|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Tablet do foto
tph - Nie 20 Wrz, 2009 Temat postu: Tablet do foto Panowie, wybaczcie, że tworzę ten wątek, ale odnaleziony przeze mnie wątek o tabletach sprzed roku poszedł w jakiś srogi offtop, a po jakimś czasie walki przy retuszu z moją mychą i przeczytaniu w którymś z wątków o tabletach (wcześniej myślałem, że to tylko sprzęt dla profesjonalnych grafików), wyczytałem, że całkiem sporo ludzi korzysta z czegoś takiego.
Jako, że nie chciałbym przeznaczać na to dużo kasy, zastanawiałem się, czy moglibyście mi coś polecić ? Wiem, że warto zainwestować w Wacom, warto na start Wacom Bamboo, ale zastanawiałem się, który konkretnie model.. Wiem, że najlepiej do takich zastosowań pójść w A6, ale nie wiem który:
Wacom Bamboo One (koło 170zł)
czy dorzucić 70zł i kupić coś takiego:
Wacom Bamboo
Jak myślicie? Jeśli to ma być retusz i tylko i wyłącznie retusz, ewentualnie naprawdę drobne prace ze zdjęciami, to jest sens dorzucać? Czy wykorzystanie tych dodatkowych przycisków ma sens, mocno ułatwia sprawę? Dajcie znać, dzięki.
dr11 - Nie 20 Wrz, 2009
W Bambo korzystam z kółka zoomu oraz pod przycisk mam podpięty Alt. Czy bez tego bym się obszedł? No z pewnością, ale się przyzwyczaiłem. Fajna jest 'gumka' w penie, można szybko robić poprawki na maskach. Nie widzę jej w One.
Ten One ma mniejszą rozdzielczość i prędkość działania. Ciężko mi powiedzieć jak to wpływa na pracę. Może bardziej 'skokowo' się prowadzi kursor? Niech się wypowie ktoś, kto działa na One, czy widzi jakieś problemy z tym związane...
tph - Pon 21 Wrz, 2009
dr11 napisał/a: | W Bambo korzystam z kółka zoomu oraz pod przycisk mam podpięty Alt. Czy bez tego bym się obszedł? No z pewnością, ale się przyzwyczaiłem. |
Ha, no właśnie, takie kółeczko do zoomowania wydaje się być dobrym pomysłem, jakieś skróty/klawisze zbindowane pod tymi przyciskami też.. Ale też trochę ludzi pisało, że ten One jest w zupełności wystarczający do prostych zabaw z foto..
dr11 napisał/a: | Fajna jest 'gumka' w penie, można szybko robić poprawki na maskach. Nie widzę jej w One. |
Ktoś też pisał o tym, że po odwróceniu Pena jest możliwość mazania, ale to rozumiem, że tylko w tym droższym?
dr11 napisał/a: | Ten One ma mniejszą rozdzielczość i prędkość działania. Ciężko mi powiedzieć jak to wpływa na pracę. Może bardziej 'skokowo' się prowadzi kursor? Niech się wypowie ktoś, kto działa na One, czy widzi jakieś problemy z tym związane... |
Było by super gdyby ktoś rzeczywiście mógł je porównać. Scroll/zoom, 4 przyciski, bardziej funkcjonalny Pen, odpinany kabel i jeszcze troche ...... za 70zł.. Zaczynam się przekonywać do tego droższego, ale też nie chce płacić za rzeczy które mogą okazać się całkowicie nieprzydatne..
hijax_pl - Pon 21 Wrz, 2009
tph, ale czy 70zł robi różnicę? Wiem że to prawie połowa ceny, ale... to nie kosztuje 3 tyś
Na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał i brał Wacom Bamboo.
tph - Pon 21 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | tph, ale czy 70zł robi różnicę? Wiem że to prawie połowa ceny, ale... to nie kosztuje 3 tyś
Na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał i brał Wacom Bamboo. |
Ha, ja wiem, że żadna różnica. Ale wiesz, najpierw człowiek nie chce kupować tabletu w ogóle, potem uznaje, że wyda 160zł na najprostszego, potem widzi, że wystarczy dołożyć 'tylko' 70zl, to potem zobaczy, ze do kolejnych funkcji dolozy 'tylko kolejne 200zl' i wtedy tablet juz w ogole będzie super ;>
A ja się po prostu chciałem upewnić porządnie, że jest sens inwestować..
