forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - +/- 2000 zł, dobry wizjer i manualne ustawianie ostrości

Tata_tadzio - Czw 17 Wrz, 2009
Temat postu: +/- 2000 zł, dobry wizjer i manualne ustawianie ostrości
Jak dotąd miałem do czynienia z lustrzankami analogowymi i fotografowałem głównie przyrodę (zjawiska atmosferyczne, makro) + architekturę (lubię również zdjęcia nocne), zdarzały się i portrety. Z przyzwyczajenia do analogów mam zboczenie na punkcie manualnego ustawiania ostrości. Byłem w kilku sklepach, najbardziej spodobał mi się Pentax k20 - ze względu na wagę, wygodę i dodatkowo spodobał mi się obiektyw (ustawianie ostrości). Niestety k20 to koszt ponad 3000 zł, nie stać mnie na taki wydatek. Co proponujecie?

Żeby uniknąć zbyt wielu pytań: zamierzam w przyszłości rozbudować zestaw, używany sprzęt również chodzi w grę (prosiłbym jednak o konkretne oferty, stwierdzenie że mogę znaleźć dany sprzęt w danej granicy mi nie pomoże).

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc

MC - Czw 17 Wrz, 2009

Jesli spodobal Ci sie K20 to proponuje Samsunga . Troszke ponad 2k, ale bardzo przyzwoity aparat. I pasuja do niego oczywiscie obiektywy pentakowe.
lupo57 - Czw 17 Wrz, 2009

MC dobrze radzi, możesz też obejrzeć C400D
pozdrawim

Kamcio649 - Czw 17 Wrz, 2009

Jak coś z Canona i ma być to nowy aparat to za 2200zł (chyba) jest 450D z kitem.
Ale Samsung to bardzo dobra puszka jak mówi MC,
pozdrawiam

Tata_tadzio - Czw 17 Wrz, 2009

a obiektyw w tym samsungu?

Ach, nie musi być nowy - czytaj pierwszy post ;)

Wujek_Pstrykacz - Czw 17 Wrz, 2009

Ten wspomniany przez MC Samsung to niemal wierna kopia Pentaxa K20d. Aparat w tej cenie jest znakomitym wyborem dla kogoś dopiero wchodzącego w świat cyfrowych luster.
Kamcio649 - Czw 17 Wrz, 2009

Sorry nie doczytałem :oops:
Tata_tadzio - Pon 28 Wrz, 2009

Odświeżam temat, żeby nie zakładać nowego.
Ostatnio na jakimś serwisie internetowym przeczytałem informację o premierze nowego aparatu Pentaxa - model k-x
link: http://tech.wp.pl/kat,100...ml?ticaid=18d3f

Wyadaje się ciekawy - matryca CMOS, duży zakres iso i spora regulacja czasu otwarcia migawki, czyli dokładnie to czego wymagam od aparatu.

Posiada ktoś może dokładniejsze informacje dotyczące tego modelu, daty wejścia do naszych sklepów? Opłaca się kupować aparat tuż po jego premierze?

oracle - Pon 28 Wrz, 2009

Już można go kupić. Tylko że on jest mniejszy niż inne pentaxy.

Musisz pomacać w sklepie i zobaczyć czy ci odpowiada

Tata_tadzio - Pon 28 Wrz, 2009

Napewno nie pomyliłeś go z modelem k-m? JEśli nie to możesz powiedzieć gdzie go można zdobyć? i co najważniejsze - za ile?
hijax_pl - Pon 28 Wrz, 2009

K-x jest już w ofercie kilku sklepów internetowych. Ale zamiast ceny jest "Wkrótce w sprzedaży"

A dokładniejsze info masz tu http://www.pentax.pl/?n=58

oracle - Pon 28 Wrz, 2009

Pomyliłem go z K-m ale wydawało mi się że K-x też już jest w sprzedaży. Obejrzałem dokładnie sklepy i faktycznie - coś w stylu wkrótce w sprzedaży.
tc - Pon 28 Wrz, 2009

ostatnio miałem podobny dylemat co Tata_tadzio i w końcu kupiłem GX20, i zdecydowanie, koniecznie trzeba zobaczyć sprzęt na żywo, bo różnica pomiędzy k-m a gx20 jest większa niż by się mogło wydawać (a k-x chyba będzie wielkości k-m)...
lotofag - Pon 28 Wrz, 2009

