|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Wspominki, PS, Lightroom i inne dygresje
tupisac - Sro 16 Wrz, 2009 Temat postu: Wspominki, PS, Lightroom i inne dygresje
sndbk napisał/a: |
Możesz pokazać coś obrobionego w Deluxe Paint? |
Niestety nie pokażę moich pracek z deluxe painta, bo nawet jakbym znalazł dyskietki to i tak byłby problem z odczytem . Zresztą, co to były za pracki... kalejdoskopy, plamy albo wąsy dorysowane do maski faraona
Poza tym, wtedy miałem mało lat i większość czasu przy kompie spędzałem robiąc raczej to...
maziek napisał/a: | Nie mam PSa więc nie rozumiem co to znaczy "raczej buduję bibliotekę elementów i tekstur zamiast "prawdziwych" fot"? Czy to znaczy że w PSie w pewnym sensie rozwalasz fotę wg jakichś parametrów na rózne warstwy, które możesz osobno traktować? |
Dokładnie tak jak piszesz. Każda modyfikacja (odszumianie, czyszczenie, kolory, kontrasty) jest na osobnej warstwie którą możesz sobie w dowolnym momencie włączyć i wyłączyć. Czasem jak się nie mogę zdecydować to zostawiam trzy różne warstwy np. kolorków i jak kiedyś będzie potrzeba to wybiorę sobie wersję najbardziej odpowiednią do zadanego tematu . Dodatkowo mogę wymaskować elementy i też je przerzucać do innych warstw - niebo jedna warstwa, drzewo druga a kamień trzecia. Dzięki temu mogę sobie takie drzewko osobno traktować dedykowanymi warstwami modyfikacji i do tego jak będę potrzebował wektorowy obrys np. do logotypu - jest juz wstępnie wycięte i mogę je sobie przerzucić do illustratora w celu wektoryzacji . Taki zapisany plik psd jest potem otwartym plikiem źródłowym.
maziek napisał/a: | tupisac napisał/a: | I właśnie sobie śmigam po wersji testowej LR i stwierdzam że przegina. Po kiego grzyba wam był potrzebny photomatix to nie wiem. Mieszanie łapką po zakresach na krzywych jest wyjątkowo udane... | Zgadza się, ale nie masz możliwości różnego potraktowania kolorów. Nie możesz np. na raz wzmocnić cieni i osłabić świateł, ale tak, że w cieniach osłabiasz żółty a w światłach go wzmacniasz. Albo ja nie potrafię . |
Z tego co wczoraj rozebrałem to masz coś takiego jak "adjustment brush" - możesz pomazać po fragmentach które chcesz potraktować osobnymi parametrami...
sndbk - Sro 16 Wrz, 2009
Myślałem, że jest konwertujesz zdjęcia do formatu DP i obrabiasz na amidze.
maziek - Sro 16 Wrz, 2009 Temat postu: Re: Wspominki, PS, Lightroom i inne dygresje
tupisac napisał/a: |
Z tego co wczoraj rozebrałem to masz coś takiego jak "adjustment brush" - możesz pomazać po fragmentach które chcesz potraktować osobnymi parametrami... | Tak, ale po pierwsze lokalnie a po drugie nie masz dostępu do mieszania kolorów. Możesz tylko ogólnie osłabić/wzmocnić saturację. Na ale czymś PS musi sie różnić, bo kto by to kupił za tą kase ...
tupisac - Sro 16 Wrz, 2009
sndbk napisał/a: | Myślałem, że jest konwertujesz zdjęcia do formatu DP i obrabiasz na amidze. |
Miałbym problem na amidze 500 z 1mb ramu składać okładki A4 w 300 dpi... Ale pewnie są tacy co jeszcze rysują w DP na potrzeby wciąż się tlącej amigowej demosceny
Maziek,
W sumie faktycznie paru rzeczy w LR brakuje.
Jak szkoda kaski na PS to może Gimp albo PSE? PSE chyba czasem dodają do tabletów, można poszukać i stać się posiadaczem cyfrowego ołówka do cyfrowej ciemni - bardzo fajna rzecz
BTW, gdzie w LR znajdę korektę perspektywy i dystorsji? W ACR jest i nie powiem żebym nie używał...
komor - Sro 16 Wrz, 2009
tupisac napisał/a: | BTW, gdzie w LR znajdę korektę perspektywy i dystorsji? W ACR jest i nie powiem żebym nie używał... |
Nie znajdziesz. A na pewno masz to w ACR a nie w funkcjach Szopa?
tupisac - Czw 17 Wrz, 2009
Sorry, faktycznie, pogwizdało mi się z photoshopem... Za dużo tego softu się powoli robi.
hijax_pl - Czw 17 Wrz, 2009
Cytat: | If you are a Lightroom user you need an application to correct barrel distortion and fix converging verticals since Lightroom currently doesn’t do either. You’d like to find an application for your platform that is easy to use but doesn’t cost a bundle. Photoshop CS3 is the obvious choice but is expensive. Using PS CS3 to correct verticals and barrel distortion is like cracking eggs with a sledge hammer. |
Coś w tym jest
Zauważ że korekcja np dystorsji to coś czemu musisz poddać całe zdjęcie. Czyli troszkę bez sensu byłoby to robić w LR np po skadrowaniu. Weź też pod uwagę że niektóre aparaty same już taką korekcję nakładają podczas generowania JPGa.
