forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Najlepszy uniwersalny zmiennik kita do 500D

kubacki - Pon 07 Wrz, 2009
Temat postu: Najlepszy uniwersalny zmiennik kita do 500D
Niedawno nabyłem moją pierwszą lustrzankę- Canona 500D i chciałem wymienić kita na coś lepszego. Niedługo wybieram się na podróz w ciepłe kraje, gdzie chciałbym porobić trochę portretów i krajobrazów. Myślałem o krótkim zoomie np. 17-55mm 2.8, bo bardzo przydała by mi się taka przesłona do nocnych fotek, ale głośno o problemach z kurzem dostającym sie do środka. Ostatnio Canon wypuścił nowy 15-85, który zapowiada sie ciekawie, ale testów jeszcze brak. Cena nie gra wielkiej roli, aczkolwiek wydaje mi się że lepiej wybrać coś z ES-F, bo profesjonalny full-frame mnie nie interesuje. Propozycje?
hijax_pl - Pon 07 Wrz, 2009

Ja proponuję Sigmę 10-20/3.5 DC - z tym że nie wiem jak będzie współpracować z Twoim canonikiem.
Sunders - Pon 07 Wrz, 2009

kubacki napisał/a:
głośno o problemach z kurzem dostającym sie do środka.

To nagłośnienie, to przesada, byłem z nim w "ciepłych krajach" i nic nie złapał.
kubacki napisał/a:
Ostatnio Canon wypuścił nowy 15-85, który zapowiada sie ciekawie, ale testów jeszcze brak.

Ale "klasa szczelności" tego obiektywu będzie podobna do 17-55/2,8 :???:
kubacki napisał/a:
wydaje mi się że lepiej wybrać coś z ES-F, bo profesjonalny full-frame mnie nie interesuje.

Z EF-S-ów nic lepszego ponad 17-55/2,8 nie ma.
kubacki napisał/a:
Propozycje?

Jeśli zależy Ci na szczelności-przewidujesz "ciężkie warunki" to 17-40/4L lub 16-35/2,8L II.

komor - Pon 07 Wrz, 2009

kubacki, ale żaden zoom z f/2,8 raczej nic specjalnego do nocnych fotek Ci nie da. Nocne fotki to albo statyw albo stałka dalece jaśniejsza od f/2,8 czyli f/1,8 lub f/1,4 – jeśli masz na myśli robienie w nocy fotek z ręki.
Propozycja ultra-szerokiego kąta (Sigma 10-20) to jest dobra propozycja do krajobrazów, ale to nie jest uniwersalny zoom spacerowy. Jeśli nie chcesz zestawu obiektywów tylko jedno coś, to wydaje mi się, że nowy 15-85 może być dobrą propozycją, ale nikt jeszcze nie wie na tym forum co on jest wart, bo chyba nikt go jeszcze nie miał w rękach?

kubacki napisał/a:
do nocnych fotek

Chyba statyw konieczny-jasna stałka w wielu sytuacjach nie wystarczy.
kubacki napisał/a:
chciałbym porobić trochę portretów i krajobrazów

kubacki napisał/a:
Cena nie gra wielkiej roli

35/1,4L+85/1,8 lub 17-40/4L+70-200/2,8L :smile:

Sunders, no niezły zamiennik zaproponowałeś :D

Skoro "cena nie gra wielkiej roli", to można zaproponować wszystko, co najlepsze :cool:

:D w sumie racja
kubacki - Pon 07 Wrz, 2009

Dzięki za pomysły. Mam jeszcze trochę czasu, także wydaje mi się że poczekam na test 15-85. W wypadku negatywnych opinii, skuszę się na 17-55 2.8 i do tego 70-200 2.8.
kozidron - Wto 08 Wrz, 2009

kubacki napisał/a:
Dzięki za pomysły. Mam jeszcze trochę czasu, także wydaje mi się że poczekam na test 15-85. W wypadku negatywnych opinii, skuszę się na 17-55 2.8 i do tego 70-200 2.8.

