|
forum.optyczne.pl
|
 |
Propozycje - Przykladowe zdjecia na stronie glownej
MC - Sob 19 Wrz, 2009 Temat postu: Przykladowe zdjecia na stronie glownej Czy daloby sie zrobic tak przy zdjeciach przykladowych z obiektywu, aby byly one ustawione w kolejnosci od pelnej dziury do najbardziej przymknietego?
Na przyklad w galerii Falcona 14mm mamy od gory 2.8, 4, 5.6, 8
W galerii Ciamcianga 14 jest juz delikatnie mowiac "burdel".
Ewentualnie jesli sa zdjecia tej samej scenki, to mozna umiescic je obok siebie.
Wydaje mi sie, ze troche by to ulatwilo ocene osiagniec szkla.
kozidron - Sob 19 Wrz, 2009
ale równie dobrze, można domagać się innego kryterium ustawiania fot, na przykład jak to będzie jakiś zoom to wedle ogniskowych albo jak to będzie jakaś puszka to wedle iso, moim zdaniem wszystko załatwiają opisy pod fotami, osobiście nawet nie zwróciłem na to uwagi.
Widać MC lubisz mieć wszystko poukładane
MC - Sob 19 Wrz, 2009
Bardzo lubie. Akurat w przypadku stalek problemu by nie bylo.
W przypadku puszki moze to byc iso czy cos podobnego. W kazdym razie przyjemniej mi sie ogladalo zdjecia z Falcona, gdzie nie musialem wyszukiwac zdjec na poszczegolnych przyslonach.
Jesienny - Sob 19 Wrz, 2009
W sumie jest to racja. Też się naszukałem zdjęć przy ciamciangu nowym, żeby je sobie pootwierać w odpowiedniej kolejności
komor - Sob 19 Wrz, 2009
+1 za MC.
hijax_pl - Sob 19 Wrz, 2009
Dobry pomysł. I uważam że w przypadku fot przykładowych wystarczy poukładać przesłonami a później zoomami. I będzie cacy.
Monastor - Nie 20 Wrz, 2009
Mnie wydaje się sensowniejsze posortowanie najpierw według ogniskowej, a potem przysłony. Zresztą sortowanie na podstawie paru kryteriów z możliwością wyboru pierwszeństwa to raczej nie jest jakaś technologia rakietowa.
hijax_pl - Nie 20 Wrz, 2009
No skoro każdy ocenia foty ciut inaczej - rzeczywiście idealnym rozwiązaniem byłoby dodanie do strony małego formularza "sortuj po"...
Arek - Nie 20 Wrz, 2009
A może jeszcze wysłać wydrukowane w A3 każdemu do domu?
hijax_pl - Nie 20 Wrz, 2009
Arek, no było by bardzo miło
Arek, jasne, najlepiej zróbcie podobny program partnerski jak cyfrowe.pl
Każdy użytkownik powinien mieć dedykowanego redaktora, który opracowywałby dopasowane do jego indywidualnych potrzeb testy. Zestaw szkieł + puszka (puszki) i typ fotografii. Całość mogłaby być na końcu dostarczana do domu w formie albumu A3. Tylko najlepiej żeby był dostępny także na papierze kredowym bo jakoś przyjemniej się na takim czyta. Mile widziana byłaby też opcja skórzanej oprawy
No i koniecznie z odręcznie napisaną dedykacją redaktora na stronie tytułowej
Wizjerioner - Nie 20 Wrz, 2009
Arek, hijax_pl, Monastor, również jestem za! Tylko jeszcze zwijane w takiej tubie z emblematami optyczne.pl i np. etui na karty pamięci z logo optyczne.pl.
Powiem szczerze, że jeśli by zrobić segregację, to na pewno by to nie zaszkodziło, ale tylko jeśli to nie powoduje nadmiaru wysiłku. W innym przypadku każdy poświęci 2 minuty więcej i sobie sam porówna i uporządkuje!
MC - Nie 20 Wrz, 2009
Arek napisał/a: | A może jeszcze wysłać wydrukowane w A3 każdemu do domu? |
Skoro nalegasz...
A w kwestii formalnej - jakie jest Wasze zdanie?
