forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Szumy na zdjęciach :/

Gan - Pią 11 Wrz, 2009
Temat postu: Szumy na zdjęciach :/
Witam,

Mam proste pytanie. Jak się pozbyć szumów na zdjęciach??? Właśnie przeglądałem sobie fotki z Zakopanego i niektóre są wręcz tragiczne :( Możecie mi polecić jakiś fajny program graficzny który usunie to niepożądane zjawisko???

Zdjęcia robię przeważnie panoramiczne (16:9) - 6 MP a czasem w formacie standardowym 4:3 - 5 MP. Co dziwne szumy występują nawet w dziennym świetle. No i lubię sobie też zoomować :wink: ale to chyba zawsze wtedy będą szumy jak się robi zoomy? Czy da się je jakoś zminimalizować??? Tak chyba być nie powinno? Chyba prędzej one występują wieczorem lub w nocy jak jest słabe oświetlenie i co za tym idzie większe ISO musi być. A może powinienem wymusić ISO w każdych warunkach w dzień na np. 100? Ale to chyba zależy od oświetlenia... w sumie to myślałem, że w dzień nie powinno ich być. Eh... proszę o radę. :oops:

kmosw - Pią 11 Wrz, 2009

A czym robisz zdjęcia? I na jakim ISO były robione te zaszumione?
Gan - Pią 11 Wrz, 2009

No więc zdjęcia robiłem na Sony HX1. Ale ISO już nie pamiętam. :roll: Tyle ich było :/ Ale jak zgram je do komputera to sobie sprawdzę we właściwościach zdjęć. Na razie je oglądałem na TV.

Cóż... przed zakupem tego aparatu wiedziałem, że on robi szumy, ale czasem naprawdę to trochę przesada...

Oniryczny - Pią 11 Wrz, 2009

Corel Paint Shop Pro Photo X2 i poprawisz wszystkie mankamenty :mrgreen:
hijax_pl - Pią 11 Wrz, 2009

Gan, Noiseware Community Editon - darmowa bestia która rozprawi się z Twoimi szumami ;) Do pobrania tu http://www.dobreprogramy....dows,11908.html

Wersja płatna po prostu mam możliwość definiowania profili odszumiania, modyfikacji wszystkich parametrów itp.

Cytat:
JPEG Quality 90%

zawsze gorzej niż 100%

Oniryczny, 99% ludzi nie widzi różnicy między 95 a 100% ;)

ja myślę że przy słabszym sprzęcie lustrzanym a na pewno w kompaktach każdy % się liczy :wink:

Oniryczny, to przetestuj sobie :) To nie ma nic wspólnego z tym czy to jest super lustrzanka czy słabiutki kompakcik - to kompresja. A przy większym szumie i tak się nie będzie lepiej kompresowało - do dużo szczegółów będzie. ;)

no dobra :razz:
Gan - Pią 11 Wrz, 2009

hijax_pl dzięki za tego linka. Już sobie ściągnąłem ten program i niedługo go zainstaluje. Ciekawy jestem jego efektów. Nie wiem, może po prostu jestem trochę przewrażliwiony na te szumy... :neutral: no ale to się okaże jak przekopiuje zdjęcia do komputera...

Gan jeśli robisz zdjęcia z opcja ISO AUTO to wcale nie musisz być przewrażliwiony... a swoją drogą to zapodaj jakieś foto które Cię razi szumem...
kmosw - Sob 12 Wrz, 2009

Gan, jeśli robisz kompaktem, to ISO musi być jak najniższe. Za czasów Lumixa starałam się używać maksymalnie 200, bo 400 to już było za dużo. O zdjęciach nocnych nawet nie wspomnę. Właśnie dlatego zmieniłam na lustrzankę.
Wizjerioner - Sob 12 Wrz, 2009

hijax_pl, fajny program. Prosty i skuteczny! Właśnie się na niego przerzuciłem :grin:
hijax_pl - Sob 12 Wrz, 2009

Wizjerioner, no ja nawet się pokusiłem o wersję płatną... Porównywałem z NoiseNinja - wypada podobnie, ale mi się w Noisewarze bardziej interfejs podoba ;)
Dfine dopiero od wersji 2 jest ok. Wcześniejsze to pomyłka ;)

[ Dodano: Sob 12 Wrz, 2009 10:00 ]
Poza tym wersja 2.6 jest ostatnią dostępną jaka darmowa. A teraz jest już 4.2.. I naprawdę dużo lepiej sobie programik radzi ;)

Wizjerioner - Sob 12 Wrz, 2009

hijax_pl, ile platna wersja?