Tata_tadzio napisał/a:

Wyadaje się ciekawy - matryca CMOS,

Tak samo jak w GX-20. Tylko póki co nie wiemy jak się zachowa w praktyce...
Tata_tadzio napisał/a:

duży zakres iso

Pytanie ile z tego jest użyteczne. Nie napalaj się za bardzo na jakieś 12800 czy inne tego typu sztuczki ;)
Tata_tadzio napisał/a:

czyli dokładnie to czego wymagam od aparatu.

Przejdź się jeszcze do sklepu i weź w ręką model K-m/K2000D, ta sama obudowa i identyczny rozkład manipulatorów, i sprawdź czy ergonomia Ci pasuje.
Tata_tadzio napisał/a:

Opłaca się kupować aparat tuż po jego premierze?

IMHO nie opłaca się kupować żadnego typu sprzętu tuż po premierze, chyba że dla kogoś nie jest to i tak duży wydatek i nie chce czekać. Jeśli obecnie chcesz wejść w system Pentaksa to IMHO GX-20 pozostaje nadal "price-killerem" ze świetnym stosunkiem możliwości do ceny. W pewnych aspektach K-x mu po prostu nie dorównuje, choć oczywiście zależy czy akurat te aspekty są akurat dla nas ważne ;)

palindrom - Wto 29 Wrz, 2009

AFAIK GX-20 różni się od K20D w dwóch aspektach:
- Nie ma trybu burst (21kl/s @1.2Mpix)
- Nie podepniesz pod niego gripa
Jeżeli to Cię nie interesuje (burst użyłem dwa razy, grip to chyba ważniejszy argument), to zdecydowanie Samsung.

lotofag - Wto 29 Wrz, 2009

palindrom napisał/a:
AFAIK GX-20 różni się od K20D w dwóch aspektach:
(...)

Co prawda grip Samsunga jest u nas praktycznie niedostępny (choć pewnie można go sprowadzić z "zagramnicy"), ale już grip od K20D można podpiąć godząc się na niezbyt dokładne spasowanie z korpusem. Pewnie jakieś zamienniki też dadzą się dopasować.

h@man - Pią 09 Paź, 2009

Jako, że interesowałem się obydwoma aparatami i moze komus sie przyda to odświerze trochę temat.. samsung dodatkowo nie ma d-range i możliwosci zapisu w PEF, dodatkowo ma inny algorytm przetwarzania jpegow.. tak naprawde malo jest rzetelnych testow tej puszki i opinii.. ale fakt za tą samą technike co w k20d placimy okolo 700 zl mniej. Jest to jakiś kompromis..

trochę więcej info na forum pentaxa

http://pentax.org.pl/prin...c4d968924c03ad9

SlawGaw - Pią 09 Paź, 2009

h@man, w Samsungu rawy to DNG, a to format Adobe, podejrzewam że w LR czy PS otwierając rawa z k20D czy GX20 uzyskasz to samo.
Soft dawany z Pantaxami jest bardzo siermiężny, gdyby był dobry, sprawny, szybki to wtedy brak PEF w Samsungu byłby odczuwalny a tak to można się czepiać jedynie jego wielkości.

Za jakiś czas będę miał możliwość pobawić się softem od Samsunga, więc sprawdzę czy jest lepszy niż Pentaxa, znany mi właściciel GX20 wstępnie mówi że program jest bardziej pewny i rozbudowany, jednak po otwarciu rawa dostaje się bardzo surowy obraz i trzeba się nagimnastykować aby uzyskać to co z aparatu.

jaad75 - Sob 10 Paź, 2009

SlawGaw napisał/a:
Soft dawany z Pantaxami jest bardzo siermiężny
Był. Obecny jest całkiem niezły.

[ Dodano: Sob 10 Paź, 2009 14:06 ]
palindrom napisał/a:
A to dlaczego?... :razz: