|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Wybór nowego systemu po sony A300
mike21 - Wto 15 Wrz, 2009 Temat postu: Wybór nowego systemu po sony A300 Witam. Chciałem prosić o pomoc w wyborze aparatu a zarazem całego systemu.
Obecnie posiadam Sony A300 z obiektywem kitowym 17-70 oraz telezoomem Tamron 70-300 DCR-250 do macro, Tamrona 90mm do macro i portretów i lampę Sunpak PZ42X . Powiem tak zestawik nie jest zły, ale chce cos bardziej zawansowanego i lepszego jakościowego
Myślę żeby sprzedać obecny zestaw i przejść na cos lepszego z wyższej półki, bo nie ukrywam ze wciągnęło mnie to na całego i chce robić coraz lepszej jakości zdjęcia a funkcjonalność oraz budowa A 300 jakoś mnie nie przekonuje i wątpię ze da mi większe możliwości rozwoju.
Sprzęt ma służyć głownie do fotografii portretowej na drugim miejscu jest macro oraz dalej krajobrazy wiec zamierzam kupic 3 dobre obiektywy do tych celów
Wiec na razie mysle nad:
Portret- Canon 85mm 1/8 lub może coś lepszego? Do obu systemów C/N
Macro- Tamron 90mm
Krajobraz- Sigma 10-20 F/4-5.6 HSm
Na Samo body mogę przeznaczyć w tej chwili około 3500-4500zl max ale głownie chodzi mi o wybór system w którym będę mógł się rozwijać. Canon oferuje bardzo fajne szkło do portretów 85mm ale nie ma za bardzo na cos się przesiąść w przyszłości do około 6000zł bo mysle ze to bedzie moj max jaki bede mógl przeznaczyc na body. Nikon natomiast w tym przedziale cenowym ma świetny model D300, na który w tej chwili jest poza zasięgiem, dlatego rozważam na razie model d90 ale za to cena szkła 85mm nikora jest po za zasiegiem
Wiec na razie zastanawiam się nad
Canon 50D bardzo dobre szkło 85mm do portretów
Nikon D90
Nikon D300 ? przekracza budżet, ale czy warto zaczekać??
Proszę o pomoc i szczegółowe porady. pozdrawiam
życzliwy - Wto 15 Wrz, 2009 Temat postu: Re: Wybór nowego systemu po sony A300
mike21 napisał/a: | A 300 jakoś mnie nie przekonuje i wątpię ze da mi większe możliwości rozwoju. |
A dlaczego system S nie daje ci możliwości rozwoju ? Masz pełną gamę korpusów, łącznie z FF, kupę fajnych szkieł i silnego producenta. Co konkretnie jest nie tak ?
sampler - Wto 15 Wrz, 2009
Na Twoim miejscu zaczekalbym na pojawienie sie A750 i na polkach A550. Te aparaty moga namieszac troche na rynku a na pewno wymusza u konkurencji spadki cenowe
MC - Wto 15 Wrz, 2009
Biorac pod uwage, ze masz odrobine systemowego sprzetu zastanowilbym sie nad A5x0 lub A700. Do krajobrazu wspomniana Sigme mozesz kupic. Jedyny problem jest z portretowka.
mike21 - Wto 15 Wrz, 2009
Tak jak już wspominałem sony nie jest zły, ale.. Miałem z nim pare problemów. Po kilku miesięcznym użytkowaniu aparat zacza się dziwnie zachowywać wydawał dziwne dźwięki i tp po czasie zauważyłem ze przy kadrowaniu obraz jest przesunięty minimalnie dół względem tego, co było widoczne na wizjerze aparat został wysłany do serwisu i tu mogę pochwalić sony za bardzo szybka naprawę, która polegała na wymianie stabilizatora obrazu. Nie dawno zakupiłem właśnie to szkło tamrona 90mm, w którym okazało się, że ma front focus, który widać dopiero w portretach, bo w macro spisuje się bardzo dobrze i tego problemu nie ma a serwis tamrona łagodnie mówiąc mnie olał i nie odpisują. A z tego, co czytałem chyba puszkę canona 50D można regulować, jeśli taki efekt wystąpi w szkle. Do tego jakość wykonania puszki mi nie odpowiada ten aparat wygląda zbyt amatorsko i czuje się to w rekach.
