forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Pentax K-x

MC - Czw 17 Wrz, 2009
Temat postu: Pentax K-x
Optyczni
dpreview

komor - Czw 17 Wrz, 2009

No właśnie. Jak przeczytałem ten news to najpierw pomyślałem, że dziś 1 kwietnia. Jak na dość podstawowy sprzęt to parametry wypasione. Szkoda trochę, że nie sprzedają go z tym uszczelnionym kitem WR. Ale tak szczerze mówiąc to ani w info na Optycznych ani na DPReview nie widzę informacji o tym jakoby ta puszka była uszczelniona… :roll:
W sumie to taki odpowiednik Nikona D5000, nie? Czyli wielkość puszki zupełnie amatorska ale dołożone filmy i cena jak modelu z nieco wyższej półki. Może to taki sposób producentów na wymknięcie się z wojny cenowej? :)

hijax_pl - Czw 17 Wrz, 2009

No i filtry artystyczne a'la Olek.
Co ciekawe LV działa w trybie AF kontrastowego i fazowego. :)

mavierk - Czw 17 Wrz, 2009

zarąbiaszczy sprzęt, a te 100 wersji kolorystycznych to już w ogóle masakra :D

Mam nadzieję, że oprócz kitów też będą robić kolorki na obiektywach :D

komor - Czw 17 Wrz, 2009

mavierk napisał/a:
Mam nadzieję, że oprócz kitów też będą robić kolorki na obiektywach :grin:

Ta, z całą pewnością :cool:

Arek - Czw 17 Wrz, 2009

Dostaniesz puszkę ze spray'em w zestawie.

i taśmy maskujące, jak mniemam? :)
tph - Czw 17 Wrz, 2009

Kolory to jest rewelacyjny pomysł. Choć muszę przyznać, że ta 'miedziana' A330 też niczego sobie. Szkoda, że mój 30D nie jest np. różowy :>
Jesienny - Czw 17 Wrz, 2009

ładny aparacik, w możliwościach. A kolorki cóż - jest jakiś wybór ;) - brakuje tylko moro :)
MC - Czw 17 Wrz, 2009

tph napisał/a:
Kolory to jest rewelacyjny pomysł. Choć muszę przyznać, że ta 'miedziana' A330 też niczego sobie. Szkoda, że mój 30D nie jest np. różowy :>

Opcje kolorystyczne w Alfach to przy Pentaxie pikus (nawet nie Pan Pikus). Chociaz znakomita wiekszosc z nich i tak jest skierowana na rynek azjatycki, gdzie takie kolory i nazwy (Canon Kiss Cmok Cmok) maja duze znaczenie.

Kuba Nowak - Czw 17 Wrz, 2009

Porównałem K-x z K200 - K-x prawdopodobnie powstał w ten sposób:
Body z K-m, matryca ?nowa? z Life View i filmami, reszta flaków z K200.
Jeżeli cenę 600 Euro pomnożyć przez 4 zł, to rewolucji nie będzie...
... a kolory? - "kolorowe jarmarki, tru, tu, tu tu!" :roll:

Monastor - Czw 17 Wrz, 2009

Hehe, czerwony wymiata, chyba czas zmienić system.

100 wersji kolorystycznych. Jak to ma być realizowane? Na zamówienie? Wyobrażacie sobie tych 100 wersji w normalnej sprzedaży i przetrzepywanie magazynu w poszukiwaniu wersji róż z błękitem paryskim? :smile:

MC - Czw 17 Wrz, 2009

Tak, na zamowienie. Ale mam przeczucie, ze w Europie bedzie tylko kilka podstawowych dostepnych, a reszta na rynek azjatycki.
Wizjerioner - Czw 17 Wrz, 2009