B o g d a n - Pon 21 Wrz, 2009
tph napisał/a: | A ja się po prostu chciałem upewnić porządnie, że jest sens inwestować.. |
Według mnie jest sens. Odkąd zacząłem używać najprostrzego Wacom w pracy, przestałem narzekać na ból nadgarstka i barku. Praca piórkiem daje bardziej zbliżoną do naturalnej, pozycję dłoni, przez to zapobiega zwyrodnieniu stawów i daje zdecydowanie wyższy komfort pracy. Moje poczatki nie były łatwe, nie mogłem sie przyzwyczaić ale teraz nie wyobrażam sobie 10 godzin z PC bez piórka.
Damaran - Wto 22 Wrz, 2009
Zdecydowanie Bamboo
Oferuje o wiele więcej możliwości niż One, większe pole pracy, inne wykończenie materiałowe (pen) oraz dodatkowe możliwości no i parametry.
Gdybyś pytał np. o to czy wybrać Bamboo czy Bamboo Fun to można by się głębiej zastanawiać, chociaż cenowo też wychodzi podobna różnica (na allegro FUN chodzi po 319 zł). Tu różnice są już praktycznie znikome. Tak naprawdę inny jest kolor ( mało kto wie, że w Polsce w ogóle jest wielki ograniczenie kolorystyczne, bo Bamboo występuje w kilku barwach), materiały te same, chociaż znawcy twierdzą, że rysiki i powierzchnia pracy w FUN jest bardziej zbliżona do ołówka i kartki papieru. Moim zdaniem bzdura. Różnica niewidoczna. Dodatkiem FUN jest głównie załączone oprogramowanie, któego Bamboo (samo) nie posiada. I tyle.
Co do samej powierzchni, powiem szczerze, że pracuję na tabletach Wacom od dobrych 8-9 lat (nie pamiętam poprzedniego modelu, ale był to model na poziomie dzisiejszego Bamboo Fun, bo sam obecnie posiadam Bamboo Fun) i jestem bardzo zadowolony.
hijax_pl - Wto 22 Wrz, 2009
Damaran, mówisz o Volitto ?
MasterB - Wto 22 Wrz, 2009
Też się trochę interesuję tabletem (znaczy interesuję się za każdym razem kiedy zespół cieśni nadgarstka daje znać o sobie ) - rozumiem że wszyscy rozmawiacie o rozmiarze A6? Czy A5? Pytam bo A6 wydaje się jakiś taki... mały do komfortowej pracy.
dr11 - Wto 22 Wrz, 2009
MasterB, moim zdaniem do retuszu nie potrzeba wiekszego. To nawet zaleta, ze gdy chcesz pomachac troche pedzlem po masce, nie musisz machac reka po calym stole
Jesli chodzi o prace designerskie to wiadomo, im wiekszy, tym lepszy. Do obrobki lokalnej, gdzie obraz mozesz sobie powiekszyc/zmniejszyc, nie ma problemu, ze to A6.
hijax_pl - Wto 22 Wrz, 2009
I mniej miejsca na biurku zajmuje
tph - Wto 22 Wrz, 2009
Dziękuję wszystkim w takim razie, zdecydowałem się chyba na Wacom Bamboo A6, myślę że będzie w porządku, choć przejdę się w weekend do sklepu zobaczyć i wymacać co trzeba.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
B o g d a n - Wto 22 Wrz, 2009
Damaran napisał/a: | Dodatkiem FUN jest głównie załączone oprogramowanie, któego Bamboo (samo) nie posiada. I tyle. |
Masz na mysli Adobe Photoshop Elements, czy JustWrite Office, bo to ostatnie jest w samym Bambo ?
MasterB napisał/a: | rozumiem że wszyscy rozmawiacie o rozmiarze A6? Czy A5? Pytam bo A6 wydaje się jakiś taki... mały do komfortowej pracy. |
Te mniejsze maja rozmiar roboczy 147,6x92,3mm ale według mnie w zupełności wystarczają.