Teraz inna sprawa tak jak MC wspomniał w sony nie mam za dużego wyboru w szkłach portretowych dobrej cenie jak w Canonie a jak wspominałem portret jest tu priorytetem. Nikon znowu ma bardzo drogie szkła.
Widziałem zdjęcia obiektywem canona 85mm 1/8 z słabszej puszki niż A300 ale już nie pamiętam dokładnie, jaka i powiem, że te zdjęcia zrobiły na mnie ogromne wrażenie krótko mówiąc moja A300 z tamponem 90mm w portrecie wypada dużo gorzej pomijajac fakt ze musze troche korygowac ten front focus. Co do macro Tamron 90 jest świetny ale canon ma znowu EF 100mm f/2.8 L MACRO który jest porównywalny a może nawet lepszy.
Wiec na razie stawiam na Canona 50D szkła
Portret- Canon EF 85 mm f/1.8 USM
Macro- Canon EF 100mm f/2.8 L MACRO
Krajobraz- Sigma 10-20 F/4-5.6 HSm l
krisv740 - Wto 15 Wrz, 2009
mike21 napisał/a: | A z tego, co czytałem chyba puszkę canona 50D można regulować, jeśli taki efekt wystąpi w szkle. |
obyś się nie przeliczył....
ze szkałmi "obcymi" ta regulacja nie działa, i ogólnie mimo posiadania 50d i prób regulacji w końcu olałem ten temat...
do portretu każda pucha jest dobra, czy to sony, czy canon. jeśli porównałeś szkła i canon ci najbardziej pasuje, to wchodź w ten system, ale opowiastki jak to ze słabej puchy canona wychodzą piękne zdjęcia - włóż między bajki...!
jak dla mnie to akurat canon jest bardziej przyjaznym systemem niż jakikolwiek inny, ale ja liczę się z wydatkami ponad 4000 za szkło. fakt 85 1.8 jest tani i dobry, ale jesteś pewien że czegoś podobnego nie ma sony?
jakość wykonania szkieł canona jest b.dobra - klasa L, podobnie masz z cz w sony, ale kasa wyższa....
wybór jest twój i dobrze kombinujesz zaczynając od szkieł.
nie słuchaj doradców którzy zaczynają od aparatu! szkło to podstawa i od 60% wydatków... na nasze hobby!
MC - Wto 15 Wrz, 2009
krisv740 napisał/a: | jesteś pewien że czegoś podobnego nie ma sony? |
Ja nic takiego nie znam. Bo Ciamcianga 85/1.4 to nie licze, a Minolta 85/1.4 kosztuje okolo 3tys...
Fajne efekty daje Minolta 135/2.8 --> mozna upolowac za niewiele wiecej niz tysiac, ale po pierwsze to wlasnie trzeba upolowac, a po drugie to juz jednak troche wasko. W tanim portrecie jednak Canon ma kolosalna przewage.
mike21, fajne szkielka sobie wybrales do Canona.
komor - Wto 15 Wrz, 2009
Co do obiektywu 18/1,8 to Nikon też ma go w ofercie, choć zdaje się więcej osób skarży się na mydełko niż w Canonie. Co do puszki to D300 jest wyższą klasą niż 50D, ale w zastosowaniach o których piszesz to chyba tylko wizjer jest tą przewagą Nikona która jest kluczowa, więc nie przesądzałoby to u mnie przy zakupie, biorąc pod uwagę różnicę w cenie.
Sigmę 10-20 masz wszędzie, szkła makro zasadniczo też, choć setka makro Canona, z racji szybkiego i celnego AF, może robić też za ciaśniejszą portretówkę f/2,8, co niekoniecznie będzie takie udane z Tamronem, Tokiną czy Sigmą.
