forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Soft naszych marzeń i możliwości technicznych dla 50D

mir - Nie 20 Wrz, 2009
Temat postu: Soft naszych marzeń i możliwości technicznych dla 50D
Myślę, że warto się nad tym zastanowić, może prześlemy to do Canona.

[ Dodano: Nie 20 Wrz, 2009 10:04 ]
Czy jest możliwość wprowadzenia auto iso dla manualnych ustawień. W praktyce może to być wygodne. Ustawiam czas 1/60 f 2,8 a aparat sam dobiera iso .

[ Dodano: Nie 20 Wrz, 2009 10:12 ]
Maksymalny zoom na wyświetlaczu na punkcie ustawienia ostrości uruchamiany jednym przyciskiem

MasterB - Nie 20 Wrz, 2009

Nie mam co prawda 50D, więc może ta funkcja w nim w końcu się znalazła, ale zawsze mi w Canonie brakowało ogranicznika auto ISO. Znaczy że ustawiam auto iso max 200 i nie wychodzi mi ponad 200 w trybie auto.
mir - Nie 20 Wrz, 2009

To prawda nie ma tej funkcji . I trochę mi jej brakuje .
mnich - Nie 20 Wrz, 2009

było kupić Nikona
;)
:P

mir - Nie 20 Wrz, 2009

To prawda nie ma tej funkcji . I trochę mi jej brakuje .
MM - Nie 20 Wrz, 2009
Temat postu: Re: Soft naszych marzeń i możliwości technicznych dla 50D
mir napisał/a:

[ Dodano: Nie 20 Wrz, 2009 10:04 ]
Czy jest możliwość wprowadzenia auto iso dla manualnych ustawień. W praktyce może to być wygodne. Ustawiam czas 1/60 f 2,8 a aparat sam dobiera iso .

[ Dodano: Nie 20 Wrz, 2009 10:12 ]
Maksymalny zoom na wyświetlaczu na punkcie ustawienia ostrości uruchamiany jednym przyciskiem

Ma takie coś D300 i z obu tych funkcji namiętnie korzystam. Trzeba mieć tylko świadomość, że takie auto ISO w manualu może nam zdegradować jakość zdjęcia. Dlatego Nikon pozwala konfigurować zakres tej automatyki. Ponadto nie w każdym typie fotografi się to sprawdzi. W reporterce sprawdza się świetnie. Druga sprawa związana z powiększeniem zdjęcia jest o tyle fajna, że powiększa zdjęcie na miejscu w którym "złapał" punkt AF-u. Pewnie doczekamy się czegoś takiego w 7D Mk.II :wink:

mir - Nie 20 Wrz, 2009

Funkcja ta umożliwiłaby błyskawiczną ocenę ostrości zdjęć
hijax_pl - Pon 21 Wrz, 2009

mir, no właśnie po to jest w Nikonie >= D300 ;)
komor - Pon 21 Wrz, 2009

mir napisał/a:
Czy jest możliwość wprowadzenia auto iso dla manualnych ustawień.

Pewnie Nikon ma patent na to i Canon nie może użyć. Niech żyją patenty, szczególnie te na oprogramowanie i algorytmy.

jaad75 - Pon 21 Wrz, 2009

komor, nie tylko Nikon ma takie udogodnienia... :razz:
komor - Pon 21 Wrz, 2009

Wiem, ale z największym wrogiem Nikon mógł nie wymienić się patentami, a pozostałym maluczkim pozwolili :P Poza tym diabeł tkwi w szczegółach i np. Pentax mógł znaleźć obejście na patent Nikona, a Canon nie mógł lub nie chciał.
hijax_pl - Pon 21 Wrz, 2009

komor, z powodu patentów były tylko trzy firmy które produkowały kod BIOSu do PCtów ;)

Takie życie ;)

komor - Pon 21 Wrz, 2009

A Microsoft przycisk zamykania okna musiał przestawić z normalnej, lewej strony (gdzie miały go wszystkie systemy operacyjne przed 1995 rokiem) na tę głupią, prawą, gdzie mają go do dzisiaj :)
SlawGaw - Pon 21 Wrz, 2009

Autoiso chyba pierwszy raz w lustrze Pentaxa, w jakiej nie pamiętam, K10D?
Szybki zoom miejsca ustawienia ostrości, to pierwszy raz w Konice Minolcie D7D, nie był to zoom maksymalny ale najlepiej oddający ostrość na wyświetlaczu, od tego czasu każda lustrzanka KM czy Sony to ma. W Nikonie tylko od D300 w górę i trzeba to jeszcze sobie ustawić.

mir - Pon 21 Wrz, 2009

Mi właśnie najbardziej doskwiera brak zooma miejsca ustawienia ostrości bo to wydaje się proste. Wątpie, żeby takie coś było opatentowane. Ale może jeszcze coś sobie przypomniemy lub wymyślimy. W celu usystematyzowania tematu:
1. Autoiso przy ustawieniach manualnych, z regulowanym poziomem.
2. Maksymalny zoom na punkcie ustawienia ostrości.
???