oceniam że to świetny zestaw i nie wiem jak bardzo optycznie nowy 15-85 musiałby byc lepszy żebyś to zauważył, jeżeli patrzeć pod kątem obudowy i jakości wykonania to ktoś cię wprowadził w błąd, aż tak źle nie jest. Rzeczywiście 17-40L jest solidniej zbudowany, myślę że przy normalnym użytkowaniu nie będziesz miał kłopotów z 17-55/2.8

Baku - Wto 08 Wrz, 2009

Faktycznie propozycja dobra.
Ja bym jednak mimo wszystko zdecydował się na zestaw 17-55/2.8 + 70-200/2.8. Bardzo wątpię by nowy 15-85 był lepszy od bardzo udanego 17-55 a już na pewno nie będzie jaśniejszy. Wspomniane dwa obiektywy dadzą bardzo dużo uniwersalności i swobody, a do nocnych zdjęć czy długich czasów to nawet nie bardzo jasna stałka ale ewidentnie statyw i będzie bardzo dobrze.

komor - Wto 08 Wrz, 2009

Baku napisał/a:
Bardzo wątpię by nowy 15-85 był lepszy od bardzo udanego 17-55

W życiu 15-85 nie będzie lepszy od 17-55 bo nie ma być lepszy tylko bardziej uniwersalny, z dość ekstremalnym szerokim kątem (jak na zoom standardowy), a to się odbywa kosztem jakości i jasności.
Jak kolegę kubackiego nie przeraża noszenie kilogramów sprzętu to zestaw 17-55+70-200 będzie bez wątpienia lepszą optyką niż 15-85. A jak ktoś nie chce nosić szkieł i zmieniać ich w trakcie wycieczki to 15-85 może być niezłą propozycją, ale zobaczymy co pokażą testy i jaka będzie sklepowa cena po jakimś czasie.

Sunders - Wto 08 Wrz, 2009

komor napisał/a:
W życiu 15-85 nie będzie lepszy od 17-55 bo nie ma być lepszy tylko bardziej uniwersalny

kubacki napisał/a:
skuszę się na 17-55 2.8 i do tego 70-200 2.8.

kubacki, wybrałeś dobry zestaw-nie ma co czekać na test 15-85-zestaw, który wybrałeś "zje go na śniadanie" :smile:

MasterB - Wto 08 Wrz, 2009

kubacki,
Zestaw 17-55 2.8 oraz 70-200 2.8 jest rzeczywiście bardzo dobrym wyborem :smile:
Tylko pamiętaj że taki zestaw swoje waży, i osobiście nie chciałbym z tym wszystkim spacerować na urlopie (w sumie jakieś 3kg...)

Wizjerioner - Wto 08 Wrz, 2009

Jak jedziesz do ciepłych krajów to zaopatrz się jeszcze do tego wszystkiego w filtr polaryzacyjny. :smile:
B o g d a n - Wto 08 Wrz, 2009

kubacki napisał/a:
Niedługo wybieram się na podróz w ciepłe kraje, gdzie chciałbym porobić trochę portretów i krajobrazów.

Dla mnie krajobrazy, nie wymagają super szerokiego kąta. Wszystko zależy od perspektywy, z której robisz zdjęcia. Oczywiście turysta chciałby obejmować wszystko dookoła, ale przy odpowiednim podejściu moga wystarczyć ogniskowe od 24 mm. Piszę o tym dlatego, że wtedy otwieraja się nowe możliwości naprawdę uniwesalnych obiektywów z całkiem sporymi możliwościami na długim końcu.
W krajach arabskich kurz i pył są tak powszechne, że trudno znaleźć miejsce na ulicy by wymienic szkło. Nawet w hotelu jest to trudne. Jeden ale za to uniwersalny (nawet do cichego portretu) obiektyw może być zbawieniem. Jako jeden, według mnie najlepszy byłby od 24/28 do 105/136 mm.

