|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Delta Optical Sport 10x32 vs Delta Optical Sport 8x32
gofator - Czw 10 Wrz, 2009 Temat postu: Delta Optical Sport 10x32 vs Delta Optical Sport 8x32 Witam Wszystkich nazywam się Marcin i chciałbym skorzystać z porady doświadczonych użytkowników lornetek.
mam zamiar kupić lornetkę, poczytałem conieco i odrzuciłem pomysł kupienia lornetki na bazarze za 40 zł.
do czego mi sprzęt? Lornetka raczej uniwersalna do obserwacji przyrody zwierząt, doglądania podwórka (bo jest dość duże a kleptomanów nie brak) czasem zaglądnięcia w gwiazdy, jakieś imprezy czy koncerty. Ważnym aspektem jest rozmiar i waga, lornetka ma być mała i leciutka więc biorę pod uwagę dachopryzmatyczne. Moim celem stały się dwie lornetki DO Sailor 8x30 (189zł) i DO Sport 10x32 lub 8x32 (279zł). Wiem ze godną uwagi jest DO Entry ale jest dość duża, a potrzebny mi maluch- posiadam niemoją ale pożyczaną Tento 7x35 więc szerokokątność jest dostępna.
po stronie Sailora stawiam azot czego brakuje sportom, ale ponoć w sportach lepiej obserwuje się niebo niż w sailorze. Niebo nie jest głównym celem (zawsze mogę spoglądac przez tento) głównym celem jest kompaktowość. Noszę także okulary w Tento nie ma problemów bo gumy sięwyginają nie wiem jak w modelach DO
Zaglądam na forum już kilka dni przeszukując tematy odnośnie takich lornetek ale nie znalazłem nic podobnego
A może są inne godne polecenia malutkie lornetki ze szkłami BaK4 w cenie do 300zł razem z przesyłką?
pozdrawiam
RMazus - Sob 19 Cze, 2010
Też się zastanawiam DO 8x32 260zł ale nikt jak narazie się nie wypowiedział na temat tych lornetek .
Arek - Sob 19 Cze, 2010
Ja się wypowiedziałem o DO Sport 8x32. Konkretnie tutaj:
http://www.optyczne.pl/17...Sport_8x32.html
Mała i ciemna dachówka oraz obserwacje nieba to rzeczy trochę ze sobą sprzeczne.
Raczej odradzam 10x32, bo jasność powierzchniowa obrazu jest tam stosunkowo
mała. No i dziwie się, że mając dostęp do 7x35 szukasz jeszcze czegoś w stylu 8x32 - różnica naprawdę mała.
Z tego co piszesz, bardziej przydałaby Ci się lekka 10x42. Średnio rzecz biorąc są one
tylko 100 gramów cięższe niż 32 mm...
|
|