|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Jak fajnie robi się zdjęcia S2
Arek - Pią 11 Wrz, 2009 Temat postu: Jak fajnie robi się zdjęcia S2 Fajny kraj, fajna modelka, fajny aparat. Czy Leicą S2 dobrze robi się zdjęcia? Zobaczcie:
http://pliki.optyczne.pl/S2/leica_s2.mov
(plik 85 MB).
MasterB - Pią 11 Wrz, 2009
No no, fajowy filmik nakręciliście
mszczyrek - Sob 12 Wrz, 2009
Lecia zbudowała mój wymarzony aparat. Teraz całe życie bede nieszczęśliwy, bo nie będzie mnie na niego stać.
Pierwsze wrażenia na Luminous Landscape:
http://www.luminous-lands...-s2-first.shtml
krisv740 - Sob 12 Wrz, 2009
mszczyrek,
nie no....
no tak.....
ale..............
jak na razie przeznaczenie tego aparatu/systemu jest dość zawężone.... - prawda?
jeśli to co on oferuje jest priorytetem to dlaczego nie...
Dlaczego przeznaczenie jest dosc zawężone? Jedyne czego nie potrafi wg. mnie to szybka akcja (sport, reporterka). Ale ja sie tym nie zajmuje:)
fafniak - Sob 12 Wrz, 2009
taka sesje (pod wzgledem zaplecza technicznego/scenografii) robi sie milo kazdym aparatem - nie ma sensu sie podniecac
AM - Sob 12 Wrz, 2009
krisv740 napisał/a: | mszczyrek,
nie no....
no tak.....
ale..............
jak na razie przeznaczenie tego aparatu/systemu jest dość zawężone.... - prawda?
jeśli to co on oferuje jest priorytetem to dlaczego nie... |
Jesli zastosowania S2 sa zawezone to jak nazwac zastosowania H3D?
AM,
mam na mysli "ograniczenia" w rozumieniu dostępnych obiektywów...
co by nie mówić o ich "fantastyczności" , czy "idealności" aparatu , jest on przeznaczony do określonego rodzaju zadań.....
chyba....
krisv740, lista dostępnych obiektywów:
Summarit-S 70mm f/2.5 ASPH - $4,495 (Oct 09)
Summarit-S 70mm f/2.5 ASPH CS - $5,995 (Nov 09)
APO-Tele-Elmar-S 180mm f/3.5 - $6,495 (Oct 09)
APO-Tele-Elmar-S 180mm f/3.5 CS - $7,495 (Nov 09)
APO-Macro-Summarit-S 120mm f/2.5 - $6,495 (Nov 09)
APO-Macro-Summarit-S 120mm f/2.5 - $7,495 (Nov 09)
Summarit-S 35mm f/2.5 ASPH - $5,295 (Dec 09)
Summarit-S 35mm f/2.5 ASPH CS - $5,995 (Dec 09)
Elmarit-S 24mm f/2.8 ASPH,
Vario-Elmar-S 30-90mm f/3.5 ASPH
APO-Tele-Elmar-S 350mm f/3.5
Elmar-S 30mm f/3.5 Tilt-Shift
Elmarit-S 100mm f/3.5 ASPH
Czego Ci tu brakuje? A dojda jeszcze na pewno "3rd party" w stylu Schneider, Rodenstock itp... Dla mnie to jest kompletny system, moze jakies dluzsze tele jeszcze by sie przydalo i coś super-szerokiego, ale to juz raczej dla specjalistow... Zoom 30-90/3.5 sie swietnie zapowiada, bedzie doskonały jako "spacerowy";)
[ Dodano: Sob 12 Wrz, 2009 15:38 ]
Jak pomyśle o takim APO-Macro-Summaricie CS 120/2.5 to mnie ciarki przechodzą;)
mszczyrek,
poddaję się - ja myślę o wielorakich zastosowaniach, jak dla mnie, to oferta przy "średnim" na poziomie w "górze"350mm to nie koniec, ale ok! - wycofuję co napisałem... - nie ma o co się przekomarzać...
