forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Leica M9 - oficjalnie

RobertO - Sro 09 Wrz, 2009
Temat postu: Leica M9 - oficjalnie
zapraszamy do zapoznania sie z artykulami:

News:
http://www.optyczne.pl/21...7-Leica_M9.html

Historia Leica M od M3 do M9:
http://www.optyczne.pl/14..._systemu_M.html

Pierwsze zdjecia z M9:
http://www.optyczne.pl/22...C5%82adowe.html

Porownanie M9 z 1Ds Mk III, D3x i A900
http://www.lenstip.com/17...comparison.html

Test Leiki M9:
...już jutro :-)

komor - Sro 09 Wrz, 2009

No pięknie, porównanie najpierw po angielsku, a dopiero potem będzie po polsku? :)

Ale rozumiem, Optyczni jako jedna z trzech redakcji na świecie dostała M9 przed premierą. Gratulacje! :)

Patrzę na zdjęcie na ISO 80 z M9 i widzę wyraźnie raster drukarski, który ledwo widać na ISO 100 z aparatu D3x i praktycznie wcale nie widać na 1Ds :shock:
Zdjęcia, jak napisane, wołane programem dcraw bez ostrzenia.

Ale na wyższych ISO albo M9 albo dcraw z M9 sobie nie radzą. Jak widzę to:

(ISO 800, M9)

mavierk - Sro 09 Wrz, 2009

:)
komor - Sro 09 Wrz, 2009

Właśnie odkryłem, że nad softem to muszą jeszcze popracować, bo na zdjęciu dostarczonym przez Leikę, tym z dwoma bokserami na ławce, pod lupką widać labirynciki pikselowe. Na powiększeniu 200% widać to tak:

Tak, wiem, pixel-peeping, ale to jest kwestia programowa, chyba do obejścia, więc w aparacie za 5000€ powinni nad tym popracować :)

komor, masz rację, ten aparat jest beznadziejny! Niech wyrzucą z trzy do mojego śmietnika.
komor - Sro 09 Wrz, 2009

mavierk, czytaj ze zrozumieniem.

Tak przy okazji to strona lenstip.com już leży, przeciążona. :)

Jerry_R - Sro 09 Wrz, 2009

komor napisał/a:
lenstip.com już leży, przeciążona. :)

http://leicarumors.com/
podobnie :cool:

No i zobaczcie na logo DP Review w lewym gornym rogu:
http://www.dpreview.com/

Arek - Sro 09 Wrz, 2009

Nasz amerykański serwer padł z przeciążenia, a my byliśmy na konferencji prasowej leiki. Zdjęcia już skopiowane do Polski i wszystko powinno działać.
komor - Sro 09 Wrz, 2009

Zanim Lenstip.com padło udało mi się ściągnąć część ze zdjęć przykładowych podlinkowanych na Optycznych: Leica M9 - zdjęcia przykładowe. Dopóki RobertO nie podlinkuje zdjęć z serwera Optyczne.pl lub nie odetka się Lenstip.com to zdjęć nie da się ściągnąć.

Na tymczasowy adres Leica_M9.zip wrzuciłem paczkę ZIP z tym co udało mi się ściągnąć, czyli tym:

Można sobie ściągnąć i obejrzeć, jak ktoś nie może wytrzymać :)

Arek - Sro 09 Wrz, 2009

I kolejny backup:

http://www.optyczne.pl//2...wnanie_RAW.html

Groni - Sro 09 Wrz, 2009

Typowo snobistyczny sprzęt dla bogatych sentymentalnych emerytów i jak w każdym takim przypadku niewart tych pieniędzy.

komor napisał/a:
mavierk, czytaj ze zrozumieniem.
czaj ironię :]

Groni napisał/a:
Typowo snobistyczny sprzęt dla bogatych sentymentalnych emerytów i jak w każdym takim przypadku niewart tych pieniędzy.
chcialym być bogatym snobem w takim razie, bo moim zdaniem ten sprzęt jest wart posiadania, niestety 2 x droższe nie znaczy 2 x lepsze.
Arek - Sro 09 Wrz, 2009

Od pewnego momentu nie ma liniowej zależności jakości od ceny. Jest to szczególnie prawdziwe w optyce, gdzie chcąc polepszyć osiągi o 10% musimy zapłacić 2x więcej.