http://www.imagenomic.com/nwpg.aspx
kozidron - Sob 12 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
Poza tym wersja 2.6 jest ostatnią dostępną jaka darmowa. A teraz jest już 4.2.. I naprawdę dużo lepiej sobie programik radzi ;)

uzywam tego samego ale tylko do fot "u cioci na imieninach" kiedy nie chce mi się i nie mam czasu się pieścić z dziesiątkami fot "albumowych", to że trochę przepiera szczegóły nie przeszkadza -ciocia i tak nie zauważy.

mavierk - Sob 12 Wrz, 2009

ba, ciocia nawet z szumami nie zauważy.. jaki jest sens używania tych programów?

mavierk, a ty cudzysłowie czytasz, czy nie bardzo ...?

nie, tylko tytuły, reszta mnie nie obchodzi :P Zadałem pytanie, może ktoś mi odpowie?

mavierk napisał/a:
:P Zadałem pytanie, może ktoś mi odpowie?

mavierk, a ja odpowiem pytaniem, odszumiałeś kiedyś jakąkolwiek fotę...?

tupisac - Sob 12 Wrz, 2009

mavierk napisał/a:
nie, tylko tytuły, reszta mnie nie obchodzi :P Zadałem pytanie, może ktoś mi odpowie?

Programy odszumiające się używa żeby usunąć szum z fotek.
Sens jest tego taki, że często fotki odszumione wyglądają lepiej niż zaszumione.

próbowałem, ale zawsze szum wydawał się ciekawszym rozwiązaniem.
Może wyślę jakieś zaszumione zdjęcie i udowodnisz, że odszumianie jednak czasem się przydaje?
Nie traktuj tego jako wyzwanie albo coś, po prostu jestem ciekaw ;)

To zależy od zdjęcia, ale ok, ślij.

tupisac napisał/a:
Programy odszumiające się używa żeby usunąć szum z fotek.
Sens jest tego taki, że często fotki odszumione wyglądają lepiej niż zaszumione.

mavierk,
i to jest jakby sens a to co tobie się wydaje "przykładowej ciotce" albo pani "Krysi" bądź też Panu "X" czy też mnie nie ma to znaczenia bo jednemu smakują brokuły innemu nie.

Sens takich programów jest taki, ze działają jak pralka automatyczna, czyli szybko, nie absorbują twojej uwagi dzięki jednemu pre-definiowanemu ustawieniu, możesz zastosować tą sama operację przypuśćmy do 50 fot żeby przykładowa "ciocia" mogła je sobie obejrzeć ale też przepierają szczegóły za to efekt jest szybki.

mavierk napisał/a:
próbowałem, ale zawsze szum wydawał się ciekawszym rozwiązaniem.

a próbowałeś rawa odszumiać, pewnie że czasem nie ma sensu odszumiać i trzeba to robić z umiarem, żeby foty nie przeprać, mały zabieg w psuju daje całkiem dobre rezultaty szczególnie przy formacie powiedzmy 70cm x 100cm

[ Dodano: Sob 12 Wrz, 2009 19:02 ]
tupisac, nie daj się podpuścić, mavierk'owi zawsze będzie źle zresztą do A4 to chyba delikatne odszumianie będzie nie zauważalne

Cioci Krysi to z szumem, jedynie batch resize coby mailem jednym przeszło ;)

Ja mam akurat syndrom nawiedzonego grafika i potrafię ręcznie 10 minut wybierać pola pod profil a potem z nieodszumionej warstwy selektywnie wyostrzać potrzebne szczegóły... Po prostu lubię tę robotę :) Dzisiaj na ten przykład planuję sobie kółko dokleić biednemu migu ;)

Oniryczny - Sob 12 Wrz, 2009

a Corel jak sobie radzi z odszumianiem? :grin:

Nie prowokuj ziom ;) . Corel PhotoPaint czy jakoś tak? Nie wiem, nigdy nie odpaliłem. Corel DRAW! to kiszka jakich mało a z kolei Corel Painter to super soft ale nie na to forum.

[ Dodano: Sob 12 Wrz, 2009 20:11 ]
Ok, może i Corel coś tam zmajstrował w najnowszym pakiecie, ale niestety osobiście mam wrodzoną awersję do produktów Corela. Wynika to z doświadczeń w poligrafii gdzie ten soft długo się trzymał (tani i montaże można było robić). Ile nerwów, wywalonych folii, zawalonych terminów... uch.