Wszystko w zasadzie można teraz kupić w wielu kolorach, więc nie ma co się dziwić, że i aparaty fotograficzne można zamówić w różnych wersjach kolorystycznych. Kiedyś telefony komórkowe też były tylko czarne lub szare. Ale i inna grupa ludzi je posiadała. Teraz są w tylu barwach, że części nie potrafię nawet nazwać. Ten model jest przeznaczony na rynek amatorski więc dostosowany do potrzeb takiego rynku. Tym bardziej, że tam lustrzanki wśród nastolatków są pewnie wielokrotnie bardziej popularne niż w Polsce. Gdyby Canon robił L-ki w kolorze jasnoróżowym, to profesjonaliści biegali by z różowymi szkłami i nikogo by to nie obchodziło, że kolor niepoważny, bo liczyłyby się tylko parametry.

Monastor, 20 kolorów body razy 5 kolorów gripa = 100 możliwości kolorystycznych ;)

mavierk, tak, wiem, bawiłem się już edytorem. Niemniej to nadal bardzo dużo.

Dla mnie żółta łódź podwodna: http://www.camera-pentax.jp/k-x/#/simulator/080901 :wink:
Różowa landryna też jest ok: http://www.camera-pentax.jp/k-x/#/simulator/060601

pewnie niektóre sztuki będą wersjami 'limitowanymi' jak czerwone ipody nano, inne będą dostępne tylko w jednym rejonie na świecie... nie widzę problemu w mnogości kolorystycznych :)

mavierk, problemem będzie zdobycie upragnionej wersji, a nie kłopot z wybraniem najładniejszej :smile:

a potem bedziemy mogli się zamieniać na obiektywy, np. ja kupie sobie czerwony, a Ty żółty i się zamienimy przednią częścią obudowy :mrgreen:

mavierk, oj, będą kłopoty z odsprzedażą :mrgreen:

Wyobraź sobie zmianę puszki. To będzie jak zmiana systemu. Czekamy na pierwszy wątek w ogłoszeniach "Witam, sprzedam czerwonego Pentaxa K-x z kompletem szkieł. Przesiadam się na zielonego" :smile:

albo pytanie "Pentax K-x, jaki kolor kupić?"
i nowy dział "pomagamy w wyborze koloru lustrzanki"

Crow - Pią 18 Wrz, 2009

A tak wygląda to cudeńko z Limitedami 15, 21, 40 i 70. Mniamuśny ;-)

MasterB - Pią 18 Wrz, 2009

Ale SŁITAŚNY nie jest - brakuje kryształków swarovskiego :lol:
Monastor - Pią 18 Wrz, 2009

MasterB, ale z naleśnikime 40 mm całkiem całkiem :smile:
miki123 - Pią 18 Wrz, 2009

wg mnie najlepsza wersja to biła z niebieskim gripem ,pierwszym moim marzeniem był D5000 no i miałem kupować ale jak zobaczyłem k-x to d5000 na śmietnik poszedł przez ostatnie 3 miesiące to aparat moich marzeń :razz:
Crow - Pią 18 Wrz, 2009

Wygląd wyglądem, ale parametry techniczne jakie prezentuje puszka w swoim segmencie rozkłada konkurencję na łopatki. Ba może stanąć nawet w szranki z takim D90 czy 450D i nie będzie miał się czego powstydzić.
CatStevens111 - Pią 18 Wrz, 2009

mavierk napisał/a:
Monastor, 20 kolorów body razy 5 kolorów gripa = 100 możliwości kolorystycznych ;)

Niekoniecznie 100 :) :wink:

Crow - Sob 19 Wrz, 2009

MasterB napisał/a:
Ale SŁITAŚNY nie jest - brakuje kryształków swarovskiego :lol:

Ot drobny szczególik. Kto na takie mało rzucające się rzeczy zwraca uwagę :lol:

krewzszafy - Pon 12 Paź, 2009

http://www.ephotozine.com/article/Pentax-Kx-12172

"Pentax K-x: Minus points
-Weather sealing would be nice" :lol:

