|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Regulacja dioptryjna
kuka3000 - Sro 21 Mar, 2007 Temat postu: Regulacja dioptryjna O czym może swiadczyć konieczość ustawienia pierścienia regulacji dioptryjnej niemal maksymalnie na "+" by dobrze (ostro) widzieć przez lornetkę (CF)? Czy to wada wzroku jeżeli pokrętło nie pozostaje w pozycji "zero"? Czym to jest uwarunkowane?
Wojtek_B - Sro 21 Mar, 2007
Ja mam niewielką różnicę między obiema gałami (nie odczuwalną), a na lornetce muszę korygować do ok. 1.5.
Wygląda na to, że masz różnicę dioptrii między oczami równą maksymalnej zdolności korekcyjnej lornetki albo pierścień na lornetce nie jest skalibrowany, znaczy "zero nie jest w zerze". Spróbuj popatrzeć w ten sam okular raz jednym okiem, raz drugim, może wnioski nasuną się same. W lornetkach porro mostek okularowy potrafi być krzywy i wtedy trzeba więcej korygować niż to wynika z wady wzroku. Ale Twoja lornetka jest dachowa, jak rozumiem, więc problem krzywego mostka odpada.
Nie nosisz okularów? Jeżeli nie, to trudno mi zrozumieć, jak mógłbyś mieć różnicę dioptrii na poziomie 4 nie wiedząc o tym.
kuka3000 - Sro 21 Mar, 2007
Mam Nikona 7x50. Ale nigdzie nie natrafilem na informację jaki jest zakres tej regulacji. Przypuszczam że właśnie +/- 4 dioptrie. Nie noszę okularów, widzę świetnie, ale to dało mi do myślenia. Może faktycznie "zero" nie siedzi w wyznaczonym miejscu, tym bardziej, że nie ma tam podziałki a jedynie trzy punkty- środek i dwie skrajne (+ i -).
|
|