forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Co daje filtr SKY?

marekcmarecki - Pon 07 Wrz, 2009
Temat postu: Co daje filtr SKY?
Jak w temacie. Warto taki mieć?
hijax_pl - Pon 07 Wrz, 2009

"Filtry SKY są przeznaczone do fotografii kolorowej. Współpracują zarówno z aparatami analogowymi, jak i cyfrowymi. Jedną z najważniejszych właściwości jest redukcja nadmiernie niebieskich odcieni, które najczęściej występują podczas fotografowania przy czystym, błękitnym niebie. Poza tym filtry Skylight wpływają na doskonałe nasycenie i równowagę barw oraz chronią odcień ciała na zdjęciu od kolorowych odbłysków pobliskich obiektów (np. cienie drzew). Nie zmniejszają liczby przesłony obiektywu."

Więcej znajdziesz tu http://lmgtfy.com/?q=sky+filter

edmun - Pon 07 Wrz, 2009

hijax_pl, a czy czasami filtr Skylight (zazwyczaj 1B) jest całkowicie nieprzydatny przy cyfrze bo aparat za wszelką cenę będzie sam korygował zaniebieszczenie wywołane przez filtr ?
hijax_pl - Pon 07 Wrz, 2009

edmun, jest nieprzydatny tak samo jak UV. Choć UV jest całkowicie nieprzydatny (w sensie korekty koloru) :wink:
edmun - Wto 08 Wrz, 2009

dokładnie tak. UV służy tylko i wyłącznie do ochrony przedniej soczewki w sensie uszkodzeń mechanicznych
Usjwo - Wto 08 Wrz, 2009

edmun napisał/a:
UV służy tylko i wyłącznie do ochrony przedniej soczewki...

edmun Nie zaczynaj drazliwego tematu :wink: :mrgreen:

marekcmarecki - Wto 08 Wrz, 2009

Aha! Czyli w cyfrówce nie ma większego znaczenia UV, czy SKY, bo jeden jak i drugi nie mają wpływu na barwę (szkoda, bo się trochę napaliłem na SKY-a, naczytawszy się o naturalnej barwie ludzkiej skóry. Ich zadaniem jest natomiast (jeśli ktoś się uprze, bo wiadomo, ze bez filtra jest lepiej :razz: ) ochrona przedniej soczewki obiektywu. zatem lepiej co by dobrej jakości były i jak najmniej zniekształceń obrazu powodowały ....eeee :razz: jako laik tak...
Ale poważniej jak bym był w błędzie proszę mnie poprawić, bo to istotny dla mnie temat. Kupiłem 2 x HOYA HCM i zastanawiam się nad SKY-ami.

hijax_pl - Wto 08 Wrz, 2009

marekcmarecki, naturalną barwę skóry uzyskasz odpowiednio modyfikując profile przetwarzania koloru w puszce. Do tego Ci filtr niepotrzebny. No chyba że mówimy o fotografii analogowej :wink:
edmun - Wto 08 Wrz, 2009

marekcmarecki, tak jak pisałem wcześniej, jeśli założysz filtr Sky, to aparat cyfrowy za wszelką cenę będzie chciał usunąć to co jego zdaniem jest dziwne.
Co do filtrów UV, niestety tak to wygląda. Dostajesz po prostu ochronną soczewkę, kwestia na ile jest dobra żeby nie dawała dodatkowych odblasków czy nie zmieniała kolorystyki zdjęcia

marekcmarecki - Wto 08 Wrz, 2009

Aha! Więc tym to sposobem to dzięki Wam przynajmniej kilka dyszek mi w kieszeni zostało.