forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Pentacon 200/4 - zablokowany pier¶cień przysłony

MasterB - Czw 17 Wrz, 2009
Temat postu: Pentacon 200/4 - zablokowany pier¶cień przysłony
Wpadł mi wczoraj w ręce Pentacon 200mm f/4 (wersja preselekcyjna bez MC)
Obiektyw jest bardzo fajny, ostry, ale jest jeden problem - pier¶cień przysłony nie daje się przekręcić poza pozycję f/8. Po prostu napotyka opór który sugeruje koniec zakresu...
Sprawdzałem listki przysłony, i otwór faktycznie odpowiada (na oko ;) ) przysłonie f/8, więc to nie jest kwestia przesunięcia skali na pier¶cieniu.
Czy kto¶ z was ma pomysł co może być nie tak? Ewentualnie jakie¶ schematy, instrukcje, cokolwiek co może mi pomóc rozebrać to szkiełko, usun±ć usterkę i złożyć z powrotem?

pozdrawiam

hijax_pl - Czw 17 Wrz, 2009

MasterB, ten pierscien od przeslony mozna lekko wyciagnac w kierunku przedeniej soczewki - wtedy ustwiasz gdzie blokada ma byc ;)

To jest fajne rozwiazanie zeby na szybko przestaiwac z duzej dziury - do docelowej.. np w makro : ostrzenie/pstryk

Hmm, a my¶lałem że pchałem/ci±gałem go we wszystkie możliwe strony... :zalamany:
Dzięki za podpowiedĽ, jak wrócę z pracy to popróbuję.

hijax_pl - Czw 17 Wrz, 2009

MasterB, jak bedziesz mial problemy - daj znac - pokaze Ci jak to na mojej 135tce dziala ;)

Ja to robie tak.. jedna ręka przytrzymuję pier¶cien przesłony (tzn czę¶ć z cyferkami), drug± odci±gam ten pier¶cien za ktory krecisz. - przy f/8 powinienes zobaczyc kropke - znacznik preselekcji. Jak odciagniesz - mozesz przesowac pierscien preselekcji w calym zakresie o 2.8 do 22/32. Jak ustawisz na 2.8 - nie zmienisz przeslony bez odblokowania, jak na maksymalna - to tak jakby nie bylo blokady ;)

mavierk - Czw 17 Wrz, 2009

nie przejmuj się tym i rób zdjęcia ;)

Udało się :) Obiektyw musiał być przygnieciony czym¶ ciężkim i pier¶cień się odkształcił i zablokował... Wyklepałem trochę i chodzi jak złoto :)

mavierk napisał/a:
nie przejmuj się tym i rób zdjęcia ;)

Kiedy ja lubię na f/11... :P

mavierk - Czw 17 Wrz, 2009

MasterB napisał/a:
Kiedy ja lubię na f/11... :P
a jak na co to? :mrgreen:
sony/minolta pl - Wto 13 Kwi, 2010
Temat postu: Pentacon 4/ 200 PROBLEM!
Witam
Kupiłem niedawno Pentacona 4/200 z następuj±c± usterk±: liski przesłony zablokowane w pozycji maksymalnego otwarcia. Którego¶ wieczora rozmontowałem go i okazało się, że brakuje elementu sprężystego, który powinien przymykać przesłonę! Nie ma żadnego punktu wewn±trz, żeby zakotwiczyć jak±¶ agrafkę!
Czy kto¶ spotkał się z takim jajcem? czy można gdzie¶ wydłubać schemat, fotki takiego Penta? Szukałem trochę w sieci ale może kto¶ pu¶ci gotowca :wink:
Serdeczne dzięki za pomoc :grin:

hijax_pl - Wto 13 Kwi, 2010

sony/minolta pl, a jaki to obiektyw? Auto czy Preselect?
sony/minolta pl - Wto 13 Kwi, 2010
Temat postu: Pentacona 4/200
To model auto

[ Dodano: Wto 13 Kwi, 2010 20:13 ]
Witam ponownie
Już poradziłem :cool: DĽwignia była przygięta i blokowała przesów
Pozdrawiam
Teraz muszę go odszczurzyć :!: ale zauważyłem że powłoki s± bardzo wrażliwe, najlepsza byłaby chyba myjka ultradĽwiękowa