B o g d a n - Pon 21 Wrz, 2009

SlawGaw napisał/a:
Szybki zoom miejsca ustawienia ostrości,

A jak to działa jeżeli ostrość ustawi nam kilka (grupa) punktów AF ?

komor - Pon 21 Wrz, 2009

mir napisał/a:
Wątpie, żeby takie coś było opatentowane.

Z całym szacunkiem, ale nie masz pojęcia co jest już opatentowane. Najdobitniej i najdowcipniej opisuje to ikonka, jaką w newsach związanych z patentami software’owymi używa portal Slashdot:

:) Jak czasem czytam jakie boje toczą ze sobą giganci komputerowi to włos się jeży. Jeśli chodzi o rynek farmaceutyczny to już w ogóle szkoda gadać, bo tam jest bardziej straszno niż śmieszno, biorąc pod uwagę fakt, do czego służą leki :neutral:

jaad75 - Pon 21 Wrz, 2009

B o g d a n napisał/a:
A co za różnica? Przecież i tak są to punkty sąsiadujące, a LCD ma swoją powierzchnię.

[ Dodano: Pon 21 Wrz, 2009 15:38 ]
SlawGaw napisał/a:
Autoiso chyba pierwszy raz w lustrze Pentaxa, w jakiej nie pamiętam, K10D?
W K10D był po raz pierwszy tryb TAv, a nie typowe AutoISO.
SlawGaw - Pon 21 Wrz, 2009

B o g d a n napisał/a:

Szybki zoom miejsca ustawiania ostrości w KM/Sony, działa jeśli samemu wybierze się czujnik, w przypadku gdy aparat sam decyduje który wybrać czujnik, to powiększa środek.

jaad75, o to mi chodziło.

B o g d a n - Pon 21 Wrz, 2009

jaad75 napisał/a:
A co za różnica? Przecież i tak są to punkty sąsiadujące, a LCD ma swoją powierzchnię.
W aparacie 50D mogę w 15 krokach powiększyć 10 krotnie obraz na LCD aparatu, czyli oglącać jego 1/100 powierzchni. Punkty AF są odległe od siebie o około 1/5 długości liniowej więc raczej dwóch sąsiednich punktów nie można objąć.

SlawGaw napisał/a:
Szybki zoom miejsca ustawiania ostrości w KM/Sony, działa jeśli samemu wybierze się czujnik

Dzięki za info. Ciekawe jak działa to w Nikonie D300.

mir - Sro 23 Wrz, 2009

Może za bardzo się rozdrabniamy. W tym wątku, nie chodzi o to czy Sony i Nikon coś miały, tylko co chcemy aby Canon miał w nowym sofcie.
B o g d a n - Sro 23 Wrz, 2009

mir napisał/a:
W tym wątku, nie chodzi o to czy Sony i Nikon coś miały, tylko co chcemy aby Canon miał w nowym sofcie.

Nowe konstrukcje i myśli techniczne wynikaja w dużej mierze z badań runku w zakresie potrzeb. Ale jeżeli już ktoś posiada sprawdzone i wykorzystywane rozwiązania, to według mnie warto uświadomić sobie jak one działają i się zastanowić, czy rzeczywiście sa użyteczne. Potem skopiować lub nie.

Najlepiej o tym wiedzą Chińczycy. :mrgreen:

komor - Sro 23 Wrz, 2009

B o g d a n napisał/a:
Nowe konstrukcje i myśli techniczne wynikaja w dużej mierze z badań runku w zakresie potrzeb.

Mam nieustającą nadzieję, że powyższe zdanie jest prawdziwe, ale proza życia weryfikuje tę nadzieję :lol: Poza tym zawsze pozostaje te problem: czyje potrzeby są brane pod uwagę. To jak z demokracją, która potrafi wybrać czasem sami wiecie kogo…

mnich - Sro 23 Wrz, 2009

komor napisał/a:
ale proza życia weryfikuje tę nadzieję

czytaj: księgowi

mir - Pią 25 Wrz, 2009

Wydaje się, że w przypadku opracowania "wstępnych założeń koncepcji" do nowego softu można przesłać je do canona. Wszystko firmowane przez optycznych.