Co to tego, że Sony Ci się popsuł to też nie jest wyznacznik niczego, bo wszystko może się popsuć. W moim Canonie 40D przestał działać jeden segment na górnym wyświetlaczu LCD oraz wcisnął się na stałe czujnik wykrywający włożenie lampy w gorącą stopkę, przez co nie mogę używać lampy wbudowanej (nie wyskakuje, bo aparat myśli że ma coś wpięte w gorącą stopkę). Ale z tego powodu nie zamierzam zmieniać systemu
Z trzeciej strony pozbywając się Sony musisz wszystko sprzedać, raczej ze stratą, i kupić od nowa. Może lepiej kupić A700 i szarpnąć się na tę Minoltę 85/1.4, o której pisze MC? Chyba że ona niewarta grzechu?…
Sunders - Wto 15 Wrz, 2009
mike21 napisał/a: | stawiam na Canona 50D szkła
Krajobraz- Sigma 10-20 F/4-5.6 HSm l |
Bardzo dobry wybór, tym bardziej skoro MC napisał/a: | W tanim portrecie jednak Canon ma kolosalna przewage.
mike21, fajne szkielka sobie wybrales do Canona. |
MC - Wto 15 Wrz, 2009
komor napisał/a: | Chyba że ona niewarta grzechu?… |
Warta, zdecydowanie. Chociaz na f1.4 abberuje az milo
Dokładnie o to mi chodziło, że Canon ma dobre szkła w dobrych cenach jak na razie nie jestem w stanie wydawać na szkła po 4000zł szt.. A dodatkowo dodam, że przykładowo szkła Sigmy nie posiadają HSM w mocowaniach SONY
Zmiana systemu nie sprawi większego problemu, bo w sumie tylko ten tamron jest z wyższej półki telezooma i kitowego nie licze a i tak używałem je sporadycznie właściwie mi nie potrzebne.
Dobrze właściwie wstępnie postanowiłem na wybór szkieł i puszki jak wyżej. Teraz mam inne pytanie jak jest z serwisem Canona w Polsce?
Wujek_Pstrykacz - Wto 15 Wrz, 2009
Mając już na stanie Sigmę 17-70 i Tamiego 90 nie warto zmieniać systemu, lepiej dokupić lepsze body (A700) i powiedzmy coś bardziej tele bo Tami 70-300 jest nijaki. Zmiana systemu na Canona nie poprawi w zasadzie nic, no może po za AF, a kupowanie 85/1,8 i 100/2,8 to takie troche dublowanie optyki. Tami 90 też ładnie nadaje sie do portretu
O pomyłka, masz kita 18-70 a nie Sigmę 17-70.
No to w tym przypadku można pomyśleć o zmianie systemu.
MC - Wto 15 Wrz, 2009
mike21 napisał/a: | przykładowo szkła Sigmy nie posiadają HSM w mocowaniach SONY |
Nowsze juz posiadaja. Chociaz majac Sigme 10-20 bez HSM jakos nie narzekam.
Co do serwisu - ta sama firma co Sony. Ale na CB jest duzo narzekan, a na KKM zdecydowanie dominuja pozytywne opinie.
Kamcio649 - Wto 15 Wrz, 2009
Nie zmieniaj systemu masz już dwa szkiełka lepiej kup A700 jak radzi
Wujek_Pstrykacz,
SlawGaw - Wto 15 Wrz, 2009
mike21 napisał/a: | Nie dawno zakupiłem właśnie to szkło tamrona 90mm, w którym okazało się, że ma front focus, który widać dopiero w portretach, bo w macro spisuje się bardzo dobrze i tego problemu nie ma a serwis tamrona łagodnie mówiąc mnie olał i nie odpisują. |
Jeśli kupisz Canona to może wystąpić to samo zjawisko, BF/FF nie jest tylko domeną Sony, a w tym przypadku jest to wina Tamrona. Tamrona niestety trzeba wybierać z kilku w momencie kupna, a o współpracy Tamronów z Canonem raczej słyszy się gorsze opinie niż o Tamronie + Sony.
Co do optyki to rzeczywiście w Sony brakuje czegoś takiego jak 85 1,8 Canona, można to obejść tak jak radzi MC Minoltą 85 czy 135 albo Tamronem 90 który posiadasz, a istnieje jeszcze obiektyw Minolty 100 z F/2, staruszek, też trudno upolować, z ceną także około 1000 zł.