Crow napisał/a:
może stanąć nawet w szranki z takim D90 czy 450D i nie będzie miał się czego powstydzić

patrząc po specyfikacji na pewno nie

D90:
- 1/4000s
- 4,5 kl/s ok 10 zdjęć (z testu)
- iso 200-6400

500d:
- 1/4000s
- 3,4 kl/s 9 zdjęć w formacie RAW
- iso 100-12800

d5000:
- 100–6400 ISO
- 1/4000 s
- 4.0 kl/s 11 klatek z jakością RAW

kx:
- 1/6000s
- 4,7 kl/s 5 klatek
- iso 100-12800
- DNG

Gdyby miał uszczelki to było by już przegięcie moim zdaniem choć k200 miał...
Bardzo fajny aparacik sie szykuje. Ciekawi mnie czy:

- wyzwala zdalnie lampy tak jak k10/k20/k7
- Af ten sam co w km
- zasilanie AA w końcu jest dopacowane
- szybkość zapisu/odczytu sie poprawiła

Szkoda że Pentax rezygnował z TTl-a w modelach nowszych niż Ds.

[ Dodano: Pon 12 Paź, 2009 12:49 ]
"wireless-sync with PENTAX dedicated flash" jest :razz:

[ Dodano: Pon 12 Paź, 2009 13:18 ]
6400
http://www.flickr.com/pho...743391/sizes/l/
12800
http://www.flickr.com/pho...969140/sizes/l/
:roll: obrażam sie na ten aparat

Benek-Piast - Pon 12 Paź, 2009

krewzszafy napisał/a:
Ciekawi mnie czy:

- Af ten sam co w km
- zasilanie AA w końcu jest dopacowane

Na pentax.org.pl piszą, że k-x ma raczej ten sam Safox VIII co k20d. Niestety...
http://pentax.org.pl/view...er=asc&start=20

Praca AA w dalszym ciągu także raczej niezadowalająca...
http://www.ephotozine.com/article/Pentax-Kx-12172

jaad75 - Wto 13 Paź, 2009

Benek-Piast napisał/a:
Na pentax.org.pl piszą, że k-x ma raczej ten sam Safox VIII co k20d. Niestety...
Raczej ten co K-m...
Pstryczek - Czw 29 Paź, 2009

I jak, miał ktoś w łapach K-x'a i mógłby powiedzieć jak to cudeńko się sprawuje w praktyce ? :)
Benek-Piast - Czw 29 Paź, 2009

zapraszam Pstryczek na forum Pentaxa:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=26643
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=27075
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=26969

eldinno - Pon 09 Lis, 2009
Temat postu: pierwsze wrazenie
Przyznam sie nie była to dla mnie łatwa decyzja, jaki system wybrać? Wiadomo, co za tym idzie, ale wielcy rynku foto nie popisali sie, jakość aparatów dla amorów jest słaba tym plastiki, jakie używają schodzą na psy.
Dlatego między innymi wybrałem pentaksa k-x, bo nie mam zastrzeżeń, co do jego wykonania oczywiście w tej klasie można znaleść aparat o lepszym uchwycie, ale oparłem sie na dobrej opinii podstawowych obiektywów pentaksa.
Co do aparatu matryca naprawdę mało szumi, a jak juz szumi to w ładny sposób, a z poziomu aparatu można w ciekawy sposób przerobić zdjęcia, ogólnie aparat ma bogaty wybór ustawień?
Aparatem bawiłem sie tylko przez weekend i nie znam jego wszystkich możliwości i to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa, ale mam porównanie do Canona SX1 i wiem ze lv jest dużo słabszy i ze w tym trybie AF jest mało wydajny szczególnie w słabo oświetlonych warunkach, ale jak dla mnie lv to tylko bajer, wyczytałem w instrukcji ze przy dłuższej pracy w tym trybie może sie przegrzać. Co do baterii, zdarzyłem sie przekonać ze aparat jest bardzo wybredny, akumulatorki forever mu nie pasują, które bez problemu łyka Sx1, Na świeżych bateriach Sanyo eneloop pracował dosyć długo, ale po wyczerpaniu i szybkim doładowaniu aparat szybko pokazał rozładowanie, jak sie okazało tylko pozornie, bo krótkim doładowaniu znowu pokazywał pełna baterie, (ale może moja ładowarka za szybko doładowała te baterie, pierwszy raz je testuje), litowych jeszcze nie sprawdzałem mam tylko nadzieje ze to tylko chwilowe trudności?
Ogólnie Aparat wygląda na udany, a obecna cene z dwoma obiektywami jest bardzo konkurencyjna