Arek - Nie 20 Wrz, 2009
Nasze zdanie jest takie, że mój dzień z samplami wyglądał następująco:
1. 8 rano do siedziby redakcji po Falcona 14 mm f/2.8, który przyszedł wieczorem dnia
poprzedniego
2. w samochód i na starówkę, żeby zrobić trochę fotek
3. do pracy wybrać z nich fotki do galerii
4. nie wszystko wyszło tak jak oczekiwałem więc kilka fotek do poprawki - znów wypad
na zdjęcia
5. po dwóch iteracjach mam już wybrane zdjęcia robię galerię na optyczne i lenstip, automat się wywala i nie wszędzie daje dobre wartości sczytane z EXIFa - poprawiam ręcznie
6. w międzyczasie wymieniam kilka maili, telefonów i postów na forum oraz coś przekąszam i piję kawę
7. dzwoni Krzysiu, że za chwilę ma mu ktoś podrzucić Samyanga 14 mm
8. wsiadam w samochód i jadę go odebrać
9. dojeżdżam na czas, aby zrobić fajne fotki przy popołudniowym świetle
10. zwykle idę na spacer z fotkami przykładowymi, ale dzisiaj nie mam na to czasu i najładniejsze miejsca w okolicy objeżdżam samochodem
11. wracam do domu po 18tej
12. siadam do przebierania fotek
13. przepycham je przez net, trochę to trwa bo to ponad 200 MB
14. robię galerię i poprawiam popsute EXIFy
15. wrzucam na optyczne
16. dzwonię do Roberta, żeby zsynchronizował bazy lenstip i optyczne
17. wrzucam na lenstip
18. publikuje
19. jest 22:34 - ledwo żyję
20. czytam komentarze, że mogłem posortować po wzrastającej przysłonie...
edmun - Nie 20 Wrz, 2009
Arku ale to nie jest nic do Ciebie personalnie, tylko dodatkowy skrypcik, który robiłby to automatycznie
krisv740 - Nie 20 Wrz, 2009
Arek,
kup kozę............
sorry panowie, ja go/ich nie żałuję...., ale ..... bez przesady....
Cytat: | 20. czytam komentarze, że mogłem posortować po wzrastającej przysłonie... |
Stąd między innymi moja propozycja, żeby zaimplementować na stronie algorytm sortujący (jak ją teraz oglądam, to sam jej nie potrafię w tym kontekście odczytać ). Będzie to wymagało trochę pracy, ale jednorazowej bo fotki wystarczy wtedy ciepnąć na serwer i każdemu posortują się automatycznie przy wyświetlaniu i to tak jak sobie dany użytkownik życzy.
kozidron - Nie 20 Wrz, 2009
ale po co to wszystko, przecież pod fotami są czytelne opisy, ile to kosztuje czasu żeby sobie samemu to poukładać jak potrzeba zrobić porównanie ...?
MC - Pon 21 Wrz, 2009
kozidron, a ile to kosztuje, zeby je poukladac sensownie?
Arek, nie przesadzasz troche? Nie neguje, ze sie napracowales przy robieniu tych sampli, ale moim zdaniem mozna troche porzadku wprowadzic. Szkoda, ze tego typu uwagi odbierasz niemalze jako personalne ataki na swoja osobe. Gdybym byl zlosliwy to bym napisal, ze taka praca. Ale nie bede zlosliwy i tego nie napisze
komor - Pon 21 Wrz, 2009
Dajcie Arkowi spokój Nowy rok akademicki się zbliża, dwa ciamciangi w jeden dzień, lato się kończy… Mnie też już bierze depresja jesienna!
Jesienny - Pon 21 Wrz, 2009
BTW. W końcu ten dział to dział propozycji nie biuro żądań.
Arek - Pon 21 Wrz, 2009
MC, źle odebrałeś, to co napisałem. Wcale nie potraktowałem tego jako atak na moją osobę. Chciałem tylko pokazać, że czasami nie ma czasu, na pewne rzeczy. Skrypt sortujący można napisać, ale w tym przypadku i tak by nic nie dał, bo 60% zdjęć miało źle odczytany EXIF.
MC - Pon 21 Wrz, 2009
Jesli tak, to
Rozumiem brak czasu, ze chcecie byc pierwsi. Ale na przyszlosc takie rozwiazanie poprawiloby wedlug mnie czytelnosc galerii zdjec przykladowych. Jak sie uda to bedzie milo.
hijax_pl - Pon 21 Wrz, 2009
Arek, argument z exifami nie trafiony - wcześniej napisałeś, że i tak to ręcznie poprawiasz
Ja uważam, że propozycja MC jest zacna i jesli zostanie kiedykolwiek wdrożona będzie miło
Arek - Pon 21 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | Arek, argument z exifami nie trafiony - wcześniej napisałeś, że i tak to ręcznie poprawiasz |
Jak ja uwielbiam takie dyskusje, w których ludzie lepiej wiedzą o nas, co i jak robić i co i jak pracuje na naszej stronie.
Powiedz, co wolisz. Mam rozpisać się na 3 kolejne akapity i próbować udowodnić Ci, że argument jest jednak trafiony, czy zająć się opracowaniem kolejnego testu obiektywu?
hijax_pl - Pon 21 Wrz, 2009
Arek, zająć się obiektywem
|
|