A700 mam i polecam, szczególnie z Sony 16-105 stanowi dobrą propozycję na rynku i w dobrej cenie, ale jeśli posiadasz Sigmę 17-70 to wystarczy kupić samo body, jeśli kit Sony 18-70 to lepiej zestaw z 16-105. Canon takiego obiektywu nie ma, dopiero w zapowiedziach, a czy będzie dobry to się okaże.
Canon 50D jest lepszym aparatem od A700, ale czy na tyle znacząco aby się dla niego przesiadać z Sony? Wątpię.
Kolega posiada chyba kita 18-70, a to nie jest obiektyw który pozwala zatrzymac w systemie. Jedynie Tamron 90/2,8 jest wart grzechu i na A700 nie musi mieć FF/BF.
Dokładnie to jest kitowy obiektyw 17-70 i dlatego zmiana systemu nie będzie az tak bolesna.
Wcześniej wspomniano, że FF i BF może wystąpić w canonie jestem tego swiadomy, ale chyba serwis, Canona robi kalibracje body bądź obiektywu, jeżeli taki efekt występuje? Bo na razie przez serwis Tamrona mam szkło tylko do macro a w portretach trzeba brać poprawkę, co mnie czasem drażni. A narazie nie znam zadnego innego serwisu który by to zrobił wiec narazie musz miec nadzieje ze któs sie odezwie z Tamrona
SlawGaw - Wto 15 Wrz, 2009
mike21, kitowy od A300 to jest 18-70, a 17-70 to dobra Sigma.
Jaki ty masz?
Jak już tu wspominano Sony i Canona serwisuje ta sama firma, z tego co wiem z kalibracją AF w aparacie to nie ma problemu, a obiektywy to gdzieś wysyłają, w przypadku Sony to podobno na Węgry.
Jeśli miałbym zmieniać system z Sony na inny z APSc to wybrałbym Nikona, w tej chwili ma więcej fajnych szkieł pod niepełną klatkę po całkiem fajnych cenach, a po przesiadce na pełną klatkę można je nadal podpinać, a w Canonie nie. Fakt body Nikon ma drogie.
Tak 18-70 nie zauwazyłem ze napisałem 17-70 pomyłka
komor - Wto 15 Wrz, 2009
mike21, obiektywy Sigma kalibrowane są przez serwis Sigmy, puszka jest potrzebna do referencji, ale nie jest w niej grzebane, tylko w obiektywie.
www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142
komor napisał/a: | mike21, obiektywy Sigma kalibrowane są przez serwis Sigmy, puszka jest potrzebna do referencji, ale nie jest w niej grzebane, tylko w obiektywie.
www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142 |
No własnie czytałem że z sigmą jak i podajże Canonem nie ma takiego problemu jak np z Tamronem ten serwis to porażka zero kontaktu!
MC - Wto 15 Wrz, 2009
O serwisie Tamrona to akurat duzo "ciekawych" informacji mozna przeczytac.
Panowie no to juz postanowiłem bedzie to na 100% Canon 50D
Szkła tak jak wczesniej pisałem
Krajobraz- Sigma 10-20 F/4-5.6 HSm
Teraz kwestia lampy. Mam przy Alphie Sunpak PZ42X i spisuje sie narazie dobrze jedynie co mnie martwi to mocowanie do Sony zwykły cieniutki plastik mam wrazenie ze ta lampa moze odleciec. Czy w podobnej kwocie kupie cos lepszego??? Nie orientuje sie zbytnio w lampach
Aaa... i bym zapomniał o Gripie co do portretow bardzo sie przyda. Widzialem jakies zamiennki ale czy warto? Czy lepiej dołozyc do orginalnego? pozdrawiam
komor - Wto 15 Wrz, 2009
mike21, gwoli ścisłości: setka makro nie jest L. Niedawno zaanonsowali nowe szkło makro ze stabilizacją, EF 100/2.8L IS, ale kosztuje ze dwa razy więcej i chyba go jeszcze nie ma w sprzedaży.
Dobór obiektywów mi pasuje, co do lampy to osobny temat i w dziale Lampy błyskowe i oświetlenie znajdziesz sporo informacji o systemowych 430 EX oraz 580 EX.
