forum.optyczne.pl

Propozycje - Automatyczne numerowanie wklejanych zdjęć

hijax_pl - Wto 08 Wrz, 2009
Temat postu: Automatyczne numerowanie wklejanych zdjęć
Myślę w w dziale :"Nasze zdjęcia" ten button mógłby automatycznie dodawać kolejny numer foty. Zapobiegłoby to pomyłkom, skonfudowaniu niektórych forumowiczów :wink:
goltar - Wto 08 Wrz, 2009

Coś będzie trzeba zmienić we wprowadzonej zasadzie, bo faktycznie pojawia się problem jak 2 osoby naraz dodają zdjęcia. Może zostawić obowiązek numeracji jeśli dodaje się więcej niż jedno zdjęcie ale bez konieczności zachowania ciągłości tej numeracji ?
Zawsze można potem odnosić się w sposób: "Nick - zdjęcie nr 2 jest...."
Automatyczna numeracja byłaby ok, ale pewnie nie da się jej uruchomić bez ingerencji w kod źródłowy forum.

goltar, a ingerencja to jest jakiś problem?
krisv740 - Wto 08 Wrz, 2009

zgadzam się z goltarem - za cholerę nie uda się utrzymać właściwej numeracji /ciągłej/, lepiej numerować w swoim poście....

krisv740, hm.. a jakoś faktury na kilku kasach mogą mieć numerację ciągłą :D
Zresztą nieważne - tak sobie pomyślałem tylko.

arietiss - Wto 08 Wrz, 2009

Oj, wypadało by zrobić coś z numeracją... Pomyłki i galimatias się potęguje! Ruszcie głową Panowie Moderatorzy!
MM - Wto 08 Wrz, 2009

goltar napisał/a:
Coś będzie trzeba zmienić we wprowadzonej zasadzie, bo faktycznie pojawia się problem jak 2 osoby naraz dodają zdjęcia.

Doprawdy? :roll:
Niemożliwe... :twisted:
Ktoś gdzieś to chyba sugerował... :mrgreen: :razz:

komor - Wto 08 Wrz, 2009

To naprawdę jest taki problem? Wystarczy po żmudnym napisaniu swojego postu (w osobnym, drugim oknie) odświeżyć widok wątku (w pierwszym oknie) i jak nic się nie zmieniło to wysłać swój post. Przy takim zabiegu musiałaby być dosłownie sekundowa zbieżność, żeby dwie osoby wysłały coś w tym samym czasie.
Wiem, wymaga obsłużenia dwóch okien/zakładek w przeglądarce, ale cóż to jest dla Panów Fotografów w porównaniu do panowania nad ekspozycją, kadrem i tymi wszystkimi trudnymi rzeczami… :)

zug - Wto 08 Wrz, 2009

komor, ma rację a zawsze po napisaniu posta można zobaczyć i sprawdzić czy ktoś nie wstawił przed nami i w sumie mamy godzinkę na edycję posta.
No chyba że nikt nie wraca do wstawionego przez siebie zdjęcia :razz:

amv - Wto 08 Wrz, 2009

goltar napisał/a:
Może zostawić obowiązek numeracji jeśli dodaje się więcej niż jedno zdjęcie ale bez konieczności zachowania ciągłości tej numeracji ?

Nie.

arietiss napisał/a:
Oj, wypadało by zrobić coś z numeracją... Pomyłki i galimatias się potęguje! Ruszcie głową Panowie Moderatorzy!

