|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaki aparat ?- priorytet jakość filmów - SX20 czy FZ38
neotec - Wto 08 Wrz, 2009 Temat postu: Jaki aparat ?- priorytet jakość filmów - SX20 czy FZ38 Mam nadzieję że nie urwiecie mi jaj, że 4 wątki niżej podobne dyskusja - ale u mnie ten wyłoniony faworyt odpada, a doszedł inny kandydat. ale do rzeczy...
/ co do fotografii - to będzie dużo, ale tylko rodzinne. Jakość zwykłej małpy jak A510 by mi z pewnością wystarczyła. /
Na wokandzie zostały mi dwa modele:
- Canon SX20 IS
- Panasonic FZ38
(i może jeszcze Panasonic TZ7)
Przeanalizowałem i odrzuciłem jeszcze:
- Canon SX1 IS - za drogi, za bardzo szumi w stosunku do ceny, brak 720p (dziwne)
- Sony HX1 - słaby dźwięk, durne karty pamięci, durne złącze.
Martin___ - Wto 08 Wrz, 2009
Jeśli chodzi Ci o filmy (zarówno o dźwięk jak i obraz), to podejrzewam, że najlepszy będzie któryś z Canonów. Pod tym względem najlepsze z wymienionych są raczej Canony.
FZ38 choć jakość obrazu ma świetną, to dźwięk ciągle nie taki jak być powinien. SX1 jest tu lepszy, więc być może SX20 też będzie lepszy - trzeba sprawdzić. Jeśli jednak jesteś w stanie zaakceptować dźwięk, który produkuje FZ38, to byłby to chyba najlepszy wybór.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że HX1 ma słaby dźwięk? Pewnie chodzi Ci o bas (niskie tony)? Bo jeśli tak, to mogę się zgodzić.
neotec - Wto 08 Wrz, 2009
Martin___ napisał/a: | Na jakiej podstawie twierdzisz, że HX1 ma słaby dźwięk? Pewnie chodzi Ci o bas (niskie tony)? Bo jeśli tak, to mogę się zgodzić. |
Zrwóciły mi na to uwagę inne osoby.
Potem ściągnąłem parę próbek i faktycznie - głównie chodzi o basy ale i średnie tony.
Dominika - Wto 08 Wrz, 2009 Temat postu: A ten Kumpel ma Lumix TZ7- dzwiek lepszy niz w tanich kamerach zoom 12 x od 25-300mm dziala w czasie nagrywania+ nagrywanie z efektami z programow scen jest zabawa niezla.
wielbicielxx - Czw 10 Wrz, 2009 Temat postu: TZ7 TZ7 lumix- rewelacja jesli chodzi o filmy- dzwiek stereo i naprawde wysokiej jakosci obraz HD zoom pracuje w czasie nagrywania i co najwazniejsze wcele nie slychac jego pracy na zapisie video. Nie wiem czy w tym momencie jest kompakt ktory kreci lepiej filmy- szczerze to jakoscia przebija tanie kamery- fotki tez niezle.
|
|