: | Bogdan ten post podobny jest do porad @@@Radek Radzi@@@ |
Proszę Cię daruj sobie znowu swoje docinki, bo nie chce mi się nawet na nie odpowiadać.
kozidron napisał/a: | i potem jeden z drugim przepisuje takie głupoty, że taki 17-55/2.8 to totalnie nieszczelny jest i tylko syf do środka wciąga. |
W tym miejscu jednak muszę skomentować - nawet słowem w tym wątku nie napisałem o 17-55/2,8.
komor - Sro 09 Wrz, 2009
kozidron napisał/a: | powietrze z odstojnikiem |
Co to jest? Pytam poważnie
kozidron - Sro 09 Wrz, 2009
komor, można zanabyć sprężone powietrze z takim "mini" odstojnikiem na wilgoć, używam tego czasami do przedmuchiwania elementów przy głowicy drukarek wielkoformatowych, daje to złudę nie dostawania się wilgoci wraz z powietrzem - przynajmniej tak twierdzi producent. Są jeszcze spray'e z małą zawartością wilgoci ale to ustrojstwo jakby lepiej się sprawdza.
B o g d a n, ja wiem, że nie wspominasz o 17-55/2.8, ja twierdze że powtarzanie "takich prawd", że w hotelu ( w państwie arabskim) wymiana szkła jest trudna i to jest właśnie argument za korzystaniem z jednego szkła to porada a'la @@@Radek Radzi@@@ i to nie jest osobista wycieczka, tylko nie opowiadaj takich rzeczy bo ktoś jeszcze uwierzy.
No chyba, że masz jakieś specyficzne zasady wymiany szkła, ja zmieniałem mnóstwo razy i dawało radę -syfków nie było i jakiś wielkich cyrygieli też, powiem więcej gdyby nie twój wesoły post, to bym się nawet nad tym nie zastanawiał, że można mieć jakieś kłopoty.
hijax_pl - Sro 09 Wrz, 2009
A ja powiem tak:
1) Z racji swojej pracy znam trochę ludzi przebywających na delegacjach w Dubaju - jakoś nikt nie wspominał o problemach z aparatem, szkłem, ceregielach z oddawaniem do serwisu celem czyszczenia. Owszem mówili że jest piach wszedzie - nawet w hotelu - ale taka natura tego kraju i jakoś się z tym żyje.
2) Gdyby to był taki straszny problem, to pewnie producenci robili by specjalne wersje na kraje "piaskowe" - ale tak się nie dzieje. Dlaczego? Szejkowie nie kupują aparatów tylko maybachy?
komor - Sro 09 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | Szejkowie nie kupują aparatów tylko maybachy? |
Kupują aparaty… jak poprzedni się zapiaszczył
hijax_pl - Sro 09 Wrz, 2009
komor, No wiesz.. ja kiedyś dawno temu oddalem analogowca do serwisu jak mi sie zapiaszczyl nad morzem naszym Wtedy po raz pierwszy kląłem na serwis firmy na N
Sunders - Sro 09 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | kiedyś dawno temu oddalem analogowca do serwisu jak mi sie zapiaszczyl nad morzem naszym Wtedy po raz pierwszy kląłem na serwis firmy |
hijax_pl, oni w ten sposób unikają problemów z serwisem
as... - Sro 09 Wrz, 2009
kozidron napisał/a: | komor, można zanabyć sprężone powietrze z takim "mini" odstojnikiem na wilgoć, używam tego czasami do przedmuchiwania elementów przy głowicy drukarek wielkoformatowych, daje to złudę nie dostawania się wilgoci wraz z powietrzem - przynajmniej tak twierdzi producent. Są jeszcze spray'e z małą zawartością wilgoci ale to ustrojstwo jakby lepiej się sprawdza.
B o g d a n, ja wiem, że nie wspominasz o 17-55/2.8, ja twierdze że powtarzanie "takich prawd", że w hotelu ( w państwie arabskim) wymiana szkła jest trudna i to jest właśnie argument za korzystaniem z jednego szkła to porada a'la @@@Radek Radzi@@@ i to nie jest osobista wycieczka, tylko nie opowiadaj takich rzeczy bo ktoś jeszcze uwierzy.
No chyba, że masz jakieś specyficzne zasady wymiany szkła, ja zmieniałem mnóstwo razy i dawało radę -syfków nie było i jakiś wielkich cyrygieli też, powiem więcej gdyby nie twój wesoły post, to bym się nawet nad tym nie zastanawiał, że można mieć jakieś kłopoty. |
coś w tym jest, byłem dwa razy ze swoim 17-40L w egipcie i po 1 dniu fotek, mój uf był cały usyfiony w kurzy..
Jest tam straszny syf w powietrzu, szczególnie jak ci debile jeżdżą nie drogą tylko pustynią to o zmianie szkła można zapomnieć
hotel no bez przesady, zamykasz ewentualnie okno klima na 16' i zaczynamy czyszczenie filterków
kozidron - Sro 09 Wrz, 2009
as... napisał/a: | hotel no bez przesady, zamykasz ewentualnie okno klima na 16' i zaczynamy czyszczenie filterków |
no to wypas, ja miałem na myśli miejsca, w których klimy pewnie nie będzie jeszcze przez ładnych parę lat
|
|