|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw Samyang 500mm f/6.3 MC a aparat Nikon D3000
kwadrat77 - Nie 20 Wrz, 2009 Temat postu: Obiektyw Samyang 500mm f/6.3 MC a aparat Nikon D3000 czy obiektyw Samyang 500mm f/6.3 MC bedzie wspódziałał z NIKONEM D3000?
Wizjerioner - Nie 20 Wrz, 2009
O ile się nie mylę będzie pasował po zamocowaniu za pomocą adaptera T2 (ok. 40 zł)
Tylko, że nie będzie działał autofocus, bo ten obiektyw ma MF.
Ne wiem jak z resztą automatyki!
MC - Nie 20 Wrz, 2009
Adapter pewnie jest w zestawie.
hijax_pl - Nie 20 Wrz, 2009
kwadrat77, działać będzie.
Z tym że będzie brak AF i pomiaru światła. W związku z tym przestawiasz aparat w tryb M - wtedy sterujesz tylko światłem. Dobierasz czas na oko, wg wskazań jakiegoś zewnętrznego światłomierza, wg zasady sunny f/16.... Albo pstrykasz jakkolwiek - patrzysz w histogram i korygujesz i znów pstrykasz itd.
P_M_ - Pon 21 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | kwadrat77, działać będzie.
Z tym że będzie brak AF i pomiaru światła. W związku z tym przestawiasz aparat w tryb M - wtedy sterujesz tylko światłem. Dobierasz czas na oko, wg wskazań jakiegoś zewnętrznego światłomierza, wg zasady sunny f/16.... Albo pstrykasz jakkolwiek - patrzysz w histogram i korygujesz i znów pstrykasz itd. |
Moze da sie prosciej. W starszych kastratach ustawia sie aparat na A, ustawia przyslone, a aparat sugeruje czas (na wyswietlaczu). Wtedy przechodzimy na M i ustawiamy to, co odczytalismy wczesniej i nie musimy kombinowac, bo swiatlomierz jednak dziala, choc nikon bardzo tego nie chcial.
hijax_pl - Pon 21 Wrz, 2009
No nie da się.
D3000 bez obiektywu z CPU nie pozwoli działać w innym trybie jak tylko M.
Dopiero D300 działa w M i A bez obiektywu....
komor - Pon 21 Wrz, 2009
Ale wy w tym Nikonie musicie kombinować Ja w durnym 400D ustawiałem Av, przysłonę ustawiałem ręcznie na obiektywie M42 a aparat dobierał czas. Robił to czasem niedokładnie, ale w granicach 1 EV jeśli dobrze pamiętam.
komor, w Nikonach typu entry level az po D90 to ograniczenie softwerowe. Wystarczy się podłączyć pod kompa żeby bez problemu odczytywać jego wskazania korekcji ekspozycji.
dr11 - Pon 21 Wrz, 2009
Fju, fju. To już prawie jak średni format Najlepiej działa jak ścianka ma komunikację z kompem
dr11, ironia całkiem celowa
Wg badan zdecydowana większość klientów Nikona to mężczyźni pomiędzy 40 a 50 rokiem życia. Czyli - ludzie dojrzali podejmujący dojrzałe decyzje
edmun - Wto 22 Wrz, 2009
heh... czego to się człowiek nie dowie
Faktycznie - w Canonach chyba jednak jest to lepiej rozwiązane I potwierdzam że błąd wynosi około 1EV (w zależności od szkła)
hijax_pl - Wto 22 Wrz, 2009
A we wszystkich Cano mających LV jest histogram real-time?
komor - Wto 22 Wrz, 2009
Yyyy… chyba nie W moim 40D (a to pierwszy model z LV?) nie ma, z tego co udało mi się sprawdzić.
hijax_pl - Wto 22 Wrz, 2009 Temat postu: Re: Obiektyw Samyang 500mm f/6.3 MC a aparat Nikon D3000 To podsumowując:
kwadrat77 napisał/a: | czy obiektyw Samyang 500mm f/6.3 MC bedzie wspódziałał z
NIKONEM D3000? |
Tak - będzie działać - tzn dokręcisz go i będziesz mógł zrobić fotę w pełnym trybie manualnym (na aparacie ustawiasz tylko ISO i czas migawki)
|
|