Obie dzisiejsze nowości Leiki to produkty, które spowodują powrót tej szacownej firmy do gry. Na
Zachodzie będą się o te produkty zabijać. A nawet w Polsce znajdą użytkowników.

Weźmy takiego X1. Cena 6000 zł wydaje się zaporowa. Ale gdy weźmiemy pod uwagę fakt, że
w tej cenie dostajemy Lightrooma i ostre jak żyleta szkło Leiki 2.8/24. Chcąc kupić takie szło w
systemie M, trzeba zapłacić... 6000 zł. A tutaj mamy dodatkowo matrycę APS-C CMOS 12 mpix
z Nikona D300. Kusi. Oj kusi.

A gadania Groniego o snobach nie chce mi się nawet komentować...

Jest sporo osób, które stać będzie na taką leikę, nawet jeśli będzie ona tylko określeniem prestiżu, to się sprzeda. Ja osobiście mam nadzieję, że dzięki temu APS-H z M8 może do 10tysi stanieje :D
Groni - Sro 09 Wrz, 2009

Ależ oczywiście że to sprzęt snobistyczny.
Nie? czyli jak rozumiem panie Arku już odkładasz każdego złocisza na toto, wszak 5000 eurosów to nie to samo co 1 milion i można zanabyć,wprawdzie jeszcze nie dziś i nie jutro ale w terminie realnym.
No i ta jakość warta każdego centa z tych eurosów, futeralik jak sądze z egzotycznego zwierza jakiegoś bo chyba nie z prosiaka? :cool:

Jasne że zależności liniowej nie ma,ale jest pewna granica za którą zaczyna się snobizm i pasowanie do krawata.
Tutaj akurat do dziadka w panamie czyli styl retro :grin:

Arek - Sro 09 Wrz, 2009

Groni, nie odkładam, bo po pierwsze w fotografię się bawię, a ta zabawka przekracza mój budżet na zabawki. Po drugie, fotografia, którą się bawię nie wymaga Leiki M9, tak jak nie wymaga Nikona D3x czy Canona 1Ds MkIII. Do mojej zabawy starczą tańsze zabawki.

Są jednak zastosowania, gdzie Leica M9 śmiało stawi czoła D3x czy 1Ds. A jest od nich tańsza. Znajdzie więc nabywców. Nie snobów lecz ludzi, którzy zarobią nią pieniądze większe niż przyjdzie im za nią zapłacić.

Groni, no to kup sobie Zenita za 20zł, albo wyżebraj za friko od rodziny ze strychu.. nie będziesz snobem, będziesz alternativ elo i ql :mrgreen: .
Groni - Sro 09 Wrz, 2009

Arku weż pod uwagę tylko to co widać : wygląd , cena.
Czyli od razu na samym wstepie pytanko : dla kogo (choć w zasadzie odpowiedź nasuwa się sama)
I nie dziwne że za tyle jakość "brzytwa" (choć nie tak całkiem...).

A odnośnie zarabiania na tym pieniążków...po tym jak wygląda...i ile kosztuje...ja raczej nie mam złudzeń co do spełnialności tego założenia.
Ja myślę że to raczej posiadaczowi zrobią zdjęcia że takie coś ma (a co) z nastrojowym odbłyskiem w kadrze od gustownego sygneciku z oczkiem :wink: , przy czym tło wymienne może być jacht, czy jakiś zameczek...

alsimair - Sro 09 Wrz, 2009

Groni, naprawdę tak trudno jest Ci wyobrazić sobie sytuację, gdzie potrzebujesz aparatu możliwie małego, cichego (czyli ogólnie dyskretnego), który dzięki doskonałej mechanice i jednej z najlepszych (i dyskretniejszych) szklarni na planecie pozwala zrobić technicznie perfekcyjne zdjęcia?
No nie, oczywiście, że nie możesz. W końcu nie jesteś snobem :P

Marian - Sro 09 Wrz, 2009

Groni zajrzyj najpierw do Słownika Wyrazów Obcych PWN w celu zapoznania się ze znaczeniem słowa snob.
Gdybyś tylko zazdrościł ludziom chcącym kupić M9, można by to od biedy zrozumieć. Niestety, ty ich obrażasz.