Wlasnie policzylem ze na moj wymarzony zestaw bez gripu i innych zbednych bajerow wystarczy 65K$. Ekonomia.
mavierk - Sob 12 Wrz, 2009
średni format, jak z dalmierzem, ma wąskie spektrum zastosowań, ale w swoim zakresie jest najlepsze
mszczyrek napisał/a: | Wlasnie policzylem ze na moj wymarzony zestaw bez gripu i innych zbednych bajerow wystarczy 65K$. Ekonomia. |
nic, tylko brać....
hijax_pl - Sob 12 Wrz, 2009
hmm.. a gdyby na tym filmie fotograf trzymał w ręku nie S2 a .... K7 lub 7D. Jaki związek ma S2 z TAKIMI warunkami w których się foci? To już 1ds czy D3x nie można tak używac?
hijax_pl,
można......
ale to reklama s2........
hijax_pl - Sob 12 Wrz, 2009
krisv740, no wiem.. oglądałem to wiem (że reklama) i jak to z reklamami była - lekko przekoloryzowane Ale i tak ciekawsze niż reklama proszków do prania czy podpasek
Itey - Sob 12 Wrz, 2009
no teraz wszystko jasne - do s2 dodają ring, lampy i zespół specjalistów co to na żywo odbierają foty z s2 i robią retusz. W sumie jakby się zastanowić wychodzi tanio
hijax_pl - Nie 13 Wrz, 2009
retusz? a ja myślałem że z s2 będą już foty idealne wychodzić
AM - Nie 13 Wrz, 2009
krisv740 napisał/a: | AM,
mam na mysli "ograniczenia" w rozumieniu dostępnych obiektywów...
co by nie mówić o ich "fantastyczności" , czy "idealności" aparatu , jest on przeznaczony do określonego rodzaju zadań.....
chyba.... |
Fakt, slr w srednim formacie to bardzo waskie spektrum zastosowan, ale wasnie Leica jako druga jest w stanie zrobic system bardziej uniwersalny niz Sinar czy Hasselblad.
tak czy siak - reklama fajna
mavierk - Nie 13 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | s2 będą już foty idealne wychodzić | no bo będą, ale nie wszyscy lubią ideały, a nawet nikt
mavierk, a... czyli S2 bedziei już tak dobre foty robić że trzeba będzie jest pogarszać w postprocesie dla lepszego odbioru?
mavierk - Nie 13 Wrz, 2009
tak, bo ludzi przytłacza rzeczywistość
mszczyrek - Nie 13 Wrz, 2009
Święte słowa.
AM - Czw 17 Wrz, 2009
P. Karbe potwierdzil, ze szkla z systemu S kryja tylko obecny sensor.
Leica S2 umrze szybciej niz nam sie wydaje. Inzynierowie z Leitzla mimo calej magii niemieckiej nie przebija Schneidera i Rodenstocka, ktore beda pracowac na wiekszym sensorze.
Jedyna szansa to taka, ze Kodak sie rozwinie w kwestii wysokiego ISO i S3 albo S4 bedzie takim bardziej Full Canonem albo Nikonem. Wtedy moze bedzie sens kupic S2 z dwoma stalkami mid-tele.
Szkoda, bo idea mi sie podobala, ale liczylem, ze S2 to tylko "crop".
komor - Czw 17 Wrz, 2009
AM, czy możesz nieco rozwinąć, bo nie nadążam? Chodzi o to, że w S2 nie ma pełnego średniego formatu tylko „crop” i szkła są też tylko cropowe?
AM - Czw 17 Wrz, 2009
Moze na zasadzie porownania.
Mamiya ZD ma sensor niewiele wiekszy od S2. Jednak szkla kryja filmowa klatke 645. Wiec technologia sie poprawi, Kodak albo Dalsa da matryce i Mamiya ZD2 bedzie miala cyfrowa klatke 645 i szkla beda dzialac.
S2 z kolei ma maly sensor i pod ten sensor szkla. Nawet jak Kodak bedzie mial matryce 645 to oni jej nie wsadza bo szkla dadza winiete. To takie mikro 4/3.
