|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjęcia nocą
Tomu - Sro 09 Wrz, 2009 Temat postu: Zdjęcia nocą Na poczatku chcialbym sie przywitac - witam.
Jako iz jestem posiadaczem kompaktowego aparatu cyfrowego zainteresowalo mnie robienie zdjec na poziomie nieco wyzszym niz durne klepanie klatek bo to nic nie kosztuje i najwyzej sie wyrzuci. Wczoraj bedac w Darlowie wieczorem zauroczyl mnie widok portu oswietlonego lampami i swiatlami neonow ale najlepiej wygladaly ich odbicia w wodzie wiec chcialem to uchwycic ale za nic nie wychodzilo mi to. Zdjecia albo nieostre albo szum widoczny bardzo albo za jasne albo za cemne... a chcialbym to co widze oczyma jak skalibrowac aparat zeby robic ladne zdjecia noca. Moim kompaktem jest Benq DC E1220
P.S. moze ktos posiada ten model i moglby polecic kilka ustawien nie tylko do zdjec noca ale innych...
Z gory dziekuje i pozdrawiam Tomu
MC - Sro 09 Wrz, 2009
Po pierwsze - kup statyw.
Po drugie - ustaw iso na najnizsze mozliwe.
Po trzecie - zrob zdjecie z samowyzwalaczem.
Po czwarte - tak uzyskane zdjecie otworz w jakims programie umozliwiajacym zmiane balansu bieli, bo pewnie bedzie z tym problem.
Powinno pomoc.
Tomu - Sro 09 Wrz, 2009
statyw mam ale nie wiem jak sknfigurowac ten aparat gdzie sie ustawia przeslone i dlugosc naswietlania
hijax_pl - Sro 09 Wrz, 2009
Tomu, w tym kompakcie nie ustawisz tego ręcznie. Niestety to automat. Możesz co najwyżej szukać jakiegoś programu "Nocny krajobraz" - w nadzieju że nie pojedzie z ISO za daleko i nie wymusi lampy błyskowej.
|
|