fafniak - Wto 10 Lis, 2009

Jezeli masz eneloopy to dokup ladowarke BC-700 - odpłaci ci się długimi czasami pracy na każdym zestawie akku
Euzebiusz - Sro 18 Lis, 2009

Niby plastikowa zabawka dla dzieci ale...

http://www.imaging-resource.com/PRODS/KX/KXA7.HTM

Ciekawy jestem jak według tutejszych kryteriów wypadnie ten aparat pod względem obrazowania.

eNIKa - Czw 19 Lis, 2009

Kiedy (w mocnym przybliżeniu chociaż ;) ) można się spodziewać testu tego body?

Pozdrawiam
eNIKa

nazgul - Pią 27 Lis, 2009

jaad75 napisał/a:
Benek-Piast napisał/a:
Raczej ten co K-m...

Pięciopunktowy? :o AFAIK w K-x jest SAFOX VIII znany z istDS, DL, K100D i K200D, jedenastopolowy...

jaad75 - Sob 28 Lis, 2009

nazgul napisał/a:
Pięciopunktowy? :o AFAIK w K-x jest SAFOX VIII znany z istDS, DL, K100D i K200D, jedenastopolowy...
K10D, K20D itd... Chodziło mi o szybkość i algorytmy, nie ilość punktów (BTW, *istDL miał 3 punktowy AF)...
nazgul - Sob 28 Lis, 2009

jaad75 napisał/a:
nazgul napisał/a:
K10D, K20D itd... Chodziło mi o szybkość i algorytmy, nie ilość punktów (BTW, *istDL miał 3 punktowy AF)...

Uuuuu, porażka... No ale tego akurat (na szczęście jak się okazuje) nie miałem.

krewzszafy - Sro 23 Gru, 2009

http://www.dpreview.com/reviews/pentaxkx/
Pstryczek - Czw 24 Gru, 2009

Prosimy Optycznych o test K-Xa :)
fafniak - Czw 24 Gru, 2009

Pstryczek napisał/a:
Prosimy Optycznych o test K-Xa

jestes pewny?

mavierk - Pią 25 Gru, 2009

fafniak, czyżbyś się spiął? :razz:
ketof - Sob 02 Sty, 2010

Mam pytanko, czy pentax K-x posiada podobną funkcję jak Digital Range Optimizer u sonego? Nie chodzi mi o HDR.
jaad75 - Nie 03 Sty, 2010

Posiada.
Giergow - Nie 03 Sty, 2010

Myślicie, że będzie to lepszy wybór od Nikona D5000 ten Pentax k-x? Jeżeli do Nikona D5000 miałbym lampę SB600 za free?
Jakie wady ma K-X, albo w czym nikon D5000 jest gorszy od k-xa? a w czym d5000 jest lepszy?

lotofag - Nie 03 Sty, 2010

Sprawdź przede wszystkim dostępność i ceny obiektywów w obu systemach.
Która pucha "lepsza" a która "gorsza" to już sobie sam odpowiedz ;)