MasterB - Wto 22 Wrz, 2009
No ja też. Chyba. Znaczy dopisuję do listy życzeń (która jakimś cudem nigdy nie jest pusta )
Dzięki za odpowiedzi.
tph - Sro 23 Wrz, 2009
Mam jeszcze szybkie pytanie.. czy któryś z Was pracuje może na Mac OS ? Jak wygląda integracja Wacom Bamboo A6 właśnie z tym systemem i np. PS for Mac ? Jak ze sterownikami ? Soz, że się dopytuje, ale w sumie to ma to duże w moim przypadku znaczenie..
dr11 - Sro 23 Wrz, 2009
Podobno bez problemu. Kumpel pożyczał ode mnie właśnie w celu sprawdzenia, bo jego stary Volito nie ma wsparcia pod MacOS. Mówił, że Bambus działa, ale nie sprawdzał z PS.
Stery są tu: http://www.wacom.eu/index2.asp?pid=29&lang=pl
tph - Sro 23 Wrz, 2009
dr11, dzięki za odpowiedź.
Stery właśnie widziałem na stronie, i z drugiej strony nie wyobrażałbym sobie, żeby najlepsza (albo jedna z lepszych) firma od tabletów na świecie nie zapewniła wsparcia dla MacOS:)
Pytam się, bo może ktoś ma coś 'przeciw' temu połączeniu ?
hijax_pl - Sro 23 Wrz, 2009
tph, ale volito powstawał parę lat temu. To wieczność w świecie komputerowym
tph - Sro 23 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | tph, ale volito powstawał parę lat temu. To wieczność w świecie komputerowym |
A jaki to ma związek ? To, że parę lat temu powstał tablet który nie współpracował z MacOS oznacza, że teraz wykluczona jest sytuacja w której z nowym tabletem mogą być jakieś problemy pod MacOS? Nie wydaje mi się, dlatego zadaję to pytanie. No, chyba, że potrzeba dopisania czegoś do każdego możliwego wątku jest zbyt silna.
tph, związek ma taki, że parę lat temu najwidoczniej nie było potrzeby wspierania MacOS. Oficjalnie teraz Volito juz nie jest wspierany - z wielkim oporem powstawał driver do Visty - w tej chwili działa mniej więcej - jeszcze pół roku temu nie było takiego wsparcie. W związku z tym zakładam że być może w ciągu kolejnego półrocza pojawią się stery pod Leoparda.
Weź pod uwagę że aktualnie Wacom skupia się na promowaniu norych produktów. np tabletów Intuos.
dr11 - Sro 23 Wrz, 2009
Wlasnie pogadalem z kumplem. Nie sprawdzal na PS, sprawdzal na Gimpie. Mowi, ze jakos wolno wspolpracuje z tym programem. Ale ma jeszcze wacomowska aplikacje, ktora byla dolaczana do jego tabletu i tam bylo spoko. Rowniez sterownik ma pelen zakres ustawien: czulosc, tryb, bindowanie przyciskow. Takze nie bylo problemow
tph - Sro 23 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | tph, związek ma taki, że parę lat temu najwidoczniej nie było potrzeby wspierania MacOS. Oficjalnie teraz Volito juz nie jest wspierany - z wielkim oporem powstawał driver do Visty - w tej chwili działa mniej więcej - jeszcze pół roku temu nie było takiego wsparcie. W związku z tym zakładam że być może w ciągu kolejnego półrocza pojawią się stery pod Leoparda.
Weź pod uwagę że aktualnie Wacom skupia się na promowaniu norych produktów. np tabletów Intuos. |
Tak, ale my tu nie mówimy o Volito, tylko pada pytanie o współpracę nowych tabletów z MacOS. W związku z tym, że kiedyś z takim tabletem były problemy, ja chciałem się dowiedzieć, czy z tym nowym nie ma. Na co Ty rzucasz jakąś złotą myśl, że w 'świecie komputerowym' parę lat to wieczność. No niesłychane, nie przypuściłbym, oświeciłeś mnie. Tylko jaki TO ma związek z pytaniem? Ale rozumiem, że żaden i rozumiem, że dalej nabijamy Urocze.
dr11 napisał/a: | Wlasnie pogadalem z kumplem. Nie sprawdzal na PS, sprawdzal na Gimpie. Mowi, ze jakos wolno wspolpracuje z tym programem. Ale ma jeszcze wacomowska aplikacje, ktora byla dolaczana do jego tabletu i tam bylo spoko. Rowniez sterownik ma pelen zakres ustawien: czulosc, tryb, bindowanie przyciskow. Takze nie bylo problemow |
Dzięki wielkie ';]
tph, nowe tablety współpracują z MacOS. I jest to napisaje na stornie producenta. Krótki przegląd różnych for polskich czy zagranicznych potwierdza tą teze. Wszyscy wszędzie sugerują Wacomy pod MacOS X
A z tymi tekstami o nabijaniu ... ech szkoda gadać.
tph - Sro 23 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | tph, nowe tablety współpracują z MacOS. I jest to napisaje na stornie producenta. Krótki przegląd różnych for polskich czy zagranicznych potwierdza tą teze. Wszyscy wszędzie sugerują Wacomy pod MacOS X |
Chodzi mi cały czas o doświadczenia w użytkowaniu tego tabletu pod MacOS ludzi z tego forum.