Osobiscie liczylem, ze S2 to taki Nikon D1. Wydaliby S5 z sensorem 645 i to bylby Nikon D3. Niestety obecne szkla w nomenklaturze Nikona to tylko DX'y.
Arek - Czw 17 Wrz, 2009
AM, a skąd masz takie informacje o nowych szkłach Leiki? Bo ja mam trochę inne.
AM - Czw 17 Wrz, 2009
Od lens designera Leici - P. Karbe'go.
http://www.luminous-lands...rbe-video.shtml
i komentarze : http://luminous-landscape...showtopic=37690
Jasne, mozna dywagowac jak to niektorzy na LL robia.
Arek - Czw 17 Wrz, 2009
Tu nie trzeba dywagować, tutaj widać, że szkła S mają zapas.
AM - Czw 17 Wrz, 2009
Gdzie dokladnie widac?
Arek - Czw 17 Wrz, 2009
Na zdjęciu, które zalinkowałem.
AM - Czw 17 Wrz, 2009
No tam widac, ze mozna skonstruowac szklo na tym bagnecie, ktore pokryje taka klatke.
Karbe mowi o problemach z migawka centralna i to jakie wprowadza ograniczenia w budowie. No i potwierdza, ze obecne szkla nie kryja wiecej w sposob efektywny.
Arek - Czw 17 Wrz, 2009
W sposób efektywny wg. Leiki. Szkła Leiki mają momentami 2x wyższe wartości MTF od choćby Fujinonów Haselblada. Poza tym są przecież dwie wersje szkieł, z migawką i bez
niej.
AM - Czw 17 Wrz, 2009
Obie wersje maja identyczna konstrukcje.
Arek, kto jak kto, ale Ty chyba nie wierzysz cudzym wykresom?
Dostane w rece, przyloze do Alpy to powiem. Na razie nie mam powodow negowac wypowiedzi Karbego na podstawie jakiegos rysunku.
Arek - Czw 17 Wrz, 2009
Nie wierzę i z chęcią sprawdzę.
Marian - Pią 18 Wrz, 2009
AM Nie rozumiem dlaczego mieliby robić z zapasem, skoro chcieli zrobić aparat wielkości małoobrazkowej lustrzanki? Po prostu inny cel sobie postawili niż ty oczekujesz po tym aparacie.
AM - Pią 18 Wrz, 2009
Marian napisał/a: | AM Nie rozumiem dlaczego mieliby robić z zapasem, skoro chcieli zrobić aparat wielkości małoobrazkowej lustrzanki? Po prostu inny cel sobie postawili niż ty oczekujesz po tym aparacie. |
Na dzien dzisiejszy oczekuje od S2 tego co prezentuje.
Niestety S3 albo S4 z takim sensorem nie bedzie juz konkurencyjny.
Rozmiar sensora ma teoretyczny wplyw na rozmiar szkiel. Im mniejszy sensor tym wieksze mozliwosci miniaturyzacji. To sa jednak mechanizmy, ktore dzialaja w wyjatkowych sytuacjach jak ktos tworzy jakies specjalne szkla.
Tak wiec S2 mogloby byc male z malym sensorem. S3 tez by bylo male z malym sensorem a S4 z wiekszym. S5 korzystaloby z nowych technologii i mogloby byc calkiem male z sensorem 645.
Takze jak mowilem, w takiej sytuacji jedyna szansa przed Leica to forsowanie idei "takiej wiekszej" pelnej klatki. Ale to wiaze sie z celowaniem w obecnych uzytkownikow D3x, wiare w to, ze SLR nadaje sie do wszystkiego, obsludze calkiem wysokiego ISO, rozwinieciu AFa i tak dalej.
Rozmiar sensora ma kluczowe znaczenie w ocenie jakosci obrazu. Jak mowimy w dodatku o SLR to liczy sie praca z plytka glebia ostrosci. Czy na pewno szklo Leici poradzi sobie lepiej od Rodenstocka na wiekszym sensorze? Watpie.