jaad75 - Pon 04 Sty, 2010

Giergow napisał/a:
Myślicie, że będzie to lepszy wybór od Nikona D5000 ten Pentax k-x?
W kwestii obrazowania - tak. W kwestii całej reszty - kwestia preferencji...
Giergow napisał/a:
Jeżeli do Nikona D5000 miałbym lampę SB600 za free?
To poważny argument na korzyść Nikona.
Giergow napisał/a:
Jakie wady ma K-X, albo w czym nikon D5000 jest gorszy od k-xa? a w czym d5000 jest lepszy?
Brak wyświetlania aktywnego punktu AF w wizjerze, i jak dla mnie rozmiar i zasilanie AA. Całą resztę wad dzieli z D5000... Poważną zaletą D5000 jest współpraca z lampami błyskowymi i większa dostępność systemu. Miłym dodatkiem jest odchylany LCD.
robert7704 - Pią 08 Sty, 2010

jakby nie patrzeć przydałby się test K-Xa zrobiony przez Optycznych, mnie z pewnością pomogło by to w dokonaniu wyboru.. nie jestem tak "oblatany" jak większość użytkowników tego forum by ogarnąć wszystkie zagadnienia związane z wejściem w system a dla mnie zakup pierwszej puszki cyfrowej jest właśnie "entry level"- start w dany system.

a więc Panowie Optyczni, możemy spodziewać się testu K-Xa w jakiejś niezbyt odległej przyszłości?? :razz:

fafniak - Pią 08 Sty, 2010

robert7704, nie jestem pewny czy test zrobiony przez optycznych rozwiąże twoje problemy. Mam wrażenie że raczej "wpisze" ci do głowy podsumowanie i oceny punktowe, które mają się nijak do rzeczywistości. Dlaczego? Ano dlatego że optyczni nie uznają ingerencji w pliki RAW -co dla większości jest bez znaczenia. Nie uznają realizowania darka przez aparat.
itd.
To wszystko wpływa na oceny i efekt jest taki że ludzie którzy niespecjalnie "ogarniają" temat widzą że puszka wg. optycznych ma jakość RAW ocenioną na 4.0 a druga na 4.5 - wybierze rzeczeh ta drugą co przy np. braku zaineteresowania długimi ekspozycjami w nocy może być błędem.
To co napisałem jest pewnym uproszczeniem, ale obrazuje problem

jaad75 - Pią 08 Sty, 2010

Dokładnie. Nieświadomemu czytelnikowi testy aparatów na tym portalu przynoszą więcej szkody niż pożytku. Bardzo subiektywny system oceniania i wartościowania cech, przykładanie dużej wagi do niezbyt istotnych z punktu widzenia przeciętnego użytkownika kwestii i traktowanie aparatów fotograficznych jak aparatury pomiarowej sprawia, że część cech zupełnie obojętnych nawet z punktu widzenia profesjonalnego fotografa urasta do rangi karygodnych przestępstw. Jeśli wiesz, na co zwracać uwagę i co jest dla Ciebie ważne, te testy są świetne, jeśli jednak błądzisz po omacku, w poszukiwaniu swojego pierwszego, "najlepszego" aparatu, wyrobisz sobie tylko kilka mocno skrzywionych opinii na temat tego co powinien, a czego nie powinien robić aparat fotograficzny...

Fafniak/Jaad75
testy które czytuję na optycznych traktuję raczej jako teoretyzowanie o tym co jest w danym modelu a co powinno być, oczywiście w pewnych kategoriach, bo przecież nie ma idealnego aparatu na wszystkie okazje, na wszystkie warunki oświetleniowe, na wszystkie tematy idt.
To co jest dla mnie powiedzmy esencją testów optycznych i co stanowi (być może błędnie) bazę do porównań to ZDJĘCIA, często robią te same kadry z tymi samymi nastawami, podobnymi obiektywami. Czy dobrze robię ?? Pewnie nie, bo przecież pozastudyjne warunki są nie do odtworzenia, w sensie powielania, bo chwyta się ulotną chwilę i ten sam kadr za 5 minut może wygldać inaczej. Niemniej jednak to właśnie to najbardziej mnie interesuje w testach optycznych + "ogólne" stwierdzenia dotyczące testowanego body czy zestawu. np dobre body z dobrym optycznie kitowym obiektywem.
Na obecnym etapie wiedzy i potrzeb zdecydowanie nie przykładam wagi do grzebania w RAWach czy do darków, szanuję ich pracę, ale biorę z tych testów tyle ile mi potrzeba.

