forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - łowca jeleni;)

Tompey - Nie 20 Wrz, 2009
Temat postu: łowca jeleni;)
Wybrałem się dziś na rykowisko (pierwszy raz) z obiektywem 70-200 i zastanawiam się jak fotografować jelenie. Może ktoś z Was fotografuje i doradzi początkującemu jak najlepiej to robić? Czy łazić za jeleniem lokalizując po ryku, czy może lepiej wejść na ambonę, albo gdzieś się zaczaić w pobliżu jeleni i czekać aż same przyjdą?
Ja wybrałem wersję chodzoną, ale jak już byłem blisko na tyle, żeby się przymierzać do zdjęcia to mi uciekały... Widziałem jednak jelenia z bliska, w pewnym momencie słyszałem jak biegnie a po chwili zamarłem jak zobaczyłem, że biegnie prosto na mnie... na szczęście zatrzymał się jakieś 10-15 metrów ode mnie i stanął bokiem... wycelowałem aparat i pstryknąłem, a jeleń ruszył i uciekł...później okazało się, że zdjęcia jednak nie zrobiłem... nie wiem, może z wrażenia nacisnąłem przycisk tylko do połowy...
zastanawiam się nad bezpieczeństwem takiego latania za jeleniami... zwłaszcza jak są bojowo nastawione i walczą między sobą. Tak samo z dzikami, dziś zrobiłem kilka rozmazanych fotek dzików z młodymi. Często zdarzają się wypadki z ludzmi?
Jakich środkow bezpieczeństwa należy przestrzegać?

zug - Pon 21 Wrz, 2009

Tompey, zobacz to forum jestem pewien że tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania :wink:
http://www.fotoprzyroda.p...ea2bb55286b676b

Tompey - Pon 21 Wrz, 2009

zug napisał/a:
Tompey, zobacz to forum jestem pewien że tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania :wink:
http://www.fotoprzyroda.p...ea2bb55286b676b

Dziekuję:) wygląda na bardzo ciekawe forum... jutro z przyjemnością poczytam... jutro, (właściwie już dzisiaj, ale po nocy), bo poszedłem spać o 1szej a wstałem o 5:30 by gonić z aparatem do lasu... tak dwa dni z rzędu... no i znów mamy pierwszą, a ja na 7 do pracy:P

zug - Pon 21 Wrz, 2009

Tompey, nie ma problemu :wink:
jak interesujesz się fotografią zwierząt to tam znajdziesz wiele,wiele :roll: przydatnych informacji :smile:

Radkiewicz - Wto 29 Wrz, 2009

Po pierwsze primo jelenie na rykowisku mają "lekkiego świra" i mogą wystraszyć i to nieźle po drugie primo jak podchodzimy zwierzyne to wiadomo zawsze pod wiatr jak najciszej i jak najwolniej kiedy tylko zwierz podnosi głowę w naszą stronę wtapiamy się w otoczenie nie ruszamy się zasłaniamy soczewkę obiektywu po prostu znikamy.Sarny i jelenie nie widzą zbyt dobrze rozróżniają jedynie kontrasty i szybki ruch dlatego w lesie np w żółtej bluzce wiadomo nic nie zdziałasz.ogółem dobrze jest podejść na stosunkowo bliską odległość obserwować zwierzynę i czekać aż ona przyjdzie w naszą stronę ja tak zrobiłem najlepsze zdjęcia koziołków.Po prostu widziałem że zmierza w moją stronę bo coś wyczuł więc się położyłem a on prawie mnie zdeptał:)