Jedyny produkt jaki mam i chwalę to Painter X, ale jego z kolei dostałem za free z tabletem ;)

kozidron, nie chodziło mi o podpuszczanie, po prostu widać nie widziałem nigdy porządnie odszumionej fotki. Po za tym nie rozumiem sensu odszumiania zdjęcia, które mając zaszumione 10mpix z kompakta pójdzie na odbitkę max 10x15, wtedy wydaje się to być zbędną obróbką.
A co do 70x100 - wolałbym fajny, charakterystyczny szum, niż niefajną i charakterystyczną papkę, no ale to mój gust, a o gustach nie dyskutujemy.

tupisac napisał/a:
Po prostu lubię tę robotę :)
i ten argument mnie przekonuje, mi się nie chce siedzieć dłużej przy pracy, chyba, że mam jakiś konkretny pomysł.

kozidron napisał/a:
Sens takich programów jest taki, ze działają jak pralka automatyczna, czyli szybko, nie absorbują twojej uwagi dzięki jednemu pre-definiowanemu ustawieniu,

Oj te czasy już dawno minęły w programach dedykowanych. Tak jak piszesz to korpus robi, dzięki czemu odszumianie jest związane ze spadkiem ostrości.

A co do Noiseware'a... cytat ze strony producenta: "IntelliProfileTM is a built-in expert system that supports operation of Noiseware’s core noise suppression engine. It employs powerful Artificial Intelligence methods to analyze and recognize noise patterns and to enable effective noise detection. Furthermore, IntelliProfileTM employs the results of its analysis and the EXIF data to build a knowledge repository that matures as more images are being processed. Noiseware learns to perfect its processing capabilities by fine-tuning the treatment variables such as the noise levels based on its knowledge repository. "

oraz

"There is a fine balance between the effects of aggressive noise reduction and eliminating important image information contained in small details. DetailGuardTM provides greater control over filtering process to safeguard image details from excessive alteration. Additionally, it includes an advanced detail color protection to retain the color fidelity of the image."

Można wierzyć można i nie :)

Osobiście po kilku próbach z różnymi zdjęciami przerzuciłem się totalnie na NEFy i kiedy chcę odszumiać robię to tym programem. Zawsze lepsze rezultaty niż z mojego D90 ;)

[ Dodano: Nie 13 Wrz, 2009 09:14 ]
Który korpus to potrafi?

kozidron - Nie 13 Wrz, 2009

hijax_pl, ja jakoś niewyraźnie napisałem :???: -pewnie, że z rawa da się wycisnąć więcej a i odszumianie rawa daje lepsze rezultaty

mavierk napisał/a:
A co do 70x100 - wolałbym fajny, charakterystyczny szum, niż niefajną i charakterystyczną papkę, no ale to mój gust, a o gustach nie dyskutujemy.

mavierk, bo odszumiać trzeba z głową a nie na "pałę" poprzesuwać suwaki na prawo i generuj.
Co do "wole", ja te twoje "wole" szanuje :razz:
Mnie częściej razi operacja w drugą stronę przegięta czyli nadmierne wyostrzanie.

hijax_pl - Nie 13 Wrz, 2009

Każde przeginanie jest nie fajne. Tak samo jak radosne przesuwanie suwakami we wszystkie strony :)

A odszumianie JPGa jest z definicji bez sensu - bo on już jest wstępnie odszumiony przez puszkę ;)

tupisac - Nie 13 Wrz, 2009

Da się ładnie odszumić, da się ładnie wyostrzyć. Da się nawet zrobić CSI hiper wyostrzanie i przerobić fotę z 72 na 300 dpi przy tych samych wymiarach. Wszystko to jest kwestia wiedzy i odpowiedniej ilości dupogodzin.
Gan - Wto 15 Wrz, 2009

Heh, widzę że niezła dyskusja w tym wątku się rozwinęła... :mrgreen: Ja używałem ISO AUTO. Z tego co się orientuje było na 125. To chyba w normie. :)

A ten program do odszumiania zdjęć już zainstalowałem i użyłem :) Niestety wcześniej wkurzony skasowałem większość zdjęć najbardziej zaszumionych i użyłem tego programu do zdjęć bardzo lekko zaszumionych. Cóż... żeby dojrzeć jakiś efekt pracy tego programu to trzeba się naprawdę przypatrzeć. :neutral: Chociaż użyłem automatycznego odszumiania a tak z tego co teraz widzę są jakieś suwaki jeszcze. Może jak bym coś poprzesuwał to efekt byłby inny...

W każdym razie trochę się dziwię bo jak oglądałem fotki na TV to te z ciemnych miejsc wyglądały super nawet, a na komputerze beznadziejnie. Czy to wina mojego monitora? - jest bardzo stary(sprzed 10 lat). Tak, to pewnie wina monitora, bo jak to inaczej wyjaśnić??? I ciekawy jestem jak taka fotka będzie wyglądała na wydruku z punktu FOTO... :???:

hijax_pl - Wto 15 Wrz, 2009

jaki TV?
Gan - Wto 15 Wrz, 2009

no TV z wejściem HD. Oglądałem na nim zdjęcia w formacie 4:3 jak i 16:9 (panoramiczne). Ale mimo wszystko to trochę dziwne, że na kompie jakby niektóre fotki gorzej wyglądały. Szczególnie chodzi mi o te fotki z nocy (były ciemniejsze i mnie było widać).

...

Chociaż rzeczywiście to musi być wina innych ustawień TV i komputera. Bo jak teraz wziąłem jasność w monitorze na maxa to rzeczywiście fotki trochę jaśniej wyglądały. A kontrast w TV mam mały - chyba mam 2000:1 (statyczny), a dynamiczny 10000:1 czy jakoś tak. Już dokładnie nie pamiętam. Ciekawe tylko jak te fotki wyjdę na wydruku...... :???:

...

Co do fotek to jasne że mogę dać. Tylko muszę znaleźć jakiś serwer żeby na niego załadować a później tu dać. Bo chyba inaczej się nie da... jeszcze nie orientowałem się jak tu się daje fotki. W zasadzie to ja nigdy nie dawałem fotek na fora, a jedynie na jakieś strony stricte poświęcone zdjęciom. Ale teraz chce sobie założyć niedługo własną stronę www :lol: i tam będę dawał swoje zdjęcia i nie tylko. :mrgreen: Ale spróbuje coś dać... jak mi się uda... :zalamany:

...
Chociaż muszę wam się przyznać, że dziś odebrałem kilka zdjęć z FOTO i nawet nieźle wyszły :mrgreen: Także nie jest tak źle. Szkoda tylko, że za zdjęcie PANORAMICZNE trzeba płacić za sztukę 3,50 zł - dość drogo, prawda? Ale za to jest to dość duży format i zdjęcie naprawdę jest ciekawe. :wink:

hijax_pl - Wto 15 Wrz, 2009

a nie masz większego kontrastu na TV, albo rozjaśniony monitor?
Jerry_R - Wto 15 Wrz, 2009

A mozesz pokazac nam jedna przykladowa fotke?
Monastor - Wto 15 Wrz, 2009

Gan, telewizorem HD bym się nie sugerował. Na takim wszystkie zdjęcia wyglądają dobrze. One strasznie podbijają kontrast i jasność.
lama - Wto 15 Wrz, 2009

Monastor napisał/a:
One strasznie podbijają kontrast i jasność.

No i kolory i ostrość :) I najczęściej są źle skalibrowane.

szaleniec - Czw 24 Wrz, 2009

A czy ktoś mi powie czy w programie DPP (Digital Photo Professional) jest gdzieś opcja odszumiania fotek?
I powiedzcie mi czy każde lustro ma automatyczne odszumianie? Czy trzeba to ustawić ? A może nie wszystkie mają?Jak to jest?:)

Szninkiel - Czw 24 Wrz, 2009

szaleniec napisał/a:
I powiedzcie mi czy każde lustro ma automatyczne odszumianie? Czy trzeba to ustawić ? A może nie wszystkie mają?Jak to jest?:)

No pewnie każde nie ma :grin: Funkcję powinieneś włączyć, bo fabryczne ustawienia powinny być domyślnie bez bajerów, w instrukcji nie masz opisu funkcji w aparacie?

Jerry_R - Czw 24 Wrz, 2009

szaleniec napisał/a:
A czy ktoś mi powie czy w programie DPP (Digital Photo Professional) jest gdzieś opcja odszumiania fotek?

Tak, od razu widoczna. Pls, zajrzyj do instrukcji, nie musisz od deski do deski...

szaleniec - Pon 28 Wrz, 2009

Szninkiel, wiesz co nie umiem znaleźć nic w instrukcji obsługi czy mam takie coś ale jakoś tak bardzo nie narzekam na szumy;)

Jerry_R, tak już znalazłem i sprawdzałem na jednym zdjęciu i działa:) Ale jeszcze nie bawiłem się z nocnymi na których to chyba jest najbardziej widoczne!

Jerry_R - Pon 28 Wrz, 2009

szaleniec napisał/a:
Ale jeszcze nie bawiłem się z nocnymi na których to chyba jest najbardziej widoczne!