Masz taki tablet? Pracujesz na MacOS?
Bo jeśli 2x 'nie' to nie musisz mi wrzucać swoich złotych myśli, tylko po prostu nic nie pisać. dr11 jakoś dziwnie był w stanie napisać na temat, Ty jedynie zdołałeś pochwalić się swoją umiejętnością pracy z wyszukiwarką Google. Gratuluję, jestem pełen podziwu.
hijax_pl napisał/a: | A z tymi tekstami o nabijaniu ... ech szkoda gadać. |
Właśnie. Jak widzę, szkoda gadać.
tph napisał/a: | Masz taki tablet? Pracujesz na MacOS? |
Przed dłuższy czas bawiłem się Volito właśnie oraz Bambusem podstawowym. W pracy mam Pentagrama podłączonego aktualnie. W domu nie mam żadnego.
I nie - nie pracuję na Macu. Już od 1994 roku.
tph - Sro 23 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | tph napisał/a: | Masz taki tablet? Pracujesz na MacOS? |
Przed dłuższy czas bawiłem się Volito właśnie oraz Bambusem podstawowym. W pracy mam Pentagrama podłączonego aktualnie. W domu nie mam żadnego.
I nie - nie pracuję na Macu. Już od 1994 roku. |
Informacje niesłychanie istotne dla tego tematu. Ale doczytaj może w moim poście, po co te pytania zadałem ? Zresztą, nie chce mi się prowadzić takich dyskusji, widzę, że się w wydłużaniu czegoś takiego lubujesz i fair enough.
Jakby ktoś miał coś do powiedzenia na temat, będę wdzięczny.
Wizjerioner - Sro 23 Wrz, 2009
tph, ja mam coś do powiedzenia na ten temat, ale to nie będzie oświadczenie, a pytanie.
dr11 ale kumpel pracował na Bambusie i Gimpie pod MacOS? Bo ja też chciałem sobie strzelić taki tablet, ale mam Gimpa więc zastanawiam się jak działa pod Win XP? Ktoś ma takie doświadczenia?
dr11 - Sro 23 Wrz, 2009
Tak Wizjerioner, dzialal na MacOS. Moge sprawdzic na Gimpie pod Vista. Duzo sciagania nie mam
dr11, Byłoby bardzo miło z Twojej strony. Myślę, że problemem może być tutaj raczej współpraca z Gimpem a nie pomiędzy systemami Windowsa. (mam XP), więc jak pójdzie na Viście to i XP poruszy.
Wizjerioner napisał/a: | Myślę, że problemem może być tutaj raczej współpraca z Gimpem a nie pomiędzy systemami Windowsa |
Możesz rozwinąc tą myśl?
Skrót myślowy - w sensie, że dr11 ma Vistę a ja XP, więc jeśli zadziała na Viście z Gimpem to i na XP z Gimpem powinno działać. Myślę bowiem, że problem z powolnym działaniem wiąże się z Gimpem raczej.
tph - Sro 23 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | Wizjerioner napisał/a: | Myślę, że problemem może być tutaj raczej współpraca z Gimpem a nie pomiędzy systemami Windowsa |
Możesz rozwinąc tą myśl? |
Well, może implementacja GIMPa pod *nix różni się od tych pod Windowsa (z wiadomych chyba powodów), dlatego mogą wystąpić problemy np. z przetwarzaniem ilości danych zbieranych przez aplikację od tabletu pod np. Windowsem ale już niekoniecznie pod np. MacOSem ? Dlatego mogą występować problemy z powolną pracą aplikacji pod jednym z w.wym. systemów. Tak ciężko się nie przyczepić ? Czy może rzeczywiście gonisz MC ? Hah.