Leniwi jesteśmy. Skoro już nastała regulaminowa zasada,to przy niej pozostańmy. Wystarczyłoby wydłużyć czas możliwości edytowania własnych postów/zmienić zdublowany numerek nie jest tak trudno :?: :razz: .
Ja z owej leniwości wtedy dodam,że dane zdjęcie nr "tysiącpięćsetstodziewięćset jest super" i wiadomym jest czyje te zdjęcie .
No a jakby się numerowało samo i jeszcze świeciło na złoto to o rany :grin:

[ Dodano: Wto 08 Wrz, 2009 23:20 ]
O koledzy mnie ubiegli,godzinka nam styknie :idea:

Usjwo - Sro 09 Wrz, 2009

Nawet jak numer sie powieli to i tak zawsze w komentarzach dodawany jest autor,

"tytakinietaki Twoje zdjecie nr XXX jest do d... (albo podoba mi sie)"

wiec latwo zidentyfikowac fotke.
Jak sie nie da automatycznie to ja bym nie ruszal, regula musi okrzepnac, wiec dajmy jej wiecej czasu

edmun - Sro 09 Wrz, 2009

ja bym pozostał przy numeracji ciągłej. gdyby było automatycznie, byłoby super, ale numeracja zdjęć każdego z osobna moim zdaniem nie jest rozwiązaniem problemu. faktycznie, wystarczy zmienić czas edycji i powinno być ok
hijax_pl - Sro 09 Wrz, 2009

No to czegoś nie rozumiem.. Po co została wprowadzona numeracja? No chyba nie po to żeby ludziom utrudniać życie? :wink:

Nie jest problemem dla mnie przygotowanie posta w UltraEdit'cie, cofniecie sie o kilka stron na formu żeby odszukać ostatnie (dobrze) numerowane zdjęcie (ostanie dobrze - w nadzieji że te źle numerowane ktoś kiedyś poprawi) - tylko to jest takie.. prawą ręką do lewej kieszeni.

To, że ciągną się wątki (na szczęście nie dłużej niż pół roku) ma tylko tą wadę, że przy bardziej aktywnym działaniu forumowej braci dojdziemy do: "XXX - twoja fota 854586 jest..."

komor - Sro 09 Wrz, 2009

hijax_pl, jeśli będzie za nadto utrudniać to zmienimy regulamin. Ale generalnie regulamin utrudnia życie i wolność innych ogranicza naszą własną wolność, prawda? :)
Nie musisz się cofać ileś stron wstecz, bo w wątkach zdjęciowych praktycznie na każdej stronie jest jakieś zdjęcie, wystarczy więc się trzymać numeracji tego ostatniego. Jak każdy będzie pilnował jedno oczko łańcucha wstecz to wystarczy. A jak się robi z jakiegoś powodu bałagan to przyjdzie mod i posprząta. Ja już w paru wątkach naprawiałem numerację na na 2-3 stronach jak coś było nie tak i problemu nie widzę.

komor, no ale musisz sie nastroić do takiej pracy kilkoma kawami :wink:

OK - skoro moderatorom to nie przeszkadza - to nie ma problemu :)

komor - Sro 09 Wrz, 2009

Nie przeszkadza, że raz na tydzień trzeba będzie w jednym wątku coś poprawić. Proszę nie interpretować moich słów w ten sposób, że już nie trzeba się starać z numeracją… :)
mnich - Sro 09 Wrz, 2009

komor napisał/a:
ie musisz się cofać ileś stron wstecz, bo w wątkach zdjęciowych praktycznie na każdej stronie jest jakieś zdjęcie,

To ja proponuje by w dziale Nasze zdjęcia, zakazać postów bez zdjęć :)

mnich, o - dokładnie :)
MC - Sro 09 Wrz, 2009

Czy ja wiem czy to taki dobry pomysl? Pogaduchy owszem, ale komentarze i uwagi dotyczące zdjęć mogą być przydatne dla autorów.
mavierk - Sro 09 Wrz, 2009

to jest strasznie głupi pomysł ;) Zero oceniania będzie, tylko jakieś bezsensowne umieszczanie fot..
komor - Sro 09 Wrz, 2009

Czy wy nie widzicie, że Mnich żartuje? Dobra, jak ktoś ma jeszcze jakieś sensowne argumenty za lub przeciw to proszę, a jak nie to do działu Wolnych Tematów zapraszam :twisted:
mnich - Sro 09 Wrz, 2009

Jestem za tym by zdjęcia zachowały ciągłą numeracje. Jak ktoś nie chce znaczy że leń.