forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Oznaczenia znakiem wodnym - czyli Watermarklib Image Editor

edmun - Wto 08 Wrz, 2009
Temat postu: Oznaczenia znakiem wodnym - czyli Watermarklib Image Editor
Jak już wrzuciłem na forum jedno info o programie, to może zacznę wklejać darmowe rozwiązania (freeware), które mogą niektórych zaciekawić.

Tym razem pragnę przedstawić program do znakowania zdjęć znakiem wodnym.
Jakże przydatny program - wie chyba każdy kto publikuje swoje zdjęcia:

Strona producenta:
http://www.watermarklib.com/index.htm

Program oferuje nakładanie tekstu, grafiki, przetwarzanie wsadowe (wielu plików na raz)
Program jest banalny w obsłudze a dodatkowe informacje jak używać możemy znaleźć bezpośrednio na stronie producenta

A pobrać można bezpośrednio stąd:
http://www.watermarklib.com/WatermarkLib.rar

ghost - Wto 08 Wrz, 2009

ew. FastStone Image Viewer
może być po polsku, watermarkuje, ramkuje, zmienia nazwy.. itp. naprawdę sporo.

hijax_pl - Sro 09 Wrz, 2009

ghost, FastStone nie obsługuje trybu wsadowego (w konteksci enakładania znaków wodnych) - albo ja tego nie potrafię wymusić na nim :wink:
ghost - Sro 09 Wrz, 2009

pewnie ze obsluguje

ghost, a jak to uruchomić?
ghost - Sro 09 Wrz, 2009

przetwarzanie wsadowe (F3)

advanced options

przed przed i przedostatnie zakladki. text i watermark.

ghost, która to wersja? czy jest możliwe że mam wersje bez tego?
ghost - Sro 09 Wrz, 2009

opcje zaawansowane. moze tam nie klikasz?
a sciagnac zawsze moźna. teraz nie mam pod reka laptopa na ktorym robilem screenshoty, wiec wersji nie podam

No i wszystko jasne....

FastStone Image Viewer nie ma takiej opcji - przynajmniej w wersji 3.9

Ale jest dostępne narzedzie dodatkowe: FastStone Photo Resizer link, ktore umożliwia operacje wsadowe

JK - Sro 09 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
No i wszystko jasne....

FastStone Image Viewer nie ma takiej opcji - przynajmniej w wersji 3.9

Ależ ma, trzeba tylko zaznaczyć "Użyj opcji zaawansowanych", wtedy pojawia się przycisk "Zaawansowane"

JK, OK - już widzę... Coś mało spostrzegawczy jestem :)
Pebal - Wto 22 Wrz, 2009
Temat postu: Re: Oznaczenia znakiem wodnym - czyli Watermarklib Image Edi
Ja proponuję program SNS-Resizer swojego autorstwa. Poza możliwością dodawania znaku wodnego do zdjęć, program oferuje wiele ciekawych funkcji.
Program dedykowany jest do zmniejszania zdjęć i wykorzystuje autorski algorytm ostrzenia. Obsługuje wiele formatów plików graficznych (w tym RAW) a jego obsługa sprowadza się do przeciągnięcia plików zdjęć lub katalogu ze zdjęciami na ikonkę aplikacji.

hijax_pl - Wto 22 Wrz, 2009

Nie widziałem tego programiku wcześniej. Ale działa fajnie. Jednak mogę się przyczepić do obsługi znaku wodnego. Regulacja w którym narożniku - to za mało. Przydałoby się też wklejanie swojego tekstu (nie tylko bitmapę) oraz ustawienie koloru/cienia (w przypadku tekstu)i przeźroczystości. Poza tym OK.

Ostrzeniu zaraz się bliżej przyjżę ;)

Pebal - Wto 22 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
Nie widziałem tego programiku wcześniej. Ale działa fajnie. Jednak mogę się przyczepić do obsługi znaku wodnego. Regulacja w którym narożniku - to za mało. Przydałoby się też wklejanie swojego tekstu (nie tylko bitmapę) oraz ustawienie koloru/cienia (w przypadku tekstu)i przeźroczystości. Poza tym OK.

Ostrzeniu zaraz się bliżej przyjżę ;)

Zwróć uwagę, że parametry programu zapisywane są w nazwie aplikacji. Takie podejście ogranicza niestety, ilość dostępnych opcji programu.
Powstanie wersja 2.x.x programu, która parametry będzie przechowywała wewnątrz pliku exe. Znikną wtedy aktualne ograniczenia i funkcje o których napisałeś, będą dostępne w programie.