Masz tu dwie dobre możliwości:
EF 24-105 L f/4 IS USM ceny od 3950 zł. http://www.ceneo.pl/304419
EF 28-136 f/3,5-5,6 IS USM ceny od 1500 zł. http://www.ceneo.pl/4746

Albo poczekaj na nową ekonomiczną ofertę EF-S 18-135 f/3,5-5,6 IS myslę, że tworzoną dla ludzi, którym się nie chce dzwigać dużo szkieł w podróży. :wink:

Sunders - Wto 08 Wrz, 2009

B o g d a n napisał/a:
W krajach arabskich kurz i pył są tak powszechne, że trudno znaleźć miejsce na ulicy by wymienic szkło.

Też byłem-nie potwierdzam.
B o g d a n napisał/a:
Nawet w hotelu jest to trudne.

Ciekawe na czym polega trudność wymiany obiektywu w hotelu :???:
B o g d a n napisał/a:
Jeden ale za to uniwersalny (nawet do cichego portretu) obiektyw może być zbawieniem. Jako jeden, według mnie najlepszy byłby od 24/28 do 105/136 mm.
Masz tu dwie dobre możliwości:
EF 24-105 L f/4 IS USM ceny od 3950 zł. http://www.ceneo.pl/304419
EF 28-136 f/3,5-5,6 IS USM ceny od 1500 zł. http://www.ceneo.pl/4746

"Uniwersalność" tych obiektywów na APS-C wydaje mi się dyskusyjna :wink:

Sunders, jest/są arab/owie i są arab/owie, a po miesięcznym pobycie można zacząć szukać karabinu. :lol:
dr11 - Wto 08 Wrz, 2009

Widzialem w podrozach sporo osob nosi 28-300, ale wtedy tylko FF :(
kozidron - Wto 08 Wrz, 2009

B o g d a n napisał/a:
W krajach arabskich kurz i pył są tak powszechne, że trudno znaleźć miejsce na ulicy by wymienic szkło. Nawet w hotelu jest to trudne. Jeden ale za to uniwersalny (nawet do cichego portretu) obiektyw może być zbawieniem. Jako jeden, według mnie najlepszy byłby od 24/28 do 105/136 mm.

B o g d a n gdzie nie ma kurzu.... :shock: ? W jakich ty krajach arabskich byłeś, kurz jest wszędzie w większej lub mniejszej ilości, pewnie że zmiana szkła podczas burzy piaskowej jest wysoce nie rozsądne ale żeby w hotelu, czy w ciasnej uliczce tyłem do wiatru to już gruba przesada(poza tym zależy od "kraju arabskiego" - czasem to się człowiek modli o chociaż słaby wiaterek).
Poza tym 500D ma tyle uszczelnień że ho ho będzie szczelnie z tym jednym szkłem.
Bogdan ten post podobny jest do porad @@@Radek Radzi@@@ i potem jeden z drugim przepisuje takie głupoty, że taki 17-55/2.8 to totalnie nieszczelny jest i tylko syf do środka wciąga.
B o g d a n, takie opinie więcej zamętu przynoszą, zresztą od biedy jest gruszka czy powietrze z odstojnikiem.

kozidron napisał/a:
Bogdan ten post podobny jest do porad @@@Radek Radzi@@@

Proszę Cię daruj sobie znowu swoje docinki, bo nie chce mi się nawet na nie odpowiadać.
kozidron napisał/a:
i potem jeden z drugim przepisuje takie głupoty, że taki 17-55/2.8 to totalnie nieszczelny jest i tylko syf do środka wciąga.

W tym miejscu jednak muszę skomentować - nawet słowem w tym wątku nie napisałem o 17-55/2,8.

komor - Sro 09 Wrz, 2009

kozidron napisał/a:
powietrze z odstojnikiem

Co to jest? Pytam poważnie :)

kozidron - Sro 09 Wrz, 2009

komor, można zanabyć sprężone powietrze z takim "mini" odstojnikiem na wilgoć, używam tego czasami do przedmuchiwania elementów przy głowicy drukarek wielkoformatowych, daje to złudę nie dostawania się wilgoci wraz z powietrzem - przynajmniej tak twierdzi producent. Są jeszcze spray'e z małą zawartością wilgoci ale to ustrojstwo jakby lepiej się sprawdza.