[ Dodano: Sro 09 Wrz, 2009 21:38 ]
Jeśli ten sensor będzie na tyle dobry, że nie trzeba go będzie długo wymieniać (a może tak być skoro bez filtra AA ma 18 milionów), czyli jeśli ta Leica okaże się też długowieczna podobnie jak dotychczasowe filmowe Leici, to cena M9 prezentuje się od razu w innym świetle.

[ Dodano: Sro 09 Wrz, 2009 21:44 ]
Tu jest trochę testowych zdjęć z M9

komor - Sro 09 Wrz, 2009

Ciekawe jakie są już paroletnie doświadczenia z M8, czy się komuś rozleciała. Trzeba pamiętać, że w przeciwieństwie do analogowych M te cyfrowe mają ekran, który można rozwalić i guziczki na plecach, które też pewnie nie są takie długowieczne jak analogowe metalowe wajhy i pokrętła.
Szafirowe szkiełko z ekranu M8.2 w nowym modelu M9 już nie ma. Może też sobie zostawili do ewentualnej wersji M9.2? :)

Ale zdjęcia z tego mi się podobają, nie samym szumem człowiek żyje. Czy żeby wejść w ten system :) i oprócz korpusu zakupić parę szkiełek i szpejów – wystarczy 100.000 zł czy to za mało? :cool:

W M7 z 50mm można było wejść za bodajże 12 tys.
Groni - Sro 09 Wrz, 2009

Marian

Czy polemika nad zegarkiem za powiedzmy milion będzie próba obrażenia kogoś kto sobie dobierze to cykadło do krawata?
Mało jest na świecie urządzeń i rzeczy za krocie?
Snob ci nie pasuje, fajnie mogłem dac w kawyczkach, to zamiennie napisze tak "szpan", co równie dobrze można przełożyć sobie na wymieniony tu preeestiżżżż.
Jak go zwał tak go zwał i tak na jedno wyjdzie.
I naprawdę strasznie zazdrościwam ludziom którzy bez emocji i z nudy wydają forsę nadmiarową żeby choc prestiż podratować w sezone bieżącym :wink:

fajnie że coś takiego jest, bo technologia do przodu,niewiele ale coś tam.
Niemniej nie oczekiwałbym spadku cen tego co akurat wszystkich interesuje z powodu bytności onego.
Nie ten segment.
Krótko mówiąc : zejdźcie na Ziemię. :wink:

Groni nic nie zrozumiałeś. Może dlatego że do Słownika nie zajrzałeś.
komor - Sro 09 Wrz, 2009

A tak bardziej na temat, jak patrzę na zdjęcie ze strony DPReview to gwint na statyw w tej snobistycznej puszce nie jest na środku osi optycznej, tylko na środku puszki po prostu. Czemu? :roll:

a.img-dpreview.com/previews/leicam9/Images/base01.jpg

A tu kolejne zdjęcia z M9
LDevil - Sro 09 Wrz, 2009

komor napisał/a:
Ciekawe jakie są już paroletnie doświadczenia z M8, czy się komuś rozleciała
Nie zdąży się rozlecieć: http://web.mac.com/kamber...raq/Page_6.html , http://web.mac.com/kamber...raq/Page_7.html
alsimair - Sro 09 Wrz, 2009

komor, w starszych Leikach mocowanie było jeszcze bardziej na bok:

Na zdjęciu M7

Widać nikt nie narzekał :)

hijax_pl - Sro 09 Wrz, 2009

Bo narzekać mogą tylko ci od panoram, ale w sumie są prowadnice - więc jaki problem? ;)
komor - Czw 10 Wrz, 2009

LDevil napisał/a:
Nie zdąży się rozlecieć

A tak, dzięki, że przypomniałeś mi ten tekst. Tym, którzy go dotychczas nie czytali – polecam.

Leica M8 field test, Iraq

Mam nadzieję, że problemy produkcyjne mają już za sobą po paru latach doświadczeń…

hijax_pl - Czw 10 Wrz, 2009

komor, przeczytałem ten test bojowy M8 i jestem w... szoku :shock:
No chyba że to był przedprodukcyjny model, firmware w stanie testów itp. Ale..