Przypomniał mi się opis jednego z użytkowników tego forum,nie wiem czy precyzyjnie zacytuję ale "w robieniu doskonałych zdjęć przeszkadza mi p..y aparat fotograficzny"
Ja doskonałych zdjęć nie potrafię robić, być może nigdy takich nie będę robił ale chcę wybrać taką puszkę, która w utrwalaniu moich tematów przeszkadzać będzie mi najmniej a szklarnia uzupełniana w przyszłości nie pochłonie majątku.

robert7704, od zawsze byłem związany z systemem pentaxa
Miałem Pentaxa MX , LX ME super
Pentaxa istD K10D K20D
Pracowałem tymi aparatami
PRacowałem canonem 20D i 10D oraz 5D
przyszedł czas gdzy z pwowodów trochę niezależnych od mojego widzimisię musiałem zmienić system.
Po wnikliwych (jak mi się zdawało) analizach popartych obejrzeniem dziesiątków sampli , rozmowami z różnymi użytkownikami - na placu boju został nikon D700 i właśnie mający wejść canon 5D MKII (na tego drugiego nie doczekałem się.
Do systemu nikona przekonał mnie świetny obiektyw 14-24 2.8
I co? Ano jest toświetna puszka która do reporterki jest ok. - jest bardzo uniwersalna. Ale w jednym przypadku daje ciała (zresztą tak samo jak D3) zdjęcia pod słońce (które tak lubię) nie mogą być wykonywane z czasami krótszymi niż powiedzmy 1/500 lub 1/750 -max 1/1000 - bo genialna migawka nikona i matryca ciągną jeden z promieni słonecznych w dół matrycy....
a 14-24 nei ma dobrych powłok .....
dlaczego to piszę? Ano dlatego że realnie przekonasz się dopiero po kupieniu aparatu i użytkowaniu go przez dłuższy czas czy naprawdę ci on odpowiada.

janeczek - Pią 08 Sty, 2010

robert7704, do RAWów przyłożyłbym wagę, ponieważ prędzej czy później zainteresują Cię one, a całość dotycząca tego formatu jest zaimplementowana w puszce :) Co do szklarni, to niezależnie w jakim systemie pochłonie ona majątek ;/ Nie zmienia to faktu, że każdy z systemów ma swoje perełki jeżeli chodzi o szkła :)
hijax_pl - Pią 08 Sty, 2010

fafniak napisał/a:
Ale w jednym przypadku daje ciała (zresztą tak samo jak D3) zdjęcia pod słońce (które tak lubię) nie mogą być wykonywane z czasami krótszymi niż powiedzmy 1/500 lub 1/750 -max 1/1000 - bo genialna migawka nikona i matryca ciągną jeden z promieni słonecznych w dół matrycy....

Nigdy nie robiłem takich eksperymentów - możesz mi podesłać jakiś sampelek obrazujący to?

http://www.pbase.com/fafniak/d700__problems

potiwerdzone przez czlowieka z helpdesku nikona i serwis w warszawie
nikon ma to gdzies

fafniak, ciekawe... ale wg mnie to nie jest problem migawki ale matrycy. Nawet biorąc pod uwagę konstrukcję lamelek (tzn różnice w materiale wewnętrzych i zewnętrznych), raczej trudno wyobrazić sobie żeby dawało to taki efekt.. No ale może się mylę :???:

hijax_pl, napisałem także o matrycy - ale prawdopodobnie jest to wina całego układu migawka/matryca

fafniak, no to nie dziwię się że olali temat. Bo to raczej problem konstrukcyjny a nie Twojego egzemplarza. I jeśli zechcą coś poprawić to może w D900, a może za 5 lat dopiero ;)
jaad75 - Pią 08 Sty, 2010