Jednym z najlepszych (wg mnie) programów do takich korekcji jest DxO Optics. Osobiście nadal nie mam wypracowanego workflowa ale wydaje mi sie że jeśli mówimy o zaimportowaniu RAWa do Lightrooma najlepiej by było tego RAWa wpierw skonwertować do DNG, a DNG w przemielić w DxO przed importem do LR.
[ Dodano: Czw 17 Wrz, 2009 10:11 ]
Mały updejt:
http://www.robgalbraith.c...cid=7-9312-9511
Nie korzystalem jeszcze z PTLens, ale to może być ciekawa alternatywa dla DxO:
1) nie kosztuje tyle co DxO
2) nie rozróźnia puszek amaotrksich od profi - tak jak to robi DxO
3) DxO ma 75% tego co LR, a LR już mam więc nie chcę niepotrzebnie przepłacać
veenee - Czw 17 Wrz, 2009
od jakiegos czasu uzywam PTLens (z Lightroom'em) - moge tylko polecic - tanie i dobre - a to sie nie zdarza czesto!
veenee, czy PTLens czyta RAWy? DNG?
komor - Czw 17 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | auważ że korekcja np dystorsji to coś czemu musisz poddać całe zdjęcie. Czyli troszkę bez sensu byłoby to robić w LR np po skadrowaniu. |
To czysty marketing Korekcję winietowania LR ma, a też trzeba ją robić przed skadrowaniem
A tak w ogóle to posty dotyczące dystorsji przeniosę zaraz gdzieś do Warsztatu, bo tu to miały być wspominki o Amidze
Long live /|\ Atari!
komor, niech żyje spektruś
Jesienny - Czw 17 Wrz, 2009
Cytat: | Long live /|\ Atari! |
Popieram :}
wspomnienie Rambrandta już na PC-cie
dr11 - Czw 17 Wrz, 2009
komor napisał/a: | Long live /|\ Atari! |
Koniecznie z XC12
Ech.. sami atarowcy... Na osłodę powiem że zawsze chciałem mieć atarynkę... 130XE
Jesienny - Czw 17 Wrz, 2009
hijax_pl, Na osłodę powiem, że zawsze chciałem mieć Timex-a, ale kupili 65XE
Klony ZX-a to był mój pierwszy kontakt z kompem (bomb jack z ZX-a rulz )
maziek - Czw 17 Wrz, 2009
tupisac napisał/a: | Jak szkoda kaski na PS to może Gimp albo PSE? PSE chyba czasem dodają do tabletów, można poszukać i stać się posiadaczem cyfrowego ołówka do cyfrowej ciemni - bardzo fajna rzecz |
PSE sobie zainstalowałem, kiedy walczyłem z moją "zderzanką" Red Arrows i może sobie kupię jak mi się free skończy. Tablet powiadasz, hmm...
Ja jak już muszę coś prostowac to w Corelu, którego mam w firmie.
veenee - Czw 17 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | veenee, czy PTLens czyta RAWy? DNG? |
z tego co wiem to nie...
tupisac - Czw 17 Wrz, 2009
Jesienny, za ten pixelart wybaczam ci bycie atarowcem
U nas w podstawówie się dwóch pobiło bo jeden miał komodę a drugi atarynkę... To były szalone czasy...
[ Dodano: Czw 17 Wrz, 2009 23:25 ]
Co do korekt dystorsji to chyba zostanę z PS - jak mam coś teraz kupić to raczej będzie to topaz .
I nie wiem czy kupię LR. Owszem, ma parę fajnych opcji ale to trochę mało by się wcisnąć miedzy bridge a photoshopa.
maziek - Pią 18 Wrz, 2009
W zasadzie jak działa tablet - skoro już i tak offtop? Miałem kiedyś styczność, ale to był po prostu "stolik" do digitalizacji blueprintów a do obrobki zdjęć to chyba musiałby być dotykowy monitor (żeby widzieć po czym się jeździ)?
hijax_pl - Pią 18 Wrz, 2009
maziek, jak.. myszka... czy digitizer do autocada 20lat temu
Masz piórko ktore trzymasz jak dlugopis. Tym sterujesz kursorem. Niby jest to bardziej naturalne, bo przeceiż całe życie używamy kredek, ołówków długopisów. Pewnym utrudneniem jest że nie patrzysz na rękę tylko na monitor - ale ten problem po paru dniach zabawy zanika sam
I są tablety z ekranem LCD - w cenie mają dodatkowe zero po prawe stronie.
maziek - Pią 18 Wrz, 2009
Acha... dzięki.
