forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - alternatywa do fuji F200EXR

Kuba Nowak - Pią 11 Wrz, 2009
Temat postu: alternatywa do fuji F200EXR
Po początkowym entuzjazmie naszły mnie wątpliwości, bo porównałem jego parametry z czteroletnim już E900.
Oto zalety i przewagi jednego nad drugim:

E900: ergonomia, zasilanie AA, migawka 15-1/2000, f od 2.8, wizjer optyczny, manual z priorytetami, lampa pop-up, cena :)

F200EXR: nowsza matryca, zakres ogniskowych, makro, zdjęcia seryjne, większy LCD

Może F200 jest nowszy, ale chyba nie daje takich możliwości co E900, a utrzymanie go w dłoni to sztuka. Cena sugerowana jest wyższa bodaj o 300 zł, a wydaje mi się, że w sumie oferuje mniej. Coraz częściej mam wrażenie, że zamiast w porównywalnej cenie dostawać więcej, dostajemy mniej, za to bełkot marketingowy przysłania najważniejsze parametry.

Czy macie na uwadze jakąś sensowną alternatywę do F200EXR w podobnej cenie?

mafu - Nie 13 Wrz, 2009

Ja proponuje jednak zdecydować się na fuji bo w kwesti parametrów i bajertów aparatu zawsze znajdzie się lepszy. Moim zdaniem fuji ma bardzo dobrą kolorystyke -pieknie oddaje kolory i robi dobre zdjęcia w beznadziejnych warunkach więc proponuje przejżeć jakieś sample i porównac zdjęcia wyciągnąć wnioski i dokonać zakupu. pozdro
hijax_pl - Nie 13 Wrz, 2009

Zgadzam się. Fuji lepiej obrazuje od samsunga. Zresztą F200EXR znajduje się na mojej liście zakupów - nadal ;)