...I have found the Leica M8 to be unreliable, poorly designed, and to deliver substandard results in most of the situations in which I have used it...

Czyli zaleta dyskretności - ważna w reporterce - jest rujnowana jakością fotografowania :roll:

Dlatego wszyscy czekają na M9? :???:

MC - Czw 10 Wrz, 2009

Dla tych, ktorzy nie moga sie doczekac:
hands-on preview

wielbicielxx - Czw 10 Wrz, 2009
Temat postu: oczywiste.
Moze ktos wie lub nie ale w leice M9 jest matryca kodaka :mrgreen: a czy kodak zrobil woglle jakas dobra cyfrowke :?: To chyba wiele wyjasnia albo ja czegos nie wiem. Leica nie robi matryc - oni robia szkla i dobre analogi w cyfrowej technologi sa w powijakach wiec niedemonizujmy za taka cene leika to szajs.
mavierk - Czw 10 Wrz, 2009

wielbicielxx napisał/a:
za taka cene leika to szajs.
w takim razie jestem wielbicielem szajsu i dobrze mi z tym :mrgreen:
mnich - Czw 10 Wrz, 2009

wielbicielxx napisał/a:
w leice M9 jest matryca kodaka a czy kodak zrobil woglle jakas dobra cyfrowke

Kodak, akurat ma ogromne doświadczenie na polu matryc, kto go nie szanuje ten ignorant.
W D3X jest matryca Sony... i co z tego?

Temat postu: hmm
Jak widze nie potraficie sobie przypomniec gdzie to kodak doswiadczenie nabyl i w ktorym swoim aparacie je umiescil :mrgreen:
Leica to nie szajs- tylko "za taka cene to szajs"

wielbicielxx, http://www.kodak.com/glob...ath=11937/12307

przeczytaj i troche więcej pokory :)

Temat postu: dzieki
W koncu konstruktywna odpowiedz :smile: Zastanawie mnie dlaczego w swoich kompaktach kodak nic szczególnego nie pokazal choc jest jak wyjasnia na podanej stronie specjalista w dziedzinie czujnikow swiatloczulych- i produkuje ich naprawde wiele i roznego rodzaju.
Nie wiem jaki czujnik byl zastosowany w M8 ale jesli kodaka to chyba rozumiecie dlaczego sie stawiam :wink:

wielbicielxx, bo co innego zrobić dobrą matryce, a co innego przetworzyć z niej dane. Pamiętaj że matryca nie robi zdjęcia - matryca tylko rejestruje światło. Zdjęcie powstaje, kiedy procek przemieli to odpowiednia nanosząc setki korekt.

A że pisanie softu i robienie matryc to nie to samo widać po porównaniu A900 i D3x ;)

A co do kodaka - robi też czujniki średnioformatowe, a sam ten fakt świadcy o naprawdę zaawansowanym procesie technologicznym :)

mavierk - Czw 10 Wrz, 2009

ważniejsze, kto napisał softa do tej martycy, że tak ładnie się z niej korzysta :)
AM - Czw 10 Wrz, 2009
Temat postu: Re: dzieki
wielbicielxx napisał/a:
W koncu konstruktywna odpowiedz :smile: Zastanawie mnie dlaczego w swoich kompaktach kodak nic szczegulnego nie pokazal choc jest jak wyjasnia na podanej stronie specjalista w dziedzinie czujnikow swiatloczulych- i produkuje ich naprawde wiele i roznego rodzaju.
Nie wiem jaki czujnik byl zastosowany w M8 ale jesli kodaka to chyba rozumiecie dlaczego sie stawiam :wink:

Bo w kompaktach matryca nie musi byc dobra.

Watpie aby jakakolwiek firma poza Kodakiem byla w stanie wyprodukowac porownywalna matryce. Chyba tylko Dalsa ma odpowiedni R&D aby cos takiego opracowac, ale celuja w bardziej specjalistyczny sprzet.

Arek - Czw 10 Wrz, 2009

wielbicielxx, jedne z najlepszych profesjonalnych kamer CCD o zastosowaniach naukowych są robione przez Kodaka. Więc troszkę pokory proponuję.
komor - Czw 10 Wrz, 2009

Dalszą dyskusję proponuję prowadzić w wątku dotyczącym testu Leiki M9.