Jesienny - Pią 18 Wrz, 2009
Ja powiem, że to trochę jak z graniem w tenisa - też nie patrzysz na rakietę - a trafiasz gdzie trzeba*
*z lepszym lub gorszym skutkiem.
hijax_pl - Pią 18 Wrz, 2009
No i uwaga techniczno-praktyczna....
Do retuszu fot wystarczy nawet A5, większego nie trzeba.
A może macie inne zdanie?
Jesienny - Pią 18 Wrz, 2009
Do retuszu zdjęć zdecydowanie wystarczy A6 (np. podstawowe Bamboo od Wacoma).
Generalnie do wszystkiego wystarcza a6, a przynajmniej nie zajmuje tyle miejsca na biurku. no chyba, że ktoś ma rozmach przy rysowaniu - ale to już inny temat.
dr11 - Pią 18 Wrz, 2009
Potwierdzam Bambus jest wystarczajacy
tupisac - Sob 19 Wrz, 2009
Do samych retuszy spokojowo wystarczy bambus A6. Osobiście mam intuosa A5 wide i to jest już sporawa klofta - zajmuje tyle miejsca co dwie makowe klawiatury .
Dla nieobytych w temacie - istnieje tylko jedna firma od tabletów i zwie się Wacom. Tablety z innym logiem niż Wacoma należy omijać szerokim łukiem.
Tablet działa dość specyficznie aczkolwiek bardzo intuicyjnie - piórko jest wychwytywane już od odległości kilku milimetrów od powierzchni i w takim "bezkontaktowym" trybie suwamy kursorem po ekranie. Klik następuje przy kontakcie i mamy tutaj czułość na nacisk (w lepszych modelach dodatkowo tablet czyta kąt oraz kierunek nachylenia piórka względem powierzchni).
tph - Sob 19 Wrz, 2009
A do retuszu zdjęć w PS, Wacom Bamboo One A6 (najprostsze co może być) - wystarczy ? Taki za <170zl ?
Jesienny - Sob 19 Wrz, 2009
Wystarczy jak najbardziej.
hijax_pl - Sob 19 Wrz, 2009
Właśnie zauważyłem że jest dość zasadnicza różnica w funkcjonalności ACR:
1) dla PS
2) dla PSE
3) "wbudowanego" w LR
Np korekcje szkła mamy tylko w PS, w LR samo winietowanie, a w PSE - nic...
LR, ponieważ ma wbudowanego ACR, przechowuje historię zmian - to się przydaje, szczególnie kiedy się tworzy wirtualne kopie z różnymi "wywoływaniami". Korekcję dystorsji można zrobić w PTLens, ale ten nie czyta RAWów... I tak źle i tak niedobrze.
tupisac - Nie 20 Wrz, 2009
Gdzie jest ta historia zmian w LR? Jest jakiś podgląd listy wykonanych operacji?
hijax_pl - Nie 20 Wrz, 2009
W module Develop w lewym panelu na samym dole.
tupisac - Nie 20 Wrz, 2009
Ach - to był pierwszy panel jaki zamknąłem...
komor - Nie 20 Wrz, 2009
tupisac, ale nie róbmy tutaj skróconego kursu posługiwania się Lajtrumem. Tu miały być wspominki o Atari
tupisac - Sob 26 Wrz, 2009
Ja sobie wypraszam atari - nie jestem rolnikiem
co do lajtruma to własnie wypluł pierwszą wersję mojego netowego portfolio. Nigdy nie było czasu, zawsze słane pdfy a tu ziu i gotowe
hijax_pl - Sob 26 Wrz, 2009
tupisac, ja tylko żałuję że w LR nie można w prosty sposób bawić się krzywą tonalną... Albo po prostu jestem głąb i tego nie potrafię
Chodzi i o proste ustalanie czerni i bieli...
komor - Nie 27 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | ja tylko żałuję że w LR nie można w prosty sposób bawić się krzywą tonalną |
Ale chodzi o to?
tupisac - Nie 27 Wrz, 2009
Chyba nie, na moje hijaxowi chodziło o kliknięcie pipetą na obrazku i ustalenie punktu jako czerń... Funkcja bardzo fajna i używana. W LR musiała by być możliwość rozbicia krzywej na składowe koloru.
BTW, może się przeniesiemy do warsztatu?
hijax_pl - Nie 27 Wrz, 2009
tupisac, dokładnie. W przykładzie komora wyglądałoby to jak przesunięcie początku/końcu wykresu krzywej - czyli ustalenie punktu czerni i bieli. Tak jak w PS.
|
|