Grip sobie zostaw na kiedyś indziej, bez tego da się żyć w 2-cyfrowym Canonie.
MC - Wto 15 Wrz, 2009
Dokladnie. Szczegolnie, ze ten grip jaki jest - kazdy widzi
Chociaz moze do tego 50D warto by jakiegos kitowca kupic? Tak niezobowiazujaco i dla wygody?
komor - Wto 15 Wrz, 2009
MC napisał/a: | Dokladnie. Szczegolnie, ze ten grip jaki jest - kazdy widzi |
Canon jeszcze nie zauważył, że od dwóch modeli wstecz daje na body przycisk AF-ON i na gripach do modeli 2-cyfrowych ciągle go nie ma, widzę, że pojawił się w gripie do nowego 7D, być może jest już też w 5DII, nie pamiętam. Ciągle czekam na joystick do sterowania AF
hijax_pl - Wto 15 Wrz, 2009
komor, po prostu czekasz na ... nikona
komor - Wto 15 Wrz, 2009
hijax_pl, no chętnie, ale jak już parokrotnie pisałem, mam za małe palce żeby dobrze objąć grip D300, szczególnie ten pionowy Być może jestem tym samym targetem od azjatyckich małych rączek co to w innym wątku było omawiane?
No i jak dla mnie za mocno wcisnęli przednią rolkę, ciężko mi się nią obraca. Nie mówiąc o tym, że jest w złym miejscu, bo pod spustem a nie nad To z kolei a propos innego wątku o ergonomii i guzikach wypadających z 40D
Chyba muszę już iść do domu odpocząć…
hijax_pl - Wto 15 Wrz, 2009
komor, coś ci powiem odnośnie rolki/rolek... Jak trzymam D90 to kciuk jest na AF-ON + rolka tylnia, palec wskazujący cały czas na spuście migawki leży, a przednią rolkę obsługuję palcem .. środkowym
Mogę z całą stanowczościa powiedzieć że to moje przyzwyczajenie (śmieszne) przekreśla Canony - bo rolka jest nad spustem
mike21, czyli jednak Canon, może i słusznie. Zamiast 10-20/4-5.6 poleciłbym nowszą wersję ze światłem 3,5. Pozostałe dwa obiektywy to dobry wybór. Brakuje tylko dłuższego tele
Sejthan - Wto 15 Wrz, 2009
Mike21 gratuluje wyboru Jednocześnie kita, bo na spacer się przyda, a tani jak barszcz
Lampe polecam systemową.
Sunders - Wto 15 Wrz, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Zamiast 10-20/4-5.6 poleciłbym nowszą wersję ze światłem 3,5 |
Wujku, a miałeś ją już w swoich rączkach?
Słyszałem o niej wiele dobrego, nie macnąłem jeszcze.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | mike21, czyli jednak Canon, może i słusznie. Zamiast 10-20/4-5.6 poleciłbym nowszą wersję ze światłem 3,5. Pozostałe dwa obiektywy to dobry wybór. Brakuje tylko dłuższego tele |
Tak.
Tez tak myślałem właśnie, ale cena troszkę wyższa.
Tele mam przy Alphie słabe, ale zawsze to coś i powiem, że mało co go używam. Tak jak wspomniałem aparat i szkła będą do konkretnych celów a priorytetem jest tu portret, w którym czuje sie najlepiej. Macro i krajobrazy już tak dla mnie ważne nie sa chodź jestem miłośnikiem przyrody i gór a że mieszkam blisko gór takie szkiełka się przydadzą bo widoczki mamy piekne
Radeczek - Sro 16 Wrz, 2009
jak tamron ci niechce wykalibrować i niechca ci odpowiedziec to poczytaj o prawie konsumenta i napisz im pismo że kierujesz sprawe do sądu ( wcześniej chyba musisz im to wysłać ) to się posikają w gacie bo nie mają ŻADNYCH szans.
