forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Takumar 55 mm 1.8 pod M42 - obsługa

Smola - Czw 10 Wrz, 2009
Temat postu: Takumar 55 mm 1.8 pod M42 - obsługa
Może wyjde na gamonia, a moze to tylko głupota wyniająca z zauroczenia nowym zakupem ale mam jednmo pytanie.

Z tyłu Takumar 55 mm 1.8 pod M42 znajduje sie popychacz przysłony. Kiedy krece przyslona dziura jest ciagle w pelni otwarta, po nacisnieciu popychacza domyka sie do okreslonej wartosci. Co logiczne, bo tak ma byc. Zaraz za piercieniem regulacji przyslony znajduje sie przełącznik ( auto - manual ) - domyslam sie, ze chodzi o kwestie stosowania aparatów obslugujacych popychacz lub nie.

Chce przejsc w tryb bez uzywania popychacza gdyz podlaczam szklo do cyfry.
Problem w tym ze nie moge zmieniac pozycji przelacznika auto - manual. Czy robi sie to w jakis specyficzny sposób ?

lupo57 - Czw 10 Wrz, 2009

jeśli sie nie myle to to szkło tylko w manualu działa, czyli trzba blokowac recznie przysłone ale mogę sie mylić :cry:
pozdrawiam

dr11 - Czw 10 Wrz, 2009

http://forum.mflenses.com/viewtopic.php?t=17685

Jest pin ktory trzeba wcisnac podczas przelaczania.

Diaphragm release pin.

Prosze ;)

Smola - Czw 10 Wrz, 2009

Dr11

Wielkie dzięki, nie chciałem na chama robić. Nie miał nigdy człowiek Pentaxa manualnego to ciemnota.

PS

Dzis tescik szkiełka.

hijax_pl - Czw 10 Wrz, 2009

Smola, ja w swoich m42'ach z premedytacją wykręcam popychacze automatyki i po sprawie :)
dr11 - Czw 10 Wrz, 2009

Smola napisał/a:
Dr11

Wielkie dzięki, nie chciałem na chama robić. Nie miał nigdy człowiek Pentaxa manualnego to ciemnota.

PS

Dzis tescik szkiełka.

Hmm, tez nie mialem nigdy :)

Tak sie zastanawiam, czy to dobry pin.
Znalazlem opis: http://www.aohc.it/tak00e.htm

Cytat:
When fitted to new cameras provided with a groove in the camera lens flange the near invisible A/M (Auto/Manual) locking pin on Super-Multi-Coated Takumars (not to be confused with the larger diaphragm release pin) locks the lens in AUTO position. On older cameras that A/M locking pin is kept depressed by flat body mount, allowing AUTO/MANUAL switching the same way as Super-Takumars. To complete this survey of the body lens mount you can notice that the diaphragm actuator plate, already modified in both shape and kinematic mechanism during evolution of the previous Pentax models, ‘slimmed’ again and turned from hinged to translatory motion toward the lens.

W kazdym razie cos tam musisz wcisnac ;)

Smola - Czw 10 Wrz, 2009

Działa, sprawdziłem minute po tym jak odpowiedziales. Dzieki.