forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Ogladanie zdjec i filmikow na LCD TV

karol n. - Wto 22 Wrz, 2009
Temat postu: Ogladanie zdjec i filmikow na LCD TV
Witam, zamierzam kupic TV LCD i zauwazylem, ze niektore modele maja USB i tak sobie kombinuje, ze w zasadzie bez wielkich problemow mozna by ogladac filmiki i zdjecia cyfrowe.
Chyba po to sa te gniazda USB. Z zdjeciami *.jpg nie powinno byc problemow ale jak to wyglada z filmami. Moj kompakt Panasonik nagrywa filmy w formacie *.MOV. Swietnie byloby gdyby te TV wspomagalyby ten format, nie trzeba by bylo przerabiac plikow. Zamierzam kupic TV Samsung albo Sony. Macie moze jakies doswiadczenia, jaka jest jakosc?

Pozdrawiam[/b]

hijax_pl - Wto 22 Wrz, 2009

karol n., Jakość czego? Rozumiem że pytasz o jakoś dekodowania filmów?

To jak telewizor sobie radzi z multimediami dowiesz się czytając instrukcje obsługi. Możesz sobei ściągnąć z netu i porównać. Z reguły to odtwarzacze WMV/DivX niektóre też radzą sobei z formatami HD.

B o g d a n - Wto 22 Wrz, 2009

karol n. napisał/a:
Witam, zamierzam kupic TV LCD i zauwazylem, ze niektore modele maja USB i tak sobie kombinuje, ze w zasadzie bez wielkich problemow mozna by ogladac filmiki i zdjecia cyfrowe.
Chyba po to sa te gniazda USB. Z zdjeciami *.jpg nie powinno byc problemow ale jak to wyglada z filmami. Moj kompakt Panasonik nagrywa filmy w formacie *.MOV. Swietnie byloby gdyby te TV wspomagalyby ten format, nie trzeba by bylo przerabiac plikow. Zamierzam kupic TV Samsung albo Sony. Macie moze jakies doswiadczenia, jaka jest jakosc?

Ja osobiście używam odtwarzacza multimedialnego o nazwie Popcorn Hour A-110 z HDD po LAN lub USB, ale TV z USB też da radę.
Pierwszy z brzegu TV Samsunga np. LE37B650, poprzez port USB 2.0 Movie może być odtwarzaczem prawie wszystkich domowych multimediów. Popatrz sobie w opis: http://www.samsung.com/pl...=LE37B650T2WXXH
W pełnej instrukcji http://downloadcenter.sam...-01L10-0610.pdf na stronie 39 jest wykaz obsługiwanych rozszerzeń, dekoderów, codeców itp.
Miłej lektury, bo w sklepach Ci nic na ten temat niestety nie powiedzą.

Pewnie nie jest to jedyny model z takimi funkcjami. Generalnie Samsungi wyprzedziły w tym zakresie konkurencję. Poprzez USM można tez zainstalować bezprzewodową karte Wi-Fi o odtwarzać multimedia bezpośrednio z domowych PC lub dysków sieciowych.

hijax_pl - Sro 23 Wrz, 2009

B o g d a n, samsung wyprzedził konkurencję, ale powiedzmy rok temu. Teraz większość producentów tych droższych modeli wprowadziła takie możliwości. Niektóre maja nawet wbudowaną kartę WiFi i jakąś przeglądarkę internetową ;)

karol n., tak jak napisałem wcześniej - i tak jak pisze B o g d a n, wszystkiego się dowiesz z manuali.

W sklepie namierzasz model który Ci się podoba wizualnie, zapisujesz jego numer fabryczny, wracasz do domu,m odpalasz internet, wchodzisz na strone producenta, szukasz manuala, czytasz i.. już wiesz wszystko ;)

Baku - Sro 23 Wrz, 2009

A mnie zaintrygowało to:
Popcorn Hour A-110 z HDD
Przymierzałem się, ale czy to odtwarza także pliki tekstowe z filmami a w nich polskie literki?

B o g d a n - Sro 23 Wrz, 2009

Baku napisał/a:
A mnie zaintrygowało to:
Popcorn Hour A-110 z HDD
Przymierzałem się, ale czy to odtwarza także pliki tekstowe z filmami a w nich polskie literki?

Przyznam, że nie wiem co to są pliki tekstowe z filmami, w sumie używam tego pudełka (właściwie to nie jest pudełko tylko coś dziwnego) do odtwarzania zdjęć i zmontowanych na Pinacle swoich filmików. W tym zakresie działa bardzo dobrze.

Pełen opis znajdziesz na stronie importera: http://www.humanmedia.pl/A110.html
O szczegóły możesz zapytać właściciela firmy Alberta Wałczyka - wszystko Ci opowie.

karol n. - Sro 23 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
B o g d a n, samsung wyprzedził konkurencję, ale powiedzmy rok temu. Teraz większość producentów tych droższych modeli wprowadziła takie możliwości. Niektóre maja nawet wbudowaną kartę WiFi i jakąś przeglądarkę internetową ;)

karol n., tak jak napisałem wcześniej - i tak jak pisze B o g d a n, wszystkiego się dowiesz z manuali.

W sklepie namierzasz model który Ci się podoba wizualnie, zapisujesz jego numer fabryczny, wracasz do domu,m odpalasz internet, wchodzisz na strone producenta, szukasz manuala, czytasz i.. już wiesz wszystko ;)

To nie takie proste. O ile Samsunga juz prawie rozszyfrowalem o tyle Sony jest trudniejszy.
Mysle, ze chodzi tu o to, ze jak sie cos ma to sie tym chwali a jak nie to sie przemilcza.

Mam przygotowany juz USB Pen-Drive z tym co mnie interesuje i ide do jakiegos sklepu, zeby mi zademostrowali co te TV potrafia.

[ Dodano: Czw 24 Wrz, 2009 12:51 ]
karol n. napisał/a:
hijax_pl napisał/a:

To nie takie proste. O ile Samsunga juz prawie rozszyfrowalem o tyle Sony jest trudniejszy.
Mysle, ze chodzi tu o to, ze jak sie cos ma to sie tym chwali a jak nie to sie przemilcza.

Mam przygotowany juz USB Pen-Drive z tym co mnie interesuje i ide do jakiegos sklepu, zeby mi zademostrowali co te TV potrafia.

niestety Samsung odtwarzal tylko *avi a Sony ani *.avi ani *.mov podobnie zreszta jak LG. Byc moze Panasonik by odtwarzal *.mov skoro uzywa tego zapisu w swoich cyfrowkach ale o Panasoniku w dziedzinie LCD sie nie mowi.
Jestem natomiast mile zaskoczony jakoscia zdjec na LCD