MC - Sro 16 Wrz, 2009
Radeczek napisał/a: | to się posikają w gacie |
Tak, jasne. Chcialbym to zobaczyc
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Zamiast 10-20/4-5.6 poleciłbym nowszą wersję ze światłem 3,5
Słyszałem o niej wiele dobrego, nie macnąłem jeszcze.
|
Ja takze, ale sie zastanawiam czy jej lepszosc jest warta wyraznej doplaty do samego szkla, a do tego i filtry drozsze... Moze w tej kwestii lepiej Tokpine? Sprawdzona, jasniejsza itp. Brak ultradzwiekow to zaden problem przy tej ogniskowej.
komor - Sro 16 Wrz, 2009
MC napisał/a: | Ja takze, ale sie zastanawiam czy jej lepszosc jest warta wyraznej doplaty do samego szkla |
Tak patrzę, to cena nowej wersji nie jest wiele wyższa niż starej, wbrew zapowiedziom.
Pozostaje kwestia filtrów, tak jak piszesz, MC.
MC - Sro 16 Wrz, 2009
No faktycznie, jakies 400zl roznicy. Myslalem, ze bedzie gorzej. Z drugiej strony, tak sobie mysle glosno, ze kwestia filtrow moze wcale nie jest az taka wazna? Bo przy tak szerokim kacie to i tak bardzo ciezko rownomiernie spolaryzowac kadr, przy UVkach (jesli ktos uzywa, bo ja nie) to roznica wynosi raptem ok. 30zl. Nie wiem tylko jak bedzie sie ta nowa Sigma zachowywala z Cokinem. W starej wystarczylo tylko spilowac holder i bylo ok, bo sama przednia soczewka jest dosyc mala. Niestety nie wiem jak to wyglada z nowsza wersja.
mike21 - Sro 16 Wrz, 2009
Pisalem juz o serwisie tamrona beznadzieja zero kontaktu. Ale za to odpowiedzieli z serwisu SONY i proponuja mi regulacje puszki pod ten obiektyw Tamrona. I tak sie zastanawiam bo tele i kita nie uzywam czy to dobre rozwiązanie? Wsumie tym zestawem robilem przeważnie portret macro wiec moze warto ? Jak myslicie? Na czas oczekiwania na zakup nowego zestawu musze cos miec koniecznie ale ten FF mnie denerwuje.
komor - Sro 16 Wrz, 2009
mike21 napisał/a: | proponuja mi regulacje puszki pod ten obiektyw Tamrona |
Nie polecam.
MC - Sro 16 Wrz, 2009
To milo z ich strony, ale ja bym sie absolutnie na to nie godzil.
oracle - Sro 16 Wrz, 2009
Zapytaj sie ich czy ci wyregulują tamrona pod puszkę a nie odwrotnie
A tak apropo, robiłeś kilka fotek testowych? Bo czasem bywa tak, że raz na jakiś czas AF sie pomyli.
SlawGaw - Sro 16 Wrz, 2009
mike21, w serwisie sony mogą wyregulować body pod obiektyw wzorcowy serwisowy, mają tam taki tylko do tego, jedynie taka regulacja ma sens, Jeśli mieliby robić to pod twojego Tamrona to musiałbyś podpinać inne tak samo źle działające obiektywy, ciekawe czy przy takiej regulacji ostała by się nieskończoność a jeśli tak to w jakim miejscu.
oracle napisał/a: | Zapytaj sie ich czy ci wyregulują tamrona pod puszkę a nie odwrotnie
A tak apropo, robiłeś kilka fotek testowych? Bo czasem bywa tak, że raz na jakiś czas AF sie pomyli. |
Napisali ze nie kalibruja Tamronów i tylko moga podciagnac puche do szkła.
Tak.