Tak czy inaczej to sa dywagacje bo pozycje Leici S zweryfikuje cena i posuniecia konkurencji. Niestety Leica nie moze szybko reagowac na zmiany jak tania Mamiya czy chocby Hasselblad.
dadan.mafak - Czw 03 Gru, 2009 Temat postu: sztywna legenda i przeplacane produkty dla snobow nie jestem zlosliwy na codzien. ale jakos nie moglem sie powstrzymac
tak sobie poczynia firma ktora zyje z odcinania kuponow z legendy,finansowana przez snobow nie potrafiacych poddac produkow kkrytycznej analizie.
http://a.img-dpreview.com...%282%29_acr.jpg
do dyskusji dla fanow chinskich produktow ktorzy mysla, ze jednocyfrowe modele ich producentow sa pepkiem swiata.
S2 + apo-tele-elmar 180/3,5 (calkiem otwarty)
Misek - Czw 03 Gru, 2009
Za 1/4 ceny sprzętu którym wykonano to zdjęcie dostaniesz ten sam efekt, kupując taką "chińską" zabawkę.
Nie wiem czemu ludzie są tak wrażliwi na punkcie Leci, skoro ma ceny z kosmosu to złośliwe komentarze będą zawsze...
dadan.mafak - Czw 03 Gru, 2009
Misek napisał/a: | Za 1/4 ceny sprzętu którym wykonano to zdjęcie dostaniesz ten sam efekt, kupując taką "chińską" zabawkę.
Nie wiem czemu ludzie są tak wrażliwi na punkcie Leci, skoro ma ceny z kosmosu to złośliwe komentarze będą zawsze... |
mam wrazenie, ze chyba niezbyt dokladnie sie przyjrzales zdjeciu.
zlosliwe czy moze ironiczne komentarze sa ok. nie jestem ponurakiem. tu czesto jest duzo mocniej ale najbardziej uderza "zaslepienie" ktore powoduje niemoznosc krytycznej analizy (jak to tu ktos kiedys ladnie powiedzial - tylko w druga strone)
Piotrekok - Czw 03 Gru, 2009
Może to zdjęcie spowoduje że pozostali producenci również zrezygnują z filtru antyaliasingowego oraz redukującego efekt Moire'a i wtedy okaże się że będą podobnie ostre Ponadto nie można zapominać, że matryca S2 jest jednak trochę większa od tych jedynek i nie do nich powinna być porównywana:)
Monastor - Czw 03 Gru, 2009
dadan.mafak, a czemu porównujesz jednocyfrową chińszczyznę do średniego formatu S2? Nie lepiej do M9? Przynajmniej rozmiar sensora podobny.
Nie jestem przeciwnikiem firmy Leica, ale to zdjęcie pokazuje tylko, że Leicą S2, z odpowiednim szkłem i przy jakiejś tam obróbce można uzyskać efekt bardzo wysokiej ostrości. Inna sprawa, że takiej ostrości potrzebować będzie tylko pewne grono fotografów. Sporej części przydadzą się bardziej "chińskie korpusy" z inną niż Leica funkcjonalnością. Do sportu, przyrody, etc.
A jeśli chodzi o zdjęcia modelek, to te ekstremalne detale twarzy wyglądają trochę niesmacznie i bardzo prawdopodobne, że zostałyby usunięte w trakcie obróbki
Czy ostrość jest pępkiem świata?
Każdemu według potrzeb
Cytat: | tak sobie poczynia firma ktora zyje z odcinania kuponow z legendy,finansowana przez snobow nie potrafiacych poddac produkow kkrytycznej analizie. |
Moim zdaniem, opinie na temat Leici, o których piszesz biorą się przede wszystkim z polityki firmy odnośnie mniej zaawansowanego sprzętu. Popatrz choćby na kompakty, w przypadku których płaci się przede wszystkim za to, żeby pochwalić się logo. Takie kompakty kosztują dwa razy więcej od odpowiedników Panasonica, a wcale nie wyglądają lepiej. Taka zabawka dla bogatych.