W przypadku nocnych - zalecam wlaczenie w aparacie funkcji LONG EXPOSURE NOISE REDUCTION
(czy jak sie nazywa w danym body)
(chodzi o tzw. odjecie czarnej ramki)

hijax_pl - Pon 28 Wrz, 2009

Jerry_R, dark frame można odjać w każdej chwili, po zrobieniu zdjęcia - też ;)
Jerry_R - Pon 28 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
dark frame można odjać w każdej chwili, po zrobieniu zdjęcia - też ;)

Dasz znac jak?
Uzywam LR.

Na przykład programem DCRAW
Szninkiel - Pon 28 Wrz, 2009

Mozna odszumiac np Adobe Photoshop Elements

to prosty przykład bez poświęcania dużo czasu na to, zdjęcie zrobione w trybie ISO3200 na 40D czyli trybie "nie do tego aparatu" :-P i po odszumieniu w/wym programem. Ja nie stosuje wbudowanych trybów korekty w aparacie, lepiej chyba obrabiać w kompie np RAWa lub jako tako surowego JPGa ale to jak kto woli

Szninkiel, tylko że nie chodzi o wyszumianie "byle jak" ale o to żeby pozostały szczegóły :)
Szninkiel - Pon 28 Wrz, 2009

Oj tam, to taki przykładzik, w końcu po co robić zdjęcie w pokoju z ISO3200 :mrgreen:
z drugiej strony dla kogoś kto to potem wywoła po odszumieniu na 10x15 cm...

No coś w tym jest. Nikt z lupą nie bada odbitek z 300dpi ;)
tupisac - Wto 29 Wrz, 2009

Jerry_R napisał/a:

W przypadku nocnych - zalecam wlaczenie w aparacie funkcji LONG EXPOSURE NOISE REDUCTION

Strasznie mnie wkurzała ta funkcja, bo fotę zapisywało tak długo ile trwała ekspozycja - oczywiście blokując aparat. Masakra, wszystko zdążyło pouciekać z kadru zanim puszka skończyła zapisywać pierwszą fotę "referencyjną". A bracketing to był koszmar jak we wczesnych kompaktach - steady...steady... wait... mryga... wciąż mryga... ... ... PSTRYK oł jeee... mryga... mryga...

hijax_pl - Wto 29 Wrz, 2009

Dlatego mówię że darka nie trzeba odejmować podczas robienia zdjęć. Bo jest to całkiem irytujące. Szczególnie gdy to fotografowanie nocnej panoramy miasta.

Darka można też zrobić w domu. Przy przetwornikach CMOS to tak na prawdę nie ma znaczenie kiedy i gdzie.

dr11 - Wto 29 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
Darka można też zrobić w domu.

Potwierdzam :mrgreen: :lol:

palindrom - Wto 29 Wrz, 2009

Dla użytkowników GIMPa jest jeszcze GREYCstoration. Jeszcze nie opanowałem do końca jego obsługi ale pierwsze rezultaty są szalenie obiecujące.
AdrianD - Wto 29 Wrz, 2009

dr11 napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
Darka można też zrobić w domu.

Potwierdzam :mrgreen: :lol:

:lol: :lol: :mrgreen:

nuepidemic - Sro 04 Lis, 2009

Tak dla zainteresowanych efekt działania wtyczki do PS'a (Noiseware)

mój test:

[ustawienia domyślne]

hijax_pl - Sro 04 Lis, 2009

nuepidemic, to jak już uzywasz wersji pro - zrób to jeszcze raz definiując strukturę szumu do usunięcia ;)
Monastor - Czw 05 Lis, 2009

tupisac napisał/a:
Strasznie mnie wkurzała ta funkcja, bo fotę zapisywało tak długo ile trwała ekspozycja - oczywiście blokując aparat.

Nie tyle zapisywało, co robiło drugą, bez otwierania migawki, a dopiero potem odejmowało szum. Robi się to po to, żeby dark był robiony w podobnych warunkach.
Dla mnie to też strata czasu. Wolę sobie machnąć darka przed i po serii zdjęć.

lolek88 - Czw 18 Lut, 2010

Lekko odświeże temat. Widziałem tutaj rozmowy o DPP, a ja mam pytanie o Sonowski 'odpowiednik'. Z góry mówię, że z programami do obróbki zdjęć mam małe doświadczenie. Image Data Converter SR v3 i odszumianie. Czy znacznie będzie się różnić odszumione zdjęcie z tego programu a przykładowo z wymienionego tutaj Noiseware, Paint Shop Pro albo PSa?
MC - Czw 18 Lut, 2010

Mnie jakoś IDC nie przekonał. Ściągnij sobie Lightroom v3 beta i zobacz co potrafi ten program.
lolek88 - Pią 19 Lut, 2010

Świetny program. O niebo lepszy od IDC. Dzięki za pomoc ;)