janeczek napisał/a:
robert7704, do RAWów przyłożyłbym wagę, ponieważ prędzej czy później zainteresują Cię one, a całość dotycząca tego formatu jest zaimplementowana w puszce
Ale tu nie o to chodzi, czy przykładać, czy nie, tylko, czy np. istotnym jest (w przypadku zdjęć innych niż astro), że aparat sam odcina część sygnału poniżej pewnego poziomu (słynny niegaussowski rozkład darków) lub czy wyostrza RAW-y, jeśli nie ma to istotnego wpływu na jakość zdjęcia (albo raczej ma tylko w pewnych bardzo wyspecjalizowanych przypadkach)...

Jaad75
astro z pewnością nie bedę robił, a lekko wyostrzony RAW mnie nie przeraża, dlatego nie przykładam do tego wagi, w każdym razie nie czynię z tego istotnych czynników wyboru. Wolę podeprzeć się ostatecznym efektem jakim są przykładowe zdjęcia optycznych- oczywiście z uwzględnieniem wszystkich mozliwych różnic o których wspominałem wcześniej.
Dlatego tak bardzo czekam na test K-Xa

merti - Sro 13 Sty, 2010

Bardzo ładne porównanie Kiksa z KaeMką :) Aż chce się wykrzyczeć Nie do wiary to tylko dżejpegi :shock: :grin: Ciekawe jak wypadły by RAWy, oj ciekawe :?:
komor - Sro 13 Sty, 2010

Czy ja wiem czy takie bardzo ładne? Zamiast zamieścić cropy z kluczowych miejsc to autor chce, żebym ściągnął setkę megabajtów oryginalnych dużych plików? Po cholerę te miniaturki są, skoro w tym rozmiarze niczym się nie różnią?
Jesienny - Sro 13 Sty, 2010

Tak na szybko to widać głównie to, że K-x po prostu nie ciapkuje przy odszumianiu, a K-m intensywniej odszumia.
jaad75 - Sro 13 Sty, 2010

RiceHigh nigdy nie miał szczególnego pojęcia o prezentacji zdjęć, ani nawet optymalnych ustawieniach JPG w body.
Tutaj tego nie widać, ale generalnie, do ISO1600 obraz w K-x (w RAW) jest znakomity, później wchodzi odszumianie i jest trochę gorzej, ale wciąż wystarczająco dobrze, patrząc na poziom konkurencji. Odszumianie w JPG wygląda nieźle - ciut lepiej niż w przypadku Nikona, czy Canona, bo zostawia więcej szczegółów - tyle, że domyślne ustawienia (to właśnie pokazuje RiceHigh), to dość siermiężne wyostrzanie, które mocno psuje efekt.

hijax_pl - Czw 14 Sty, 2010

niby nic nowego, ale na końkurencji jest trochę testowych fotek: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10237
Yossarian - Czw 14 Sty, 2010

Ładnie to wygląda, Pentax K-x zawstydza CCD w moim D80 :D
hijax_pl - Czw 14 Sty, 2010

Yossarian, no ale matryce tych aparatów dzieli i epoka i technologia ;)
mavierk - Czw 14 Sty, 2010

i dzięki temu, że miałes d80 od pewnego czasu, zawstydzisz kogoś, kto kupi k-x jako pierwszy aparat ;)
jaad75 - Czw 14 Sty, 2010

Yossarian napisał/a:
Ładnie to wygląda, Pentax K-x zawstydza CCD w moim D80 :D
Eee, ta sama matryca w moim K10D jakoś nie czuje się szczególnie zawstydzona... :smile:
Choć wysokie ISO w K-x wygląda naprawdę bardzo dobrze... Wygląda na to, że doświadczenie z sensorami produkowanymi przez Samsunga dużo nauczyło Pentaksa w kwestii implementacji matryc...

Wujek_Pstrykacz - Pią 15 Sty, 2010

Dalsza dyskusja w temacie
http://forum.optyczne.pl/...7033da74#184426