forum.optyczne.pl

Lornetki - Delta Optical Titanium 8x56 ED - pierwsze wrażenia

Arek - Czw 17 Wrz, 2009
Temat postu: Delta Optical Titanium 8x56 ED - pierwsze wrażenia
http://www.optyczne.pl/index.php?art=149

Zapraszam do lektury.
Arek

ryszw - Pią 18 Wrz, 2009
Temat postu: charakterystyczne "pływanie" obrazu
Prośba do autora recenzji. Czy mógłby Pan dokładniej opisać na czym polega owo 'charakterystyczne "pływanie" obrazu przy szybkiej zmianie pola widzenia'.
amv - Sob 17 Paź, 2009

No jestem bardzo ciekaw z jaką ceną pojawi się ona w sprzedaży.
Cholernie mnie cieszy i jest mi na rękę (portfel),że droższe modele konkurencji ( Vixen,Minox-tym bym nie pogardził) nie wyprzedzają znacznie Titanium a za testy tamtych wielkie dzięki.
Czuję ogromną potrzebę na taki parametr i postawię tu na DO ;-)
Jeśli chodzi zaś o tę "wydłużoną" obudowę,to dla mnie nawet na plus,można będzie śmiało położyć ją na stojąco w kałuży ;-) ..... to coś w rodzaju osłony przeciw(uderzeniowej)słonecznej jak w obiektywie,której nigdy nie zdejmuję.
I te 7 stopni :grin:

Wiadomo już kiedy i za ile ?

Arek - Nie 18 Paź, 2009

ryszw napisał/a:
Prośba do autora recenzji. Czy mógłby Pan dokładniej opisać na czym polega owo 'charakterystyczne "pływanie" obrazu przy szybkiej zmianie pola widzenia'.

Przegapiłem wcześniej ten wpis, dlatego odpowiadam teraz. Chodzi o to, że w centrum kadru obraz jest normalny, a w rogach, gdzie zakrzywienia linii prostych są skorygowane idealnie, pojawiają się przerysowania związane ze zmianą odwzorowania powierzchni obserwowanych obiektów. Przesuwając więc obiekt z centrum do brzegu mamy wrażenie zmiany jego wielkości, co pozwoliłem sobie określić
mianem "pływania".

oleje - Sob 05 Gru, 2009

Witam serdecznie. Przeczytałem atykuł o nowej Delcie. Mam 3 pytania: 1. Czy oferowane do sprzedaży delty ED są takie same jak ta testowana? Czy wkrótce możemy liczyć na test nowej Delty? Trzecie pytanie to prośba o odpowiedź czy nowa Delta będzie lepsza w nocy? Poluję i właśnie zastanawiam się którą Deltę 8x56 kupić. Widziałem wykres dotyczacy transmisji światła, ale nie potrafię sobie tego wyjaśnić, i udzielić sobie odpowiedzi, która będzie lepsza w nocy?
Dziękuję i pozdrawiam

Arek - Sob 05 Gru, 2009

Z tego co wiem finalne egzemplarze mają być jeszcze lepsze od testowanego prototypu. W szczególności mają być poprawione powłoki na pryzmatach, przez co transmisja ma być wyższa. W najbliższym czasie ma do nas dotrzeć finalny model, wtedy się okaże co on wart.

Różnica w transmisji pomiędzy 8x56 a 8x56 ED będzie raczej niewielka, więc w nocy sprawią się podobnie. Zaletą modelu ED jest większe pole widzenia i lepsza korekta wad
optycznych.

palindrom - Sro 09 Gru, 2009

Arek napisał/a:
W szczególności mają być poprawione powłoki na pryzmatach

No i są :) Były jasnozielone o ile mnie pamięć nie myli, a teraz są purpurowe.
Sam jestem ciekaw na ile wpłynie to na transmisję. W każdym razie różnice do 10% i tak są niedostrzegalne więc bez względu na to całkiem fajna lornetka się zapowiada.

oleje - Czw 10 Gru, 2009

Zdecydowanie nie zgodzę się, że 10% różnica w transmisji są niedostrzegalne. W praktyce, wykorzystując lornetki w nocy, zauważyłem różnicę w transmisji pomiędzy DO titanium 8x56 a TS 7x50 MX - MARINE, na korzyść tej drugiej. A więc według Marcina, ta druga lornetka musiałaby mieć ponad 100% transmisję światła :wink:
Arek - Czw 10 Gru, 2009

Też mi się wydaje, że Marcin troszkę przesadził. Wytrenowane ludzie oko jest w stanie dostrzegać różnice w jasności na poziomie 3%.
RB - Czw 10 Gru, 2009

Popieram, nie wiem jak małą różnice da się zauwazyć, ale 10% widać naprawdę bardzo wyraźnie...
jaqb - Sob 12 Gru, 2009

oleje napisał/a:
W praktyce, wykorzystując lornetki w nocy, zauważyłem różnicę w transmisji pomiędzy DO titanium 8x56 a TS 7x50 MX - MARINE, na korzyść tej drugiej. :wink:

A może zauważyłeś różnicę w źrenicy: 7.14 TS do 7 DO daje właśnie 4% różnicy w jasności :wink:

Arek - Sob 12 Gru, 2009

Nie mówiąc o różnicy 25% w ilości zbieranego światła pomiędzy 56 a 50 mm ;)
palindrom - Sob 12 Gru, 2009

No to tyle jeżeli chodzi o postrzeganie jasności obrazu :)

[Edit]
Jasne że się zobaczy 10% różnicy. Zobaczy się też 1% jeżeli zestawi się to jeden obraz obok/stycznie drugiego (sprawdzone doświadczalnie). Wyolbrzymiłem żeby podkreślić że na tym pułapie i tak nieważne czy poprawili o 1% czy pogorszyli o 2. Szczególnie gdy nie ma się do porównania obu lornetek naraz, trudno stwierdzić czy coś jest 10% więcej czy mniej.
Ja na przykład bym mógł poświęcić 5% transmisji w swojej lornetce w zamian za brak odblasków wewnętrznych :???:

Abs - Nie 13 Gru, 2009

Odblaski wewnętrzne to irytująca sprawa. Wiele dobrych firm a nie potrafi sobie z tym poradzić.
Z innej beczki: wczoraj oglądałem film "Titanic" - gdyby w bocianim gnieździe mieli lornetkę klasy 8x56 to pewnie o tym statku nikt by nie usłyszał a przede wszystkim nie byłoby 1500 ofiar. Lornetki w tych czasach już przecież były. Taki paradoks - zazwyczaj wykorzystujemy taki sprzet do przyjemności a nawet w dzisiejszych czsach nasącząnych elektroniką lornetki mogą służych (mam nadzieję, że tak jest) ratowaniu ludzi. Tyle na temat priorytetów wykorzystania lornetki.