Co jednak do znaku wodnego, czy napisów.
Wszystkich wymaganych ustawień możesz dokonać w pliku znaku wodnego (PNG), łącznie z przeźroczystością. Nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji w której znak wodny czy napis, miałby mieć na różnych zdjęciach, różną przeźroczystość.

Pebal napisał/a:
Powstanie wersja 2.x.x programu, która parametry będzie przechowywała wewnątrz pliku exe. Znikną wtedy aktualne ograniczenia i funkcje o których napisałeś, będą dostępne w programie.

W EXE? A jak się to będzie miało z zabezpieczeniami w Viscie i W7? Troszkę nietuzinkowe rozwiązanie skoro jest już rejestr ;)

Pebal napisał/a:
Nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji w której znak wodny czy napis, miałby mieć na różnych zdjęciach, różną przeźroczystość.

A ja potrafię sobie wyobrazić kiedy napis dodawany do zdjęcia w zdefiniowanym rogu ma kolor kontrastujący z kolorystyką miejsca wstawienia. ;)

Pebal - Wto 22 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
W EXE? A jak się to będzie miało z zabezpieczeniami w Viscie i W7? Troszkę nietuzinkowe rozwiązanie skoro jest już rejestr ;)

Tego programu się nie instaluje, więc może być w pliku exe. Obecnie plik znaku wodnego, jest już w pliku exe zapisywany.

hijax_pl napisał/a:
A ja potrafię sobie wyobrazić kiedy napis dodawany do zdjęcia w zdefiniowanym rogu ma kolor kontrastujący z kolorystyką miejsca wstawienia. ;)

Ten program jest automatem i średnio się nadaje do komponowania pojedynczych fotek.

Pebal napisał/a:
Ten program jest automatem i średnio się nadaje do komponowania pojedynczych fotek.

No to właśnie ponieważ jest automatem - oczekiwałbym czegoś automatycznego od niego ;)

Pebal - Wto 22 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:

No to właśnie ponieważ jest automatem - oczekiwałbym czegoś automatycznego od niego ;)

W programie takim jak SNS-Resizer, nigdy nie będziesz miał takich możliwości skomponowania dodawanego do zdjęcia napisu, jak w programie graficznym. Dobrze więc, że w przypadku mojego programu, możesz to zrobić w programie graficznym.
Poza tym, niezależnie od tego, gdzie taki napis skomponujesz, to Ty musisz zadbać o jego kontrastowość. Nawet najlepszy automat za Ciebie tego nie zrobi.

Picasa robi ;)

[ Dodano: Wto 22 Wrz, 2009 20:49 ]
Przy okazji - co oznacza ERROR?

arturb_ - Nie 01 Kwi, 2012

witam wszystkich, na wstępie chciałem się przywitać, jestem tutaj nowy:) i jak to zazwyczaj bywa na forach pojawiam się z problemem...
tutaj mam gorącą prośbę do kolegi "ghosta" o pomoc. walczę z fast stone i nie mogę sobie poradzić ze znakiem wodnym (wrzucam zdjęcia do sklepu internetowego, mam tego z tysiąc). mianowicie czy jest jakaś opcja dopasowująca znak wodny do rozdzielczości zdjęcia? u mnie super wygląda tutaj http://allegro.pl/areator...2246712647.html (zdjęcia robiłem sam, proszę wybaczyć za amatorszczyznę, to pierwszy raz) , ale w momencie kiedy zdjęcie jest słabszej jakości znak jest bardzo duży i wtedy nie wpasowuje się w nie. to samo dotyczy zdjęć pionowych.

czy mógłby mi ktoś dopomóc co z tym mam zrobić? niestety nie jestem ani grafikiem, informatykiem i nie mam doświadczenia w programach graficznych.

dziekuję i pozdrawiam

kasiakaaz - Pon 02 Kwi, 2012

arturb_, ghosta szybciej znajdziesz na KKM-ie - TU albo napisz do niego na priv. Tutaj zagląda rzadziej. :wink:
ghost - Pon 02 Kwi, 2012

faststone zdaje się rady nie da. trzeba by poszukać czegoś innego.
arturb_ - Pon 02 Kwi, 2012

kasiakaaz, dzięki za info

ghost, o matko!! a już byłem szczęśliwy, że w końcu znalazłem to oprogramowanie! poprostu fastst... mi odpowiada. nainstalowałem się różnych programów. a tu masz babo placek. od nowa robota. no nic dziękuję za pomoc będę szukał czegoś lepszego. a może mógłbyś mi podpowiedzieć który zainstalować - prosty i tylko do tego jest mi potrzeby. logo mam w png.

nawrocki - Sro 18 Kwi, 2012

A czy w Faststonie da się za jednym zamachem podpisać więcej niż jedno zdjęcie ? Wygląda mi, że nie ale może się mylę ?