Zrobilem mały test pod katem 45stopni celowałem w srodek lini i tak to wygląda dokładnie.
http://img27.imageshack.us/i/dsc01887ue.jpg/
Łapana ostrośc na oczy modelki
http://img6.imageshack.us/i/dsc01462q.jpg/
To samo tylko z przesunięciem aparatu o około 3-5cm do przodu
http://img198.imageshack.us/i/dsc01465wi.jpg/
To chyba najlepiej wyszlo
http://img198.imageshack.us/i/dsc01430s.jpg/
Ostrośc lapana na twarz rozmyte strasznie
http://img6.imageshack.us/i/dsc01487f.jpg/
Macro testowe
http://img6.imageshack.us/i/dsc00526op.jpg/
http://img6.imageshack.us/i/dsc00518oz.jpg/
http://img12.imageshack.us/i/dsc00491t.jpg/
http://img7.imageshack.us/i/dsc00489sn.jpg/
oracle - Sro 16 Wrz, 2009
Hmm, może być też opcja że coś z twoim body jest nie tak, sprawdzałeś czy z innymi obiektywami (poza kitem) jest ok? Bo z tych zdjęć których posłałeś wygląda na całkiem losowo, raz trafia raz nie.
oracle napisał/a: | Hmm, może być też opcja że coś z twoim body jest nie tak, sprawdzałeś czy z innymi obiektywami (poza kitem) jest ok? Bo z tych zdjęć których posłałeś wygląda na całkiem losowo, raz trafia raz nie. |
Tak sprawdzałem kitowy i tele i jest OK. To wybralem dla przykladu z tej sesji wyszlo ponad 90% nie trafnych.
SlawGaw - Sro 16 Wrz, 2009
mike21, kit i tele to chyba masz ciemne, więc głębia ostrości może robić swoje, sprawdzałeś body z jakąś 50 1,4?
Tu mogą nakładać się błędy z body i obiektywu, innym pytaniem jest czy używasz czujnika środkowego i czy po ustawieniu ostrości jeszcze przekadrowujesz. Ja w KM D7D (tan sam układ AF) lubiłem używać czujników narożnych, skośnych i często nie musiałem przekadrowywać.
Swoją drogą zmniejszyłbym kontrast, nasycenie i wyostrzenie na tych zdjęciach, wygląda bardzo cukierkowo, ale to już kwestia gustu.
SlawGaw napisał/a: | mike21, kit i tele to chyba masz ciemne, więc głębia ostrości może robić swoje, sprawdzałeś body z jakąś 50 1,4?
Tu mogą nakładać się błędy z body i obiektywu, innym pytaniem jest czy używasz czujnika środkowego i czy po ustawieniu ostrości jeszcze przekadrowujesz. Ja w KM D7D (tan sam układ AF) lubiłem używać czujników narożnych, skośnych i często nie musiałem przekadrowywać.
Swoją drogą zmniejszyłbym kontrast, nasycenie i wyostrzenie na tych zdjęciach, wygląda bardzo cukierkowo, ale to już kwestia gustu. |
Nie nie sprawdzalem.
Probowałem wszystkiego i dalej to samo A najlepiej widac to na tym tescie z monitorem jak uzywałem srodkowego.
To tak na szybkiego wlasciwie chciałem przetestowac obiektyw może faktycznie przesadzilem
Baku - Czw 17 Wrz, 2009
Tak czy inaczej czytałem, że rozważałeś Nikona D300. Jego produkcja została zakończona, więc z zakupem trzeba by się spieszyć. Teraz to pozostaje Nikon D300s lub odpowiadający mu Canon 7D. A trochę taniej i masz 50D. Obiektywy fajne, choć do Canona to makro wziąłbym Canonowskie (też była o nim mowa - EF 100/2.8), 85/1.8 - też nie ma wątpliwości. Byłbym ostrożny z Sigmą 10-20. Nie to, że odradzam, bo to b. ciekawy obiektyw, ale ostrożny.
Możesz też rozważyć zakup jakiegoś tańszego zoomu na każdą okazję, typu właśnie Sigmy 17-70, bo może się przydać na wycieczkę i do cioci na imieniny.
MC - Czw 17 Wrz, 2009
50D stanial ostatnio o prawie 500zl, pewnie w zwiazku z wypuszczeniem 7D. Czy warto doplacac do D300? Mam watpliwosci. Roznica w cenie to prawie portretowka.