moj post nie ma byc porownaniem S2 do niczego. na dzien dzisiejszy chyba powinna byc punktem odniesienia a jakies sensowne porownanie to z H4D mozna robic. Chcialbym uslyszec co teraz do powiedzenia maja ludzie ktorzy tak czesto, gesto i pewnie wypowiadali sie na temat Leici? Jaka to lipa, snobizm i wiele innych epitetow. i odcinanie kuponow z kart historii.
a wracajac do konkretow to nie wiem sam czy dobrze sie stalo, czy zle bo tak jak zauwazyles - przy portrecie takie odwzorowanie jest az odrazajace do wielu innych zadan bedzie super. chyba musza dorzucic jakies szkla soft-focus )
ja sprzedalem swoje wspolczesne obiektywy wielkoformatowe bo w polaczeniu z jednym z powiekszalnikow dawalo to obraz tak ostry, tak klinicznie czysty i porazajacy rozdzielczoscia, ze nie moglem na to patrzec. a architektury nie fotografuje...
niemniej cieszy mnie, ze Leica wypuscila takie obiektywy...jest ktos kto potrafi zrobic cos totalnie bezkompromisowego. a takie rzeczy lubie.
AM - Czw 03 Gru, 2009
Problem sie zacznie jak Phamiya wyda ZD 2, a maja zapas 1/2 price tagu.
Bo o ile w wypadku m9 mozemy mowic o wyjatkowosci i najwyzszej jakosci w kategorii 35mm to S2 nie jest jakims Graalem jakosci obrazu. Jest to odpowiednia jakosc w odpowiednim opakowaniu za niewygorowana (a jednak!) cene.
no, tylko do calosci jeszcze obiektywy sa potrzebne. jakos nie wierze w porownywalne osiagi Maimyi do tych Leicowych. tylko, ze mowimy i tak o skrajnych osiagniecach techniki...ja tylko troche zlosliwie chcialem zwrocic uwage, ze Leica to nie tylko M3 na czarno-bialy ziarnisty film. przy dyskusji o M9 nie dalo sie, oponeci byli slepi na wyniki testu, za to cene i inne uwlaczajace godnosci cechy widzieli.
takze luz
AM - Pią 04 Gru, 2009
dadan.mafak napisał/a: | jakos nie wierze w porownywalne osiagi Maimyi do tych Leicowych |
Tu bylbym ostrozny bo Mamiya juz zaskoczyla pojedynczymi modelami. Ale bylbym bardziej ostrozny w stosunku do nowych szkiel Schneidera.
W kazdym razie robi sie przyjemnie w segmencie MF DSLR, a przeciez sredni format nie jest obciazony tym, ze lustrzanka powinna byc dobra do wszystkiego.
dadan.mafak - Pią 04 Gru, 2009
noo...ale body do schneidera r.i.p.
trafnie zauwazyles, sredni ma miec moc a nie uszczelki, iso 25600 i 9 kl/s
AM - Pią 04 Gru, 2009
dadan.mafak napisał/a: | noo...ale body do schneidera r.i.p. |
Schneider, Mamiya i PhaseOne teraz wspolpracuja. No i maja sie calkiem niezle.
nie wiedzialem, jedyne body ze scheiderami jakie widzialem to sinar hy6
sigmiarz - Pią 04 Gru, 2009 Temat postu: Re: sztywna legenda i przeplacane produkty dla snobow
dadan.mafak napisał/a: | nie jestem zlosliwy na codzien. ale jakos nie moglem sie powstrzymac
tak sobie poczynia firma ktora zyje z odcinania kuponow z legendy,finansowana przez snobow nie potrafiacych poddac produkow kkrytycznej analizie.
http://a.img-dpreview.com...%282%29_acr.jpg
do dyskusji dla fanow chinskich produktow ktorzy mysla, ze jednocyfrowe modele ich producentow sa pepkiem swiata.
S2 + apo-tele-elmar 180/3,5 (calkiem otwarty) |
czy to jeszcze portret czy już makrofotografia
Wiem ze to klepany argument, ale ma ogromne zaczenie to ile to kosztuje,
jest różnica zrobić podobnej jakości sprzęt za 20k czy 60k.
dwa w jednym
|
|