B o g d a n, ja wiem, że nie wspominasz o 17-55/2.8, ja twierdze że powtarzanie "takich prawd", że w hotelu ( w państwie arabskim) wymiana szkła jest trudna i to jest właśnie argument za korzystaniem z jednego szkła to porada a'la @@@Radek Radzi@@@ i to nie jest osobista wycieczka, tylko nie opowiadaj takich rzeczy bo ktoś jeszcze uwierzy.
No chyba, że masz jakieś specyficzne zasady wymiany szkła, ja zmieniałem mnóstwo razy i dawało radę -syfków nie było i jakiś wielkich cyrygieli też, powiem więcej gdyby nie twój wesoły post, to bym się nawet nad tym nie zastanawiał, że można mieć jakieś kłopoty.

hijax_pl - Sro 09 Wrz, 2009

A ja powiem tak:

1) Z racji swojej pracy znam trochę ludzi przebywających na delegacjach w Dubaju - jakoś nikt nie wspominał o problemach z aparatem, szkłem, ceregielach z oddawaniem do serwisu celem czyszczenia. Owszem mówili że jest piach wszedzie - nawet w hotelu - ale taka natura tego kraju i jakoś się z tym żyje.

2) Gdyby to był taki straszny problem, to pewnie producenci robili by specjalne wersje na kraje "piaskowe" - ale tak się nie dzieje. Dlaczego? Szejkowie nie kupują aparatów tylko maybachy?

komor - Sro 09 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
Szejkowie nie kupują aparatów tylko maybachy?

Kupują aparaty… jak poprzedni się zapiaszczył :)

hijax_pl - Sro 09 Wrz, 2009

komor, No wiesz.. ja kiedyś dawno temu oddalem analogowca do serwisu jak mi sie zapiaszczyl nad morzem naszym :wink: Wtedy po raz pierwszy kląłem na serwis firmy na N :wink:
Sunders - Sro 09 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
kiedyś dawno temu oddalem analogowca do serwisu jak mi sie zapiaszczyl nad morzem naszym :wink: Wtedy po raz pierwszy kląłem na serwis firmy

hijax_pl, oni w ten sposób unikają problemów z serwisem :wink:

as... - Sro 09 Wrz, 2009

kozidron napisał/a:
komor, można zanabyć sprężone powietrze z takim "mini" odstojnikiem na wilgoć, używam tego czasami do przedmuchiwania elementów przy głowicy drukarek wielkoformatowych, daje to złudę nie dostawania się wilgoci wraz z powietrzem - przynajmniej tak twierdzi producent. Są jeszcze spray'e z małą zawartością wilgoci ale to ustrojstwo jakby lepiej się sprawdza.

B o g d a n, ja wiem, że nie wspominasz o 17-55/2.8, ja twierdze że powtarzanie "takich prawd", że w hotelu ( w państwie arabskim) wymiana szkła jest trudna i to jest właśnie argument za korzystaniem z jednego szkła to porada a'la @@@Radek Radzi@@@ i to nie jest osobista wycieczka, tylko nie opowiadaj takich rzeczy bo ktoś jeszcze uwierzy.
No chyba, że masz jakieś specyficzne zasady wymiany szkła, ja zmieniałem mnóstwo razy i dawało radę -syfków nie było i jakiś wielkich cyrygieli też, powiem więcej gdyby nie twój wesoły post, to bym się nawet nad tym nie zastanawiał, że można mieć jakieś kłopoty.

coś w tym jest, byłem dwa razy ze swoim 17-40L w egipcie i po 1 dniu fotek, mój uf był cały usyfiony w kurzy..
Jest tam straszny syf w powietrzu, szczególnie jak ci debile jeżdżą nie drogą tylko pustynią to o zmianie szkła można zapomnieć :cool:

hotel no bez przesady, zamykasz ewentualnie okno klima na 16' i zaczynamy czyszczenie filterków :twisted:

kozidron - Sro 09 Wrz, 2009

as... napisał/a:
hotel no bez przesady, zamykasz ewentualnie okno klima na 16' i zaczynamy czyszczenie filterków :twisted:

no to wypas, ja miałem na myśli miejsca, w których klimy pewnie nie będzie jeszcze przez ładnych parę lat