Co do Sigmy - AF to tutaj bedzie najmniejszym problemem.
mike21 - Czw 17 Wrz, 2009
Baku napisał/a: | Tak czy inaczej czytałem, że rozważałeś Nikona D300. Jego produkcja została zakończona, więc z zakupem trzeba by się spieszyć. Teraz to pozostaje Nikon D300s lub odpowiadający mu Canon 7D. A trochę taniej i masz 50D. Obiektywy fajne, choć do Canona to makro wziąłbym Canonowskie (też była o nim mowa - EF 100/2.8), 85/1.8 - też nie ma wątpliwości. Byłbym ostrożny z Sigmą 10-20. Nie to, że odradzam, bo to b. ciekawy obiektyw, ale ostrożny.
Możesz też rozważyć zakup jakiegoś tańszego zoomu na każdą okazję, typu właśnie Sigmy 17-70, bo może się przydać na wycieczkę i do cioci na imieniny. |
Dokładnie tak wybrałem. Tamrona raczej juz nie kupie po tym jak sie przekonałem jaki mamy serwis w pl.
Co do sigmy z opini innych juz wiem ze nie ma takiego problemu jesli chodzi np o kalibracje.
Z zoomem bede musiał troszke poczekac bo jak narazie szykuje sie spory wydatek na to co chce
SlawGaw - Czw 17 Wrz, 2009
mike21 napisał/a: | Co do sigmy z opini innych juz wiem ze nie ma takiego problemu jesli chodzi np o kalibracje. |
Serwis sigmy jest ok, jednak lepiej kupić obiektyw od razu dobry niż wymagający kalibracji z co najmniej trzech powodów:
1. kalibracja odbywa się w pomieszczeniu, a po wyjściu na dwór nagle okazuje się że obiektyw po kalibracji nie ostrzy na nieskończoność lub ma ogromnego ff przy dużych odległościach, bliskich nieskończoności
2. po kalibracji wykonanej właściwie, odkrywasz błędy wykonania optyki, których nie da się naprawić, obiektyw do wymiany
3. fatygi jaka temu towarzyszy
Przerabiałem to parokrotnie z Sigmą 10-20 4-5,6, a znajomy z Sigmą 50-150, dla niego napisali w Japonii specjalny program, aby sigma ostrzyła z D300 na nieskończoność, na szczęście obyło się bez wymiany obiektywu w jego przypadku.
Chciałem zamówić sprzęt przez Internet, ale z tego co widze najlepiej wybrać sobie sprzęt i sprawdzić go na miejscu w sklepie wiec pytanie, jaki polecacie sklep Foto we Wrocławiu z dużym wyborem sprzętu w dobrych cenach? Chyba że znacie sprawdzone sklepy internetowe?
Wujek_Pstrykacz - Czw 17 Wrz, 2009
Znamy, ale nie możemy podać
No faktycznie regulamin troszke dziwny bo podobne pytania widziałem w dziale Sklepy i promocje. Chyba ze podanie na priv nie jest łamaniem regulaminu to bardzo bym prosił.
MC - Czw 17 Wrz, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Znamy, ale nie możemy podać |
Czy taka interpretacja zapisu w regulaminie nie idzie przypadkiem troche za daleko?
Wujek_Pstrykacz - Czw 17 Wrz, 2009
Ostatnio wzrosło napięcie na forum, ale to myśle dlatego, że jesień idzie.
Fajny sklep to fotoaparaciki, kupowałem tam obiektywy, sprawdzone, dobrze działają
RB - Czw 17 Wrz, 2009
mike21 napisał/a: | pytanie, jaki polecacie sklep Foto we Wrocławiu z dużym wyborem sprzętu w dobrych cenach? |
Idź na Odrzańską 24-29. To nie, ze jest najlepszy i super i hiper i w ogóle, ale ze jest praktycznie jedyny rozsądnie zaopatrzony.
mike21 - Czw 15 Paź, 2009
Witam ponownie.
Sprzęt zakupiony, ale postanowiłem zrezygnować ze szkła do makro i w zamian bym chciał kupić dobre szkło do szerszych portretów tylko nie bardzo wiem, co kupić do 2tys? Myślałem o jakieś canonie 50mm chyba, że polecacie cos innego?
goltar - Czw 15 Paź, 2009
Proszę o utworzenie nowego tematu w dziale Pomagamy w wyborze obiektywu. Ten temat zamykam.
|
|