dr11 - Sro 23 Wrz, 2009
Wizjerioner, pozwól, że pokieruję się powiedzeniem, iż jeden obraz wart jest więcej, niż tysiąc słów
PS. Przepraszam za ahtyzm
tph - Sro 23 Wrz, 2009
dr11 napisał/a: | Wizjerioner, pozwól, że pokieruję się powiedzeniem, iż jeden obraz wart jest więcej, niż tysiąc słów
(img)
PS. Przepraszam za ahtyzm |
Ja bym tylko chciał powiedzieć, że masz wielki talent.
dr11 - Sro 23 Wrz, 2009
Eee, Nikifor to ze mnie nie będzie
To jednak coś powiem na temat Bamboo i GIMPa pod Windowsem. Działa bardzo dobrze. Jest rozpoznawany jako dwa urządzenia wskazujące z 3ma osiami: x, y i nacisk. Dwa, bo osobno rysik, osobno gumka. W momencie zbliżania gumki do tabletu przełącza się narzędzie przypisane (można przypisać cokolwiek z toolboxa, pędzel biały, stempel, aerograf itd.). Oczywiście przypisanie niezależne do tego, jakie jest do rysika.
Parametry pędzla można modyfikować: nacisk może sterować np. mocą i grubością pędzla.
W skrócie: no problemo
dr11, dzięki wielkie, jak nie wiem co = kupuję zaraz po wypłacie.
Powiedzmy sobie szczerze dr11, miałeś okazję zaczerpnąć wielkiego grzdyla z majestatycznego świata open source, nie przerzucasz się na Gimpa?
A tak w ogóle to Twoje dzieło znakomite, jaka kreska, dobrze, że podpisałeś, bo interpretowałem od góry i aż się spociłem zastanawiając się "podpisał, czy nie podpisał?".
dr11 - Sro 23 Wrz, 2009
Dziękuję za uznanie, a co do Gimpa to kto wie
tph - Czw 24 Wrz, 2009
O kurcze,
właśnie miały premierę nowe tablety Wacom Bamboo z obsługą multitouch:
Wacom Bamboo Touch Go Official
Trailer Bamboo Touch
Wygląda, jakby dotychczasowe tablety zamienili na te właśnie. Najtańszy z obsługą i piórka i palców (Bamboo Pen & Touch) kosztuje jednak w Polsce 379zl..
Oficjalny cennik
Cholera, i teraz mam na niego fazę. Jednak obsługa zoomu za pomocą palców (nie trzeba nic przełączać, tablet sam wykrywa czy pracujemy palcami czy piórkiem), 4 przyciski programowalne, uchwyt na biurko z boku no i jednak ładniejszy wygląd. I tym sposobem zamiast kupić tablet Bamboo One za 179zł kupię taki 200zł droższy.. Eh Co myślicie ?
B o g d a n - Czw 01 Paź, 2009
tph napisał/a: | właśnie miały premierę nowe tablety Wacom Bamboo z obsługą multitouch: |
tph napisał/a: | Co myślicie ? |
Jest to oczywisty "ukłon" w strone użytkowniów domowych, do których zresztą cała linia Bamboo jest skierowana. Idea wzięta z Aple. Chodzi tu o niby łatwiejszą (ciekawszą dla rynku detal) obsługę komputera jako takiego.
Prawdziwie do edycji foto i innych służą dopiero tablety Intuos. http://www.wacom-europe.c...pid=245&lang=pl
Do nich też jest dodawany soft Adobe Photoshop Elements 7 lub dwa inne do wyboru.
mnich - Sro 21 Paź, 2009
tph napisał/a: | Cholera, i teraz mam na niego fazę. Jednak obsługa zoomu za pomocą palców (nie trzeba nic przełączać, tablet sam wykrywa czy pracujemy palcami czy piórkiem), 4 przyciski programowalne, uchwyt na biurko z boku no i jednak ładniejszy wygląd. I tym sposobem zamiast kupić tablet Bamboo One za 179zł kupię taki 200zł droższy.. Eh Co myślicie ? |
Ja właśnie dziś nabyłem Bambo Fun Pen&Touch.
Rewelacja. Wersja Fun umożliwia pobranie pełnych wersji programów jak ArtRage oraz Adobe P. Elements i inny soft Wacoma.
Na Windows7 rozpoznawanie pisma działa naprawdę dobrze, no i w PS ten tablet ( wersja Small ) sprawdza się naprawdę świetnie multitouch w połączeniu z piórkiem daję naprawdę spore możliwości precyzyjnej edycji pixel po pixelu
|
|